rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu cu autoarea unui roman-fenomen

Chris Simion: „Romanul “40 de zile” este o uşă care se deschide spre o experienţă; este canonul adevărului”

Succesul nu se cântăreşte în bucurie. Succesul, atât ca regizor şi ca scriitor, se întăreşte într-o doză maximă de responsabilitate: interacţionează cu sufletele oamenilor, lucrează cu emoţie şi poate să înalţe sau să coboare un suflet prin ceea ce scrie sau prin ceea ce regizează. Nu a ajuns într-acolo încât să-şi vândă sufletul, dar a trăit minciuna. Crede că în viaţă este necesar să exersezi cel puţin o dată jocul adevărului. S-a născut pe 20 august în Bucureşti, dar a crescut în Maramureş, pe Valea Izei, într-un spaţiu unde oamenii se salută cu „Lăudăm pe Iisus” şi se răspunde: „În veci, amin!”, unde nu era pusă la masă până în momentul în care nu spunea rugăciunea. A crescut în opinci până în adolescenţă. A învăţat autoironia, a exersat smerenia şi simplitatea şi încercă să le care cu ea în existenţa de zi cu zi. Este vorba despre Chris Simion, autoarea romanului „40 de zile”, lansat duminică, 15 martie, la Constanţa: „Astăzi, (duminică –n.r.) la Constanţa, am întrerupt lansarea. Trei tineri au intrat în librăria Cărtureşti unde aveam stabilită întâlnirea cu cititorii. Stăteau în faţa rafturilor cu cărţi, râdeau în hohote şi aveau volumul mult peste al meu. Librarii de la Cărtureşti Constanţa nu păreau deranjaţi. Era chiar cool ca în paralel cu discursul unui autor pe care l-au invitat în „casă” să existe un zgomot de fond oferit spontan de clienţi care nu ştiau ce se petrece în librărie. Am fost curioasă să aflu despre ce vorbesc. N-au ştiut să răspundă. I-am invitat să stea la lansare să închegăm un dialog. M-au întrebat dacă eu sunt autoarea şi le-am spus că nu ştiu dar că le garantez că până la final or să afle. Mi-am reluat discursul şi am reuşit să le stârnesc curiozitatea şi să purtăm o conversaţie extrem de vie şi angajată. Când mi-au solicitat autograful pe carte, mi-au mulţumit”.

A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ – Bucureşti, Secţia Teatrologie, în 2000, şi Secţia Regie Teatru în 2005. Scrie de la 14 ani. Prima carte, „Dragostea nu moare”. O concluzie la 16 ani, i-a fost publicată în 1994, autoarea fiind numită de criticul George Pruteanu „un fel de pui de Cioran în fustă lungă şi neagră“. La 17 ani i s-a publicat „Dogmatica fericirii, iar în prefaţa cărţii actorul Florian Pittiş a scris: „Citindu-ţi cartea am tras şi eu o concluzie. „Vrei să fii fericit? Dacă eşti pregătit să suferi, iubeşte! Chris Simion... nu eşti cumva o reîncarnare a mea?“. Alte titluri publicate: „Disperarea de a fi” (1996); „De ce nu suntem ceea ce putem fi?”(1997); „Spovedania unui condamnat” (1998/2000); „In fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine” (2002), „Ce ne spunem când nu ne vorbim” (Editura Trei, 2010). În 2009 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România. Toate cărţile, nouă la număr, au ceva în comun: pornesc de la o experienţă personală şi migrează spre un spaţiu imaginar, fantastic. Sunt provocări pe care autoarea le aruncă în sufletele oamenilor, în speranţa că vor descoperi ceea ce au nativ: partea frumoasă, bună a fiinţei lor, luminoasă, credinţa. Sunt valori pe care la un moment dat le pierdem, din varii motive, dar exact aşa cum nu le mai avem, la fel de uşor le putem redobândi. Printre spectacolele care au consacrat-o în lumea teatrului se numără: “Oscar şi Tanti Roz”, “Maitreyi”, “Mecanica inimii”, “Hoţii de frumuseţe”, “Dragostea durează 3 ani”, “Scaunele”, “Hell”, “Studii despre Iubire” şi multe altele.Chris Simion este un om distins, fervent cititor al celui mai important scriitor rus Feodor Mihailovici Dostoievski.

