REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Chiriaşi în imobil cu bulină roşie, la numărul 13: un cutremur i-ar putea ucide pe toţi

Chiriaşi în imobil cu bulină roşie, la numărul 13: un cutremur i-ar putea ucide pe toţi

Replica API 5 martie 2012 | 00:00 137

Viaţă în Peninsulă

Viaţă în Peninsulă

Duminică s-au împlinit 35 de ani de la cutremurul din 1977, seismul care a durat 56 de secunde şi în urma căruia 1.570 de oameni şi-au pierdut viaţa. Mulţi dintre constănţeni trăiesc şi acum cu spaima că un astfel de seism s-ar putea repeta. Mai ales locuitorii din blocurile clasate cu risc seismic, care riscă să se prăbuşească oricând, în urma cutremurelor. În zona Peninsulară există zeci de astfel de clădiri, care ar putea oricând să se dărâme în caz de seism.

Mai multe familii din Peninsulă trăiesc într-o clădire încadrată în clasa I de risc seismic, în ciuda pericolului care îi ameninţă, şi anume că locuinţa s-ar putea prabuşi oricând peste ei. Sunt chiriaşi vechi ai imobilului cu numărul 13, de pe strada Nicolae Titulescu. Clădirea care prezintă un grad avansat de deteriorare se află în administrarea Regiei de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa. Despre cutremurul din '77, locatarii imobilului nici nu vor să îşi amintească. Oamenii spun că au şi acum sechele după cutremurul din '77 şi că trăiesc zi de zi cu spaima că un nou cutremur i-ar ucide. Locatarii din imobil spun că nici bunurile nu şi le pot asigura în caz de dezastru: "Nu pot să îmi fac asigurare pe locuinţă din moment ce sunt chiriaş la RAEDPP. Aşa că trăiesc în acest mod, cu teama că oricând poate să vină cutremurul şi să păţim ceva. Seismul din '77 m-a prins însărcinată cu fata. M-am speriat îngrozitor, nu vreau să-mi mai amintesc", ne-a declarat duminică Ionel Maria, de 52 de ani, una dintre locatarele imobilului cu numărul 13 de pe strada Nicolae Titulescu. În zona Peninsulară există 200 de astfel de locuinţe, expertizate tehnic, încadrate ca fiind clădiri cu risc seismic. "Într-adevăr, chiriaşii imobilelor cu risc seismic nu îşi pot asigura locuinţele. Ei îşi pot, în schimb, asigura bunurile din imobil", ne-a declarat agentul de asigurări Maria Dascălu de la Agenţia de Asigurări "Generali", despre acest subiect. "La cutremurul din '77 mi-a fost foarte frică şi am luat-o la sănătoasa pe scări. Nu ştiu cum aş reacţiona la un nou astfel de cutremur. A fost îngrozitor, mulţi oameni şi-au pierdut atunci viaţa", a precizat şi Sali Mustafa, de 62 de ani. Oamenii spun că aşteaptă ca autorităţile să reabiliteze clădirile în care locuiesc, în contextul în care majoritatea dintre ei sunt chiriaşi ai Regiei de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEPDD).

Roxana CĂLINESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614