REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cică România n-are suficient gunoi, aşa că importăm din Italia

Cică România n-are suficient gunoi, aşa că importăm din Italia

Replica API 26 martie 2013 | 00:00 115

Ecovalor, "puiul" producătorului de Ciment Holcim, lămureşte misterul navei cu deşeuri care a sosit în Portul Constanţa:

Ecovalor, "puiul" producătorului de Ciment Holcim, lămureşte misterul navei cu deşeuri care a sosit în Portul Constanţa:

Controalele în cazul navei care a sosit în portul Constanţa cu 2.700 tone de deşeuri continuă. Aceste controale au luat naştere după o neglijenţă a transportatorului, care nu a completat corect documentele însoţitoare, acesta fiind şi motivul pentru care autorităţile române au deschis dosar penal în acest caz. Deşi a trecut aproape o săptămână, controalele nu s-au finalizat, iar din acest motiv nava Volgo Balt 219 a fost mutată de la dana la care se afla, într-o dană neoperativă.

În cursul zilei de ieri, reprezentanţii Poliţiei şi Gărzii de Mediu au venit la bordul navei pentru a lua din nou probe din marfă, pentru analize. "Noutatea este că s-a schimbat dana la care era nava, s-a dus într-o dană neoperativă şi stă acolo până când se finalizează controalele. S-au luat probe astăzi (n.r.- ieri), au venit de la poliţie şi se lucrează la acel dosar penal să se închidă, ori cu neurmărire, ori cu urmărire. Au fost oameni de la noi, au luat probe din marfă şi analizează, doar că nava trebuie să plece dintr-o dană operativă, într-o dană în care să nu încurce. Cei de la Garda de Mediu au venit astăzi (ieri-n.r.) la prânz, au mers la bordul navei şi au prelevat din nou probe", a declarat, pentru "Replica", directorul Autorităţii Navale Române, Andrian Mihei. Potrivit reprezentanţilor Ecovalor, firma care a adus cele 2.700 tone de deşeuri din Italia şi care este controlată de producătorul de ciment Holcim România, transportatorului îi sunt solicitate explicaţii de către autorităţile vamale şi portuare în legătură cu menţiunile şi codificările din documentele de transport. Totodată, reprezentanţii Ecovalor au mai precizat că nu există programat nici un alt transport de deşeuri din Italia către România în viitorul apropiat. "În prezent autorităţile portuare şi vamale solicită explicaţii de la transportator în legătură cu anumite menţiuni şi codificări din documentele de transport. Întârzierea implementării în România a sistemului integrat de management al deşeurilor şi cantităţile insuficiente, la nivel naţional, de deşeuri care să corespundă condiţiilor de acceptare spre co-procesare în fabricile de ciment (sortate şi/sau pre-tratate), conduc în prezent la necesitatea efectuării de importuri de deşeuri nepericuloase, în vederea utilizării eficiente a acestor capacităţi şi rentabilizării economice a investiţiilor efectuate. Menţionăm că aducerea deşeurilor sortate din Italia nu se face în detrimentul preluării de deşeuri menajere sortate din România, ci în completarea acestora, pentru a putea folosi în mod eficient capacităţile de valorificare existente. Ecovalor nu are programat nici un transport de deşeuri municipale sortate din Italia pentru viitorul apropiat", au transmis reprezentanţii Ecovalor cotidianului "Replica" de Constanţa.

Ecovalor, amendată pentru un punct de lucru cu autorizaţia de mediu expirată

Potrivit reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu, în situaţia de faţă se ia în calcul valorificarea deşeurilor la un alt punct de lucru al firmei Ecovalor, punct de lucru ce se află în judeţul Argeş, iar asta pentru că un alt punct de lucru are autorizaţia de mediu expirată. De asemenea, tot aceştia au precizat că sancţiunea pe care o riscă firma este o amendă contravenţională între 25.000 şi 50.000 de lei. "În acest moment, se pune problema valorificarii deşeurilor la un alt punct de lucru al SC Ecovalor SRL, din Judeţul Argeş. H.G. 788/ 2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European nr.1013/2006 prevede amendă contravenţională de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru importul, exportul, tranzitul sau achiziţia intracomunitară de deşeuri, pe teritoriul României, fără documentul de notificare şi documentul de circulaţie emise de autoritatea competentă", au declarat, pentru "Replica", reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu. Conform aceloraşi reprezentanţi, Ecovalor are deja la activ o amendă contravenţională în valoare de 60.000 lei pentru o autorizaţie de mediu expirată, pentru punctul de lucru din satul Techea, judeţul Bihor. Amenda nu a fost singurul lucru pe care Ecovalor a trebuit să-l suporte, ci şi suspendarea activităţii până la obţinerea actului de reglementare. "Referitor la documentul expirat din luna februarie 2013, vă comunicăm că este vorba de autorizaţia de mediu nr. 132/19.02.2008, valabilă până la data de 18.02.2013 pentru punctul de lucru din sat Techea, judeţul Bihor, administrat de SC Ecovalor SRL. În data de 18.03.2013, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor a constatat fapta, aplicând o amendă contravenţională în valoare de 60 000 lei şi a dispus suspendarea activităţii până la obţinerea actului de reglementare", au mai adăugat reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu. Facem precizarea că reprezentanţii Gărzii de Mediu au evitat să precizeze dacă Ecovalor urma să dirijeze deşeurile sosite în Portul Constanţa către punctul de lucru cu autorizaţia expirată sau dacă în documentele care însoţesc transportul este menţionat punctul de lucru din Argeş.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218