REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Chiru: "După cum evoluează lucrurile, este posibil să avem alegeri anticipate la Constanţa. Dacă partidul îmi va cere, voi candida"

Chiru: "După cum evoluează lucrurile, este posibil să avem alegeri anticipate la Constanţa. Dacă partidul îmi va cere, voi candida"

Replica API 29 aprilie 2014 | 00:00 179

Preşedintele PDL şi-a dat drumul la gură. Vezi ce spune despre miliardarul Comănescu!

Preşedintele PDL şi-a dat drumul la gură. Vezi ce spune despre miliardarul Comănescu!

Preşedintele PDL Constanţa, senatorul Christian Gigi Chiru, a rămas cu gândul la primărie. Chiar dacă nu o spune cu toată gura, declaraţiile lui conduc tot la ideea că, dacă va primi sprijinul de care are nevoie, va candida din nou la Primăria Constanţa. În cadrul unui interviu acordat cotidianului "Replica", senatorul a vorbit despre primărie, despre potenţialii candidaţi şi, evident, despre Portul Constanţa. A explicat şi care sunt relaţiile sale cu "miliardarii din Port", dar şi cum gestionează un subiect sensibil, legat de familie.

Reporter: Domnule senator, chiar era "imperios necesar" ca parlamentarii să aibă o lună de vacanţă, pentru promovarea candidaţilor la europarlamentare?

Christian Gigi Chiru: Consider că nu era necesară o vacanţă în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare. Cei care îşi fac treaba în teritoriu o fac oricum, atât ca parlamentari, cât şi ca reprezentanţi ai unor partide.

Rep.: La modul general, parlamentarii actuali ai României nu sunt priviţi cu încredere. Cum comentaţi?

C.G.C.: Astăzi, în România, la nivelul mentalului colectiv, parlamentul este, cu regret spun, cea mai blamată instituţie. Dacă se va continua cu aruncarea unor anateme asupra Parlamentului României, democraţia tinde să ajungă, în ţara noastră, una de faţadă. Parlamentul României, cu bune şi cu rele, este expresia voinţei politice a cetăţenilor României.

Rep.: Există o discuţie privind data până la care pot fi efectuate lucrări de construcţie pe litoral. Sunteţi de acord să poată fi depăşită restricţia - 15 mai? E o idee susţinută de PSD Constanţa, de primarul Radu Mazăre, probabil că o astfel de - hai să îi spunem - derogare v-ar putea avantaja şi pe dumneavoastră, având în vedere afacerile familiei dvs.

C.G.C.: Cred că nu aţi uitat că am condus Inspectoratul de Stat în Construcţii şi că m-am luptat în instanţă pentru PUZ-ul staţiunii Mamaia. Pot să vă spun că, indiferent care ar fi afacerile mele, pentru că nu ele fac obiectul acestei discuţii, Mamaia este o staţiune turistică în care principalii clienţi, turiştii, nu găsesc decât betoane, şantiere şi moloz. Pot înţelege că primarul Mazăre vrea ca prietenii şi acoliţii săi, cei care au pus mâna pe terenurile retrocedate de administraţia Mazăre pe malul lacului Siutghiol şi nu numai, să construiască pe tot timpul anului. Însă, eu aş spune că mai degrabă că ar trebui să respectăm turiştii, să ne amintim că Mamaia este o staţiune şi nu un cartier al Constanţei şi că cei care vin la noi vor linişte şi distracţie, nu moloz şi macarale. Revenind, totuşi, la afacerile mele, vă asigur că sunt pe mâni bune şi că am toată încrederea în cei care le gestionează. Însă, principala mea preocupare o reprezintă activitatea parlamentară şi cea de la partid.

Rep.: Referitor la familie, cu riscul să părem insensibili, există date că v-aţi afla într-un anumit conflict, că există sesizări la Poliţie. Este un subiect care v-ar putea "încurca" într-o viitoare campanie electorală; se ştie că astfel de subiecte sunt speculate de adversarii politici. Cum stau lucrurile din punctul dumneavoastră de vedere?

C.G.C.: În orice familie există perioade bune şi perioade mai puţin bune. Îmi iubesc copiii, pe toţi patru deopotrivă, îmi stimez prima soţie, mi-a dăruit doi copii minunaţi, aşa cum îmi iubesc şi actuala soţie. Familia se iubeşte la bine şi la rău, iar copiii se susţin necondiţionat. Nu cred că mă poate încurca nimic ce ţine de familia mea, de copiii mei. Ei, toţi patru, sunt sprijinul meu, motorul meu. Cred că orice părinte mă înţelege şi oricine poate înţelege că în orice familie, mai ales atunci când părinţii sunt despărţiţi, intervin situaţii neplăcute dar care se rezolvă întotdeauna cu calm de dragul copiilor.

