rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu cu autoarea unui roman-fenomen

Chris Simion: „Romanul “40 de zile” este o uşă care se deschide spre o experienţă; este canonul adevărului”

Succesul nu se cântăreşte în bucurie. Succesul, atât ca regizor şi ca scriitor, se întăreşte într-o doză maximă de responsabilitate: interacţionează cu sufletele oamenilor, lucrează cu emoţie şi poate să înalţe sau să coboare un suflet prin ceea ce scrie sau prin ceea ce regizează. Nu a ajuns într-acolo încât să-şi vândă sufletul, dar a trăit minciuna. Crede că în viaţă este necesar să exersezi cel puţin o dată jocul adevărului. S-a născut pe 20 august în Bucureşti, dar a crescut în Maramureş, pe Valea Izei, într-un spaţiu unde oamenii se salută cu „Lăudăm pe Iisus” şi se răspunde: „În veci, amin!”, unde nu era pusă la masă până în momentul în care nu spunea rugăciunea. A crescut în opinci până în adolescenţă. A învăţat autoironia, a exersat smerenia şi simplitatea şi încercă să le care cu ea în existenţa de zi cu zi. Este vorba despre Chris Simion, autoarea romanului „40 de zile”, lansat duminică, 15 martie, la Constanţa: „Astăzi, (duminică –n.r.) la Constanţa, am întrerupt lansarea. Trei tineri au intrat în librăria Cărtureşti unde aveam stabilită întâlnirea cu cititorii. Stăteau în faţa rafturilor cu cărţi, râdeau în hohote şi aveau volumul mult peste al meu. Librarii de la Cărtureşti Constanţa nu păreau deranjaţi. Era chiar cool ca în paralel cu discursul unui autor pe care l-au invitat în „casă” să existe un zgomot de fond oferit spontan de clienţi care nu ştiau ce se petrece în librărie. Am fost curioasă să aflu despre ce vorbesc. N-au ştiut să răspundă. I-am invitat să stea la lansare să închegăm un dialog. M-au întrebat dacă eu sunt autoarea şi le-am spus că nu ştiu dar că le garantez că până la final or să afle. Mi-am reluat discursul şi am reuşit să le stârnesc curiozitatea şi să purtăm o conversaţie extrem de vie şi angajată. Când mi-au solicitat autograful pe carte, mi-au mulţumit”.

A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ – Bucureşti, Secţia Teatrologie, în 2000, şi Secţia Regie Teatru în 2005. Scrie de la 14 ani. Prima carte, „Dragostea nu moare”. O concluzie la 16 ani, i-a fost publicată în 1994, autoarea fiind numită de criticul George Pruteanu „un fel de pui de Cioran în fustă lungă şi neagră“. La 17 ani i s-a publicat „Dogmatica fericirii, iar în prefaţa cărţii actorul Florian Pittiş a scris: „Citindu-ţi cartea am tras şi eu o concluzie. „Vrei să fii fericit? Dacă eşti pregătit să suferi, iubeşte! Chris Simion... nu eşti cumva o reîncarnare a mea?“. Alte titluri publicate: „Disperarea de a fi” (1996); „De ce nu suntem ceea ce putem fi?”(1997); „Spovedania unui condamnat” (1998/2000); „In fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine” (2002), „Ce ne spunem când nu ne vorbim” (Editura Trei, 2010). În 2009 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România. Toate cărţile, nouă la număr, au ceva în comun: pornesc de la o experienţă personală şi migrează spre un spaţiu imaginar, fantastic. Sunt provocări pe care autoarea le aruncă în sufletele oamenilor, în speranţa că vor descoperi ceea ce au nativ: partea frumoasă, bună a fiinţei lor, luminoasă, credinţa. Sunt valori pe care la un moment dat le pierdem, din varii motive, dar exact aşa cum nu le mai avem, la fel de uşor le putem redobândi. Printre spectacolele care au consacrat-o în lumea teatrului se numără: “Oscar şi Tanti Roz”, “Maitreyi”, “Mecanica inimii”, “Hoţii de frumuseţe”, “Dragostea durează 3 ani”, “Scaunele”, “Hell”, “Studii despre Iubire” şi multe altele.Chris Simion este un om distins, fervent cititor al celui mai important scriitor rus Feodor Mihailovici Dostoievski.