Reporter: Cărţile tale sunt peste tot. Cum ai ajuns aici? Te-a surprins succesul acesta, l-ai visat sau la început scrisul a fost doar o încercare?

Chris Simion: Nu a fost o întâmplare. A fost o decizie a celor care conduceau cenaclurile literare, unde eu îmi petreceam o mare parte din timp, respectiv criticul George Pruteanu, actorul Florian Pittiş şi editorul Radu G. Ţeposu. Au fost cei trei oameni care au văzut în mine mai mult decât am văzut eu la momentul respectiv şi care au hotărât ca exerciţiile mele literare din adolescenţă să fie publicate. Aşa am reuşit să public prima carte la 16 ani. Ulterior am dobândit conştiinţa publicării şi mi-am dat seama câtă responsabilitate este. Succesul nu se cântăreşte în bucurie. Succesul, atât ca regizor şi ca scriitor, se întăreşte într-o doză maximă de responsabilitate. Pentru că interacţionez cu sufletele oamenilor, lucrez cu emoţie şi sunt conştientă de ceva vreme că pot să ridic, să înalţ sau pot să cobor un suflet prin ceea ce scriu sau prin ceea ce regizez.

Rep: Te rog să-mi vorbeşti despre cărţile tale...

C.S.: Toate cele nouă cărţi pornesc de la o experienţă personală şi migrează spre un spaţiu imaginar, fantastic. Au profunde teme existenţiale ca abordare şi nu sunt reţete. Sunt provocări pe care le arunc în sufletele oamenilor, în speranţa că vor descoperi ceea ce au nativ: partea frumoasă, bună a fiinţei lor, luminoasă, credinţa. Sunt valori pe care la un moment dat le pierdem, din varii motive, dar exact aşa cum nu le mai avem, la fel de uşor le putem redobândi.

Rep: Ce tabieturi ai atunci când scrii?

C.S.: Singurul tabiet este stiloul sau creionul, pentru că scriu de mână şi am nevoie să fiu însoţită de scârţâitul fie a peniţei, fie a minei de creion.

Rep: Ce înseamnă scrisul pentru tine?

C.S.: Nu este o întrebare la care pot să răspund simplu, pentru că e ca şi cum m-ai întreba despre o nevoie vitală. Este un exerciţiu pe care nu îl fac teoretic, îl fac profund, esenţial, adânc. E o zonă maximă de intimitate. E ca o rugăciune şi e încărcat cu tot ceea ce sunt eu în momentul în care traversez povestea pe care o scriu.

Rep: Pornind de la această intimitate, de la această rugăciune, ce înseamnă pentru tine romanul „40 de zile”? Ce încerci să transmiţi cititorilor tăi? Care ar fi mesajul?

C.S.: 40 de zile este un joc al introspecţiei şi al regăsirii de sine. Este o poveste care porneşte de la o experienţă personală, de la un canon pe care l-am primit de la duhovnicul meu, dar aşa cum spun în lansările pe care le fac, mă feresc să folosesc termeni teologici sau dogmatici, pentru a nu speria sau pentru a nu induce o zonă de literatură pe care poate cititorul nu este pregătit să o abordeze. Şi atunci am transformat cuvântul canon în cuvântul joc şi am propus cititorilor acest joc de 40 de zile, în ultima zi fiind cea a răscrucii. Este ziua în care hotărăşti pe ce parte a drumului vrei să o iei. Nu ai cum să mai fi dual sau duplicitar, ci ajungi la concluzia că poţi să-ţi asumi o singură cale. Personajele mele descoperă după 40 de zile, trăind atâta timp în minciună, în falsitate, în epidermic, în superficial, descoperă drumul spre frumos, drumul spre curăţenie, drumul spre sine.

Rep: Înţeleg că ai trăit în această minciună, în falsitate. Cât de mult te regăseşti în povestea oamenilor-cactuşi?

C.S.: Cine nu trăieşte în minciună? Eu am trăit în minciună, pentru că am avut nevoie de minciună. Consider că a greşi o singură dată înseamnă experienţă. A greşi de două ori, aceeaşi experienţă, înseamnă prostie. Am traversat minciuna ca pe o situaţie necesară evoluţiei mele şi faptul că am depăşit-o este răspunsul asumării ei ca pe o lecţie existenţială profundă. Sunt două variante: varianta în care să nu treci printr-o situaţie şi să îţi permiţi să vorbeşti despre ea ipotetic sau intuitiv şi varianta în care treci prin situaţie şi poţi să tragi o concluzie concretă.

