rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 16 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu cu autoarea unui roman-fenomen

Chris Simion: „Romanul “40 de zile” este o uşă care se deschide spre o experienţă; este canonul adevărului”

Succesul nu se cântăreşte în bucurie. Succesul, atât ca regizor şi ca scriitor, se întăreşte într-o doză maximă de responsabilitate: interacţionează cu sufletele oamenilor, lucrează cu emoţie şi poate să înalţe sau să coboare un suflet prin ceea ce scrie sau prin ceea ce regizează. Nu a ajuns într-acolo încât să-şi vândă sufletul, dar a trăit minciuna. Crede că în viaţă este necesar să exersezi cel puţin o dată jocul adevărului. S-a născut pe 20 august în Bucureşti, dar a crescut în Maramureş, pe Valea Izei, într-un spaţiu unde oamenii se salută cu „Lăudăm pe Iisus” şi se răspunde: „În veci, amin!”, unde nu era pusă la masă până în momentul în care nu spunea rugăciunea. A crescut în opinci până în adolescenţă. A învăţat autoironia, a exersat smerenia şi simplitatea şi încercă să le care cu ea în existenţa de zi cu zi. Este vorba despre Chris Simion, autoarea romanului „40 de zile”, lansat duminică, 15 martie, la Constanţa: „Astăzi, (duminică –n.r.) la Constanţa, am întrerupt lansarea. Trei tineri au intrat în librăria Cărtureşti unde aveam stabilită întâlnirea cu cititorii. Stăteau în faţa rafturilor cu cărţi, râdeau în hohote şi aveau volumul mult peste al meu. Librarii de la Cărtureşti Constanţa nu păreau deranjaţi. Era chiar cool ca în paralel cu discursul unui autor pe care l-au invitat în „casă” să existe un zgomot de fond oferit spontan de clienţi care nu ştiau ce se petrece în librărie. Am fost curioasă să aflu despre ce vorbesc. N-au ştiut să răspundă. I-am invitat să stea la lansare să închegăm un dialog. M-au întrebat dacă eu sunt autoarea şi le-am spus că nu ştiu dar că le garantez că până la final or să afle. Mi-am reluat discursul şi am reuşit să le stârnesc curiozitatea şi să purtăm o conversaţie extrem de vie şi angajată. Când mi-au solicitat autograful pe carte, mi-au mulţumit”.

A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ – Bucureşti, Secţia Teatrologie, în 2000, şi Secţia Regie Teatru în 2005. Scrie de la 14 ani. Prima carte, „Dragostea nu moare”. O concluzie la 16 ani, i-a fost publicată în 1994, autoarea fiind numită de criticul George Pruteanu „un fel de pui de Cioran în fustă lungă şi neagră“. La 17 ani i s-a publicat „Dogmatica fericirii, iar în prefaţa cărţii actorul Florian Pittiş a scris: „Citindu-ţi cartea am tras şi eu o concluzie. „Vrei să fii fericit? Dacă eşti pregătit să suferi, iubeşte! Chris Simion... nu eşti cumva o reîncarnare a mea?“. Alte titluri publicate: „Disperarea de a fi” (1996); „De ce nu suntem ceea ce putem fi?”(1997); „Spovedania unui condamnat” (1998/2000); „In fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine” (2002), „Ce ne spunem când nu ne vorbim” (Editura Trei, 2010). În 2009 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România. Toate cărţile, nouă la număr, au ceva în comun: pornesc de la o experienţă personală şi migrează spre un spaţiu imaginar, fantastic. Sunt provocări pe care autoarea le aruncă în sufletele oamenilor, în speranţa că vor descoperi ceea ce au nativ: partea frumoasă, bună a fiinţei lor, luminoasă, credinţa. Sunt valori pe care la un moment dat le pierdem, din varii motive, dar exact aşa cum nu le mai avem, la fel de uşor le putem redobândi. Printre spectacolele care au consacrat-o în lumea teatrului se numără: “Oscar şi Tanti Roz”, “Maitreyi”, “Mecanica inimii”, “Hoţii de frumuseţe”, “Dragostea durează 3 ani”, “Scaunele”, “Hell”, “Studii despre Iubire” şi multe altele.Chris Simion este un om distins, fervent cititor al celui mai important scriitor rus Feodor Mihailovici Dostoievski.