Reporter: Cărţile tale sunt peste tot. Cum ai ajuns aici? Te-a surprins succesul acesta, l-ai visat sau la început scrisul a fost doar o încercare?

Chris Simion: Nu a fost o întâmplare. A fost o decizie a celor care conduceau cenaclurile literare, unde eu îmi petreceam o mare parte din timp, respectiv criticul George Pruteanu, actorul Florian Pittiş şi editorul Radu G. Ţeposu. Au fost cei trei oameni care au văzut în mine mai mult decât am văzut eu la momentul respectiv şi care au hotărât ca exerciţiile mele literare din adolescenţă să fie publicate. Aşa am reuşit să public prima carte la 16 ani. Ulterior am dobândit conştiinţa publicării şi mi-am dat seama câtă responsabilitate este. Succesul nu se cântăreşte în bucurie. Succesul, atât ca regizor şi ca scriitor, se întăreşte într-o doză maximă de responsabilitate. Pentru că interacţionez cu sufletele oamenilor, lucrez cu emoţie şi sunt conştientă de ceva vreme că pot să ridic, să înalţ sau pot să cobor un suflet prin ceea ce scriu sau prin ceea ce regizez.

Rep: Te rog să-mi vorbeşti despre cărţile tale...

C.S.: Toate cele nouă cărţi pornesc de la o experienţă personală şi migrează spre un spaţiu imaginar, fantastic. Au profunde teme existenţiale ca abordare şi nu sunt reţete. Sunt provocări pe care le arunc în sufletele oamenilor, în speranţa că vor descoperi ceea ce au nativ: partea frumoasă, bună a fiinţei lor, luminoasă, credinţa. Sunt valori pe care la un moment dat le pierdem, din varii motive, dar exact aşa cum nu le mai avem, la fel de uşor le putem redobândi.

Rep: Ce tabieturi ai atunci când scrii?

C.S.: Singurul tabiet este stiloul sau creionul, pentru că scriu de mână şi am nevoie să fiu însoţită de scârţâitul fie a peniţei, fie a minei de creion.

Rep: Ce înseamnă scrisul pentru tine?

C.S.: Nu este o întrebare la care pot să răspund simplu, pentru că e ca şi cum m-ai întreba despre o nevoie vitală. Este un exerciţiu pe care nu îl fac teoretic, îl fac profund, esenţial, adânc. E o zonă maximă de intimitate. E ca o rugăciune şi e încărcat cu tot ceea ce sunt eu în momentul în care traversez povestea pe care o scriu.

Rep: Pornind de la această intimitate, de la această rugăciune, ce înseamnă pentru tine romanul „40 de zile”? Ce încerci să transmiţi cititorilor tăi? Care ar fi mesajul?

C.S.: 40 de zile este un joc al introspecţiei şi al regăsirii de sine. Este o poveste care porneşte de la o experienţă personală, de la un canon pe care l-am primit de la duhovnicul meu, dar aşa cum spun în lansările pe care le fac, mă feresc să folosesc termeni teologici sau dogmatici, pentru a nu speria sau pentru a nu induce o zonă de literatură pe care poate cititorul nu este pregătit să o abordeze. Şi atunci am transformat cuvântul canon în cuvântul joc şi am propus cititorilor acest joc de 40 de zile, în ultima zi fiind cea a răscrucii. Este ziua în care hotărăşti pe ce parte a drumului vrei să o iei. Nu ai cum să mai fi dual sau duplicitar, ci ajungi la concluzia că poţi să-ţi asumi o singură cale. Personajele mele descoperă după 40 de zile, trăind atâta timp în minciună, în falsitate, în epidermic, în superficial, descoperă drumul spre frumos, drumul spre curăţenie, drumul spre sine.

Rep: Înţeleg că ai trăit în această minciună, în falsitate. Cât de mult te regăseşti în povestea oamenilor-cactuşi?

C.S.: Cine nu trăieşte în minciună? Eu am trăit în minciună, pentru că am avut nevoie de minciună. Consider că a greşi o singură dată înseamnă experienţă. A greşi de două ori, aceeaşi experienţă, înseamnă prostie. Am traversat minciuna ca pe o situaţie necesară evoluţiei mele şi faptul că am depăşit-o este răspunsul asumării ei ca pe o lecţie existenţială profundă. Sunt două variante: varianta în care să nu treci printr-o situaţie şi să îţi permiţi să vorbeşti despre ea ipotetic sau intuitiv şi varianta în care treci prin situaţie şi poţi să tragi o concluzie concretă.

