REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Chiru nu renunţă la ideea de a demonstra că municipalitatea deţine ilegal 20% din Port

Chiru nu renunţă la ideea de a demonstra că municipalitatea deţine ilegal 20% din Port

Replica API 11 iulie 2014 | 00:00 249

La sfârşitul lunii mai, preşedintele pe judeţ al PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, anunţa marea descoperire. Liderul "portocaliu" citeşte de zor legi şi proiecte legislative şi, recent, a dat peste peştişorul de aur, care îi îndeplineşte trei dorinţe: Avocatul Poporului, Curtea de Conturi şi Curtea Constituţională. Triada entuziastă este asul din mânecă la care Chiru apelează, pentru a-i pune primarului Mazăre, pofta-n cui în privinţa creşterii acţiunilor Consiliului Local în Portul Constanţa. Tăvălugul s-a mai domolit, Avocatul Poporului nu pare a fi tocmai cheia acţiunii, însă entuziasmul nu a scăzut pentru Chiru, care susţine că la începutul săptămânii viitoare va avea o discuţie oficială cu Victor Ciorbea, în acest sens. " La începutul săptămânii viitoare, voi face o discuţie oficială cu Avocatul Poporului pe acest subiect. Dânsul este sesizat oficial de o lună şi jumătate. Aşadar, mai mult ca sigur au trecut cele 30 de zile în care trebuia să acţioneze, dar fac precizarea că Avocatul Poporului poate sesiza CCR, nu înseamnă că are o obligaţie în acest sens. Dacă nu o face, nu există sancţiuni. Putem ajunge la CCR prin Avocatul Poporului. Dacă nu vrea, asta e altă discuţie", a precizat Chiru, pentru "Replica".

Reamintim că, în 2008, potrivit legii 216, Consiliul Local Constanţa primea 20% din acţiunile din Port şi, dacă-i dăm crezare lui Chiru, legea este neconstituţională. Liderul PDL susţine că a analizat pe toate părţile legea în cauză şi a descoperit faptul că un Consiliu Local, neavând drept de patrimoniu, nu poate primi şi, evident, administra dividende. Cu alte cuvinte, Consiliul Local Constanţa deţine, din 2008, ilegal 20% din acţiunile Portului.

"Un draft de proiect de lege, făcut de nişte agiamii din Primăria Constanţa, preluat de colegii noştri parlamentari de la acea vreme de la PSD, l-au trecut prin Parlament şi Parlamentul care, bineînţeles în comisiile de filtru, i-au dat drumul pentru că era presiunea pe Tăriceanu. Şantajul făcut premierului Tăriceanu, care a fost obligat să susţină aprobarea acestui proiect de lege, a fost mai sus decât interesul de a verifica dacă este constituţională această lege. (...) Am vorbit cu avocaţii noştri. Este neconstituţională, pentru că dă dreptul consiliului local, pe care nu-l are prin Constituţie, să deţină patrimoniu, să fie titularul unor drepturi patrimoniale. (...)Vă asigur că e neconstituţională legea asta. De la sesizarea noastră, toate deconturile pe care le vor face de aici încolo stăm sub semnul ilegalităţii", declara la sfârşitul lunii mai, Gigi Chiru, anunţând entuziast o răfuială care, după cum se observă, se întinde pe o perioadă nedefinită.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367