Rep: Ai trecut pentru că ai vrut sau pentru că cel/cei de lângă tine te-au ghidat pe un drum mai mult sau mai puţin bun?

C.S.: Vezi, căutăm tot timpul explicaţie în afara noastră, în loc să ne orientăm spre interiorul nostru, acolo unde se găsesc toate răspunsurile posibile. Atunci când ne este bine considerăm că este meritul nostru, când ne este rău dăm vina pe celălalt. Nu. Am trecut prin minciună şi am folosit minciuna ca instrument din slăbiciune, din neatenţie, din frică, din varii argumente şi justificări pe care ni le găsim, inevitabil, după fiecare situaţie. Ca să îţi dai seama cât de periculoasă este şi cât de uşor poţi să-ţi pierzi sufletul şi sufletul nu-l poţi pierde de mai multe ori, ţi-l pierzi o singură dată. Pactul cu diavolul nu se repetă. Se face o dată şi e definitiv. Minciuna permanentă, exerciţiul minciunii, la un moment dat se transformă în stare de a fi. Nu am ajuns într-acolo încât să-mi vând sufletul, dar am fost în pragul de a o face şi aceasta este trezirea celor 40 de zile.

Rep: Când s-a produs declicul?

C.S.: În momentul în care te simţi sufocat. Tu pe tine te poţi minţi până la o anumită limită. Conştiinţa la un moment dat nu te mai lasă să nu vezi, te obligă să vezi ceea ce eşti şi cine eşti în momentul X al existenţei tale. Oricât de mult te poţi ascunde în faţa celorlalţi, în faţa ta te poţi ascunde până la un anumit moment dat: momentul sufocării!

Rep: Este Chris Simion o versiune mai feminină, mai sensibilă şi mai frumoasă decât cea a actorului Dan Puric?

C.S.: Nu cred că se pot compara. Sunt două personalităţi diferite nu numai din punct de vedere sexual (râde –n.r.), ci pot să vorbesc despre Chris Simion, pentru că despre Dan Puric nu-mi permit să vorbesc.

Rep: Preotul Eugen Tănăsescu vă salută pe această cale şi el crede că prin acest roman „40 de zile” veniţi să sensibilizaţi mentalitatea de tip creştin.

C.S.: Povestea romanului „40 de zile” se întâmplă în spaţiul creştin-ortodox. Repet, nu este o carte dogmatică, nu este o reţetă spirituală. Dacă aş folosi o metaforă pentru romanul „40 de zile” aş folosi metafora uşii. 40 de zile este o uşă care se deschide spre o experienţă, spre un univers pe care eu l-am trăit în adânc. Nu îmbrâncesc pe nimeni prin această poveste. Nu îmi permit să agresez pe nimeni cu credinţa mea şi cu opţiunea mea existenţială. În schimb, punându-mi sufletul în universul către uşa deschisă, sper că voi provoca la adevăr, dacă nu şi mai mult de atât.

Rep: Turneul acesta nu este întâmplător. Are loc în Postul Paştelui când un om ar trebui să postească, să se îndrepte spre biserică, spre duhovnic, chiar faci referire la lucrul acesta în romanul „40 de zile”. Cum a decurs acest turneu până acum în cele 15 oraşe în care ai ajuns şi cum te-au perceput cititorii?

C.S.: 40 de zile este mai mult decât un turneu, este un demers interior, un demers spiritual, fără de care nu aş fi putut să-l realizez. Coincide cu perioada Postului. Nu este întâmplător, dar nici nu am vrut să fac propagandă pe acest subiect. Cine s-a prins, s-a prins, cine nu, nu. Postul este o experienţă atât de intimă şi nu se împărtăşeşte public. Nu este un motiv de laudă. Dimpotrivă. Este un exerciţiu personal. Sau pentru care am încercat să evit în a mărturisi că această călătorie a celor 40 de zile se face în Postul Învierii.

Rep: Canonul referitor la cele 40 de zile, primit de la duhovnicul tău, a început pe 1 martie?