Rep.: Periodic, la articolele din secţiunea politic, cineva postează online următorul comentariu:"Chiru, primarul Constanţei!". Aveţi în plan o nouă candidatură la Primăria Constanţei?

C.G.C.: PDL Constanţa nu a renunţat la lupta pentru Primăria Constanţa. Avem deja multe meciuri cu PSD-ul şi ştiu ce înseamnă să lupţi cu ei, iar dacă partidul îmi va cere să candidez la Primăria Constanţa o voi face fără rezervă. Suntem convinşi că PDL va avea o alternativă bună pentru postul de primar. Şi oricine ar veni după Mazăre poate fi mai bun decât el. După cum evoluează lucrurile, este posibil să avem alegeri anticipate. În orice caz, mă bucur să văd că locuitorii Constanţei nu au uitat campania mea şi tot ce am făcut în lupta pentru Primărie şi ţin să le mulţumesc tuturor celor care au rămas alături de mine şi de PDL şi le făgăduiesc că vom rămâne consecvenţi în ceea ce priveşte apărarea valorilor europene ale oraşului Constanţa.

Rep.: Având în vedere contextul actual - problemele pe care primarul Radu Mazăre le are -, credeţi că aţi avea cele mai mari şanse la Primăria Constanţa?

C.G.C.: Oricine munceşte are şanse, asta este clar. Dar vă pot spune că munca susţinută este cea mai eficientă metodă pentru a atinge un scop. Lupt pentru Constanţa şi constănţeni, alături de colegii mei din PDL, de atâţia ani. Este o muncă susţinută, o luptă pe care o continui şi din postura de senator, iar acest lucru este vizibil în activitatea mea de parlamentar. Însă, nu trebuie să-ţi doreşti răul cuiva pentru a-i lua locul. Deşi justiţia va face dreptate pentru Constanţa, eu doresc să le câştig constănţenilor încrederea prin muncă cinstită.

Rep.: Credeţi că Decebal Făgădău este o variantă de candidat al PSD Constanţa pentru primărie?

C.G.C.: Ar putea fi oricine din anturajul lui Radu Mazăre, o persoană cioplită după chipul şi asemănarea sa, cu aceleaşi... obiceiuri care au făcut rău Constanţei. Acest oraş are nevoie de curăţenie în administraţie. Deşi ar fi bine să-l întrebaţi pe el dacă ar candida. Dacă nu candidează, activitatea lui se va rezuma la a fi băiatul cu mapa. Eu sper să-l am adversar.

Rep.: Dar ce ne puteţi spune despre deputatul Florin Gheorghe, fost PDL, în prezent PMP? Despre el se spune că: 1. a plecat la PMP având o înţelegere cu dvs., pentru a-l încurca pe potenţialul candidat la primărie Claudiu Palaz; 2. are înţelegere cu PSD, să încurce pe toată lumea; 3. E o variantă sinceră şi onestă pentru Primăria Constanţa. Care variantă se apropie cel mai mult de adevăr?

C.G.C.: Mi-aş fi dorit să fie la fel de activ când era în PDL, aşa cum este acum, ca membru PMP. Nu a fost o răutate... Nu avem nici o înţelegere cu Florin Gheorghe şi nu ştim ce înţelegeri are el cu alţii. La plecarea sa din partid am reanalizat relaţia noastră, conflictele, colaborarea, dar şi activitatea sa de consilier local şi parlamentar. Cei patru ani petrecuţi în Consiliul Local între 2008 şi 2012 au fost la umbra "marelui" Dănuţ Moisoiu, fără iniţiative demne de un reprezentant al opoziţiei. Cred că aţi fost la nenumărate şedinţe de Consiliu Local, atât din acel mandat cât şi din acesta. V-aş ruga să comparaţi opoziţia pe care o fac cei trei reprezentanţi PDL, Sorina Tuşa, Iustin Fabian Roman şi Stelian Gima, poziţiile pe care le iau, în comparatie cu Florin Gheorghe. Cred că activitatea spune totul despre oricine. Eu i-am oferit o a doua şansă în politică şi în PDL. A candidat pe acelaşi colegiu cu mine, iar asta i-a adus voturi, eu l-am ajutat sa fie deputatul de astăzi. A fost o greşeală şi mi-o asum. Iar în politică nu poţi să trăieşti doar din noroc şi din a doua şansă. Ce vrea sau cum vrea Florin Gheorghe, nu este treaba mea. Politica este un orizont deschis pentru cei ce au ochi să vadă şi urechi să audă, iar în Constanţa este necesară o opoziţie puternică pentru a dărâma acest sistem profund corupt.

Rep.: Lămuriţi-ne care mai sunt relaţiile dvs. cu liderii de la centru şi de ce credeţi că a fost aruncată pe piaţă informaţia că nu mai sunteţi în graţiile lui Vasile Blaga? Credeţi că e "mâna" PSD-ului?

