REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Chiru o tine pe a lui: Mazare ar face bine sa inchida magazinele de vise

Chiru o tine pe a lui: Mazare ar face bine sa inchida magazinele de vise

Replica API 11 decembrie 2010 | 00:00 140

Seful ITC a pus ochii pe Primaria Constanta

Seful ITC a pus ochii pe Primaria Constanta

Şeful Inspectoratului în Construcţii Constanţa, Gigi Chiru, insistă să-i scrie primarului Radu Mazăre, şi tot pe tema magazinelor de vise, despre care edilul a precizat deja că nu le poate închide întrucât comercianţii s-ar putea adresa instanţei. "Domnul primar Mazăre ar face bine să închidă magazinele de vise", spune Chiru. Cum îi va răspunde primarul sau dacă îi va răspunde, nu ştim, în schimb, acelaşi Gigi Chiru a explicat, pe de altă parte, în cadrul unui interviu acordat cotidianului "Replica" de Constanţa, şi care mai sunt noutăţile în cazul eolienelor de la Cogealac, dar şi de ce se tot construieşte "în hopuri" la Autostrada Soarelui.

Reporter: Domnule Chiru, ştim că aţi fost vizitat de reprezentanţii dezvoltatorilor de eoliene Iberdrola şi CEZ. Ce anume au discutat cu dumneavoastră, doresc să se pună în legalitate la Cogealac sau care este situaţia?

Gigi Chiru: În cursul săptămânii trecute, într-adevăr, reprezentanţi ai Iberdrola, firma spaniolă probabil numărul doi sau numărul unu în lume în domeniul lor de activitate, şi reprezentanţi ai CEZ, firma statului ceh, dezvoltatori de eoliene şi ei, ambele firme, aşadar, importante, au venit la Inspectoratul în Construcţii. Ei sunt beneficiarii proiectelor energetice în zona Cogealac, iar aşa cum se ştie, acolo s-au întâmplat nişte evenimente nedorite. Atât Consiliul Local, cât şi Consiliul Judeţean au emis autorizaţii care vizau aceleaşi sole, iar într-un final, după mai multe lupte, în sensul că avem acţiuni în instanţă - şi unii, şi alţii, am făcut demersurile legale - s-a ajuns la discuţii amiabile. Inspectoratul a dorit să normalizeze situaţia, în sensul că investitorii trebuie intre în legalitate şi să investească în parcuri eoliene având autorizaţii conform legislaţiei din România. După multe frământări, se pare că dezvoltatorii au înţeles că acele autorizaţii erau puţin forţate - din punctul nostru de vedere erau nelegale, iar din punctul lor de vedere s-au scuzat că nu au fost foarte atenţi când au preluat acele proiecte de dezvoltare. Personal, am simţit un moment de satisfacţie întrucât şi reprezentanţii Iberdrola, cât şi cei de la CEZ au ţinut să-şi ceară scuze de vreo patru ori pentru problemele şi necazurile pricinuite, având în vedere că şi numele meu a tot fost vehiculat în contextul tensiunilor de la Cogealac. În final, lucrurile se vor aşeza pe făgaşul normal, atâta timp cât se va respecta, repet, legislaţia.

Rep.: Să vorbim puţin despre tronsoanele de autostradă şi controalele efectuate de inspectorii ITC. Ce probleme aţi sesizat cu ocazia ultimelor verificări?