C.S.: Nu. Canonul personajelor mele începe de Bobotează şi se termină pe 14 februarie, dar spuneam că este un canon care îl faci în orice perioadă a anului. Este canonul adevărului şi cred eu că trebuie făcut când îţi este necesar, nu când îţi este impus. Un duhovnic adevărat, care te cunoaşte, ştie dacă ai nevoie sau nu de acest canon şi ţi-l dă sau nu ţi-l dă. De aceea eu l-am propus cititorilor mei nu ca un canon, ci ca pe un joc. Cred eu că o dată în viaţă ai nevoie să exersezi jocul adevărului.

Rep: Când ţi s-a schimbat viaţa radical ?

C.S.: Radical nu mi s-a schimbat. Sunt momente care au contribuit la evoluţia sau la involuţia mea spirituală, mi le asum în totalitate. Sunt greşeli sau revelaţii. La mine, în minte şi în suflet, experienţele nu sunt bune sau rele. Experienţele sunt doar experienţe. Ceea ce încerc să învăţ este să primesc ceea ce mi se întâmplă, să primesc maxim ceea ce mi se întâmplă, să nu irosesc şi să încerc să vorbesc mai puţin şi să practic mai mult.

Rep: Ce decizie ai luat după perioada de 40 de zile?

C.S.: Decizia de a încerca să trăiesc iubirea, nu morala.

Rep: Cât de deschişi sunt românii la un astfel de subiect, în condiţiile în care România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa, iar din ce în ce mai multe cupluri ajung să divorţeze? Cum stau lucrurile de fapt?

C.S.: Nu este o carte care se adresează în special românilor. Eu cred că oamenii au libertatea să decidă dacă se salvează sau se pierd, indiferent de spaţiul geografic sau spiritual unde există. Societatea românească este prin definiţie o societate clasică. Suntem educaţi într-un anumit spirit. Promovăm conceptul de familie, ne speriem atunci când apar sciziuni majore din punct de vedere spiritual, dar cred că oamenii sunt pregătiţi pentru onestitate şi pentru simplitate, cel puţin în proza contemporană. Dacă un scriitor le propune oamenilor, onest, o luptă în care să se confrunte, în care să se regăsească, cred că poate fi o şansă de a intra pe uşa de care spuneam mai devreme.

Rep: Care este cel mai important lucru din viaţa lui Chris Simion? Ce preţuieşti cel mai mult?

C.S.: E o întrebare destul de generală. Sufletul!

Rep: Ce înseamnă pentru tine „duhovnicul adevărat”?

C.S.: Omul care mă călăuzeşte spiritual şi în care am încredere deplină.

Rep: Cât de importante sunt credinţa şi iubirea pentru regizorul şi scriitorul Chris Simion?

C.S.: Vitale.

Rep: De câte ori ai spus „punct şi de la capăt”? Cât curaj şi câtă putere îţi trebuie să faci schimbări? Ce ţi-a dat această putere?

C.S.: De câte ori a fost necesară pentru evoluţia mea sufletească şi spirituală.

Rep: Care sunt activităţile tale din timpul liber, cele care îţi încarcă bateriile pentru a merge mai departe?

C.S.: Citesc foarte mult, ascult muzică, schiez, călătoresc, urc pe munte, mă întâlnesc cu oameni de la care am ce să învăţ şi caut să trăiesc cât de mult pot momente esenţiale.

Rep: Ce ţi-ai dori să faci şi încă nu ai făcut? La ce visezi în clipele de relaxare?

C.S.: Nu ştiu să-ţi răspund acum la întrebarea asta.

Rep: Cât de mult călătoreşti? Cât de mult profiţi de tentaţiile culturale ale României?

C.S.: Călătoresc destul de mult prin prisma meseriei, de regizor de teatru, cu spectacolele mele. Călătoresc şi privat, când merg în vacanţe şi încerc de cele mai multe ori să nu mă limitez la divertisment, ci să simt sau să trăiesc energia locului în care sunt.

Rep: Care sunt proiectele pe care ţi le-ai setat pentru anul 2016?

C.S.: În teatru o să montez un al doilea text după Eric-Emmanuel Schmitt, „Ibraim şi florile Coranului”, să continui cu brandul Chris Simion, iar în partea de literatură o să scriu în continuare, dar nu ştiu deocamdată când o să public.

Rep: Mi-ar plăcea să încheiem interviul cu câteva amănunte despre familia în care ai crescut, despre amintiri din copilărie?