C.G.C.: Aţi spus bine, este doar un zvon. Relaţia mea cu Vasile Blaga este una cordială, firească, aşa cum a fost mereu. Ştie că are susţinerea Constanţei, iar Constanţa are susţinerea sa.

Rep.: Care este relaţia dvs. cu miliardarii din Portul Constanţa şi care credeţi că este relaţia lor cu Radu Mazăre? Au un război "pe bune" din pricina acţiunilor Portului Constanţa sau este teatru?

C.G.C.: Eu nu cunosc miliardari pentru că nu întreb pe nimeni câţi bani are în cont. Cunosc oameni de afaceri, aşa cum orice senator ar trebui să cunoască membrii comunităţii pe care o reprezintă în Parlament. Consider că cei care au afaceri în Port ştiu că Radu Mazăre nu poate face nimic bine în acel loc, ba din contră. Sunt oameni care lucrează acolo de zeci de ani şi care nu vor permite ca un animator de carnaval să distrugă Portul. Cât despre domnul Comănescu (Gabriel Comănescu, cel care controlează Grup Servicii Petroliere şi nu numai - n.r.), vă confirm că este un om de afaceri puternic care iubeşte oraşul nostru, care se uită spre PDL cu speranţă şi admiraţie şi pentru asta merită respectul nostru. De altfel, nu este singurul om de afaceri care este nemulţumit de Radu Mazăre şi de mafia din Constanţa; sunt oameni care văd în noi o alternativă.

Rep.: Tot legat de Portul Constanţa - de ce nu ar fi benefic să treacă la municipalitate şi mai multe acţiuni?

C.G.C.: Primarul Constanţei îşi doreşte cu orice preţ să administreze Portul. Fără experienţă în domeniu şi neavând resursele materiale pentru a susţine proiectele de dezvoltare pentru unul dintre cele mai mari porturi din Europa, edilul obişnuit cu carnavaluri şi care alegorice încurcă circul în care s-a specializat cu interesul naţional. Motivul principal pe care cel care ar trebui să se intereseze şi de soarta Constanţei l-a invocat în insistenţele şi presiunile sale referitoare la Port a fost că suma care va reveni municipiului ca dividende, în urma majorării procentului pe care municipalitatea l-ar deţine, va fi folosită pentru micşorarea preţului gigacaloriei. Şi, până acum, Primăria Constanţa a obţinut o sumă destul de importantă. Într-un răspuns al fostului ministru al Transportului, Ramona Mănescu, dat unei interpelări pe care i-am adresat-o se precizează clar că "pentru anul 2012, primăria Constanţa a încasat dividendele ce îi revin ca acţionar al Portului Constanţa în luna mai 2013". Aşadar, bugetul Constanţei a beneficiat de bani de pe urma celor 20 de procente pe care municipiul le deţine din port. Banii au ajuns la primărie, dar nu şi la constănţeni. Locuitorii Constanţei trec deja prin a treia iarnă în care nu au din ce să-şi plătească întreţinerea, al doilea an în care taxa de habitat depăşeşte impozitul, al 14 ani de chin, de umiliri, de sărăcie. Primăria a primit pentru 2011 6.570.224 lei şi pentru 2012 5.355.572 lei. În total 11.925.796 de lei. Chiar ziarul dvs a scris în trecut despre interesul brusc al unuia dintre prietenii domnului Mazăre, prieten şi parteneri de afaceri, pentru amenajarea unei zone industriale în Port. Şi de aici vine şi interesul lui Mazăre pentru Port. Constanţa este săraca fată bogată a României. Este inacceptabil ca o zonă bogată ca a noastră, ca un oraş cu posibilităţile Constanţei, să fie atât de săracă, să fie sărăcită. Constanţa are nevoie de industrie, Portul are nevoie de trafic de mărfuri, Constanţa trebuie să renască din punct de vedere economic. Dar asta nu se va putea întâmpla sub actuala administraţie locală şi nu se va întâmpla în nici un caz dacă Portul va ajunge la cheremul lui Mazăre. Mazăre vrea să pună mâna pe Port pentru a le spori facerile prietenilor lui. Habar nu are ce probleme au cei care îşi câştigă pâinea muncind acolo. Habar nu are care sunt adevăratele probleme ale Portului, nu ştie cum se conduce un Port. Dar îl vrea, îl vrea pentru prietenii lui. Sunt probleme importante în Port, sunt multe aspecte de avut în vedere, trebuie să existe o pază foarte bună, iar Mazăre vrea să beneficieze de bani nemunciţi, aşa cum se întâmplă acum în Constanţa. Cine trăieşte aici şi încearcă să facă afaceri ştie foarte bine că nu poţi face un business în Constanţa fără să... treci pe la Mazăre. Asta vrea să facă şi cu Portul. În plus, sunt şi terenuri... Miza este mare, dar nu este pentru Constanţa, ci pentru afacerile lui.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614