REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Chiuariu: Băsescu să nominalizeze politicienii care au încercat să intervină în justiţie

Chiuariu: Băsescu să nominalizeze politicienii care au încercat să intervină în justiţie

Replica API 30 martie 2013 | 00:00 195

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat, vineri, la Congresul Avocaţilor, după discursul în care preşedintele Traian Băsescu a susţinut că ar exista politicieni care au încercat intervenţii în justiţie, că dacă şeful statului a vorbit despre aceştia, trebuia să-i şi nominalizeze.

Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a afirmat că Traian Băsescu încearcă "învrăjbirea tuturor".

În discursul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat că politicul trebuie să înţeleagă că justiţia, cu cei trei piloni ai ei - judecători, procurori, avocaţi - este intangibilă din punct de vedere al traficului de influenţă. Preşedintele a apreciat că, "dacă avem o restanţă în evoluţia mentalităţii cuiva, această restanţă este la politicieni". "Ei încă mai cred că justiţia se face cu influenţă, că se aranjează decizii ale judecătorilor cu influenţă. V-o spune un om care trăieşte pe pielea lui această intenţie de trafic de influenţă, chiar în discuţii cu preşedintele, din partea unor politicieni", a spus Băsescu în faţa avocaţilor.

Senatorul Tudor Chiuariu, invitat la Congresul Avocaţilor, a precizat că din discursul lui Traian Băsescu ar reieşi că diverşi politiceni, "cu precădere din partidul dumnealui", ar fi încercat intervenţii în justiţie.

"Domnul preşedinte trebuia să ne spună cine sunt acele persoane, care sunt persoanele vizate şi de ce nu a făcut public imediat ceea ce s-a întâmplat. Căci nu cred că s-a întâmplat aseară. Este un fapt foarte grav, pentru că înţeleg că politicieni din partidul domniei sale au încercat să influenţeze justiţia", a declarat Chiuariu, adăgând că aceste fapte ar trebui cercetate şi pedepsite.

Totodată, senatorul liberal a afirmat că trebuie eliminat amestecul politicului în justiţie, acest lucru fiind posibil, în viitor, prin eliminarea posibilităţii ca oameni politici, partizani, să aibă posibilitatea să facă numiri în funcţiile de conducere din justiţie.

"Aceasta este prerogativa ministrului Justiţiei", a arătat Tudor Chiuariu, referindu-se la numirea procurorilor şefi din Ministerul Public.

Anterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat că desemnarea procurorilor şefi ai Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este o chestiune de asumare, lucru pe care el l-a susţinut tot timpul având în vedere că politicienii care fac desemnarea trebuie să-şi asume responsabilitatea că cei propuşi sunt extrem de valoroşi. "Desemnarea procurorilor este o chestiune de asumare, iar eu am susţinut acest lucru tot timpul. Avem legea, aşa cum o avem, care spune clar: propune ministrul Justiţiei, avizează CSM, decide preşedintele. Vreau să ştiţi că sunt cel care a fost împotriva organizării acelei selecţii la Ministerul de Justiţie pentru că o selecţie nu înseamnă asumarea. Ca preşedinte, ca ministru al Justiţiei, mâine spui: îmi pare rău, el a ieşit din concurs. Când discutăm de Parchetul general, de DNA, de DIICOT cei care fac desemnarea trebuie să-şi asume responsabilitatea că au desemnat nişte oameni extrem de valoroşi din punct de vedere profesional, nişte oameni capabili să ducă misiunea Parchetului înainte", a afirmat Băsescu.

Întrebat dacă în opinia sa clasa politică românească este vinovată de imaginea ţării în legătură cu aderarea la Schengen, liberalul Tudor Chiuariu a răspuns afirmativ şi a remarcat că ar exista politiceni care se ocupă cu astfel de lucruri.

"Da. Sunt unii politicieni a căror singura agendă este să discrediteze şi să vorbească de rău România în afară. Din păcate trebuie să constat cu neplăcere că majoritatea acestor politicieni sunt apropiaţi ai lui Traian Băsescu şi îi fac interesele şi jocurile inclusiv prin această modalitate. E un lucru trist. Această campanie de denigrare a României trebuie să înceteze, deja am ajuns să fim oaia neagră a Europei şi există riscul ca orice s-ar întâmpla - că suntem sau nu suntem vinovaţi - să fim găsiţi vinovaţii de serviciu. Aceasta este una dintre consecinţele acestei campanii iraţionale de denigrare a ţării", a declarat liberalul.

Întrebat ce interese au astfel de politicieni, Tudor Chiuariu a spus că au "interese politice înguste", dând-o exemplu pe Monica Macovei. Macovei a fost înlocuită de la conducerea Ministerului Justiţiei în aprilie 2007, mandatul ei fiind preluat de Chiuariu.

"Doamna Macovei, de exemplu, vrea să fie considerată Ioan d'Arc a luptei anticorupţie din România şi de asta trebuie să spună în afară că în România este multă corupţie", a încheiat Chiuariu.

sursa: rtv.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218