REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Chiru este mulţumit că Transporturile sunt la liberali - vezi motivul

Chiru este mulţumit că Transporturile sunt la liberali - vezi motivul

Replica API 19 februarie 2014 | 00:00 189

Preşedintele judeţean al PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, începe să-şi creeze un ciudat obicei. Dacă atacurile politice sunt la ordinea zilei, Chiru încearcă să afişeze ceva ce e cam rarefiat pe la noi pe-aici: bun simţ. Senatorul democrat-liberal a susţinut în Parlament declaraţia politică intitulată "Portul Constanţa - miză electorală pentru PSD şi PNL", prin care a dorit să-i convingă pe colegii din Cameră de sensibilitatea subiectului legat de Port, pe care municipalitatea doreşte să şi-l atribuie în totalitate. Cunoscută ca promisiune a premierului Victor Ponta pentru primarul Constanţei, Radu Mazăre, privatizarea Portului şi deţinerea pachetului majoritar de către municipalitate, a devenit un subiect secundar în contextul actualei circoteci politice.

În ciuda acestui aspect, Chiru consideră că "în pragul unui an electoral, acest bun de preţ al României şi al Constanţei este pus în pericol. Riscă să devină un bun privat, acaparat de un clan care, de 14 ani, sufocă oraşul Constanţa. Pot înţelege mizele electorale, pot înţelege lupta politică şi interesul partidelor care fac orice pentru a-şi atinge scopul final - puterea - dar, stimaţi colegi, daţi-mi voie să nu fiu de acord şi să atrag atenţia asupra faptului că Portul Constanţa este un bun al României, este un bun al românilor".

Invocând exemplul Cazinoului, Chiru susţine că administrarea Portului de către autorităţile locale ar însemna, literalmente, un dezastru. Democrat-liberalul a declarat pentru Replica de Constanţa că, dacă Ponta se ţine de promisiune, "va da posibilitatea magnaţilor constănţeni să preia acel pachet de acţiuni listat la bursă", care vor "gestiona mai repede contrabanda". Pe de altă parte, Chiru susţine că Portul nu a trecut până acum sub administrarea autorităţilor locale graţie Ministerului Transporturilor, o "moşie" a PNL şi, totodată, sunt şi mulţi senatori PSD care, de asemenea, nu agrează ideea privatizării: "Dacă Ponta îşi va respecta promisiunea faţă de Mazăre, va da posibilitatea magnaţilor constănţeni să preia acel pachet de acţiuni listat la bursă şi, cu acţiunile pe care le deţine deja municipalitatea, să depăşească 50% din acţiuni, ceea ce înseamnă că poate stabili Consiliul de Administraţie, politica şi aşa mai departe. Declaraţia mea vine tocmai în sensul unui semnal de alarmă pentru colegii senatori, care ar trebui să descurajeze astfel de demersuri de privatizare a Portului Constanţa. Colegii senatori din partea PNL s-au opus dintotdeauna, de altfel a fost şi marea salvare pentru Port, faptul că, în Guvernul Ponta, Ministerul Transporturilor a revenit PNL. De altfel, nici nu este atât de greu de înţeles mecanismele economice care pot modifica întreaga activitate din Portul Constanţa, prin privatizare.Sunt şi mulţi reprezentanţi ai PSD, care nu văd cu ochi buni un astfel de demers. Prin privatizarea Portului, probabil că municipalitatea îşi doreşte să gestioneze mai repede contrabanda, decât traficul legal care este deja la cote din ce în ce mai scăzute, în ultimii 10 ani", a punctat Chiru, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367