REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Chesoi a iniţiat o hotărâre pentru reducerea taxei pe clădirile nerezidenţiale

Chesoi a iniţiat o hotărâre pentru reducerea taxei pe clădirile nerezidenţiale

Replica API 15 ianuarie 2016 | 22:59 347

Cu gândul la propriile afaceri,

Cu gândul la propriile afaceri,

Tudorel Chesoi

Persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidenţiale închiriate, de exemplu, pentru diverse activităţi economice, vor plăti impozite locale la fel ca persoanele juridice. Conform noului Cod Fiscal, cota de impozit va fi de 0,1% din valoare pentru clădiri rezidenţiale şi între 0,25 şi 1,5% pentru cele nerezidenţiale. Prin urmare, sumele datorate bugetului de persoanele fizice ar putea creşte de zeci de ori. Cam la asta s-a gândit şi consilierul municipal Tudorel Chesoi, care a iniţiat un proiect de hotărâre pentru reducerea cotei de impozit. „Analizând impactul creat de hotărârea pentru taxe şi impozite, am considerat că este de datoria mea în calitate de consilier municipal să iniţiez un proiect de hotărâre prin care să diminuăm taxa cu privire la impozitul pe clădirile nerezidenţiale”, a declarat Tudorel Chesoi în cadrul unei conferinţe de presă.

Clădirile nerezidenţiale sunt acele spaţii de locuit care sunt închiriate pentru persoane juridice. Criteriile de calcul sunt raportate la valoarea imobilului. Fiecare deţinător trebuie să facă o evaluare a spaţiului. Cei care nu fac evaluare, vor avea aplicat un procent de 2% din valoarea iniţială pe care au plătit-o ca persoană fizică. După evaluare se va aplica un procent de 1,5% din valoarea imobilului evaluat. „Constatând că 1,5 înseamnă foarte mult, mai ales că este o taxă suplimentară care vine să îngreuneze activitatea IMM-urilor, consider că este de datoria noastră ca şi consilieri municipali să ascultăm constănţenii şi să venim în întâmpinarea lor. În concluzie, eu am propus ca acest procent să fie redus până la 0,9%.” a mai adăugat consilierul municipal. Acesta a mai specificat că recent s-a întâlnit cu o persoană nemulţumită de această situaţie, care i-a atras atenţia. „M-am întâlnit cu un cetăţean care pregătea documentaţia pentru acest tip de impozit şi îmi povestea că după calculul făcut pentru taxa unui apartament de 65 mp, s-a ajuns la aproximativ 5.000 de lei. Această taxă îngreunează funcţionarea întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi deţinătorii de spaţii. Dându-mi seama că s-a creat un impact negativ asupra deţinătorilor de spaţii, am decis să iau această iniţiativă pentru a fi modificat procentul prin care se deduce impozitul pe aceste tipuri de clădiri.” a afirmat Tudorel Chesoi.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218