Rep: Ai trecut pentru că ai vrut sau pentru că cel/cei de lângă tine te-au ghidat pe un drum mai mult sau mai puţin bun?

C.S.: Vezi, căutăm tot timpul explicaţie în afara noastră, în loc să ne orientăm spre interiorul nostru, acolo unde se găsesc toate răspunsurile posibile. Atunci când ne este bine considerăm că este meritul nostru, când ne este rău dăm vina pe celălalt. Nu. Am trecut prin minciună şi am folosit minciuna ca instrument din slăbiciune, din neatenţie, din frică, din varii argumente şi justificări pe care ni le găsim, inevitabil, după fiecare situaţie. Ca să îţi dai seama cât de periculoasă este şi cât de uşor poţi să-ţi pierzi sufletul şi sufletul nu-l poţi pierde de mai multe ori, ţi-l pierzi o singură dată. Pactul cu diavolul nu se repetă. Se face o dată şi e definitiv. Minciuna permanentă, exerciţiul minciunii, la un moment dat se transformă în stare de a fi. Nu am ajuns într-acolo încât să-mi vând sufletul, dar am fost în pragul de a o face şi aceasta este trezirea celor 40 de zile.

Rep: Când s-a produs declicul?

C.S.: În momentul în care te simţi sufocat. Tu pe tine te poţi minţi până la o anumită limită. Conştiinţa la un moment dat nu te mai lasă să nu vezi, te obligă să vezi ceea ce eşti şi cine eşti în momentul X al existenţei tale. Oricât de mult te poţi ascunde în faţa celorlalţi, în faţa ta te poţi ascunde până la un anumit moment dat: momentul sufocării!

Rep: Este Chris Simion o versiune mai feminină, mai sensibilă şi mai frumoasă decât cea a actorului Dan Puric?

C.S.: Nu cred că se pot compara. Sunt două personalităţi diferite nu numai din punct de vedere sexual (râde –n.r.), ci pot să vorbesc despre Chris Simion, pentru că despre Dan Puric nu-mi permit să vorbesc.

Rep: Preotul Eugen Tănăsescu vă salută pe această cale şi el crede că prin acest roman „40 de zile” veniţi să sensibilizaţi mentalitatea de tip creştin.

C.S.: Povestea romanului „40 de zile” se întâmplă în spaţiul creştin-ortodox. Repet, nu este o carte dogmatică, nu este o reţetă spirituală. Dacă aş folosi o metaforă pentru romanul „40 de zile” aş folosi metafora uşii. 40 de zile este o uşă care se deschide spre o experienţă, spre un univers pe care eu l-am trăit în adânc. Nu îmbrâncesc pe nimeni prin această poveste. Nu îmi permit să agresez pe nimeni cu credinţa mea şi cu opţiunea mea existenţială. În schimb, punându-mi sufletul în universul către uşa deschisă, sper că voi provoca la adevăr, dacă nu şi mai mult de atât.

Rep: Turneul acesta nu este întâmplător. Are loc în Postul Paştelui când un om ar trebui să postească, să se îndrepte spre biserică, spre duhovnic, chiar faci referire la lucrul acesta în romanul „40 de zile”. Cum a decurs acest turneu până acum în cele 15 oraşe în care ai ajuns şi cum te-au perceput cititorii?

C.S.: 40 de zile este mai mult decât un turneu, este un demers interior, un demers spiritual, fără de care nu aş fi putut să-l realizez. Coincide cu perioada Postului. Nu este întâmplător, dar nici nu am vrut să fac propagandă pe acest subiect. Cine s-a prins, s-a prins, cine nu, nu. Postul este o experienţă atât de intimă şi nu se împărtăşeşte public. Nu este un motiv de laudă. Dimpotrivă. Este un exerciţiu personal. Sau pentru care am încercat să evit în a mărturisi că această călătorie a celor 40 de zile se face în Postul Învierii.

Rep: Canonul referitor la cele 40 de zile, primit de la duhovnicul tău, a început pe 1 martie?

