REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Chefirul: băutura magică pentru o digestie sănătoasă

Chefirul: băutura magică pentru o digestie sănătoasă

Replica API 21 octombrie 2021 | 00:00 695

Ești de părere că iaurtul este sănătos? Vei fi impresionat de proprietățile și beneficiile chefirului! Chefirul este un aliment bogat în nutrienți, dar și în probiotice, fiind extrem de benefic pentru digestie, dar și pentru sănătatea intestinală, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Ce este chefirul

Chefirul provine din părți din Europa de Est și Asia de Sud-Vest. Numele este derivat din cuvântul turcesc keyif, care înseamnă „a te simți bine” după ce ai mâncat.

Chefirul este o băutură fermentată, făcută în mod tradițional folosind lapte de vacă sau lapte de capră. Se obține adăugând boabe de chefir în lapte. Acestea nu sunt boabe de cereale, ci colonii asemănătoare boabelor de drojdie și bacterii lactice care seamănă cu o conopidă în aparență.

În aproximativ 24 de ore, microorganismele din boabele de chefir se înmulțesc și fermentează zaharurile din lapte, transformându-l în chefir. Apoi boabele sunt scoase din lichid și pot fi folosite din nou. Bacteriile lactice ale boabelor transformă lactoza laptelui în acid lactic, astfel încât chefirul are un gust acru ca iaurtul, dar are o consistență mai subțire.

Variante de chefir fără lapte pot fi făcute cu apă sau lapte de cocos ori cu alte lichide dulci, însă acestea nu vor avea același profil nutritiv precum chefirul pe bază de lactate.

Valori nutriționale pentru 175 ml de chefir cu conținut scăzut de grăsime

Proteine: 4 g

Calciu: 10% din doza zilnică recomandată

Vitamina B12: 12% din doza zilnică recomandată

Magneziu: 3% din doza zilnică recomandată

Fosfor: 15% din doza zilnică recomandată

Riboflavină (vitamina B2): 10% din doza zilnică recomandată

O cantitate decentă de vitamina D

Calorii: 100 kcal

Carbohidrați: 7-8 g

Grăsimi: 3-6 g, în functie de tipul de lapte folosit la prepararea chefirului.

Chefirul conține, de asemenea, o mare varietate de compuși bioactivi, inclusiv acizi organici și peptide care contribuie la beneficiile sale pentru sănătate.

Beneficii chefir

Sursa bogată de probiotice – Iaurtul este cel mai cunoscut aliment probiotic din dieta occidentală, dar chefirul este de fapt o sursă mult mai puternică. Probioticele sunt microorganisme care au un efect benefic asupra florei de la nivelul intestinelor, având o acțiune protectoare, dar și antibiotică. Probioticele sunt bacteriile bune, care ajută digestia, gestionează greutatea și sănătatea mintală, dar te și protejează de bolile gastrointestinale. Chefirul poate conține până la 61 de microorganisme diferite, întocmai cum arată un studiu1 din 2013. Chefirul este așadar, o sursă mult mai puternică de probiotice decât multe alte produse lactate fermentate.

Are proprietăți antibacteriene – Se crede că anumite probiotice din chefir protejează împotriva infecțiilor.

Potrivit studiilor2,3, datorită probioticului Lactobacillus kefiri din conținutul băuturii, chefirul are și proprietăți antibacteriene, luptând cu bacteriile precum Salmonella, Helicobacter Pylori ori E.coli. Kefiran, un tip de carbohidrați prezent în chefir, are și proprietăți antibacteriene coform unui studiu4 din 2005.

Întărește oasele și scade riscul de osteoporoză – Asigurarea unui aport adecvat de calciu este una dintre cele mai eficiente modalități de îmbunătățire a sănătății osoase și de încetinire a progresiei osteoporozei, afecțiune care se caracterizează prin deteriorarea țesutului osos.

