REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Chera şi Lungu au încercat să lungească dosarul Deprom: au cerut refacerea urmării penale

Chera şi Lungu au încercat să lungească dosarul Deprom: au cerut refacerea urmării penale

Replica API 18 ianuarie 2014 | 00:00 264

Foştii directori de la Muzeul de Istorie şi Direcţia de Cultură Constanţa,

Foştii directori de la Muzeul de Istorie şi Direcţia de Cultură Constanţa,

Fostul director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Constantin Chera, şi fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Virgil Lungu, trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, vor refacerea urmăririi penale. Ei au invocat excepţia neregularităţii actului de sesizare a instanţei. În acest sens, ei au depus o cerere la Curtea de Apel Constanţa însă judecătorul de caz a respins-o, joi, 16 ianuarie a.c.

"În baza art.300 Cod pr.penală, respinge excepţia neregularităţii actului de sesizare invocată de către inculpaţii Chera Constantin şi Lungu Virgil, prin apărători, ca neîntemeiată. Respinge cererea inculpaţilor Chera Constantin şi Lungu Virgil, privind restituirea cauzei la procuror, în vederea refacerii urmăririi penale şi actului de sesizare a instanţei, ca neîntemeiată. Constată regularitatea actului de sesizare a instanţei", se arată în decizia instanţei. În aceste condiţii, procesul se va judeca în continuare, fiind fixat termen de judecată la data de 06.02.2014 cu citarea părţilor. Trebuie precizat faptul că decizia Curţii nu este definitivă şi poate fi atacată prin recurs. Reamintim faptul că Virgil Lungu şi Constantin Chera au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, fiind acuzaţi că au prejudiciat Muzeul de Istorie cu aproape 4,5 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului, în 2008, în calitate de director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Constantin Chera a refuzat încheierea unui contract care viza supravegherea şi cercetarea arheologică pe traseul lucrărilor la Autostrada A2 şi la centura ocolitoare a municipiului Constanţa, direct cu beneficiarul acestor servicii, favorizând o altă persoană juridică, SC Deprom SRL, să încheie contractul, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie primind sume inferioare celor de care ar fi beneficiat dacă ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrărilor prestate. În acest mod, a fost creat muzeului un prejudiciu de 4.406.056,11 de lei. De asemenea, Virgil Lungu, la acel moment şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, a înlesnit derularea unor activităţi comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuţii de control, atât pentru activitatea prestată în domeniul arheologiei, cât şi privind încasarea şi virarea timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librărie. El a făcut recomandări scrise şi verbale persoanelor interesate de încheierea de contracte de supraveghere arheologică, cercetare arheologică şi conservare primară cu SC Deprom SRL, a întocmit, a semnat şi a afişat o lungă perioadă de timp, în interiorul sediului Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa, pe uşa compartimentului care elibera avize, un înscris prin care comunica faptul că SC Deprom SRL efectuează lucrări de cercetare şi supraveghere arheologică. Totodată, în perioada iunie 2010 - decembrie 2011, Virgil Lungu, în calitate de director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, a emis mai multe certificate de descărcare de sarcină arheologică, în baza rapoartelor de cercetare arheologică întocmite de Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, unitate la care era angajat în acelaşi timp.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369