C.S.: Pot să spun doar că m-am născut în Bucureşti, dar am crescut în Maramureş, pe Valea Izei, într-un spaţiu unde oamenii se salută cu „Lăudăm pe Iisus” şi se răspunde: „În veci, amin!”, unde nu eram pusă la masă până în momentul în care nu spuneam rugăciunea. Am crescut în opinci până în adolescenţă. Este un spaţiu unde oamenii au foarte mult umor şi unde am învăţat autoironia, am exersat smerenia şi simplitatea şi încerc să le car cu mine în existenţa de zi cu zi.

Alexandra VASILE

luni, 16 martie 2015330
Comentarii

00ale(16 mar 15:47)
ce ne spunem cand nu vorbim
03Felicitari!(16 mar 08:23)
Multumesc pentru acest minunat articol!
04cititor(16 mar 02:01)
Felicitari, Chris Simion!
mai mult...Replica
23 oct 15:30ReplicaVREME REA în TOATĂ ȚARA! LA CONSTANȚA COD GALBEN

Vremea rea pune stăpânire pe întreaga țară. Mai exact, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod...28

23 oct 12:37ReplicaPrins în FLAGRANT la Constanța! Un bărbat care vindea droguri, arestat la propunerea DIICOT3151
23 oct 10:22ReplicaAccident rutier la ieșire din Medgidia. Un OCTOGENAR a ieșit pe câmp cu mașina4031
23 oct 09:42ReplicaPRĂPĂD LA STAȚIA DE TAXARE FETEȘTI: CABINĂ SMULSĂ DE UN VEHICUL CU GABARIT DEPĂȘIT!

Un teribil accident rutier a avut loc în dimineața de marți, 23 octombrie, la stația de taxare de la Fetești. Este...13899

23 oct 00:00ReplicaAUCHAN are de plătit MII DE EURO clienţilor care s-au intoxicat în 2015 la autoservirea magazinului3714
23 oct 00:17ReplicaFEMEI AGRESATE PE STRADĂ! INFRACTORUL DOAR CE IEŞISE DIN ÎNCHISOARE!1525
23 oct 00:00ReplicaDigurile NIMĂNUI: ‘Dacă tot nu au proprietari, ne deschidem un laborator de amfetamine?’

Se investeşte masiv în reabilitarea litoralului: stoparea eroziunii costiere a înghiţit deja 170.450.084 euro,...2311

23 oct 00:00ReplicaBani de la Consiliu Judeţean Constanţa pentru a aduce acasă o femeie care a murit în Italia1281
23 oct 00:00ReplicaFostul director general al Portului Constanţa, Decebal Şerban, în instanţă: trage cu dinţii să fie repus pe o funcţie de conducere în companie1119
23 oct 00:00ReplicaUn individ a fost ARESTAT pentru furturi CALIFICATE! Printre victime sunt şi rude ale sale

Ionuț Plugaru a fost arestat la domiciliu, el fiind cercetat pentru 6 infracțiuni de furt calificat și dou tentative....703

23 oct 08:48ReplicaDeputatul Banias: 'Iau în calcul să candidez pentru încă un mandat'754
23 oct 00:00ReplicaPANOURI SOLARE pentru Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân559
Vremea
18°14.3° - 18.8° marţi, 23 octombrie 2018
cer seninUmiditate: 100%
Vânt: 2.11 m/s din VNV
Presiune: 1031.47 milibari

Loto
6/4921018254547
5/406826313311
joker471926319
Horoscop
mai mult...SPSportRT
23 oct 00:00SportMarius Copil s-a calificat în optimile turneului de la Basel

Marius Copil, locul 93 ATP, venit din calificări, s-a calificat, luni, în optimile turneului de la Basel, cu premii...102

23 oct 00:24SportSimona Halep anunță ce face după retragerea de la Turneul Campionilor: 'Îmi iau vacanţă şi o să plec în concediu cu cine îmi place şi cu cine mă simt bine'

Liderul WTA, Simona Halep, susține că va merge într-o vacanță după retragerea de la Tunerul Campioanelor,...459

23 oct 00:18SportRadu Tudor sare în apărarea medicilor, după moartea lui Ilie Balaci: 'Fuma ca un turc, bea șpriț după șpriț, nopți lungi în cârciumi și cluburi'

