REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cicatricile post-acnee - cum scăpăm de ele?

Cicatricile post-acnee - cum scăpăm de ele?

Replica API 17 august 2020 | 00:00 811

Acneea este cunoscută ca o afecţiune ce produce disconfort atât fizic, cât şi psihic, atât din cauza aspectului neplăcut al leziunilor, dar şi din cea a urmelor pe care le lasă pe piele.

Cicatricile post-acnee sunt acele semne care rămân după vindecarea leziunilor active. Ele apar foarte frecvent, de cele mai multe ori sunt permanente, iar prezenţa lor produce o profundă nemulţumire şi o scădere a încrederii în sine în rândul persoanelor care suferă de acnee, afectând semnificativ calitatea vieţii, scrie doc.ro.

Cel mai frecvent, cicatricile post-acnee fac parte din clasa cicatricilor atrofice. Acest lucru înseamnă că se prezintă sub forma unor gropiţe în piele, având forme şi dimensiuni variate. Mult mai rar, cicatricile care se formează sunt hipertrofice şi anume sunt formate printr-o denivelare cauzată de un exces de ţesut.

Cum prevenim apariția cicatricilor post-acnee?

Cicatricile atrofice, odată constituite, sunt permanente. Ele nu se pot reumple spontan și nu se pot netezi de la sine. De aceea, cel mai indicat ar fi să eviți, pe cât posibil, apariţia lor. În acest scop, este indicat să nu spargi sau să storci coşurile deja constituite. Agresarea erupțiilor cutanate duce la creşterea şanselor de a dezvolta o cicatrice, pe o leziune astfel traumatizată. De asemenea, la cele mai mici semne ale agravării acneei, adică la apariţia mai multor leziuni active de acnee, este important să apelezi la sfatul avizat al medicului dermatolog, care îți va pune la dispoziție un tratament corespunzător. Cu cât apar mai puţine leziuni active, cu atât mai mici vor fi riscurile dezvoltării cicatricilor.

Metode intervenţionale pentru atenuarea cicatricilor acneice atrofice

Există tehnici utilizate în unităţile medicale de către medici dermatologi, chirurgi plasticieni și esteticieni pentru a atenua (şi, în unele cazuri, a şterge) cicatricile de acnee, dar şi pentru a îmbunătăţi aspectul general al tenului afectat de acnee. Fiecare tehnică are un grad variabil de eficienţă, care depinde de la pacient la pacient.

În alegerea tehnicii potrivite, specialistul va ţine cont de mai multe aspect, și anume:

• tipul cicatricilor

• aşteptările pacientului

• disponibilitatea pacientului de a suporta unele efecte secundare (ex: înroşiri, cruste, etc.)

• balanţa între efectele favorabile aşteptate şi potenţialele efecte secundare

• perioada din an în care se fac tratamentele (de exemplu, multe tratamente nu se efectuează în cursul lunilor de vară, când soarele este foarte puternic, pentru a nu risca apariția hiperpigmentării pielii)

În primă instanță, poți apela la cremele care au în compoziție substanțe care ajută la vindecarea rapidă a coșurilor, contribuie la prevenirea apariției lor și limitează semnele post-acneice.

Cele mai populare tehnici folosite în prezent pentru diminuarea aspectului cicatricilor post-acnee sunt:

1. Netezirea tegumentului prin exfolieri repetate

Se efectuează prin proceduri de peeling chimic, în cursul cărora se aplică pe zonele cu cicatrice substanţe care declanșează descuamări (exfolieri) ale straturilor superficiale ale pielii. Profunzimile la care se acţionează sunt diferite, în funcţie de substanţele de peeling folosite.

2. Producerea unei inflamaţii în piele, la nivelul cicatricii, care să stimuleze remodelarea tisulară, formarea de colagen şi alte substanţe din derm, ce vor umple dinăuntru în afară cicatricea.

Aici intră următoarele proceduri:

• Dermabraziunea si/sau microdermabraziunea – se folosesc diferite instrumente pentru a îndepărta straturile superficiale ale pielii la diverse niveluri. Microdermabraziunea este o procedură mai superficială decât dermabraziunea şi totodată mai puţin dureroasă; se poate repeta la intervale scurte (chiar 10-14 zile).