C.S.: Nu. Canonul personajelor mele începe de Bobotează şi se termină pe 14 februarie, dar spuneam că este un canon care îl faci în orice perioadă a anului. Este canonul adevărului şi cred eu că trebuie făcut când îţi este necesar, nu când îţi este impus. Un duhovnic adevărat, care te cunoaşte, ştie dacă ai nevoie sau nu de acest canon şi ţi-l dă sau nu ţi-l dă. De aceea eu l-am propus cititorilor mei nu ca un canon, ci ca pe un joc. Cred eu că o dată în viaţă ai nevoie să exersezi jocul adevărului.

Rep: Când ţi s-a schimbat viaţa radical ?

C.S.: Radical nu mi s-a schimbat. Sunt momente care au contribuit la evoluţia sau la involuţia mea spirituală, mi le asum în totalitate. Sunt greşeli sau revelaţii. La mine, în minte şi în suflet, experienţele nu sunt bune sau rele. Experienţele sunt doar experienţe. Ceea ce încerc să învăţ este să primesc ceea ce mi se întâmplă, să primesc maxim ceea ce mi se întâmplă, să nu irosesc şi să încerc să vorbesc mai puţin şi să practic mai mult.

Rep: Ce decizie ai luat după perioada de 40 de zile?

C.S.: Decizia de a încerca să trăiesc iubirea, nu morala.

Rep: Cât de deschişi sunt românii la un astfel de subiect, în condiţiile în care România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa, iar din ce în ce mai multe cupluri ajung să divorţeze? Cum stau lucrurile de fapt?

C.S.: Nu este o carte care se adresează în special românilor. Eu cred că oamenii au libertatea să decidă dacă se salvează sau se pierd, indiferent de spaţiul geografic sau spiritual unde există. Societatea românească este prin definiţie o societate clasică. Suntem educaţi într-un anumit spirit. Promovăm conceptul de familie, ne speriem atunci când apar sciziuni majore din punct de vedere spiritual, dar cred că oamenii sunt pregătiţi pentru onestitate şi pentru simplitate, cel puţin în proza contemporană. Dacă un scriitor le propune oamenilor, onest, o luptă în care să se confrunte, în care să se regăsească, cred că poate fi o şansă de a intra pe uşa de care spuneam mai devreme.

Rep: Care este cel mai important lucru din viaţa lui Chris Simion? Ce preţuieşti cel mai mult?

C.S.: E o întrebare destul de generală. Sufletul!

Rep: Ce înseamnă pentru tine „duhovnicul adevărat”?

C.S.: Omul care mă călăuzeşte spiritual şi în care am încredere deplină.

Rep: Cât de importante sunt credinţa şi iubirea pentru regizorul şi scriitorul Chris Simion?

C.S.: Vitale.

Rep: De câte ori ai spus „punct şi de la capăt”? Cât curaj şi câtă putere îţi trebuie să faci schimbări? Ce ţi-a dat această putere?

C.S.: De câte ori a fost necesară pentru evoluţia mea sufletească şi spirituală.

Rep: Care sunt activităţile tale din timpul liber, cele care îţi încarcă bateriile pentru a merge mai departe?

C.S.: Citesc foarte mult, ascult muzică, schiez, călătoresc, urc pe munte, mă întâlnesc cu oameni de la care am ce să învăţ şi caut să trăiesc cât de mult pot momente esenţiale.

Rep: Ce ţi-ai dori să faci şi încă nu ai făcut? La ce visezi în clipele de relaxare?

C.S.: Nu ştiu să-ţi răspund acum la întrebarea asta.

Rep: Cât de mult călătoreşti? Cât de mult profiţi de tentaţiile culturale ale României?

C.S.: Călătoresc destul de mult prin prisma meseriei, de regizor de teatru, cu spectacolele mele. Călătoresc şi privat, când merg în vacanţe şi încerc de cele mai multe ori să nu mă limitez la divertisment, ci să simt sau să trăiesc energia locului în care sunt.

Rep: Care sunt proiectele pe care ţi le-ai setat pentru anul 2016?

C.S.: În teatru o să montez un al doilea text după Eric-Emmanuel Schmitt, „Ibraim şi florile Coranului”, să continui cu brandul Chris Simion, iar în partea de literatură o să scriu în continuare, dar nu ştiu deocamdată când o să public.

