REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

CFR Constanţa se plânge că nu are de nici unele, dar pompează bani în două cinematografe închise

CFR Constanţa se plânge că nu are de nici unele, dar pompează bani în două cinematografe închise

Replica API 18 ianuarie 2013 | 00:00 111

Investiţii inutile:

Investiţii inutile:

Spaţii modernizate, nefolosite! Aşa poate fi descrisă în câteva cuvinte Gara din Constanţa. Localnicii se pot mândri cu una dintre cele mai moderne gări din România şi, în acelaşi timp, una dintre cele mai mari şi inutile investiţii din ţară, care trebuie, desigur, întreţinută. Şi asta pentru că Ministerul Transporturilor, prin Regionala CFR Constanţa, a pompat bani în două cinematografe prin care până acum nici măcar un călător nu a pus piciorul!

De ce? Simplu. Vadul nu ar fi bun, concurenţa celorlalte cinematografe din Constanţa şi posibil preţul, au încercat să ne lămurească angajaţii Regionalei CFR Constanţa. Curioşi să vedem cum arată cinematografele, am descoperit în incinta Gării din Constanţa, la subsol, două săli care au fost construite cu ajutorul fondurilor europene. Deşi locaţiile au fost concepute pentru a servi exclusiv ca săli de cinematograf, din acestea lipsesc scaunele, care ar trebui să fie instalate tot de investitor, în funcţie de tipul de cinematograf pe care vrea să-l creeze. Spaţiile sunt identice, cu o suprafaţă de 423,61 metri pătraţi, iar preţul variază în funcţie de perioada în care solicitantul doreşte să le închirieze. Astfel, pe timp de sezon preţul este de 10,42lei/ metru pătrat, fără TVA, iar în extrasezon de 7,97 lei/mp.

CFR îşi permite "luxul" de a pierde anual 29.860 lei

Cu toate că se organizează licitaţii încă de acum doi ani, nu s-a reuşit nici până acum închirierea spaţiilor. Preţul nu poate fi schimbat, fiind considerat minim şi aprobat de Consiliul de Administraţie al Regionalei CFR. În felul acesta, după un calcul simplu, Regionala CFR Constanţa pierde anual, având în vedere că şase luni sunt considerate de sezon şi tot şase luni de extrasezon, 29.860 lei. În doi ani de când au început licitaţiile, pierderea se ridică la 59.720 lei. Având în vedere problemele financiare cu care veşnic se confruntă Regionala CFR, această sumă înseamnă într-adevăr o pierdere, dar nici prea mari eforturi nu se fac, după câte se pare, pentru ca aceste spaţii să fie închiriate. Spre exemplu, angajaţii CFR spun că detaliile legate de licitaţie, modalitatea de închiriere, suprafaţa şi preţul, au fost postate pe site-ul instituţiei, numai că informaţiile sunt extrem de greu de accesat. În cadrul licitaţiilor, s-au mai arătat doritori, dar la masa negocierilor au bătut în retragere. Motivele exacte nu se cunosc. Pot fi diverse. De la locaţia care se pare că nu e prea atractivă, nefiind considerată un vad bun, la preţul care nu mai poate fi negociat. Un motiv în plus ar putea fi faptul că sălile de cinematograf se află la subsolul clădirii.

Doritorii, aşteptaţi pe 31 ianuarie la o nouă licitaţie

"Organizăm licitaţii mereu. Avem postat şi pe site-ul nostru la secţiunea "închirieri"cele două locaţii. De multe ori facem publice licitaţiile şi prin intermediul ziarelor. Au fost unele persoane care s-au arătat interesate, dar pe parcurs au renunţat. Nu ştiu exact care este motivul. Poate pentru că ei consideră că nu e vad, poate se gândesc la concurenţa cinematografelor din mall-uri, sau poate chiar preţul nu le convine. Preţul nu poate fi schimbat, el fiind considerat minim şi aprobat de Consiliul de Administraţie al Regionalei CFR. Anual nu pierdem decât taxele şi impozitele , odată ce spaţiile nu sunt folosite. Următoarea licitaţie va fi organizată pe 31 ianuarie ac., şi va avea loc în sediul Regionalei CFR Constanţa", a declarat pentru "Replica", Valentin Rădulescu, şeful Biroului Facturări Urmărire Contracte.

Marieta ŞTEFAN, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218