G.C.: În acest moment, se execută lucrări pe două tronsoane: Cernavodă-Medgidia şi Medgidia-Constanţa, pe fiecare tronson fiind câte un constructor diferit. Pe tronsonul Cernavodă-Medgidia am constatat nişte probleme pe proiectele de fundare a podeţelor. Am avut o întâlnire cu reprezentanţii investitorului - Compania Naţională de autostrăzi, cu reprezentanţii proiectantului şi constructorului. După dezbaterile cu inspectorii ITC, concluzia a fost că se impune o expertiză. Până la urmă, investitorul s-a conformat şi şi-a luat angajamentul că va contracta un expert în vederea expertizării acelui proiect, pentru că soluţia prezentată este o soluţie nouă, după normative franţuzeşti, ori noi lucrăm după normative româneşti şi legislaţia din România. Drept pentru care, am solicitat ca cineva să îşi asume că acel proiect de fundare este unul viabil şi nu este unul care să ne producă în timp probleme, ţinând cont că zona noastră este una cu mult leos. Vrem să fim siguri că soluţia lor, cu pământ îmbunătăţit, este capabilă să susţină construcţia viitoare şi să nu întâmpinăm probleme după ce lucrarea iese din termenul de garanţie. Să nu uităm că, atunci când va fi gata, autostrada va trebui să susţină traficul şi să fie sigură pentru participanţii la trafic. Pe tronsonul Medgidia-Constanţa, şi acolo avem ceva probleme. Chiar în cursul zilei de astăzi (vineri, 10 decembrie a.c.- n.r.) am dispus sistarea lucrărilor pe o suprafaţă de aproximativ 100 de metri. Vorbim despre o parcelă proprietate a unei persoane fizice. Această persoană ne-a făcut o reclamaţie şi, întrucât nu fusese expropriat, nu a primit sumele care i se cuvin la expropriere, nu se poate începe lucrarea pe terenul lui. Constructorul s-a grăbit şi a început lucrările şi pe proprietatea respectivului, dar a trebuit să le sistăm. Dar asta nu împiedică lucrarea mai departe, vorbim doar despre 100 de metri liniari de tronson. Însă Inspectoratul trebuie să respecte legea, iar până la încheierea exproprierii nu se va lucra pe acea parcelă. În plus, pentru că acolo nu exista nici autorizaţie de construire, a trebuit să aplicăm constructorului o sancţiune, care şi-a şi recunoscut vina.

Rep.: Dar, toate aceste probleme, cumulate - soluţii tehnice cu probleme, lucrări pe sole unde nu s-a făcut exproprierea - nu vor duce la o întârziere a construcţiei?

G.C.: Nu, nu cred că procesul de exproprieri va duce la întârzieri la finalizarea lucrărilor. Front de lucru există. Chiar şi acolo unde am semnalat noi probleme, s-a revenit, s-a intrat în normal, oamenii care lucrează acolo s-au conformat şi nu s-au înregistrat întârzieri.

Rep.: Ştiţi că în cotidianul "Replica" au apărut articole referitoare la problemele digului de apărare din comuna Ciobanu, iar în acelaşi timp inspectorii ITC au fost la faţa locului. Ce au constatat dânşii?

G.C.: Da, chiar în cursul zilei de ieri (joi-n.r.), v-am anticipat şi ne-am deplasat la Ciobanu. Un inspector de specialitate a luat legătura cu reprezentanţii ANIF, au făcut deplasare şi în teren, nu doar la Ciobanu, ci şi la alte diguri. La Ciobanu, breşa produsă iarna trecută nu a fost astupată - administratorii spun că nu au avut fonduri, în timp ce cei de la primărie au altă variantă. În fine, ITC a constatat şi încearcă să-i responsabilizeze pe cei care trebuie să efectueze lucrările, dând termene foarte scurte de remediere a problemelor, ţinând cont că iarna bate la uşă. Suntem şi sub cod galben; e adevărat că nu plouă, dar se poate întâmpla asta şi la noapte, şi mâine... vreau să vă spun că situaţia nu e deloc pe roze în ceea ce priveşte digurile de apărare de la Dunăre, pentru că acestea nu au suportat un proces de apărare aşa cum ar fi trebuit. Au fost cârpeli pe ici-pe colo, să sperăm că ele nu vor fi solicitate foarte mult iarna asta.

Rep.: Dar la Ciobanu, există acea inundare despre care vorbeşte primarul localităţii?

G.C.: Există acea breşă, există şi inundarea în zona de protejare. Dar, se pare că la şedinţa de ieri (joi-n.r.) de la Prefectură, s-a hotărât suplimentarea unor sume privind repararea. Sperăm să se înceapă lucrările de săptămâna viitoare.