Rep: Mi-ar plăcea să încheiem interviul cu câteva amănunte despre familia în care ai crescut, despre amintiri din copilărie?

C.S.: Pot să spun doar că m-am născut în Bucureşti, dar am crescut în Maramureş, pe Valea Izei, într-un spaţiu unde oamenii se salută cu „Lăudăm pe Iisus” şi se răspunde: „În veci, amin!”, unde nu eram pusă la masă până în momentul în care nu spuneam rugăciunea. Am crescut în opinci până în adolescenţă. Este un spaţiu unde oamenii au foarte mult umor şi unde am învăţat autoironia, am exersat smerenia şi simplitatea şi încerc să le car cu mine în existenţa de zi cu zi.

Alexandra VASILE

luni, 16 martie 2015612
Comentarii

00ale(16 mar 15:47)
ce ne spunem cand nu vorbim
03Felicitari!(16 mar 08:23)
Multumesc pentru acest minunat articol!
04cititor(16 mar 02:01)
Felicitari, Chris Simion!
mai mult...Replica
26 mai 18:23ReplicaPREZENȚA LA VOT, ora 18,00 în Constanța: 42,79% la europarlamentare, 37,83% % la referendum

La nivel național, la ora 16.00, prezența la vot a fost de 39.01 % pentru alegerile europarlamentare și de 33,22%...292

26 mai 15:08ReplicaIncident la secţia de votare, cu mama primarului Făgădău. Reprezentanţi ai PSD sugerează că e 'cheie' de la partenerul de guvernare5105
25 mai 10:19ReplicaMaşină făcută praf, după ce un atelaj hipo a ieşit de pe un drum de pământ direct în drumul naţional!1906
25 mai 00:00ReplicaViitorul a câștigat Cupa României, 2-1 cu Astra. Eric, gol în prelungiri

Viitorul a luat Cupa după o victorie în prelungiri cu Astra, chiar dacă a fost condusă la pauză - Alibec a marcat...1058

25 mai 01:05ReplicaCursă de caiac-canoe, la 35 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre-Marea Neagră!1419
25 mai 17:46ReplicaPERICOL PE ȘOSELE: ȘOFERI BEȚI ȘI FĂRĂ PERMIS, surprinși de polițiști1278
25 mai 14:54ReplicaTÂLHĂRIE în zona Gării Constanța. Suspectul, dus la arestare!

Vineri, 24 mai a.c., în jurul orei 15.10, polițiști din cadrul Secției 3 Poliție au fost sesizați despre...2830

25 mai 17:09ReplicaMașină proiectată într-un copac, pe o stradă principală din Tulcea!1516
25 mai 18:07ReplicaAVERTIZARE de COD GALBEN de VIJELIE și GRINDINĂ pentru Constanța3391
25 mai 10:11ReplicaCINCI RĂNIȚI într-un accident provocat de un taximetrist! FOTO

Cinci persoane au fost rănite, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 24 spre 25 mai a.c., puțin înainte de miezul...3885

25 mai 17:10ReplicaREVOLTĂTOR. Ce au descoperit inspectorii de la Protecția Consumatorului despre două dintre cele mai consumate produse din import2654
25 mai 14:55ReplicaAPEL URGENT: ESTE NEVOIE DE DONATORI DE SÂNGE!1418
Vremea
23.9°18.6° - 24.4° joi, 23 mai 2019
cer seninUmiditate: 51%
Vânt: 5.5 m/s din V
Presiune: 1010.1 milibari

Loto
6/4952231383947
5/4014171924256
joker4182131451
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 mai 00:00SportValencia a câștigat Cupa Spaniei, după 2-1 cu Barcelona. Primul trofeu după 11 ani al liliecilor în centenar

Valencia şi-a făcut cadou Cupa Regelui la 100 de ani de la înfiinţare. Liliecii au început ca din tun finala cu...271

25 mai 01:08SportSimona Halep este FAVORITĂ la Roland Garros: Pariul pus de legendara Martina Navratilova

Fosta sportivă Martina Navratilova a notat, într-un editorial pentru wtatennis.com, că deşi Naomi Osaka este liderul...438