Reporter: Cărţile tale sunt peste tot. Cum ai ajuns aici? Te-a surprins succesul acesta, l-ai visat sau la început scrisul a fost doar o încercare?

Chris Simion: Nu a fost o întâmplare. A fost o decizie a celor care conduceau cenaclurile literare, unde eu îmi petreceam o mare parte din timp, respectiv criticul George Pruteanu, actorul Florian Pittiş şi editorul Radu G. Ţeposu. Au fost cei trei oameni care au văzut în mine mai mult decât am văzut eu la momentul respectiv şi care au hotărât ca exerciţiile mele literare din adolescenţă să fie publicate. Aşa am reuşit să public prima carte la 16 ani. Ulterior am dobândit conştiinţa publicării şi mi-am dat seama câtă responsabilitate este. Succesul nu se cântăreşte în bucurie. Succesul, atât ca regizor şi ca scriitor, se întăreşte într-o doză maximă de responsabilitate. Pentru că interacţionez cu sufletele oamenilor, lucrez cu emoţie şi sunt conştientă de ceva vreme că pot să ridic, să înalţ sau pot să cobor un suflet prin ceea ce scriu sau prin ceea ce regizez.

Rep: Te rog să-mi vorbeşti despre cărţile tale...

C.S.: Toate cele nouă cărţi pornesc de la o experienţă personală şi migrează spre un spaţiu imaginar, fantastic. Au profunde teme existenţiale ca abordare şi nu sunt reţete. Sunt provocări pe care le arunc în sufletele oamenilor, în speranţa că vor descoperi ceea ce au nativ: partea frumoasă, bună a fiinţei lor, luminoasă, credinţa. Sunt valori pe care la un moment dat le pierdem, din varii motive, dar exact aşa cum nu le mai avem, la fel de uşor le putem redobândi.

Rep: Ce tabieturi ai atunci când scrii?

C.S.: Singurul tabiet este stiloul sau creionul, pentru că scriu de mână şi am nevoie să fiu însoţită de scârţâitul fie a peniţei, fie a minei de creion.

Rep: Ce înseamnă scrisul pentru tine?

C.S.: Nu este o întrebare la care pot să răspund simplu, pentru că e ca şi cum m-ai întreba despre o nevoie vitală. Este un exerciţiu pe care nu îl fac teoretic, îl fac profund, esenţial, adânc. E o zonă maximă de intimitate. E ca o rugăciune şi e încărcat cu tot ceea ce sunt eu în momentul în care traversez povestea pe care o scriu.

Rep: Pornind de la această intimitate, de la această rugăciune, ce înseamnă pentru tine romanul „40 de zile”? Ce încerci să transmiţi cititorilor tăi? Care ar fi mesajul?

C.S.: 40 de zile este un joc al introspecţiei şi al regăsirii de sine. Este o poveste care porneşte de la o experienţă personală, de la un canon pe care l-am primit de la duhovnicul meu, dar aşa cum spun în lansările pe care le fac, mă feresc să folosesc termeni teologici sau dogmatici, pentru a nu speria sau pentru a nu induce o zonă de literatură pe care poate cititorul nu este pregătit să o abordeze. Şi atunci am transformat cuvântul canon în cuvântul joc şi am propus cititorilor acest joc de 40 de zile, în ultima zi fiind cea a răscrucii. Este ziua în care hotărăşti pe ce parte a drumului vrei să o iei. Nu ai cum să mai fi dual sau duplicitar, ci ajungi la concluzia că poţi să-ţi asumi o singură cale. Personajele mele descoperă după 40 de zile, trăind atâta timp în minciună, în falsitate, în epidermic, în superficial, descoperă drumul spre frumos, drumul spre curăţenie, drumul spre sine.

Rep: Înţeleg că ai trăit în această minciună, în falsitate. Cât de mult te regăseşti în povestea oamenilor-cactuşi?