Chefirul are un conținut bogat în calciu, dar și în vitamina K2, care joacă un rol central în metabolismul calciului. În plus, ambii nutrienți sunt eficienți în fortificarea oaselor. Conform studiilor5,6 , suplimentarea cu K2 scade riscul de fracturi cu până 81%.

Studii7 recente pe animale arată legătura dintre consumul de chefir și absorbția crescută a calciului în celulele osoase. Acest lucru duce la o densitate osoasă îmbunătățită, care ar trebui să ajute la prevenirea fracturilor.

Previne cancerul – Conform unu studiu8, se crede că probioticele din produsele lactate fermentate reduc creșterea tumorii prin stimularea sistemului imunitar și prin urmare, este posibil ca chefirul să lupte împotriva cancerului.

Un studiu9 a confirmat eficiența consumului de chefir în ceea ce privește oprirea înmulțirii celulelor canceroase de la sân. Cercetarea a constatat că extractul de kefir a redus numărul de celule de cancer mamar cu 56%, comparativ cu doar 14% pentru extractul de iaurt.

Eficient în cazul diferitelor probleme digestive

Probioticele precum chefirul te pot ajuta să restabilești echilibrul bacteriilor benefice din intestin. Din acest motiv, sunt extrem de eficiente în tratarea mai multor forme de diaree, întocmai cum ilustrează unele studii10.

Mai mult, cercetările11,12,13 sugerează că probioticele și alimentele probiotice pot atenua multe probleme digestive, precum sindromul intestinului iritabil, ulcerele cauzate de infecția cu Helicobacter Pylori și multe altele. Bacteriile benefice care se regăsesc în acest produs ajută la reducerea inflamației de la nivel intestinului, dar și la tratarea simptomelor acestui sindrom.

Are un conținut sărac în lactoză – Alimentele lactate obișnuite conțin un zahăr natural numit lactoză. Bacteriile lactice din alimentele lactate fermentate, cum ar fi chefirul și iaurtul, transformă lactoza în acid lactic, astfel încât aceste alimente sunt mult mai scăzute în lactoză decât laptele. De asemenea, conțin enzime care pot ajuta la descompunerea lactozei și mai mult.

Prin urmare, chefirul este în general bine tolerat de persoanele cu intoleranță la lactoză, cel puțin în comparație cu laptele obișnuit, după cum arată și un studiu din 200314.

Poate îmbunătăți simptomele alergiei și astmului – Persoanele cu un sistem imunitar prea sensibil sunt mai predispuse la alergii, care pot provoca afecțiuni precum astmul.

În cadrul unui studiu15 efectuat pe animale, s-a dovedit că prin consumul de chefir sunt suprimate răspunsurile inflamatorii legate de alergii și astm.

Tipuri de chefir

Dacă suferi de intoleranță la lactoză, nu înseamnă că nu poți beneficia de proprietățile uimitoare ale chefirului. În cazul în care chefirul preparat din lapte de vacă, de oaie sau de capră nu este tolerat de organismul tău, îl poți înlocui cu chefir preparat din lapte de cocos.

Cum să consumi chefir

Există nenumărate moduri în care poți introduce chefirul în alimentația ta. Iată câteva idei care te vor inspira:

• Chefir cu fulgi de ovăz și fructe, pentru un mic dejun gustos și sănătos;

• Chefir pe post de topping pentru clătite sau alte deserturi, combinat cu dulceață sau gem de fructe;

• Înghețată de chefir cu fructe;

• Gogoși făcute cu chefir în loc de lapte;

• Chefir pe post de dressing (sos) pentru salată;

• Chefir pe post de ingredient de bază pentru smoothie-urile, băuturile din fructe și legume;

• Chefir pe post de sos pentru carnea de pui preparată la grătar;

• Chefir cu fructe și scorțisoară pe post de desert sănătos și dietetic;

• Chefir pe post de ingredient pentru o omletă pufoasă.

Oricum ai alege să consumi chefirul, beneficiile sale vor putea fi observate cu usurință, mai ales la nivelul sistemului digestiv. Introdu chefirul în alimentația ta și vei avea numai de câștigat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920