REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Chestionare cu tentă sexuală pentru elevii din clasa a VIII-a, într-o școală din Constanța! Video

Chestionare cu tentă sexuală pentru elevii din clasa a VIII-a, într-o școală din Constanța! Video

Virgil STOIAN 31 mai 2023 | 00:00 12509

Un nou scandal mocnește în Educație! Vorbim despre testele TIMMS, o evaluare care măsoară nivelul elevilor claselor a IV-a și a VIII-a la Matematică și Știință. Însă, un părinte din Constanța reclamă faptul că, pe lângă testul propriu-zis, băiatului său de clasa a VIII-a, dar și colegilor lui de la Școala 38, li s-au dat și un chestionar cu întrebări destul de intruzive, referitoare la viața privată, pentru care părinții nu și-au dat acordul. Mai mult decât atât, potrivit declarațiilor părintelui, acest chestionar a fost obligatoriu, minorii nefiind lăsați să părăsească sala până nu l-au completat. Printre întrebările deranjante se află: ”Care dintre acești termeni te definesc: Fată, Băiat sau altele; Aveți mașină; Ai smarphone” . Mai mult decât atât, un alt test dat la clasă avea o întrebare unde copiii trebuiau să bifeze dacă Majoritatea bărbaților vor să se căsătorească cu virgine”. Contactat de către reporterii Replica, inspectorul general Sorin Mihai,  a declarat că ISJ nu are nici o legătură cu aceste teste, neavând acces la ele.

Chestionare cu tenta sexuala pentru elevii din clasa a VIII-a, intr-o scoala din Constanta! Video

Dacă până acum, elevii aveau de completat, la final de an, chestionare vizând nivelul de satisfacție a reușitei școlare sau care vizau gradul de satisfacere a predării profesorilor, ei bine iată că și la acest capitol evoluăm, însă nu neapărat în sensul bun. Elevii ajung să completeze alt tip de chestionare... cu tentă sexuală. Semnalul a fost tras de un părinte, care a vorbit cu reporterii Replica, manifestându-și îngrijorarea, dar și nemulțumirea. Irina Rotariu, mama care a reclamat toată tărășenia, a povestit: ”Vorbesc în calitate de părinte al unui elev înscris la Școala Gimnazială nr. 38 Dimitrie Cantemir, și pe această cale doresc să aduc la cunoștință că în această instituție de învățământ au avut loc niște întâmplări cel puțin bizare, ba chiar pot spune chiar ilegale, care s-au soldat cu chestionarea unor minori, inclusiv a fiului meu, fără înștiințarea și acordul consimțit al părinților. Luni, 22 mai, părinții au fost anunțați de faptul că elevii trebuie să fie prezenți, marți 23 mai, la o testare națională dintr-un program de cercetare la nivel european, venită de la Ministerul Educației.

Chestionare cu tenta sexuala pentru elevii din clasa a VIII-a, intr-o scoala din Constanta! VideoTestul TIMMS


Nici un părinte nu a știut de chestionar

Toate bune și frumoase până aici. Însă, ”după ce elevii au susținut testarea TIMMS anunțată, au fost opriți în bănci de către administratorul de test, pe motiv că mai au de completat un al doilea chestionar cu 54 de întrebări. Nici unul dintre părinți nu a avut cunoștință de acest al doilea chestionar. Din câte am înțeles, întrebările au fost de genul: Cum te identifici? 1. Băiat; 2. Fată; 3. Altele; Ai camera ta?; Părinții tăi locuiesc în România? Ai mașină de spălat vase, rufe? Ce studii au părinții tăi? Etc. Ulterior, după ce am sunat-o pe doamna dirigintă să obțin mai multe informații, referitoare la acel chestionar, aceasta a spus că nu știe despre chestionar, ca apoi să revină și să spună că a luat legătura cu administratorul de test, confirmând existența acestuia, dar calmându-mă că aceste chestionare sunt nenominale. Totuși, copiii au primit un cod unic de acces și parolă ceea ce înseamnă că aceste teste sunt nominale. Consider că cele menționate încalcă foarte grav articolul 7 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, adică respectarea vieții private și de familie, precum și articolul 8 privind protecția datelor cu caracter personal, cât și art 205 ” lipsirea de libertate în mod ilegal” legea 286/ 2009 din Codul Penal, deoarece copiilor li s-a spus să rămână în bănci pentru completarea unui chestionar neanunțat pentru care nu s-a obținut acordul verbal sau scris al părinților. Consider privare de libertate această atitudine pe care a avut-o administratorul de test. La toate cele menționate am dovezi scrise cât și o filmare.” a declarat Irina Rotariu pentru Replica.

Test cu întrebări de natură sexuală

Acest chestionar nu a fost însă singurul deranjant. Astfel, Irina Rotariu vorbește despre o așa zisă lucrare de control la biologie, unde elevul trebuia să citească propozițiile și să se decidă asupra răspunsului, încercuind numărul care exprima părerea sa. ”Majoritatea bărbaților vor să se căsătorească cu virgine”, sau ”Bărbații necăsătoriți nu sunt normali”, ”Bărbații care stau acasă, iar soțiile lor lucrează sunt anormali”, sunt câteva dintre propoziții. Potrivit declarațiilor Irinei Rotariu, această lucrare de control a fost dată chiar de directoarea școlii, care activează ca profesoară de biologie.

Chestionare cu tenta sexuala pentru elevii din clasa a VIII-a, intr-o scoala din Constanta! VideoTestul la biologie

Inspectoratul nu are legătură cu TIMMS

Contactat pentru un punct de vedere, inspectorul școlar general, Sorin Mihai, spune că nu are cunoștință despre aceste chestionare.

Chestionare cu tenta sexuala pentru elevii din clasa a VIII-a, intr-o scoala din Constanta! VideoSorin Mihai

TIMMS sunt organizate de cei de la PISA, noi nu avem varianta lor pe hârtie, nu știu cum arată sau la ce anume se referă, sau ce a fost formulat acolo. Totul este pe parolă, și fiecare elev se loghează. Ei au luat legătura direct cu unitățile de învățământ, testele sunt pe niște dispozitive electronic. Din ceea ce știu, testele se administrează la nivel european, și la noi sunt doar traduse. Eu nu am văzut aceste, așa că nu pot să comentez. Nu știu procedura, noi nu avem nici un rol în acest sens. Nu știu dacă au fost asemenea întrebări, cum spune acel părinte. Noi nu avem acces la acele teste, platforma este închisă, de aceea nu pot să comentez.” a declarat pentru Replica, Sorin Mihai, inspectorul școlar general.

VOCE Irina Rotariu:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218