C.S.: Cine nu trăieşte în minciună? Eu am trăit în minciună, pentru că am avut nevoie de minciună. Consider că a greşi o singură dată înseamnă experienţă. A greşi de două ori, aceeaşi experienţă, înseamnă prostie. Am traversat minciuna ca pe o situaţie necesară evoluţiei mele şi faptul că am depăşit-o este răspunsul asumării ei ca pe o lecţie existenţială profundă. Sunt două variante: varianta în care să nu treci printr-o situaţie şi să îţi permiţi să vorbeşti despre ea ipotetic sau intuitiv şi varianta în care treci prin situaţie şi poţi să tragi o concluzie concretă.

Rep: Ai trecut pentru că ai vrut sau pentru că cel/cei de lângă tine te-au ghidat pe un drum mai mult sau mai puţin bun?

C.S.: Vezi, căutăm tot timpul explicaţie în afara noastră, în loc să ne orientăm spre interiorul nostru, acolo unde se găsesc toate răspunsurile posibile. Atunci când ne este bine considerăm că este meritul nostru, când ne este rău dăm vina pe celălalt. Nu. Am trecut prin minciună şi am folosit minciuna ca instrument din slăbiciune, din neatenţie, din frică, din varii argumente şi justificări pe care ni le găsim, inevitabil, după fiecare situaţie. Ca să îţi dai seama cât de periculoasă este şi cât de uşor poţi să-ţi pierzi sufletul şi sufletul nu-l poţi pierde de mai multe ori, ţi-l pierzi o singură dată. Pactul cu diavolul nu se repetă. Se face o dată şi e definitiv. Minciuna permanentă, exerciţiul minciunii, la un moment dat se transformă în stare de a fi. Nu am ajuns într-acolo încât să-mi vând sufletul, dar am fost în pragul de a o face şi aceasta este trezirea celor 40 de zile.

Rep: Când s-a produs declicul?

C.S.: În momentul în care te simţi sufocat. Tu pe tine te poţi minţi până la o anumită limită. Conştiinţa la un moment dat nu te mai lasă să nu vezi, te obligă să vezi ceea ce eşti şi cine eşti în momentul X al existenţei tale. Oricât de mult te poţi ascunde în faţa celorlalţi, în faţa ta te poţi ascunde până la un anumit moment dat: momentul sufocării!

Rep: Este Chris Simion o versiune mai feminină, mai sensibilă şi mai frumoasă decât cea a actorului Dan Puric?

C.S.: Nu cred că se pot compara. Sunt două personalităţi diferite nu numai din punct de vedere sexual (râde –n.r.), ci pot să vorbesc despre Chris Simion, pentru că despre Dan Puric nu-mi permit să vorbesc.

Rep: Preotul Eugen Tănăsescu vă salută pe această cale şi el crede că prin acest roman „40 de zile” veniţi să sensibilizaţi mentalitatea de tip creştin.

C.S.: Povestea romanului „40 de zile” se întâmplă în spaţiul creştin-ortodox. Repet, nu este o carte dogmatică, nu este o reţetă spirituală. Dacă aş folosi o metaforă pentru romanul „40 de zile” aş folosi metafora uşii. 40 de zile este o uşă care se deschide spre o experienţă, spre un univers pe care eu l-am trăit în adânc. Nu îmbrâncesc pe nimeni prin această poveste. Nu îmi permit să agresez pe nimeni cu credinţa mea şi cu opţiunea mea existenţială. În schimb, punându-mi sufletul în universul către uşa deschisă, sper că voi provoca la adevăr, dacă nu şi mai mult de atât.

Rep: Turneul acesta nu este întâmplător. Are loc în Postul Paştelui când un om ar trebui să postească, să se îndrepte spre biserică, spre duhovnic, chiar faci referire la lucrul acesta în romanul „40 de zile”. Cum a decurs acest turneu până acum în cele 15 oraşe în care ai ajuns şi cum te-au perceput cititorii?

C.S.: 40 de zile este mai mult decât un turneu, este un demers interior, un demers spiritual, fără de care nu aş fi putut să-l realizez. Coincide cu perioada Postului. Nu este întâmplător, dar nici nu am vrut să fac propagandă pe acest subiect. Cine s-a prins, s-a prins, cine nu, nu. Postul este o experienţă atât de intimă şi nu se împărtăşeşte public. Nu este un motiv de laudă. Dimpotrivă. Este un exerciţiu personal. Sau pentru care am încercat să evit în a mărturisi că această călătorie a celor 40 de zile se face în Postul Învierii.

