REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Chirurgul Alexandru Pesamosca a primit, post mortem, Titlul de Excelenţă în domeniul medical

Chirurgul Alexandru Pesamosca a primit, post mortem, Titlul de Excelenţă în domeniul medical

Replica API 14 februarie 2020 | 00:00 401

Alexandru Pesamosca

Consiliul General al Capitalei a aprobat oferirea, post mortem, a Titlului de Excelenţă în domeniul medical chirurgului pediatru Alexandru Pesamosca. De asemenea, un spaţiu public din Sectorul 4 va deveni Piaţa Dr. Alexandru Pesamosca.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de vineri, un proiect de hotărâre prin care i s-a conferit post mortem Titlul de Excelenţă în domeniul medical prof. univ. dr. Alexandru Pesamosca (1930-2011), unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi chirurgi pediatri din România.

Tot vineri, Consiliul General a aprobat şi proiectul de hotărâre privind atribuirea denumirii de Piaţa Dr. Alexandru Pesamosca spaţiului public situat la intersecţia dintre strada Sergent Nitu Vasile cu strada Emil Racoviţă şi Bulevarul Alexandru Obregia, Sector 4.

Potrivit PMB, doctorul Pesamosca şi-a dedicat întreaga carieră copiilor, operând 50.000 de copii cu malformaţii grave, pe lângă alte zeci de mii de copii trataţi şi vindecaţi pentru alte probleme de sănătate. El a operat nenumărate cazuri extrem de complicate, unele în premieră mondială, a avut pacienţi cu maladii complexe atât în ţară, cât şi în străinătate, fiind solicitat să realizeze şi operaţii în clinici din Franţa, Italia, Republica Moldova şi China.

În anul 2009, Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri i-a conferit cel mai înalt titlu ştiinţific, ”Medic emerit pentru contribuţii aduse la dezvoltarea chirurgiei şi ortopediei pediatrice”, în calitate de mentor al generaţiei actuale de chirurgi şi ortopezi pediatri şi pentru toate realizările obţinute.

Din anul 1957, a profesat că medic chirurg pediatru la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu”, devenind ulterior şef de clinică, până în anul 1984. A lucrat apoi la Spitalul "Marie Sklodovska-Curie” (fostul Budimex), unde a şi locuit o bună bucată de vreme, fiind şeful clinicii de chirurgie de ortopedie pediatrică din 1984 pană în anul 2000.

În anul 1971, timp de un an, a fost bursier la “Hôpital des Enfants Malades”, din Paris. În perioada 1972-1975 a realizat primele intervenţii de chirurgie toracică la nou-născut. În anul 1991 i s-a acordat titlul de profesor universitar, iar în anul 1993 cel de membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. În anul 2000 a primit, din partea preşedintelui României, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Comandor, scrie news.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca mai traia ii facea Ungureanu de la USR si DNA un proces si il baga la parnaie.
1
1
Dumnezeu sa l odihneasca si sa l tina de a dreapta lui pt tot binele facut copiilor pe lumea asta!!!
10
1
... post mortem ?!?!?
4
4
bine ca nu il aresteaza post mortem javrele de la dna si dicot care trag pe nas la greu probabil Dr. Pesamosca se uita de acolo de sus la mizeriile astea de oameni si ofteaza
4
5
Frumos! Dar tarziu.. Avea dreptate Puiu Calinescu care spunea: Ca sa devii mare in Romania trebuie sa mori... Dupa ce mori devii marele ... Pe casa din Constanta in care s a nascut abia anul trecut Primaria Cta la initiativa Comunitatii Elene a montat o placa comemorativa pe casa unde s a nascut in Constanta pe strada Libertatii.
15
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614