REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.4° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Chinezii îşi fac firme fantomă în România şi trimit marfa prin Portul Constanţa

Chinezii îşi fac firme fantomă în România şi trimit marfa prin Portul Constanţa

Replica API 26 septembrie 2014 | 00:46 232

Anchetă a Poliţiei Transporturi:

Anchetă a Poliţiei Transporturi:

Poliţiştii Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime efectuează cercetări faţă de reprezentanţii a trei societăţi comerciale, bănuiţi de comiterea infracţiunilor de folosire de acte nereale şi evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor internaţionale de bunuri. Ar fi vorba de societăţi comerciale înfiinţate de chinezi, cu punctul de lucru în România, dar care, de fapt, sunt de „tip fantomă”. Mai exact, o firmă achiziţionase produse de la alte două, tot din România, acestea din urmă comandând marfa din străinătate, ajunsă în România prin Portul Constanţa.

Poliţişti ai Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime din cadrul Direcţiei de Poliţie Transporturi - I.G.P.R., urmare a informaţiilor obţinute, au efectuat un control asupra unui container cu mărfuri, provenit din China. În containerul, sosit la data de 15 septembrie a.c., în Portul Constanţa - Sud Agigea, poliţiştii au descoperit, în plus, faţă de cantitatea de mărfuri declarate, 5.000 de obiecte (accesorii pentru baterii sanitare), cu valoare aproximativă de piaţă de 19.000 de lei. Bunurile au fost reţinute de organele vamale, în vederea continuării cercetărilor. Ca urmare a celor constatate, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a unor acte nereale, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 272 din Legea 86/2006. Extinzând cercetările, poliţiştii au stabilit faptul că societatea comercială destinatară ar fi achiziţionat mărfuri, în valoare de 80.000 de dolari, din import, precum şi alte bunuri, în valoare de aproximativ 1 milion de lei, de la alte două societăţi comerciale din România. Din investigaţiile poliţiştilor Direcţiei de Poliţie Transporturi a reieşit faptul că cele două societăţi comerciale furnizoare din România nu ar fi funcţionat la sediul declarat şi nu ar fi deţinut mărfuri pe stoc, fiind considerate societăţi comerciale „de tip fantomă”. Totodată, poliţiştii au stabilit că cele trei firme ar fi administrate de cetăţeni de naţionalitate chineză, care le-au înregistrat în România, folosindu-se de aceleaşi date de identificare. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat, până în prezent, la 760.000 de lei. Poliţiştii continuă cercetările, faţă de reprezentanţii societăţilor comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosire de acte nereale şi evaziune fiscală, fapte prevăzute şi sancţionate de Legea nr. 241 / 2005.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369