Rep: Canonul referitor la cele 40 de zile, primit de la duhovnicul tău, a început pe 1 martie?

C.S.: Nu. Canonul personajelor mele începe de Bobotează şi se termină pe 14 februarie, dar spuneam că este un canon care îl faci în orice perioadă a anului. Este canonul adevărului şi cred eu că trebuie făcut când îţi este necesar, nu când îţi este impus. Un duhovnic adevărat, care te cunoaşte, ştie dacă ai nevoie sau nu de acest canon şi ţi-l dă sau nu ţi-l dă. De aceea eu l-am propus cititorilor mei nu ca un canon, ci ca pe un joc. Cred eu că o dată în viaţă ai nevoie să exersezi jocul adevărului.

Rep: Când ţi s-a schimbat viaţa radical ?

C.S.: Radical nu mi s-a schimbat. Sunt momente care au contribuit la evoluţia sau la involuţia mea spirituală, mi le asum în totalitate. Sunt greşeli sau revelaţii. La mine, în minte şi în suflet, experienţele nu sunt bune sau rele. Experienţele sunt doar experienţe. Ceea ce încerc să învăţ este să primesc ceea ce mi se întâmplă, să primesc maxim ceea ce mi se întâmplă, să nu irosesc şi să încerc să vorbesc mai puţin şi să practic mai mult.

Rep: Ce decizie ai luat după perioada de 40 de zile?

C.S.: Decizia de a încerca să trăiesc iubirea, nu morala.

Rep: Cât de deschişi sunt românii la un astfel de subiect, în condiţiile în care România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa, iar din ce în ce mai multe cupluri ajung să divorţeze? Cum stau lucrurile de fapt?

C.S.: Nu este o carte care se adresează în special românilor. Eu cred că oamenii au libertatea să decidă dacă se salvează sau se pierd, indiferent de spaţiul geografic sau spiritual unde există. Societatea românească este prin definiţie o societate clasică. Suntem educaţi într-un anumit spirit. Promovăm conceptul de familie, ne speriem atunci când apar sciziuni majore din punct de vedere spiritual, dar cred că oamenii sunt pregătiţi pentru onestitate şi pentru simplitate, cel puţin în proza contemporană. Dacă un scriitor le propune oamenilor, onest, o luptă în care să se confrunte, în care să se regăsească, cred că poate fi o şansă de a intra pe uşa de care spuneam mai devreme.

Rep: Care este cel mai important lucru din viaţa lui Chris Simion? Ce preţuieşti cel mai mult?

C.S.: E o întrebare destul de generală. Sufletul!

Rep: Ce înseamnă pentru tine „duhovnicul adevărat”?

C.S.: Omul care mă călăuzeşte spiritual şi în care am încredere deplină.

Rep: Cât de importante sunt credinţa şi iubirea pentru regizorul şi scriitorul Chris Simion?

C.S.: Vitale.

Rep: De câte ori ai spus „punct şi de la capăt”? Cât curaj şi câtă putere îţi trebuie să faci schimbări? Ce ţi-a dat această putere?

C.S.: De câte ori a fost necesară pentru evoluţia mea sufletească şi spirituală.

Rep: Care sunt activităţile tale din timpul liber, cele care îţi încarcă bateriile pentru a merge mai departe?

C.S.: Citesc foarte mult, ascult muzică, schiez, călătoresc, urc pe munte, mă întâlnesc cu oameni de la care am ce să învăţ şi caut să trăiesc cât de mult pot momente esenţiale.

Rep: Ce ţi-ai dori să faci şi încă nu ai făcut? La ce visezi în clipele de relaxare?

C.S.: Nu ştiu să-ţi răspund acum la întrebarea asta.

Rep: Cât de mult călătoreşti? Cât de mult profiţi de tentaţiile culturale ale României?

C.S.: Călătoresc destul de mult prin prisma meseriei, de regizor de teatru, cu spectacolele mele. Călătoresc şi privat, când merg în vacanţe şi încerc de cele mai multe ori să nu mă limitez la divertisment, ci să simt sau să trăiesc energia locului în care sunt.

