REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Chiuariu: Parlamentarii care părăsesc partidul să-şi piardă mandatul

Chiuariu: Parlamentarii care părăsesc partidul să-şi piardă mandatul

Replica API 23 mai 2013 | 00:00 234

Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat miercuri că a propus parlamentarilor liberali ca la modificarea Constituţiei să fie adoptată o prevedere potrivit căreia deputaţii sau senatorii îşi pierd mandatul dacă părăsesc partidul din partea căruia au fost aleşi. "Am propus ca demisia din partidul sau formaţiunea politică pe listele căreia a fost ales parlamentarul respectiv să conducă la încetarea mandatului (...) A mai existat o propunere interesantă, la care şi noi ne gândim, să vedem şi la ce soluţie vom ajunge şi în Comisia constituţională, şi anume aceea privind posibilitatea iniţierii unui referendum de revocare a parlamentarului sau senatorului care a părăsit partidul sau formaţiunea politică pe listele căruia a fost ales", a declarat Chiuariu.

Vicepreşedintele PNL a precizat că partidul său doreşte ca mecanismul care se aplică primarilor care îşi părăsesc formaţiunile să fie valabil şi în cazul demisiei din partid a parlamentarului.

El a menţionat că o altă prevedere susţinută pentru revizuirea Constituţiei priveşte constituirea grupurilor parlamentare numai de către formaţiunile politice care participă în alegeri la începutul legislaturii.

De asemenea, Chiuariu a precizat că rectificarea bugetară ar putea fi realizată numai printr-o lege a Parlamentului, şi nu prin Ordonanţă de urgenţă.

În plus, parlamentarii PNL susţin limitarea angajării răspunderii Guvernului la o singură dată pe sesiune, dar şi limitarea posibilităţii Guvernului de a emite Ordonanţe de urgenţă.

"Nu vrem să mai admitem emiterea OUG în domeniul legilor organice şi vrem să impunem o limită de timp în care dacă OUG nu sunt adoptate de către Parlament acestea să-şi înceteze efectele, după modelul Constituţiei italiene", a mai explicat Chiuariu.

El a mai precizat că în ceea ce priveşte organizarea alegerilor parlamentare ar trebui instituită o dată fixă, astfel încât să nu fie decalate mandatele, iar alegerile parlamentare să fie organizate în lunile de iarnă.

"Cred că ar fi bine să nu avem nici în mijlocul iernii, cum am ajuns să le avem în mod natural, tot decalând data alegerilor, până la urmă o să le avem de Crăciun, şi sigur că nici în mijlocul verii, cum am văzut la referendum rezultatele nu sunt tocmai fidele cu voinţa alegătorilor din cauza condiţiilor meteo", a mai precizat Chiuariu.

sursa: mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614