25 mai 01:08SportAuto: Formula E - Brazilianul Di Grassi (Audi Sport), învingător la Berlin

Pilotul brazilian Lucas Di Grassi (Audi Sport) a câştigat, sâmbătă, ePrix-ul de la Berlin contând pentru...219

25 mai 01:06SportVictorie pentru constănțeanca Antoanela Manac, la cursa de triathlon din Kazastan

Constănțeanca Antonela Manac, declarată „sportivul anului” în 2018 de către Federația Română de Triatlon, se...416

Local
25 mai 00:00LocalNESIMŢIT, TUPEIST, COCALAR: şofer din categoria 'Parchez ca un bou', la Casa de Cultură

Când eşti nesimţit... eşti nesimţit! Nu contează câţi bani ai, dacă eşti patron de local sau dacă ai bolid de...2167

25 mai 01:19LocalA intrat cu mașina în copac, într-o curbă!

În după-amiaza zilei de vineri, 24 mai, un tânăr de 19 ani, din Tulcea, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ222...487

25 mai 01:20LocalComisarul care a ajutat la introducerea de telefoane mobile în penitenciar, în fața judecătorilor

Anchetatorii l-au trimis în judecată Silviu Ioan Ionele, la data faptelor comisar în cadrul Penitenciarului Tulcea,...955

25 mai 01:35LocalMuzeul Marinei Române, la 50 de ani de existență!

Cu jumătate de secol în urmă, la 29 mai 1969, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1127, lua ființă Muzeul...359

25 mai 00:24LocalPrinşi în flagrant după săvârşirea unei infracţiuni de furt calificat

Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, joi, 23 mai a.c., au prins în...480

25 mai 00:24LocalSE RIDICĂ MAȘINILE! Poliția Locală, în control pe străzile principale din Constanța!

Joi, 23 mai a.c., poliţiştii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice au executat acţiuni...1529

25 mai 00:23LocalElevii din Medgidia, de vorbă cu polițiștii constănțeni

Poliţişti din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Constanţa, la data de 23 mai a.c.,...347

25 mai 00:26LocalUn bărbat MORT de BEAT a provocat un accident rutier, în Constanța

Polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 24 mai a.c., în jurul orei 4.30, au depistat un...1817

25 mai 00:22LocalSpectacolul „Coșmarul lui Puck” pe scena Teatrului „Căluțul de mare”

Duminică, 2 iunie a.c., ora 19,00, ASOCIAȚIA TEEN TALENT în parteneriat cu Teatrul „Căluțul de mare” va...329

25 mai 00:22LocalRADET citește contoarele de energie termică!

RADET Constanța anunță că în intervalul de timp 27 – 31 mai a.c. se vor efectua citirile contoarelor de energie...369

Politică
25 mai 00:00PoliticăSe modifică anumite tarife la RATC

Consilierii locali municipali constănţeani sunt convocaţi joi, 30 mai 2019, ora 13.00, în sala „Remus Opreanu” a...415

25 mai 00:00PoliticăAdevărul despre viața dusă de Mazăre în Madagascar

Mama lui Radu Mazăre, Gabriela Victoria Mazăre, a făcut o dezvăluire incendiară despre pe care o ducea fiul său...1205

25 mai 00:00PoliticăConsilierii locali din Eforie, convocaţi în şedinţă

Consilierii locali din Eforie au fost convocaţi în şedinţă ordinară, joi, 30 mai, pe ordinea de zi fiind înscrise...526

25 mai 01:45PoliticăElena Udrea a scris totul, într-o carte: Va fi lansată la editura lui Adrian Sârbu și redactată de Ion Cristoiu

Elena Udrea urmează să publice o carte despre experiența ei în exil. Fostul ministru a trimis deja manuscrisul la o...428

25 mai 00:00PoliticăDECIZIA Biroului Electoral Central: CURS și Avangarde vor face singurul EXIT-POLL la alegeri

Biroul Electoral Central (BEC) a decis acreditarea Centrului de Sociologie Urbană și Regională (CURS) și Grupului de...326

25 mai 23:31PoliticăFacebook intră în joc: Le cere românilor să meargă la vot, alături de Tinder și Snapchat

Platformele de social media şi serviciile de internet, utilizate de milioane de europeni, s-au alăturat efortului de a...379