Rep: Care sunt proiectele pe care ţi le-ai setat pentru anul 2016?

C.S.: În teatru o să montez un al doilea text după Eric-Emmanuel Schmitt, „Ibraim şi florile Coranului”, să continui cu brandul Chris Simion, iar în partea de literatură o să scriu în continuare, dar nu ştiu deocamdată când o să public.

Rep: Mi-ar plăcea să încheiem interviul cu câteva amănunte despre familia în care ai crescut, despre amintiri din copilărie?

C.S.: Pot să spun doar că m-am născut în Bucureşti, dar am crescut în Maramureş, pe Valea Izei, într-un spaţiu unde oamenii se salută cu „Lăudăm pe Iisus” şi se răspunde: „În veci, amin!”, unde nu eram pusă la masă până în momentul în care nu spuneam rugăciunea. Am crescut în opinci până în adolescenţă. Este un spaţiu unde oamenii au foarte mult umor şi unde am învăţat autoironia, am exersat smerenia şi simplitatea şi încerc să le car cu mine în existenţa de zi cu zi.

Alexandra VASILE

luni, 16 martie 2015460
Comentarii

00ale(16 mar 15:47)
ce ne spunem cand nu vorbim
03Felicitari!(16 mar 08:23)
Multumesc pentru acest minunat articol!
04cititor(16 mar 02:01)
Felicitari, Chris Simion!
mai mult...Replica
15 dec 20:57ReplicaVIDEO. ALERTĂ LA CITY PARK MALL. O mașină a luat foc în parcare!

...4319

15 dec 18:04ReplicaFemeie rănită într-un accident rutier, la City Park Mall3344
15 dec 23:52ReplicaACCIDENT RUTIER provocat de un șofer băut. Un bărbat a fost rănit2405
15 dec 14:41ReplicaCosmin Bârzan, președintele Centrului pentru Resurse Civice, implicat într-un accident rutier grav în Argeș!

Constănțeanul Cosmin Bârzan, internat în spital după ce a suferit un accident rutier! Echipajele ISU Argeş au fost...1674

15 dec 00:00Replica4 TONE DE DROGURI CONFISCATE ÎN DOSARE PENALE, DISTRUSE DE POLIȚIA ROMÂNĂ. Valorau 600 de milioane de euro! VIDEO!1420
15 dec 13:26ReplicaMinor căutat de polițiștii constănțeni. A dispărut de acasă!849
15 dec 13:48ReplicaTULCEA. Deflagrație generată de o butelie GPL. Au intervenit pompierii!

Salvatorii Detașamentului de pompieri Tulcea au fost alertați sâmbătă, 15 decembrie, în jurul orei 07:20 despre...1113

15 dec 00:00ReplicaAparatura de pe ambulanțele din Constanța, reparate de un fost director din ”firma lui Raed Arafat”1049
15 dec 04:07ReplicaComisia senatorială de anchetă a abuzurilor, la Prefectura Constanța: detalii INCENDIARE despre cariera de piatră de la Lumina!2147
15 dec 00:00ReplicaDETALII DIN DOSARUL CRIMEI DE LA MEDGIDIA: AGRESORUL ARE TULBURARE DE PERSONALITATE!

Marius Pocovnicu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru omor, însă decizia nu este definitivă urmând, cel...1489

15 dec 00:00ReplicaPolițiștii rutieri, la datorie! Șoferi sub influența alcoolului, pe bandă rulantă!812
15 dec 09:39ReplicaDaraban: Banii europeni pentru autostradă sunt la fel de simplu de obținut ca și subvenția la agricultură; condiția: să ai terenul567
Vremea
9.1°8° - 9.1° duminică, 16 decembrie 2018
ploaie ușoarăUmiditate: 88%
Vânt: 8.97 m/s din ESE
Presiune: 1030.61 milibari

Loto
6/4911925324143
5/4041220273435
joker6242532426
Horoscop
mai mult...SPSportRT
15 dec 00:23SportPoli Iaşi a învins-o pe Concordia Chiajna cu 6-3!

