REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Chiru crede că risipa de alimente ar putea fi stopată de ONG-uri

Chiru crede că risipa de alimente ar putea fi stopată de ONG-uri

Replica API 12 iunie 2015 | 23:06 167

Senatorul constănțean Christian Gigi Chiru a susţinut în Parlament declaraţia politică „Reducerea risipei de mâncare”, prin care a arătat că fiecare român aruncă, anual, aproape 100 de kilograme de mâncare.

După modelul lansat de senatorul UNPR Marian Vasiliev, Chiru susține că România „îşi permite luxul de a renunţa anual la cinci milioane de tone de mâncare încă bună pentru consum.”

„La cumpărături ne place să vedem coşurile pline, chiar dacă nu avem nevoie de tot ce punem în ele. Iar acasă ne trezim cu produse expirate în frigider. Statisticile arată că 15 la sută dintre alimentele aruncate nici măcar nu au fost scoase din ambalaj. Această metodă ar veni în ajutorul ONG-urilor care, la rândul lor, prin centrele pe care le deţin, vor distribui mâncarea acolo unde este nevoie. Fiecare centru mare, supermarket, va fi obligat să încheie contracte cu astfel de organizaţii și insitutiții publice, prin care să distribuie alimentele spre zonele în care este nevoie. (...) Propun ca marilor retaileri să li se interzică să distrugă mâncarea nevândută şi care nu a depăşit termenul de valabilitate. În plus, pentru a exista o situație corectă față de marile supermaketuri, ar trebui ca, prin donaţia de mâncare, să li se ofere acestora beneficii fiscale. În acest fel, acestea ar ajuta comunitatea, oferind alimente care încă sunt bune de consum, reducându-se astfel risipa de mâncare. Consider că ar trebui să existe un sentiment de compasiune faţă de comunitate şi tot ce ar putea fi donat, să se facă într-un mod transparent şi corect, pentru a-i ajuta pe cetăţeni”, a spus Chiru, care, la fel ca Vasiliev, nu înaintează și un termen rezonabil de stocare a acestor alimente aflate aproape de expirare sau o obligație pentru marile centre comerciale, în contextul în care există posibilitatea ca redistribuirea făcută de ONG-uri să depășească termenul limită, iar beneficiarii să aibă parte de produse expirate.

M.F.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367