25 mai 23:34PoliticăŞase foşti ambasadori ai SUA, semnal de ALARMĂ cu privire la România. Scrisoare dură publicată în Jerusalem Post

Alfred Moses, James Roseapepe, Michael Guest, J.D. Crouch, Nicholas Taubman şi Mark Gitensteein, foşti ambasadori ai...701

25 mai 01:43PoliticăDNA: 59 de inculpaţi au fost condamnaţi în aprilie în dosare de corupţie; unul e primar

Direcţia Naţională Anticorupţie a informat vineri că, în luna aprilie, au fost condamnaţi definitiv 59 de...618

25 mai 01:20PoliticăCăsuțe pentru copii abandonați și persoane cu dizabilități, în Medgidia, Nicolae Bălcescu, Chirnogeni și Topraisar

Demersurile Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Constanța și ale Consiliului...861

25 mai 01:14PoliticăCazul jurnalistei Emilia Şercan: Prorectorul Academiei de Poliţie şi-a dat demisia

Prorectorul Academiei de Poliţie ''Alexandru Ioan Cuza'', Mihail Marcoci, a anunţat vineri că şi-a dat demisia din...572

Monden
25 mai 00:00MondenOana Zăvoranu revine spectaculos în televiziune. În ce serial va juca

Oana Zăvoranu revine spectaculos în televiziune, la 15 ani de la ultimul său rol. Aceasta va face parte din...323

25 mai 02:00MondenFlorin Piersic va fi cetăţean de onoare al municipiului Iaşi. „E cel mai charismatic actor român”

Actorul Florin Piersic va primi distincţia de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi, decizia în acest sens fiind...351

25 mai 00:00MondenCe spune Ioana Ginghină despre divorțul de Alexandru Papadopol. De când au început problemele

Ioana Ginghină și Alexandru Papadopol s-au despărțit în urmă cu patru luni, când actorul a părăsit casa în...405

25 mai 00:00MondenAlexandra Stan și iubitul ei s-au despărțit după patru ani de relație

Alexandra Stan și iubitul ei, Bogdan, și-au spus adio la patru ani de relație. Deși au locuit împreună și s-au...340

25 mai 18:58MondenArnold Schwarzenegger şi Linda Hamilton, din nou parteneri în trailerul viitorului film din seria „Terminator“

Franciza cinematografică ''Terminator'' a prezentat joi trailerul viitorului film ''Terminator: Dark Fate'', care...280

25 mai 00:00MondenSigourney Weaver, la cea de-a 40-a aniversare a lungmetrajului SF „Alien“: "Am crezut că este un film mic"

Sigourney Weaver era o actriţă de teatru necunoscută, în vârstă de 28 de ani, atunci când a primit rolul lui...273

25 mai 00:00Monden„Aladdin“ şi duhul interpretat de Will Smith iau cu asalt box-office-ul american

''Aladdin'', clasicul film Disney într-o nouă versiune live-action, este principala lansare din acest weekend în...272

25 mai 01:21MondenSophie Turner afirmă că nu a putut să iasă în cluburi şi să bea alcool în timpul filmărilor la ''Game Of Thrones''

Actriţa Sophie Turner a declarat că, în timpul filmărilor la serialul ''Game Of Thrones'', nu a avut posibilitatea...287

25 mai 00:00MondenHarvey Weinstein a ajuns la o înţelegere financiară cu acuzatorii şi creditorii lui

Fostul producător căzut în dizgraţie Harvey Weinstein a ajuns la o înţelegere financiară, în cadrul unei...260

25 mai 00:00MondenOzzy Osbourne se recuperează după începutul de an „foarte greu“ şi urmează şedinţe de psihoterapie

Sharon Osbourne a dezvăluit că cea mai mare dificultate cu care se confruntă soţul său, rockerul britanic Ozzy...251

Mapamond
25 mai 00:34MapamondATAC TERORIST în Franța: O explozie a făcut mai multe victime, la Lyon

Mai multe persoane au fost rănite în urma unei explozii produse vineri după-amiază în oraşul Lyon, situat în...1589

25 mai 00:00MapamondRegatul Unit: Theresa May a anunţat că va demisiona pe 7 iunie

Şefa executivului britanic Theresa May a anunţat vineri că va demisiona în data de 7 iunie, cedând astfel...268