Poli Iaşi a învins-o pe Concordia Chiajna cu neverosimilul scor de 6-3 (2-1), vineri seara, în deplasare, în primul...288

15 dec 02:29SportHandbal: cu cine va juca România pentru bronz

România a fost umilită de Rusia în drumul spre titlul continental și are un meci de coșmar și pentru medaliile de...783

15 dec 00:25SportRomânia a fost SPULBERATĂ de Rusia, în semifinalele Europeanului de Handbal

România nu a făcut față campioanei olimpice, Rusia, în semifinalele Campionatului European de Handbal, din Franța!...623

15 dec 00:00SportHagi e plătit să piardă! În loc să fie favorită la titlu, Viitorul se zbate să prindă podiumul

Gică are dreptate, statutul de furnizor de jucători i-a șubrezit șansele la câștigarea campionatului, după ce i-a...805

Local
15 dec 03:47LocalComerţ ilicit cu ţigări în zona Gării CFR. Poliţiştii locali au dat amenzi

Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța au depistat, vineri, 14 decembrie, în...485

15 dec 03:47LocalGata, a început BÂLCIUL la Constanța! VIDEO

Ca în fiecare an, apropierea sărbătorilor de iarnă scoate din casă diverse persoane, mai puțin sau mai mult...1071

15 dec 03:26LocalATENȚIE, RISC DE POLEI la Constanța! Iată ce recomandă polițiștii

Polițiștii constănțeni se vor afla în teren, având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile! Aceștia vă...1048

15 dec 02:04LocalUn parc din Constanța, dotat cu mobilier urban

Parcul Viitorului din Constanța (din zona străzii Caraiman) se înnoiește! Angajații Serviciului Amenajări Urbane...627

15 dec 03:41LocalPrimăria Valu lui Traian începe distribuirea pachetelor alimentare de Crăciun!

Începand de luni, 17.12.2018, orele 8.00 până joi, 20.12.2018, orele 16.00, se distribuie pachetele alimentare de...340

15 dec 03:42LocalȘoferul care a plecat de la locul accidentului, pus sub control judiciar!

Conducătorul auto care a plecat de la locul accidentului a fost prezentat, la data de 14 decembrie a.c., Parchetului de...417

15 dec 03:42LocalCondamnat pentru furt calificat

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale, la data de 13 decembrie a.c., au depistat un tânăr, în...304

15 dec 03:43LocalRAZII în Constanța: mai multe persoane conduse la Poliție!

Polițiștii din cadrul Secţiei 3 Poliţie, la data de 13 decembrie a.c., în intervalul orar 16.00 - 19.00, au...614

15 dec 03:46LocalUn pieton a fost lovit de mașină, în centrul Constanței!

Un accident rutier a avut loc vineri, 14 decembrie, la intersecția străzilor Cuza Vodă cu I.G. Duca. Potrivit...582

15 dec 03:44LocalA furat o sticlă cu băuturi alcoolice dintr-un supermarket din Constanța

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data 13 decembrie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă de 49 de...391

Politică
15 dec 00:00PoliticăDirecția de Pază va avea grijă de obiectivele CJC în 2019. Palaz: Fie se alinează cerințelor și solicitării noii conduceri, fie pleacă acasă

Consilierii județeni vor supune la vot, în ședința din 19 decembrie, mai multe proiecte aflate pe ordinea de zi....361

15 dec 02:51PoliticăOFLDE Constanța a popularizat Constituţia României în rândul populației

Organizaţia de Femei a Partidului Alianţa Liberarilor şi Democraţilor Constanţa (OFLDE ALDE) a fost implicată...473

15 dec 00:00PoliticăOrban: Anticipatele, cea mai bună soluție în cazul căderii Guvernului

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, a afirmat vineri, la Alba Iulia, că în opinia sa, în...217

15 dec 00:00PoliticăALDE Constanţa: 'Este un câştig pentru România ce s-a întâmplat în Parlamentul European'

Plenul Parlamentului European a votat marţi, 11 decembrie, o recomandare pentru primirea României şi Bulgariei în...435

15 dec 00:36PoliticăNumirea lui Ionuţ Done în funcţia de subprefect, publicată în Monitorul Oficial

Ordinul prin care Ionuţ Done este numit să exercite, temporar, prin detaşare în condiţiile legii, funcţia de...547

15 dec 00:38PoliticăConsilierii locali municipali, convocaţi în şedinţă!

