REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Chiru: "Judeţul Constanţa nu se va desfiinţa. Referendumul este o risipă inutilă de bani"

Chiru: "Judeţul Constanţa nu se va desfiinţa. Referendumul este o risipă inutilă de bani"

Replica API 2 noiembrie 2011 | 00:00 131

Preşedintele PDL atacă demersul lui Nicuşor Constantinescu

Preşedintele PDL atacă demersul lui Nicuşor Constantinescu

Preşedintele PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, susţine că referendumul pe care îl organizează Consiliul Judeţean nu se justifică decât în măsura în care preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, este "disperat să-şi păstreze funcţia şi totodată să se promoveze pe bani publici". Reamintim că în data de 6 noiembrie constănţenii sunt chemaţi la urne, pentru a răspunde cu DA sau NU la întrebarea: "Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa?". Demersul este atacat virulent de liderul PDL Constanţa, care susţine că judeţul nu se desfiinţează: "Sunt banii judeţului Constanţa, pe care preşedintele Consiliului Judeţean îi risipeşte practic degeaba, determinându-mă să mă întreb în ale cui buzunare se duc aceşti bani? Toate acestea într-un context de criză şi într-o perioadă în care Nicuşor Constantinescu nu ratează nici un prilej pentru a se plânge că judeţul nostru este vitregit, nu primeşte bani şi nu poate oferi sumele necesare tuturor primăriilor", mai afirmă Chiru, în cadrul unui interviu.

Reporter: Domnule preşedinte, credeţi că se justifică organizarea acestui referendum programat pentru data de 6 noiembrie?

Christian Gigi Chiru: Nu. Cu siguranţă vă spun că organizarea referendumului nu are nici un temei. Este o altă invenţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa pentru campania electorală şi pentru a strânge nişte bani, care nu sunt puţini. Este ilogic să organizezi un referendum şi să chemi oamenii să se pronunţe pentru ceva ce nu există. Noi vorbim acum despre o temă de dezbatere şi nu despre o propunere de proiect aflată în faza de dezbatere.

Rep.: Pentru că aţi adus vorba despre bani, cum vi se par sumele vehiculate pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului?

C.G.C.: Într-o primă etapă, a fost vehiculată suma de patru miliarde lei, dar, Nicuşor Constantinescu a revenit şi a anunţat că suma necesară organizării şi desfăşurării referendumului este de 20 miliarde lei vechi. Sunt banii judeţului Constanţa, pe care preşedintele Consiliului Judeţean îi risipeşte practic degeaba, determinându-mă să mă întreb în ale cui buzunare se duc aceşti bani? Toate acestea într-un context de criză şi într-o perioadă în care Nicuşor Constantinescu nu ratează nici un prilej pentru a se plânge că judeţul nostru este vitregit, nu primeşte bani şi nu poate oferi sumele necesare tuturor primăriilor. Dar nimic nu ne mai miră, am avut de atâtea ori dovada că tandemul Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu este obişnuit să toace banii publici.

Rep.: Dacă se va pune în practică reorganizarea administrativ-teritorială, ce credeţi că se va întâmpla cu instituţiile judeţene, direcţiile judeţene?

C.G.C.: O posibilă reorganizare teritorială nu ar mai permite o asemenea bătaie de joc la cheltuirea banului public, în interesul unui grup de privilegiaţi. În realitate, o posibilă reorganizare teritorială a României înseamnă avantaje pentru constănţeni. În primul rând, cetăţeanul nu va mai parcurge distanţe mari, până la reşedinţa de judeţ, pentru un act. Va merge la primăria din localitatea unde trăieşte, pentru a-şi rezolva problema. Serviciile de bază, aşa cum este cazul şomajului, pensiilor şi sănătate, vor rămâne exact aşa cum sunt acum. Nu ne vom schimba nici buletinul, nici permisul, nici plăcuţele de înmatriculare... Dar poate, cel mai mare avantaj îl constituie puterea mult mai mare de absorbţie a banilor de la Uniunea Europeană. Un judeţ mare ar putea atrage până la 3 miliarde de euro.

Rep.: Să înţeleg că sunteţi de acord cu reorganizarea teritorială ?

C.G.C.: Aşa cum am mai spus, regionalizarea reprezintă de fapt o structură intermediară care are rolul de a atrage fonduri europene şi mai ales va contribui la o dezvoltare liniară a întregii regiuni. Nu vor mai exista diferenţe între dezvoltarea zonelor urbane în detrimentul celor rurale. Regionalizarea reprezintă o structură administrativă, iar beneficiile acestei regionalizări (de fapt descentralizări) îl constituie faptul că se elimină birocraţia judeţeană, decizia transferându-se la nivelul primăriei. Bineînţeles că un astfel de demers nu poate decât să mă bucure.

Rep.: Vor dispărea consiliile judeţene?

C.G.C: Aşa cum am mai spus, vorbim despre o manipulare a conducerii CJC, pentru că supunem referendumului doar o temă de dezbatere, nu un proiect aflat în dezbatere. Ca să nu mai spun că nici măcar în discuţiile celor care plănuiesc o reorganizare a teritoriilor nu s-a pus vreodată problema că judeţul Constanţa să fie desfiinţat. Din contră, în caz de reorganizare, Constanţa ar deveni capitală de judeţ. PSD se teme nu de faptul că se desfiinţează judeţul, pentru că el nu se desfiinţează, ci de faptul că se desfiinţează Consiliul Judeţean, iar Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, îşi va pierde acest privilegiu de a fi preşedinte şi, implicit, toate beneficiile de care s-a bucurat până acum.

Rep.: De ce a ales PDL să îşi desemneze reprezentanţi şi nu observatori? Nu credeţi că astfel, prin reprezentanţii în secţiile de votare, oferiţi o anumită legitimitate referendumului?

C.G.C.: Cine acreditează ideea că partidele desemnează observatori, ori nu cunoaşte legea, ori este rău intenţionat. Aşa cum am mai declarat, PDL a luat hotărârea de a desemna delegaţi ca o măsură de siguranţă că referendumul va fi corect. În felul acesta, dorim să anulăm intenţia PSD de a frauda rezultatul referendumului.

Rep.: Pentru ca referendumul iniţiat de Nicuşor Constantinescu să nu aibă loc, credeţi că se mai poate face ceva sau mergem înainte cu această procedură?

C.G.C.: Din punct de vedere juridic nu mai putem face nimic. Tot ceea ce putem face este să convingem populaţia să nu participe la cheltuirea celor 20 de miliarde de lei. În orice caz, referendumul reprezintă o risipă inutilă de bani. Aceasta cu atât mai mult cu cât rezultatul referendumului nu produce efecte juridice.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108