REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Chelaru: Niciodată nu a fost omorât un câine la Năvodari, dacă cineva l-a dorit, l-a luat cu toate actele în regulă

Chelaru: Niciodată nu a fost omorât un câine la Năvodari, dacă cineva l-a dorit, l-a luat cu toate actele în regulă

Replica API 4 iunie 2014 | 00:00 108

Controversata Lege privind eutanasierea câinilor fără stăpân, adoptată după moartea lui Ionuţ Anghel, copilul ucis de maidanezi, nemulţumeşte iubitorii de animale. Legislaţia permite autorităţilor locale să eutanasieze aceste animale, câtă vreme nu le solicită nimeni după ce au fost ţinute o perioadă în adăposturi. Marea majoritate a patrupedelor a ajuns în padocurile societăţilor care se ocupă şi de activitatea de ecarisaj, la apelurile populaţiei.

Doina Letschi şi Viorel Tâcaci, administratori ai Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor SPIKE, situată în Colonia Columbia din Cernavodă, au sunat la redacţia "Replica" pentru a semnala faptul că la Năvodari ar urma să fie eutanasiaţi mai mulţi câini fără stăpâni, iar o parte dintre cererile pentru adopţie nu ar fi fost aprobate. "Vrem ca aceşti câini să nu fie omorâţi, ci salvaţi. Am avea mai multă satisfacţie să fie adoptaţi, să se rezolve problema aceasta în mod civilizat. Nici ei nu ştiu de ce îşi doresc atât de mult să fie omorâţi aceşti câini. La Năvodari s-au sterilizat 14 câini. S-au depus aproximativ 18 cereri pentru adopţii. Există teama că vor fi eutanasiaţi. Eutanasierea nu este obligatorie conform legii. Eu, persoană fizică, am adoptat până acum 47 de câini. Am încercat să aduc dovada că deţin spaţiu, dar au refuzat să ne ia în calcul adopţia pentru câini", a declarat, pentru "Replica", Doina Letschi. Primăria Năvodari susţine că a dat curs la toate cererile de adopţie. "Noi am dat curs tuturor cererilor de adopţie făcute atât de persoane fizice, cât şi juridice. Să vină şi să demonstreze că nu s-au aprobat cererile. Noi am dat foarte mulţi câini în ultima perioadă. Noi vrem să-i ia şi să-i ducă cât mai departe de Năvodari. N-au venit cu cererile. Dacă le-au depus astăzi (marţi- n.r.), ele nici nu au ajuns la noi. Noi cu mare plăcere le dăm câinii spre adopţie, să-i crească, dar să nu se joace. Că dacă îi găsim pe stradă, le dăm amenzi. Noi suntem deschişi şi nu vrem să-i omorâm. Există o sumedenie de societăţi care îşi câştigă traiul numai din astfel de afaceri. Dacă nu fac dovada că mişcă animalele dintr-o parte în alta probabil că nu primesc bani. Nu ştiu de ce sunt atât de virulenţi. Niciodată nu a fost omorât un câine la Năvodari, dacă cineva l-a dorit, şi l-a luat cu toate actele în regulă", a declarat viceprimarul Florin Chelaru.

Primăria Năvodari anunţă că respectă sută la sută toate procedurile legale. "Cei care adoptă câinii trebuie să aibă responsabilitatea faptelor. Noi, după un anumit interval de timp, vom controla situaţia. Vom verifica câinii adoptaţi şi atunci să-i vedem pe cei care se bat acum cu pumnul în piept. Aşa cum noi ne facem datoria, tot aşa trebuie să-şi facă şi ei datoria", a declarat viceprimarul Florin Chelaru. Cei care nu respectă legile aflate în vigoare riscă amenzi usturătoare. "Amenda este destul de mare. Ei trebuie să facă dovadă că ţin câinii în condiţiile impuse de stat, să le dea de mâncare, să aibă spaţiu, să-i menţină deparazitaţi, să le ofere medicamentaţia necesară. În fiecare lună avem controale de la toate organismele statului şi totul este în regulă. Pentru noi această doamnă este o clientă veche, să spunem aşa. A depus cereri tot timpul. Primăria Năvodari o să verifice situaţia câinilor care au fost daţi spre adopţie. Dacă nu fac dovada că îi ţin în centre specializate, riscă amenzi. Dacă îi ţin pe domeniul public va fi o reală problemă pentru noi", a conchis vicele Chelaru.

Pe 25 septembrie, Curtea Constituţională a stabilit că Legea privind câinii fără stăpân este constituţională. Pe 10 septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea. Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor cu 266 de voturi "pentru", 23 de voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108