Consiliul local al municipiului Constanţa a fost convocat în şedinţă ordinară, miercuri, 19 decembrie 2018, ora...440

15 dec 03:39PoliticăFost primar al Constanței, cetățean de onoare post-mortem

Adrian Rădulescu, fost profesor universitar doctor și om politic român, istoricul care considera Dobrogea o parte...747

15 dec 03:40PoliticăÎntâlnire publică pentru prezentarea PUZ-ului preliminar Zona Peninsulară

Primăria Municipiului Constanța organizează marți, 18 decembrie, de la ora 10:00, în sala de ședințe Remus...348

15 dec 00:39PoliticăCurtea de Apel Bucureşti respinge cererea Turciei de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la Zaman România

Un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, cererea autorităţilor turce de extrădare a...273

15 dec 03:45PoliticăMoţiunea de cenzură iniţiată de PNL, USR şi PMP a fost depusă la Parlament

Moţiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", iniţiată de PNL, USR...283

Monden
15 dec 16:18MondenTom Jones concertează în România pe 26 iunie 2019

Cântăreţul britanic Tom Jones va concerta în premieră la Cluj-Napoca, la Sala Polivalentă BTarena, pe 26 iunie...204

15 dec 15:51MondenLoredana Groza a afișat în mediul online un decolteu de vis

Cântăreața Loredana Groza arată impecabil într-o rochie din catifea de culoare roșie. Artista a impresionat pe...335

15 dec 00:00MondenEchipa emisiunii „România, te iubesc!” a refuzat premiul APTR. Jurnaliștii nici măcar nu au mers la gală

Echipa "România, te iubesc!" a invocat valorile şi principiile după care se ghidează cei şase jurnalişti care fac...263

15 dec 15:22MondenAlexandra Stan, comentată de Iulia Albu. „Se chiloțărește în bucătărie”

Cântăreața Alexandra Stan s-a fotografiat în chiloți, în bucătărie. Imaginea a fost comentată de...292

15 dec 00:00MondenDragoș Pătraru, enervat: „Dar e aiurea să vezi că muncești 12 ore pe zi, iar niște jeguri profită de chestia asta”

Dragoș Pătraru prezintă emisiunea Starea nației la postul de televiziune Prima TV. Jurnalistul se declară...354

15 dec 00:00MondenScandal între Mirela și Bogdan de la „Insula iubirii”. „Mi-aș fi dorit să aibă mireasa ta caracterul meu!”

Un nou scandal a izbucnit în mediul virtual, după încheierea emisiunii "Insula Iubirii". De data asta replicile dure...241

15 dec 00:00MondenCântărețul Bryan Adams, pasionat de fotografie, expune la Berlin. Chipuri celebre și veterani de război, temele lui preferate

Bryan Adams are o pasiune care rivalizează cu cea pentru muzică: fotografia. Cântărețul britanic expune din 2000,...188

15 dec 15:12MondenEllen Pompeo și Patrick Dempsey, din „Anatomia lui Grey”, nu și-au mai vorbit de la terminarea filmărilor. De 3 ani nu și-au mai adresat nici un cuvânt

240

15 dec 15:09MondenCasa din Londra a lui Paul McCartey a fost spartă de hoți

Poliția din Londra investighează o spargere care a avut loc la domiciliul fostului membru al trupei Beatles, Paul...194

15 dec 15:09MondenTopul celor mai bine plătite modele în 2018. Cine este pe primul loc

Kendall Jenner, fiica în vârstă de 23 de ani a lui Kris Jenner şi sora mai mică a lui Kim Kardashian, ocupă,...212

Mapamond
15 dec 00:00MapamondBrexit: Premierul Theresa May anunţă că vor avea loc noi discuţii în următoarele zile cu UE

Premierul britanic Theresa May a declarat vineri că vor avea loc noi discuţii cu Uniunea Europeană în următoarele...176

15 dec 00:00MapamondParlamentul din Kosovo a votat în favoarea creării unei armate

Parlamentul de la Pristina a votat vineri o lege privind crearea unei armate kosovare, decizie care stârneşte...213

15 dec 00:00MapamondUngaria: Gaze lacrimogene şi arestări la protestele de la Budapesta împotriva ''legii sclaviei''