Rep.: Să trecem şi la alte subiecte. Azi (vineri-n.r.) i-aţi transmis o a doua scrisoare primarului Constanţei, Radu Mazăre, referitoare la magazinele de vise. Dumneavoastră îi solicitaţi să le închidă, dânsul ştiţi că a explicat că nu se poate. Până la urmă, de ce insistaţi atât de mult cu subiectul acesta?

G.C.: M-au întrebat şi mai mulţi colegi de ce m-am fixat pe etnobotabice. Să ştiţi că, dacă priveşti de la distanţă şi nu vrei să te apleci asupra problemei, poţi să fii indiferent sau chiar ignorant, să nu îţi pese ce se întâmplă în jurul tău. Ideea este că astăzi (vineri -n.r.) am luat decizia de a mai transmite o scrisoare primarului Constanţei, prin care i-am adus la cunoştinţă şi numărul de cazuri de persoane aflate sub influenţa acestor droguri, înregistrate la Urgenţa Spitalului Judeţean: peste 250. Am întrebat Spitalul Judeţean cât costă şi tratamentul de specialitate în aceste cazuri. Să îl echilibrezi pe un bolnav este nevoie de un tratament special, de perfuzii, şi am înţeles că 1.000 RON. Făcând socoteala, peste 250 de milioane lei vechi, care s-au cheltuit până la începutul lunii decembrie, o să constatăm că putem face cu acei bani un cabinet de dezintoxicare sau un cabinet unde consumatorii pot primi sfaturi şi un ajutor de specialitate. Situaţia este tristă, pentru că noi, la nivelul Spitalului Judeţean, nu avem o secţie de dezintoxicare, şi ajungem să îi tratăm şi pe cei care cad în această "boală" ca pe cei care nu au un acoperiş deasupra capului. Ei sunt abandonaţi şi, întâmplarea a făcut - de unde şi implcarea mea, poate nefirească pentru unii, pe acest subiect - să cunosc nişte tineri care au probleme din cauza acestor substanţe. Dacă nu îi ajutăm, renunţăm la şansa unor tineri de a se reabilita după ce au făcut o greşeală. Eu consider că eliminând tentaţia, adică aceste magazine - fac precizarea că, dacă vrei, ca primar poţi să le închizi, iar exemple avem peste tot în ţară, chiar şi în judeţul nostru -, salvăm nişte tineri. În Constanţa, care are un buget consistent, să nu faci poduri sau drumuri... dar nici măcar un cabinet ca cel despre care am vorbit acum? Sau, măcar un salonaş pentru cei pe care sunt bolnavi. Eu spun că e o temă la care ar trebui să se gândească domnul primar, de unde şi apelurile mele repetate. Eu voi insista până când domnul primar, primăria şi consiliul local, până când vor înţelege că trebuie să oprească activitatea acestor magazine şi poate că îmi urmează sfatul şi chiar face un centru unde aceşti tineri să primească ajutor, să li se explice că viaţa poate fi trăită şi în afara consumului de substanţe etnobotanice.

Rep.: Aţi văzut răspunsul domnului primar la prima scrisoare pe care i-aţi adresat-o? Ce credeţi că vă va răspunde la acest al doilea apel?

G.C.: Dacă vă referiţi la acea conferinţă de presă şi efortul dumnealui de a-şi găsi nişte explicaţii şi nişte scuze, dacă ăla era răspunsul, mi se pare răspunsul unei persoane căreia nu îi pasă şi care tratează în maniera originală, în care ne-a obişnuit, de sictir, problemele tinerilor, care sunt problemele comunităţii care l-a ales şi l-a trimis acolo să o reprezinte. La a doua scrisoare eu sper la mai multă înţelepciune şi sper ca domnul primar să fie mai ponderat în declaraţii şi mai iute în mişcări şi acţiuni. Eu fac apel la raţiunea dumnealui, ştiu că este şi tată. Îmi amintesc că are un băiat tânăr căruia nu i-ar strica să vadă că tatăl lui este implicat în lupta contra consumului de droguri. Dacă înţelege acest lucru, este foarte bine şi o să mă declar mulţumit şi o să îi mulţumesc public domnului primar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614