25 mai 00:00MapamondSUA: O procedură de destituire a lui Trump ar fi prematură, asigură preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a reafirmat joi că este prea devreme pentru a...233

25 mai 00:00MapamondPreşedintele Iranului afirmă că ţara sa nu va capitula sub presiunile SUA, chiar dacă va fi bombardată

Iranul nu va capitula sub presiunile Statele Unite şi nu va renunţa la obiectivele sale, chiar dacă este bombardat, a...259

25 mai 00:00MapamondIstoria îi va da dreptate cancelarului german Angela Merkel în privinţa refugiaţilor, crede Jean-Claude Juncker

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a lăudat-o pe cancelarul german Angela Merkel pentru politica sa de...264

25 mai 00:00MapamondMarea Britanie - 10 persoane arestate după un documentar BBC despre abuzurile comise într-un spital privat

Poliţia britanică a arestat 10 membri ai personalului unui spital privat, în urma unui documentar BBC Panorama despre...257

25 mai 00:00MapamondSUA: Departamentul Justiţiei anunţă încă 17 capete de acuzare împotriva lui Assange, în baza legii împotriva spionajului

Departamentul Justiţiei al SUA a anunţat joi inculparea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, pentru încă 17...234

25 mai 00:00MapamondMigraţia din Uniunea Europeană către Regatul Unit a atins un minim în 2018

Migraţia pe termen lung din Uniunea Europeană către Regatul Unit a scăzut anul trecut la cel mai mic nivel de după...243

25 mai 00:00MapamondFacebook estimează că 5% din conturile active sunt „false“

Facebook încearcă să răspundă creşterii importante a numărului tentativelor de creare automată de conturi în...229

25 mai 00:00MapamondAngajaţi ai unui spital din Marea Britanie, filmaţi în timp ce 'torturau' pacienţi cu autism şi dizabilităţi de învăţare

Angajaţi ai unui spital din Marea Britanie au fost filmaţi cu camera ascunsă în timp ce "torturau" pacienţi cu...274

Sănătate
25 mai 01:09SănătateNoi informații despre SPITALUL REGIONAL: Va fi făcut la Constanța, pentru a deservi și turiștii, militarii de la Kogălniceanu, dar și migranții!

Aflat într-o vizită în județul Tulcea, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a făcut afirmații și cu...1188

25 mai 01:07SănătateCOPIII MOR CU ZILE, în așteptarea unui loc în spital…

În campania Pacient în România, despre lipsurile sistemului medical, echipa Digi24 a ajuns la spitalele pentru copii....387

25 mai 00:25SănătateNu ați primit CARDUL DE SĂNĂTATE? Aflați unde este, printr-o aplicație!

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța îi informează pe constănțenii care constată,...1120

24 mai 00:42SănătateSpitalul Medgidia intră în REPARAȚII CAPITALE!

A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare a Spitalului Municipal Medgidia, aferente proiectului...568

23 mai 17:21SănătateCASA SOARELUI va primi pacienți începând cu 1 iunie!

Compartimentul de Îngrijiri Paliative din cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Județean Constanța – fosta...3522

18 mai 01:39SănătateRujeola face ravagii în 13 județe din țară și în București

Alte 83 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate, în ultima săptămână, în 13 judeţe şi în...542

18 mai 00:10SănătateHoria Ţuţuianu despre Spitalul Regional: Singura cerinţă pe care am avut-o şi o am este ca acesta să fie în Constanţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu a susţinut vineri, 17 mai a.c., o conferinţă...1010

18 mai 00:10SănătateSpitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei „Salvează vieți: igiena mâinilor”

Micuții pacienți din secțiile Pediatrie și Chirurgie Pediatrică dar și însoțitorii lor au participat, vineri, 17...568

18 mai 00:11SănătateLecții despre infecția cu HIV/SIDA și stand-up comedy în școlile din Constanța

Aproximativ 1.500 de elevi din județul Constanța vor participa luna aceasta la sesiuni educative pentru prevenirea...555

17 mai 00:00SănătateCongresul Național de Anatomie aduce medici de renume la Constanța!

Constanța găzduiește, în perioada 16 – 18 mai a.c., a XX-a ediție a Congresului Național de Anatomie, eveniment...610