REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Chestionar, prea ca la ţară: membrii PSD, întrebaţi ce i-a nemulţumit la Ponta şi încotro vor să se îndrepte partidul

Chestionar, prea ca la ţară: membrii PSD, întrebaţi ce i-a nemulţumit la Ponta şi încotro vor să se îndrepte partidul

Replica API 12 octombrie 2015 | 00:00 284

Întrebările, făcute pentru oamenii de la sate

Întrebările, făcute pentru oamenii de la sate

Cei peste jumătate de milion de membri PSD chemaţi ieri să-l (re)confirme pe Liviu Dragnea la preşedinţia partidului au avut de completat şi un chestionar, o premieră în politica românească. Pe cele 4 pagini ale chestionarului s-au aflat 11 întrebări, ale căror răspunsuri ar trebui să constituie punctul de plecare pentru noua conducere social-democrată. Întrebările solicitau răspunsuri atât despre prestaţia liderilor locali şi ale administraţiilor conduse de aceştia, cât şi despre activitatea guvernului condus de Victor Ponta, dar şi despre obiectivele care ar trebui urmărite cu prioritate de PSD.

De la întrebări care pot părea ilare- „cunoaşteţi numele preşedintelui organizaţiei PSD din localitatea dumneavoastră?” sau a celui de la organizaţia judeţeană, până la cele care prezintă potenţialele priorităţi ale partidului, chestionarul încearcă să desluşească profilul pesedistului de rând, din mediul rural.

Astfel, liderii social-democraţi s-au arătat curioşi la probleme precum: „Care este cea mai importantă măsură pe care PSD trebuie să o ia pentru familia dumneavoastră?” şi „Cât de mulţumit sunteţi de următoarele, aşa cum există ele în localitatea dumneavoastră?”, cu variante de la „foarte nemulţumit” până la „foarte mulţumit”: activitatea primăriei privind serviciile adersate cetăţenilor; sprijinirea producătorilor agricoli locali; condiţiile de învăţământ; calitatea drumurilor; condiţiile pentru îngrijirea sănătăţii; posibilitatea găsirii unui loc de muncă; posibilitatea de a participa la activităţi culturale (filme, spectacole etc); activitatea poliţiei şi jandarmeriei.

Interesant în acest context este faptul că întrebările sunt făcute exclusiv pentru oamenii de la sate, fiind greu de înţeles relevanţa răspunsurilor date, de pildă, de pesediştii din Sectorul 3 al Capitalei sau din Timişoara ori Constanţa cu privire la producătorii agricoli. Aceeaşi aplecare spre pulsul rural rezidă şi din variantele de răspuns (maxim trei admise) la altă întrebare: „Care dintre următoarele variante credeţi că ar trebui să fie o prioritate pentru PSD, dacă ne gândim la viitorul României?”- crearea de noi locuri de muncă; creşterea pensiilor şi salariilor; reducerea taxelor; construcţia de drumuri şi autostrăzi; servicii mai bune în educaţie şi sănătate; nu răspund (sic!).

Iar interesul în mod clar focalizat asupra mediului sătesc al acestui chestionar rezultă şi din întrebarea următoare: „Care este părerea dumneavoastră despre următoarele măsuri pe care şi le propune PSD?- realizarea unui plan de dezvoltare a României pentru următorii 25 de ani; sprijinirea instituţiilor cu profil juridic pentru continuarea luptei împotriva corupţiei; realizarea unui program de dezvoltare pentru localităţile rurale; realizarea descentralizării şi regionalizării în administraţia locală; realizarea tuturor alegerilor (locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale) într-un singur an, la un interval de 5 ani; modificarea Constituţiei”.

Două dintre cele mai interesante abordări ale chestionarului sunt, însă, următoarele: „Enunţaţi o măsură a guvernului Ponta pe care o consideraţi foarte bună” şi, mai ales, „Enunţaţi o măsură a guvernului Ponta care v-a nemulţumit profund”. Şi încheiem tot în nota întrebărilor ilare din chestionar, dat fiind contextul cu unicul candidat: „Credeţi că Liviu Dragnea este persoana potrivită pentru a conduce PSD?”. Cu un plus de atenţie către varianta de-a dreptul genială de răspuns oferită la această întrebare, pusă, reamintim, celui venit să-l aleagă pe Liviu Dragnea: „Nu îl cunosc”.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218