REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Chirilă, despre comasarea alegerilor: "Cred că ar fi fost bine dacă băgau şi votul obligatoriu"

Chirilă, despre comasarea alegerilor: "Cred că ar fi fost bine dacă băgau şi votul obligatoriu"

Replica API 5 decembrie 2011 | 00:00 133

Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind organizarea simultană a alegerilor locale şi parlamentare din 2012.

MAI susţine că prin comasare se vor reduce cheltuielile de personal cu aproximativ 20 de milioane de euro, bani ce vor fi folosiţi pentru investiţii. "Având în vedere impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exerciţiului financiar al bugetelor locale, prin prezentul proiect se propune ca alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale să se desfăşoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului", se arată într-un comunicat al MAI dat publicităţii vineri. Cheltuielile pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor din anul 2012 se vor suporta de la bugetul de stat. Desfăşurarea concomitentă a alegerilor generale va presupune o infrastructură electorală comună (birouri electorale, liste electorale, ştampile, logistică), iar costurile de personal ar fi înjumătăţite, de la 43 de milioane de euro la circa 22 de milioane de euro.

Proiectul de lege privind alegerile parlamentare, propus de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, prevede o creştere a numărului de parlamentari pentru următoarea legislatură, în urma alegerilor din 2012, de la 471 la 484 de parlamentari, păstrându-se norma de reprezentare pentru un deputat de 70.000 de locuitori, dar şi cea pentru un senator de 160.000 de locuitori, însă cifra la care se raportează norma de reprezentare este semnificativ mai mare decât cea de la alegerile din 2008. Mai exact, proiectul de lege al MAI face trimitere la 22.305.133 de locuitori ce ar fi în România la data de 31 octombrie, conform Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor, spre deosebire de momentul alegerilor din 2008, când numărul parlamentarilor a fost stabilit în funcţie de ultimul recensământ realizat în România, respectiv cel din 2002. Atunci numărul locuitorilor din România a fost, potrivit INS, de 21.680.974 de locuitori.

Senatorul liberal Puiu Haşotti apreciază că propunerea MAI ar avea scopul de a înclina balanţa electorală şi nicidecum un raţionament economic. "România nu este săracă de 20 de milioane de euro pentru alegeri. Partidul de guvernământ îşi face iluzii că această comasare le-ar aduce vreun beneficiu. Indiferent dacă se comasează sau nu alegerile PD-L-ul va pierde alegerile", a declarat Haşotti pentru Replica de Constanţa. Liberalul a dezaprobat şi proiectul privind creşterea numărului de parlamentari, date fiind proiectele de lege depuse de USL privind micşorarea numărului de aleşi şi chiar şi voinţa poporului exprimată prin referendum. Antonela Marinescu (deputat PSD) susţine că, din punct de vedere financiar, propunerea MAI este binevenită. "Este vorba totuşi de un joc politic super-inteligent, dar în acelaşi timp este târziu pentru cei de la putere să mai schimbe ceva. Dacă cineva ar garanta că ar fi nişte alegeri corecte, propunerea MAI, din perspectivă financiară, ar fi binevenită. Referitor la creşterea numărului de parlamentari nu este în regulă deloc. 300 s-a votat la referendum, acţiune pentru care s-au cheltuit sume impresionante, atunci 300 să rămână", a mai precizat Marinescu. Deputatul democrat-liberal Constantin Chirilă ar avea şi un amendament pe care i l-ar aduce proiectului. "Ca o părere personală cred că ar fi fost bine dacă băgau şi votul obligatoriu. În rest, cred că este o măsură bună care ar diminua atât cheltuielile cât şi posibilităţile de fraudă. Referitor la creşterea numărului de parlamentari pot să spun că nu sunt de acord. S-a făcut un referendum tocmai pentru reducerea numărului de parlamentari, trebuie respectat", a declarat acesta pentru Replica de Constanţa.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218