REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cheltuielile din anchete, GAURĂ la buget? Cât a costat probarea faptelor din dosarele lui Constantinescu, Matei, Hânsă

Cheltuielile din anchete, GAURĂ la buget? Cât a costat probarea faptelor din dosarele lui Constantinescu, Matei, Hânsă

Replica API 5 aprilie 2016 | 00:07 343

Dacă nu se recuperează, statul e bun de plată

Dacă nu se recuperează, statul e bun de plată

Infracţiuni de corupţie, crime, violuri, furturi, tâlhării şi trafic de minori sunt doar câteva dintre faptele care necesită anchete de proporţii. Acte de procedură, administrarea probelor, conservarea mijloacelor de probă, retribuirea apărătorului şi orice alte cheltuieli ocazionate de desfăşurarea procesului penal implică nişte cheltuieli, nu tocmai mici, care, de multe ori, rămân neacoperite. În general, costurile cheltuielilor judiciare revin în sarcina inculpaţilor, însă, când acestea nu pot fi recuperate… nu prea există cale de mijloc. Cât despre „greii” de la malul mării, precizăm că prima instanţă a decis ca Nicuşor Constantinescu să aibă de plată 8.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. În cazul lui Nicolae Matei cheltuieli judiciare se ridică la 6.000 lei, iar în cazul lui Gheorghe Hânsă la 5.000 de lei.

În general, cheltuilelile judiciare, unde sunt incluse şi cele din ancheta penală, sunt recuperate de la inculpaţi. La condamnare, judecătorii stabilesc sumele ce revin vinovaţilor, urmând ca banii să fie recuperaţi. „Banii sunt din bugetul statului şi se recuperează de la inculpaţi. Aceştia, dacă nu efectuează plata, sunt executaţi silit. În cazul în care sunt achitaţi sau nu pot fi executaţi silit şi nu există alte mijloace, cheltuielile rămân în sarcina statului”, au declarat, pentru „Replica”, anchetatorii de la malul mării. Prin urmare, dacă vorbim de tâlhării sau furturi produse de indivizi care locuiesc pe străzi şi nu au nimic pe numele lor, da!, cheltuilelile judiciare rămân în sarcina statului. Adică, ditamai găurile! Spre exemplu, într-un dosar de trafic de minori, în care Tribunalul Constanţa s-a pronunţat pe 23.02.2016, inculpata Constantina Bâgu a fost obligată să plătească statului suma de 3.500 lei reprezentând cheltuieli judiciare. Tot într-un dosar de trafic de minori, inculpatul Ionuţ Spulber a fost obligat la plata sumei de 5.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate către stat. Tot într-un dosar asemănător, Tribunalul Constanţa, pe 29 octombrie 2015 a decis: „Obligă inculpatul Mocanu Iulian la plata sumei de 3.525 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului. Obligă inculpatul Mârâe Iancu Cosmin la plata sumei de 3.465 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului. Obligă inculpatul Dura Florin la plata sumei de 3.465 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului”, potrivit portalului instanţelor. Cât despre crime, în cazul lui Toader Atodiresei, care şi-a ucis soţia la Ciocârlia în 2015, condamnat în martie anul curent la 16 ani de închisoare, Tribunalul a decis ca acesta să plătească 6.800 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. De asemenea, într-un dosar de omor calificat, Dumitru Crăiţă a fost obligat la plata sumei de 4.000 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat din care suma totală de 2.500 reprezintă cheltuieli judiciare din timpul urmării penale. Precizăm că acesta şi-a ucis soţia, la Bărăganu, în mai 2015. Tot la categoria „omor calificat” Nicolae Ploaie a fost obligat la plata de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cât despre teribila crimă care a zguduit Constanţa, fiind vorba despre Lara Şaban ce a fost ucisă de fratele ei, Gilberto Ghiunal Şaban, şi complicele George Davidescu, aflaţi în penitenciar unde ispăşesc pedeapsa de detenţie pe viaţă, ei au de plată câte 22.000 de lei de fiecare. Ajungem şi la un dosar de înşelăciune, unde inculpaţii Barna Emanuel şi Barna Cătălin trebuie să plătească statului câte 900 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare. De asemenea, Vasile Gimpirea, condamnat tot într-un dosar de înşelăciune, are de plată 12.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Cheltuielile din anchetele furturilor şi tâlhăriilor, mai greu de recuperat

