REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Chirurgi din Germania, Austria şi Constanţa vor opera copii cu malformaţii genito-urinare

Chirurgi din Germania, Austria şi Constanţa vor opera copii cu malformaţii genito-urinare

Replica API 20 septembrie 2012 | 00:00 571

Şansă la viaţă, în Spitalul Judeţean Constanţa

Şansă la viaţă, în Spitalul Judeţean Constanţa

Şansă la viaţă, pentru copiii şi tinerii cu malformaţii genito-urinare! Deşi s-au născut fără vezici urinare şi incontinenţă urinară, pacienţi greu de tratat, medicii constănţeni sunt singurii care riscă să efectueze operaţii de reconstrucţie a organelor genitale externe la copii. Opt pacienţi cu vârste între 1 şi 22 de ani vor trece de săptămâna viitoare, pe parcursul a trei zile, prin mâinile medicilor specialişti din Constanţa, Austria şi Germania, pentru a le reda zâmbetul pe buze celor care până acum nu s-au putut bucura de perioada copilăriei sau adolescenţei.

"Suntem singurii care mai facem astfel de operaţii. Nimeni nu mai vrea să opereze astfel de cazuri, pentru sunt operaţii grele, fără aplauze. Copiii nu au organe genitale, nu au vezică urinară, iar noi le construim. O astfel de operaţie poate dura 12 ore. Cred că sunt singurul medic din Dobrogea care mai operează astfel de cazuri sau pacienţi cu gură de lup sau de iepure", susţine dr. Constantin Tica, şeful Clinici de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Dacă în străinătate costurile unei astfel de operaţii poate să depăşească lejer 28.000 euro, în România intervenţiile sunt gratuite. "În România copilul are dreptul gratuit la asistenţă medicală, indiferent de rasă, religie şi venituri", susţine dr. Constantin Tica. Conform acestuia, clinica pe care o coordonează, împreună cu Asociaţia Hope for the Nations-România, organizează în perioda 24-27 septembrie a.c. un workshop medical cu malformaţii grave genitourinare. Acest eveniment este realizat pentru a treia oară (primul al Constanţa, al doilea la Chişinău), cu sprijinul Asociaţiei Hope for the Nations-România, sponsor unic. "Această acţiune se integrează în dorinţa şi planul strategic al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa de a face lucruri noi, moderne, de a intra în lumea medicală internaţională şi de a dovedi că medicii din Constanţa sunt unii dintre cei mai buni din România şi nu numai. Suntem în legătură şi cu alte spitale din Europa şi sperăm ca aceste colaborări să devină ceva uzual", a declarat dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean.

De precizat că la worksopul de la Constanţa vor participa chirurgi de specialitate din România şi Republica Moldova. Cu această ocazie, timp de trei zile, vor fi operaţi la Constanţa aproximativ 10 copii din Râmnicu Vâlcea, Bucureşti, Chişinău şi Constanţa. În acest an, pe lângă malformaţiile genitourinare, activitatea s-a extins şi în sfera ORL, cu această ocazie se vor realiza şi intervenţii pentru malformaţii ale urechii la copil. Echipa care va realiza intervenţiile operatorii şi va ţine cursuri pe baza lor, este compusă de medici din România, Austria şi Germania, respectiv prof. Thomas Boemers şi prof. Steffen Maune, ambii din Koln, prof. Constantin Tica, şeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică din Constanţa şi dr. Mircia Aurel Ardelean din Salzburg. "De aproape op ani colaborez cu o echipă de medici din Germania, am fost şi am operat copii acolo, iar o asociaţie umanitară, aflând că mă ocup de patologia specifică gravă a copiilor, a dorit să trimită un copil la tratament în străinătate, costurile tratamentului ridicându-se la câteva zeci de mii de euro. A existat o discuţie în urma căruia s-a stabilit ca de costurile tratamentului din străinătate să fie operaţi mai mulţi copii din România şi exact asta vom face. Cu banii pentru operaţia unui singur copil vom opera mai mulţi copii. Copii propuşi spre operare sunt din toată ţara", a precizat dr. Tica.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102