In Romania, ne place sa ne balacarim, se acuzam inaintea oricarei cercetari preliminare, apar public tot soiul de clovni...2085

23 oct 00:15SportCauza morţii lui Ilie Balaci. Medicii legişti au finalizat autopsia

Momente emoţionante la Biserica Sf. Ilie din Craiova unde a fost depus sicriul cu trupul lui Ilie Balaci. Fotbalistul a...1146

Local
23 oct 00:27LocalFregata „Regele Ferdinand” se întoarce acasă după o operațiune NATO

Fregata „Regele Ferdinand” a încheiat cu succes participarea la Operația NATO „Sea Guardian” și se va...400

23 oct 00:16LocalDealerii care vindeau DROGURI în zona CLUBURILOR, băgați după gratii!

Nouă bărbați, bănuiți că ar fi adus droguri din străinătate și apoi le-ar fi vândut în zona cluburilor și...923

23 oct 00:06LocalÎncepe FURNIZAREA CĂLDURII LA MANGALIA

Goldterm Mangalia începe furnizarea agentului termic, în sistemul centralizat de termoficare, din ziua de miercuri, 24...793

23 oct 00:10LocalFOTO. Adăpost improvizat, DĂRÂMAT de oamenii legii: 'oaspeţii', trimişi în satul lor!

Pe raza municipiului Constanţa îşi fac cuib mai multe persoane, prin locuri ascunse sau mai puţin ascunse. O parte...821

23 oct 00:09LocalBărbat din Cobadin arestat pentru furt în valoare de 7.000 de lei!

În urma cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Secției 2 au...2467

23 oct 00:08LocalFără permis, depistat la volanul unui autoturism neînmatriculat

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Negru Vodă, la da de 21 octombrie a.c., au depistat un tânăr, în...433

23 oct 23:50LocalMărfuri contrafăcute în valoare de peste 70.000 euro, reținute de inspectorii vamali

În data de 18 octombrie 2018, inspectorii vamali din cadrul Biroului vamal de frontieră Constanţa Sud, urmare a...276

23 oct 23:59LocalFurturi din magazine, cercetate de polițiștii constănțeni

Polițiștii din cadrul Secției 5, la data de 21 octombrie a.c., au identificat un bărbat, în vârstă de 42 de ani,...341

23 oct 23:58LocalScandalagiu din Cumpăna, condamnat la închisoare!

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Cumpăna, la data de 21 octombrie a.c., au depistat un bărbat, în...1074

23 oct 23:51LocalAu început lucrările de asfaltare pe un drum județean

În cursul zilei de 21 octombrie a.c., Regia Autonomă Județeană de drumuri și poduri (RAJDP) Constanța, unitatea...1006

Politică
23 oct 00:18PoliticăKlaus Iohannis comentează ridicarea în gradul de general a lui Cătălin Paraschiv

Administrația Prezidențială spune, pentru MEDIAFAX, că MAI a transmis către Klaus Iohannis propunerea de acordare...488

23 oct 00:17PoliticăSenatul a votat: Se desecretizează hotărârea CSAT care a stat la baza protocoalelor SRI-PÎCCJ

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege, inițiat de președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu...252

23 oct 00:16PoliticăMarea Unire, celebrată și la Constanţa: simpozion și expoziție de ii și obiecte artizanale

Anul 2018 stă sub semnul Centenarului Marii Uniri, o sărbătoare a întregii Românii care aduce faţă în faţă...316

23 oct 00:15PoliticăOsman Fedbi, confirmat președinte al Uniunii Democrate Turce din România

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat sâmbătă, 20 octombrie, Conferința Națională în cadrul căreia...777

23 oct 00:15PoliticăConsiliul Județean închiriază, prin LICITAȚIE, birouri în Centrul de Excelență în Turism „Tomis”

Consiliul Judeţean Constanţa organizează licitaţie publică deschisă cu strigare, în vederea închirierii...466

23 oct 00:14PoliticăSe plantează intens în Constanţa! Iată zonele vizate!

A început acţiunea care vizează plantarea de copaci în municipiu! Sunt plantați 100 plopi chinezești (Populus...483

23 oct 00:11PoliticăKlaus Iohannis a convocat partidele la consultări, pe tema legilor justiției

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări, miercuri, de la ora 15,00, pe tema...212

23 oct 00:09PoliticăAu început lucrările de punere în siguranţă a Cazinoului din Constanţa!