Poliţia ungară a recurs la gaze lacrimogene şi a operat arestări în timpul manifestaţiei de joi seara de la...187

15 dec 00:00MapamondGinerele lui Trump, în cursa pentru postul de secretar general al Casei Albe

Nominalizarea lui Jared Kushner, ginere şi consilier apropiat al lui Donald Trump, la postul prestigios de secretar...199

15 dec 00:00MapamondUE îşi va intensifica pregătirile pentru scenariul unui Brexit fără acord, afirmă Jean-Claude Juncker

Comisia Europeană îşi va intensifica pregătirile pentru cazul în care nu va exista un acord cu Marea Britanie...193

15 dec 00:00MapamondLiderii europeni au prelungit cu şase luni sancţiunile împotriva Rusiei

Şefii de stat şi de guvern din ţările UE, reuniţi joi la Bruxelles la Consiliul European de iarnă, au aprobat...189

15 dec 00:00MapamondMaria Butina, rusoaica arestată în SUA pentru spionaj, a pledat vinovată în instanţă

Maria Butina, rusoaica arestată în SUA în luna iulie şi acuzată de spionaj în favoarea Moscovei, a pledat joi...222

15 dec 00:00MapamondAutorul atacului armat de la Strasbourg, Cherif Chekatt, a fost ucis de poliţie

Autorul atentatului de la Târgul de Crăciun din Strasbourg, Cherif Chekatt, urmărit de două zile de sute de...219

15 dec 00:00MapamondProtestele se intensifică în Ungaria

Mii de unguri au protestat joi la Budapesta, reluând demonstraţiile de miercuri împotriva unei noi legi care...200

15 dec 00:00MapamondSUA: Schimb de focuri într-un colegiu din Indiana, atacatorul s-a sinucis

Un tânăr înarmat şi-a pus capăt zilelor într-un colegiu din Indiana, în nordul SUA, după un schimb de focuri cu...198

Sănătate
13 dec 03:45SănătateTratament salvator pentru pacienții cu accident vascular cerebral, la Spitalul Județean Constanța

Medicii din cadrul Secției de Neurologie au participat zilele trecute la o simulare națională, desfășurată sub...1376

12 dec 03:27SănătateVor fi livrate ambulanţe în toată ţara. Vin şi la Constanţa

Primele 300 de ambulanţe, achiziţionate prin Programul POIM 2014 - 2020, vor fi livrate începând de marţi, anunţă...499

12 dec 01:20SănătateAJUTAŢI-L PE VLĂDUŢ! Apel umanitar: Un băieţel de 6 ani, diagnosticat cu neuroblastom POATE FI SALVAT

Un băieţel de 6 ani poate fi salvat cu ajutorul dumneavoastră. Vlăduţ Cîrciu, copilul colegului nostru Sorin, a...400

7 dec 00:16SănătateCardurile naţionale de sănătate expirate, valabile încă doi ani de la data expirării

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate anunță furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu...832

1 dec 10:57SănătateDupă cazul de la Giuleşti, este aşteptat un control şi la Maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait...1569

30 noi 00:36SănătatePoliclinicile 1 și 2 ale Spitalului Județean Constanța, ÎNCHISE în minivacanța de Ziua Marii Uniri

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța aduce la cunoștința...693

29 noi 00:31SănătateSpitalul din Medgidia caută medic nefrolog

Ne confruntăm cu un deficit de medici nefrologi la nivelul întregii ţări. Potrivit dr. Liliana Tuță, președintele...1049

27 noi 00:48SănătateChemoembolizări în Spitalul Județean Constanța

Patru ședințe de chemoembolizare au fost efectuate, cu succes, la sfârșitul săptămânii trecute. Doi dintre...1400

24 noi 04:34SănătateSăptămână Europeană a Testării. Constănțenii, chemați să se testeze pentru hepatită și HIV!

Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor şi liderilor de opinie din...898

21 noi 01:19SănătatePacienții constănțeni care suferă de HIV, fără tratament! Nu există contract de achiziție pentru medicamente

Pacienţii români care suferă de HIV au rămas fără tratament, probleme majore cu lipsa medicaţiei fiind...876