• Microneedling/dermapen – se folosesc dispozitive cu microace, care, prin înţepături repetate și controlate, stimulează producția de colagen și, astfel, ”umplerea” cicatricilor cu ţesut sănatos

3. Tratamentele cu laser

Tipurile de laser ce pot fi utilizate cu succes în tratarea cicatricilor se împart în două categorii:

a. Lasere ablative – care distrug o parte din straturile superioare ale pielii, vindecarea făcându-se cu remodelare şi umplerea cicatricii. Pintre cele mai des utilizate tipuri de lasere ablative se numără laserele cu dioxid de carbon și laserele ce utililzează plasmă. Sunt proceduri dureroase, care se efectuează, în mod frecvent, sub anestezie locală si au o rată mai mare de producere a unor efecte secundare de tipul: înroşire, umflături, cruste, pigmentări, infecţii. Aceste efecte secundare pot fi evitate printr-o îngrijire riguroasă ulterioară procedurii, prin aplicarea unei creme cu efect reparator și calmant, preferabil pe bază de niacinamide.

b. Lasere nonablative – care stimulează producerea de colagen din derm, fără să distrugă stratul superior al pielii. Acestea au o rată mai mică de producere a reacţiilor adverse si necesită mai puţini paşi de îngrijire post-terapie.

4. Dispozitive cu radiofrecvenţă

Efectele se obţin prin încălzirea profundă, la nivelul dermului.

5. Injectarea unor substanţe de umplere la nivelul cicatricilor

Substanţa care se injectează cel mai frecvent este acidul hialuronic. Efectul este temporar, întrucât produsul se resoarbe în timp şi este nevoie de reinjectări.

6. Intervenții chirurgicale

• Excizia cicatricilor – se pretează doar pentru anumite tipuri de cicatrici şi nu poate fi efectuată pe suprafeţe mari de piele

• Subcizia cicatricilor – se realizează prin introducerea unui ac la baza cicatricii, în mai multe direcţii, și se obţine o tăiere a benzilor fibroase ce produc cicatricile retractile.

7. Terapie cu celule stem

Este o tehnică extrem de nouă, prin care se injectează, la nivelul cicatricilor recente, celule stem recoltate din sângele periferic sau din ţesutul adipos al pacientului. Celulele stem sunt celule nediferenţiate şi care, odată ajunse la nivelul unui anumit ţesut, se diferenţiază (se transformă) în celule ce aparţin respectivului ţesut.

Câteva puncte de reţinut, dacă ești interesată de procedurile explicate mai sus:

• Sunt necesare mai multe şedinţe de tratament pentru a obţine rezultate satisfăcătoare (în general, 4-5 şedinţe, pentru fiecare tehnică)

• De obicei, atenuarea cicatricilor este minimă după doar una sau două şedinţe de tratament, dar acest lucru nu înseamnă că rezultatul cumulativ al mai multor şedinţe nu va fi unul satisfăcător

• Uneori este nevoie de combinarea mai multor tehnici – medicul curant va propune ordinea şi timpul corect al efectuării fiecărei intervenţii, pentru a avea efecte cât mai bune.

• Cu cât tehnicile utilizate sunt mai agresive, cu atât netezirea este mai eficientă, dar şi potenţialul de efecte secundare este mai mare.

• Multe din procedeele amintite se însoţesc de un grad mai mic sau mai mare de durere, de aceea unele se efectuează sub anestezie locală.

Înainte de a apela la una sau mai multe tehnici de netezire a cicatricilor, este important să ai în vedere următoarele aspecte:

• Menține aşteptări realiste – nicio metodă nu poate garanta o netezire completă a pielii şi o ştergere în proporţie de 100 % a cicatricilor. Discută cu medicul curant înainte de a începe tratamentul, pentru a fi cât mai bine lămurită cu privire la rezultatele la care te poți aștepta.

• Urmează cu constiinciozitate terapia sau produsele recomandate de medic după intervenţiile efectuate (de exemplu, aplicarea unor creme hidratante şi reparatorii, cu niacinamide, aplicarea unei creme cu protecție solară, zilnic, etc.), pentru a evita apariția unor efecte adverse nedorite.

• Păstrează o legătură strânsă cu medicul curant şi comunică-i imediat dacă apare orice semn sau simptom care nu ar trebui să se manifeste pe zonele tratate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367