S-a decis soarta Cazinoului din Constanța! De astăzi, 22 octombrie, se lucrează intens pentru punerea în siguranţă...1521

23 oct 00:07PoliticăSalariul minim brut creşte de la 1 noiembrie, în funcţie de studii sau vechime

Guvernanţii ne fac o surpriză. Salariile se vor majora de la 1 noiembrie şi nu de la 1 ianuarie, cum era programat....1482

23 oct 23:56PoliticăFiica și ginerele lui Gabriel Oprea, acuzați OFICIAL de plagiat de către Academia SRI

Ana Maria Tudor, fiica fostului vicepremier Gabriel Oprea, și Alexandru Marius Tudor, ginerele acestuia sunt acuzați...391

Monden
23 oct 00:00MondenConnect-R și Misha, înțelegere secretă înainte de despărțire. Nu se afișează însoțiți în public și nu se atacă în presă

Despărțiți în fapt anul trecut, Connect-R și Misha au dezvăluit abia vara aceasta că au divorțat. Ce i-a ajutat...252

23 oct 00:00MondenO tânără din America a venit la “X Factor”, pentru a-și cunoaște mama naturală

O poveste de viață incredibilă de viață va emoționa atât publicul, cât și pe cei patru jurați, în ea de-a...234

23 oct 20:10MondenZoli de la Sistem și-a lansat primul proiect solo cu un concert pentru prieteni

Trupa pe butoaie e istorie, dar eticheta de Zoli de la Sistem rămâne lipită de Zoli Toth! Ca să se scuture de ea,...138

23 oct 00:00Monden„Uriașul” Thor Björnsson din „Game of Thrones” s-a însurat. El are 2,05 metri, ea are 1,57 metri! Cum arată cuplul

Thor Björnsson (29 de ani), actorul din "Game of Thrones" cunoscut pentru rolul celui supranumit "Muntele", a confirmat...363

23 oct 00:00MondenAnca Damian a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Varşovia 2018

Anca Damian a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor, pentru lungmetrajul "Moon Hotel Kabul", la ediţia de anul...133

23 oct 00:00MondenInternational Tattoo Convention Bucharest: Ce tatuaje se poartă în 2019

La cea de-a noua ediţie a International Tattoo Convention Bucharest s-au bătut tatuaje din toate direcţiile, Costi...147

23 oct 19:58MondenMeghan Markle spune că s-a simţit eliberată după ce a renunţat la social media

Ducesa de Sussex, Meghan Markle, a anunţat, în timpul unui turneu în Sydney că s-a simţit eliberată după ce a...204

23 oct 00:00MondenFamilia "vânătorului de crocodili" Steve Irwin lansează un nou show TV

Familia regretatului realizator de televiziune australian Steve Irwin - cunoscutul autor de documentare inspirate din...193

23 oct 00:00Monden''Halloween'' a debutat în forţă pe primul loc în box-office-ul nord-american

Filmul horror ''Halloween'' a debutat în forţă pe prima poziţie în box-office-ul nord-american, cu încasări de...137

23 oct 19:44Monden„Stan & Ollie“, un film despre comicii Stan şi Bran, a fost proiectat în închiderea Festivalului de Film de la Londra

Laurel şi Hardy (Stan şi Bran), cel mai celebru cuplu comic din istoria cinematografiei, întruchipaţi de actorii...182

Mapamond
23 oct 00:00Mapamond„Nici o şansă“ ca Italia să iasă din UE sau zona euro, a dat asigurări şeful guvernului italian

Şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, a reafirmat luni angajamentul european al ţării sale, în pofida...144

23 oct 00:00MapamondUniunea Europeană îndeamnă SUA şi Rusia să continue dialogul şi să menţină Tratatul INF

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat luni SUA şi Rusia să continue dialogul, pentru a menţine Tratatul privind...138

23 oct 00:00MapamondCaravana migranţilor avansează în Mexic spre SUA, în ciuda avertizărilor lui Trump

La peste o săptămână de când a pornit din Honduras, o caravană a migranţilor a avansat duminică prin Mexic spre...167

23 oct 00:00MapamondMarea Britanie lansează un program de combatere a sclaviei moderne în spălătoriile auto, cu majoritatea victimelor est-europeni

