REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Chelu pune Argus pe butuci: firmele milionarului au datorii de peste 100 de miliarde la societatea constănţeană

Chelu pune Argus pe butuci: firmele milionarului au datorii de peste 100 de miliarde la societatea constănţeană

Replica API 13 iulie 2012 | 00:00 400

Producătorul de ulei merge uns spre faliment

Producătorul de ulei merge uns spre faliment

Războiul dintre cele două conduceri paralele ale SC Argus SA Constanţa, unul dintre cei mai mari producători de uleiuri vegetale din România, scoate la iveală modul în care acţionarul devenit majoritar cu încălcarea legii a ajuns să căpuşeze firma constănţeană. Aşa se face că, în timp ce gruparea din jurul milionarului Cătălin Chelu susţine că nu poate prelua conducerea Argus din cauza Registrului Comerţului, care acţionează la ordinele adversarilor de la SIF 2 şi nu-l înregistrează pe el ca lider de facto al firmei constănţene, ceilalţi fac publice contracte bizare, de peste 100 de miliarde, derulate cu Argus de către companii din portofoliul milionarului. Potrivit unui document emis ieri de către administraţia atestată la ORC a SC Argus, 9 firme controlate direct sau indirect de Chelu au cumulat la societatea constănţeană datorii de peste 100 de miliarde de lei vechi.

În plus, milionarul gălăţean începe să "rupă" din pachetele de acţiuni deţinute de Argus la alte companii, pe care şi le atribuie fără temei legal. Astfel, conducerea legală a Argus, dar care nu este lăsată să intre în sediu de către Chelu şi oamenii lui, a făcut publică lista cu clienţii şi furnizorii din gruparea milionarului, debitori către producătorul constănţean de uleiuri. Cea mai mare datorie o are SC Galfinband Automatizări SA Galaţi, condusă de Gheorghe Chirilă şi Brânză Mihai, dar aflată sub controlul lui Cătălin Chelu, care la data de 06.07.2012 avea de plată către Argus suma de 5.241.628 lei, reprezentând contravaloarea mărfurilor livrate în perioada 02.04.2012- 26.04.2012. Un alt client debitor este SC Unisales Distribution SRL, deţinută de Maricel Stan şi Ion Iscu, de asemenea din portofoliul lui Chelu, care are de achitat către Argus o datorie de 912.873,12 lei. Pe lista clienţilor debitori se află şi SC Recam Sim SRL Slatina, deţinută de aceiaşi Maricel Stan şi Ion Iscu, în numele lui Chelu, de la care Argus SA Constanţa are de încasat 372.317,44 lei. Şi mai interesante sunt datoriile unor furnizori, care ne arată felul în care Chelu ştie să sifoneze banii firmei Argus către alte societăţi conduse de el. Astfel, Cibrosat SA, la care Cătălin Chelu deţine 99,5% din acţiuni, a primit în avans de la Argus SA Constanţa suma de 537.611 lei, pentru mărfuri care nu au absolut nici o legătură cu domeniul de activitate al producătorului de uleiuri, cum ar fi produse din porţelan, farfurii, platouri etc. La fel, SC Comat SA Galaţi, deţinută de Chelu, a încasat în avans de la Argus SA suma de 750.000 lei, pentru care a emis ulterior facturi care atestă livrarea unor cantităţi impresionante de mărfuri care, de asemenea, nu au nici o legătură cu activitatea firmei constănţene. O altă tranzacţie marca Chelu s-a derulat prin intermediul SC Galatex SA, controlată tot de milionar, care a încasat de la Argus SA suma de 201.612 lei, fără absolut nici o explicaţie sau document justificativ. La fel a procedat şi SC Plase Pescăreşti SA Galaţi, deţinută de Cătălin Chelu şi condusă de Sorin Panaite, Ionel Mitu şi Antonel Cristi Bunu, care a luat din conturile Argus SA suma de 101.000, în avans, pe baza unei facturi proforme. Totodată, SC Vilcart SA, deţinută de Chelu prin intermediul Altur SA şi condusă de Antonel Cristi Bunu, a primit în avans de la Argus SA Constanţa suma de 486.501 lei, pe baza unei facturi proforme.

Chelu nu permite accesul conducerii în fabrică şi nici la documentele contabile

În fine, conducerea statutară a Argus a sesizat şi plata în avans din conturile firmei constănţene a sumei de 1.200.000 lei, dintr-un total stabilit de 2.000.000 lei, către o altă societate comercială deţinută de Cătălin Chelu, SC Auto Transpeed Line SRL, reprezentând avans prestaţii transport. Administratorii înscrişi la OCR ai Argus au mai arătat şi faptul că interpusul lui Cătălin Chelu, dar şi coleg de celulă cu acesta, în scandalul mitei pentru chestorul Dan Valentin Fătuloiu, respectiv Gabriel Constantinescu, asumându-şi în fals calitatea de director general al Argus SA, a cesionat acţiuni de 100.000 lei, reprezentând 4,7 % din capitalul Argus Trans SA, la care producătorul de uleiuri are 100% din acţiuni, către SC Biscol Group SA, controlată, evident, de Cătălin Chelu. Directorul general al Argus SA, Ioan Păuna, care a semnat raportul prezentat mai sus, arată că informaţiile sunt doar parţiale, întrucât oamenii lui Chelu refuză, de câteva luni, să permită accesul în fabrică a conducerii statutare şi să predea documentele contabile ale societăţii.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367