Dacă până acum putem spune că în exemplele date au mai existat şanse de recuperare a cheltuielilor judiciare, în cele legate de furturi şi tâlhării lucrurile se mai complică. Şi, spunem asta întrucât mulţi dintre infractori nu au bunuri pe numele lor şi trăiesc de azi pe mâine. Spre exemplu, lui Dumitru Robert Dobre i s-a aplicat măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 2 ani pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, fiind obligat la plata sumei de 1.100 lei (din care 1.000 lei pentru urmărire penală) cu titlu de cheltuieli judiciare avansate către stat. La fel şi Constantin Ardelean, condamnat la 3 ani pentru furt şi care ar trebui să plătească 1.500 lei cu titlul de cheltuieli judiciare, din care 1.000 de lei pentru faza de urmărire penală.

Cât despre Cristian Urmeş, acesta a fost condamnat la 5 ani pentru tâlhărie şi obligat la plata sumei de 1.200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Cât despre infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice, Petrache Petrache a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. De asemenea, el a fost obligat la plata sumei de 1.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare. La fel şi Marian Crauciuc, condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice și obligat la plata sumei de 2.100 de lei, din care 1.500 lei aferenţi urmăririi penale şi 600 lei aferenţi judecăţii în primă instanţă. Precizăm că deciziile de mai sus au fost aplicate de prima instanță și nu au fost definitive întrucât s-a judecat și apelul. Un alt exemplu se leagă de un dosar de evaziune fiscală, în care Cosmin Luchian a fost achitat și cheltuielile judiciare au rămas în sarcina statului.

Cât au de plată „greii” de la malul mării!

Tot la capitolul cheltuieli judiciare de recuperat se încadrează şi persoanele publice anchetate şi judecate pentru diferite fapte infracţionale. Aici, primarul suspendat din Techirghiol, Adrian Stan, condamnat de prima instanţă (Tribunalul) la doi ani şi opt luni cu suspendare, pe 24.02.2016, are de plată suma de 11.000 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat care includ şi cheltuielile efectuate în faza de urmărire penală în sumă de 10.000 lei. Decizia nu este definitivă, pe 15.03.2016 înregistrându-se apelul la Curtea de Apel Constanţa. Următorul termen este fixat pentru data de 5.05.2016. Cât despre inspectorul Antifraudă, Adrian Popa Dumitru, prins în flagrant de DNA şi condamnat de prima instanţă la de 5 ani şi 8 luni închisoare, are de plată 11.200 lei, din care 10.000 lei cheltuieli aferente fazei de urmărire penală, iar complicele său, Florin Zarughevici, 800 de lei. Şi aici se judecă apelul, următorul termen fiind fixat pentru data de 12.05.2016. De asemenea, fostul poliţist Abduraman Deria, condamnat definitiv la 3 ani cu suspendare pentru infracţiuni de corupţie, are de plată 3.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului. Şi poliţistul şpăgar Laurenţiu Dobre, care a fost condamnat definitiv, cu executare, de Curtea de Apel Constanţa, la doi ani şi opt luni, pentru infracţiuni de corupţie, are de dat 3.600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Şi poliţistul Ciprian Adrian Moldoveanu este obligat la plata sumei de 2.800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului. Ajungem şi la dosarul Centrului Militar Zonal, în care preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni cu executare, de prima instanţă, el fiind obligat să plătească 8.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Nici aici decizia nu este definitivă, pe rol fiind apelul. De asemenea, primarul suspendat de la Cernavodă, Gheorghe Hânsă, condamnat definitiv la 3 ani şi 8 luni, are de plată 5.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare, la fel şi Hânsă Tiberiu Marius, Adam Mihai, Cadiu Marin şi Cileagă Margareta, condamnaţi în acelaşi dosar. În continuare, fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei, are de plată, în dosarul în care a fost condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare, suma de 6.000 lei cheltuieli judiciare către stat care includ şi cheltuielile efectuate în faza de urmărire penală în sumă de 5.000 lei. Precizăm că acestea sunt doar câteva dintre exemplele de la malul mării iar multe dintre decizii nu sunt definitive. În plus, unii inculpaţi mai au dosare pe rol şi, automat, vor avea de plată şi alte sume. Totodată, din urmă vor veni şi condamnările celor care încă se află în faza de judecată.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367