Marea Britanie a anunţat luni lansarea unui program guvernamental de combatere a abuzurilor şi a sclaviei moderne în...151

23 oct 00:00MapamondAustralia: Prim-ministrul prezintă scuze naţionale victimelor pedofiliei

Prim-ministrul australian Scott Morrison a prezentat luni scuze naţionale victimelor pedofiliei, recunoscând în...132

23 oct 00:00MapamondAccident de tren în Taiwan: Probleme la sistemul de frânare, raportate cu jumătate de oră înainte de deraiere

Probleme la sistemul de frânare al trenului au fost raportate cu circa o jumătate de oră înainte ca acesta să...147

23 oct 00:00MapamondPurtător de cuvânt al Patriarhiei ruse: O vizită a papei Francisc în Rusia nu se află pe ordinea de zi

Posibilitatea efectuării de către papa Francisc a unei vizite în Rusia nu a fost discutată în cadrul deplasării...138

23 oct 00:00MapamondAutorităţile bulgare au confiscat 11 milioane de euro falşi în bancnote tipărite cu o tehnologie foarte performantă

Autorităţile bulgare au confiscat 11 milioane de euro şi 1,7 milioane de dolari în bancnote false, tipărite cu...179

23 oct 00:00MapamondTurcia: Doi morţi după ce o ambarcaţiune cu migranţi s-a scufundat în apropiere de Bodrum

Două persoane au murit după ce o ambarcaţiune cu migranţi s-a scufundat luni dimineaţa la numai 50 de metri...144

23 oct 00:00MapamondSpania: Un mort şi trei răniţi, după ce sute de migranţi au luat cu asalt enclava spaniolă Melilla

Un migrant african a murit şi alţi trei au fost răniţi când aproximativ 300 de migranţi au luat cu asalt duminică...159

Sănătate
23 oct 00:00SănătateCopiii internaţi în Spitalul Judeţean Constanţa au intrat în atenţia mămicilor constănţene! Iată cum pot dona haine persoanele interesate!

Mămicile din Constanţa s-au mobilizat în mediul online şi doresc să facă mai multe donaţii copiilor aflaţi la...1622

20 oct 20:50SănătateSemnal de alarmă: MOAŞELE, pe cale de DISPARIŢIE?

În îngrijirea gravidelor și supravegherea nașterilor și în țara noastră au început să apară meserii...1584

20 oct 01:18SănătateMurăturile în oțet din comerț pot cauza cancer gastric? Semnal de alarmă tras de Asociația Pro Consumatori

Castraveţi din India, muraţi în România, cu soluţie de dezgheţare a drumurilor şi metabisulfit de potasiu,...747

19 oct 20:54SănătateClădirea unde a funcţionat Secţia de Chirurgie Buco-maxilo-facială va fi preluată de CJC şi reabilitată!

Clădirile din curtea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța se află, de foarte mulți ani, în paragină. În...2227

19 oct 00:35SănătateUn cabinet medical mobil va ajunge în zonele rurale din Constanţa! Iată ce servicii oferă copiilor!

În următoarele 9 luni, „Zana Merciluta”, primul cabinet stomatologic mobil din România, va ajunge la aproape 600...433

16 oct 00:08SănătateSe va extinde clădirea spitalului Municipal Mangalia

Spitalul Municipal Mangalia are o vechime de aproape 60 de ani și se află într-o continuă dezvoltare, iar în...944

4 oct 00:23SănătateŞase decese din cauza virusului West Nile, în ultima săptămână

Nouăsprezece noi cazuri de meningită şi meningo-encefalită cu virus West Nile, transmis prin înţepătura de...751

5 oct 19:09SănătateSecția de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Judeţean, în proces de renovare şi modernizare!

Proiectul renovării și modernizării Secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic de Urgență...1075

28 sep 23:56SănătatePrimul studiu de amploare pentru personalizarea depistării cancerului mamar va începe pe 1 decembrie

Un studiu de amploare va începe pe 1 decembrie pe un eşantion de 85.000 de femei din Europa şi Israel cu scopul de a...840

26 sep 12:00SănătateBolnavii de cancer nu mai pot face radioterapie GRATUITĂ în Constanţa!

Singurul centru de radioterapie din Constanța unde pot fi tratați bolnavii de cancer din toată Dobrogea nu mai oferă...1517