REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Cicoarea: ce beneficii are cel mai popular înlocuitor al cafelei

Cicoarea: ce beneficii are cel mai popular înlocuitor al cafelei

Replica API 9 noiembrie 2020 | 00:00 1094

Cicoarea este folosită de mulți ani pe post de înlocuitor fără cofeină al cafelei. Cafeaua de cicoare nu numai că nu conține cofeină, însă are nenumărate beneficii pentru sănătate.

Cicoarea este o plantă perenă, din aceeași familie cu păpădia, care înflorește până toamna târziu și este folosită ca supliment alimentar sau pentru prepararea unei băuturi asemănătoare cafelei, în special de către cei care vor să renunțe (din motive medicale și nu numai) la consumul de cofeină. Cafeaua de cicoare este preparată din rădăcina acestei plante, care este prăjită și apoi fiartă. Rădăcina de cicoare conține o serie de nutrienți, scrie doc.ro.

Valori nutriționale pentru 60 g de cicoare

Calorii: 44

Proteine: 0,8 g

Carbohidrați: 10,5 g

Fibre: 0,9 g

Vitamina B6: 7% din doza zilnică recomandată

Vitamina C: 5% din doza zilnică recomandată

Acid folic: 3% din doza zilnică recomandată.

Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de inulină – o fibră prebiotică asociată cu accelerarea procesului de scădere în greutate, precum și cu îmbunătățirea sănătății intestinale.

Ce beneficii pentru sănătate are cicoarea

Fibrele din rădăcina de cicoare au numeroase beneficii pentru sănătate și sunt adesea extrase pentru a fi utilizate ca aditiv sau supliment alimentar.

Cicoarea îmbunătățește sănătatea digestivă

Cicoarea îmbunătățește tranzitul intestinal și poate combate constipația. Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de fibre, care îmbunătățesc sănătatea digestivă. Datorită conținutului ridicat de inulină din rădăcina acestei plante, sănătatea intestinală are, de asemenea, de beneficiat de pe urmă consumului de cafea de cicoare. Un studiu¹ de 4 săptămâni efectuat pe 44 de adulți cu constipație a constatat că administrarea a 12 grame de inulină din cicoare pe zi a ajutat la înmuierea scaunului și la creșterea semnificativă a frecvenței mișcărilor intestinale, comparativ cu administrarea unui placebo.

Cicoarea poate reduce nivelul de zahăr din sânge

Tot datorită conținutului de inulină, și nivelul de zahăr din sânge este redus prin intermediul consumului de cicoare. Oamenii de știință au făcut un studiu pe șoareci diabetici pentru a demonstra efectele inulinei din cicoare asupra zahărului din sânge. Administrându-le zilnic acest tip de inulină șoarecilor, timp de 8 săptămâni, cercetătorii au descoperit că inulina a stimulat metabolizarea carbohidraților, reușind astfel să reducă nivelul de zahăr din sânge.

Un studiu² de 2 luni efectuat pe 49 de femei cu diabet zaharat de tip 2 a constatat că administrarea a 10 grame de inulină pe zi a dus la scăderi semnificative ale nivelului zahărului din sânge și ale hemoglobinei A1c, o măsurare a glicemiei medii, comparativ cu administrarea unui placebo.

Cicoarea combate inflamația

Inflamația este o linie de apărare normală a organismului, declanșată de sistemul imunitar atunci când este atacat de un agent patogen. Însă inflamația cronică poate crea probleme, contribuind la apariția afecțiunilor cardiace, a diabetului și chiar și a cancerului. Studiile efectuate pe animale au confirmat abilitatea acestei plante de a combate inflamația.

Cicoarea ușurează simptomele artritei

Unele cercetări au arătat că rădăcina de cicoare poate atenua simptomele artritei, mai exact, polifenolii din cicoare combat inflamația cauzată de osteoartrită.

Cicoarea poate susține pierderea în greutate

Unele studii sugerează că fibrele din rădăcina de cicoare pot regla pofta de mâncare și pot reduce aportul global de calorii, ceea ce poate duce la pierderea în greutate.

Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 48 de adulți cu exces de greutate a stabilit că administrarea zilnică a 21 de grame de oligofructoză derivată din cicoare, care este foarte asemănătoare cu inulina, a dus la o reducere medie semnificativă a greutății corporale, în timp ce grupul placebo s-a îngrășat. Acest studiu a constatat, de asemenea, că oligofructoza a contribuit la scăderea nivelului de grelină, un hormon care stimulează senzația de foame.

Alte beneficii ale cicorii:

Stimulează producția de bilă

Ajută la fortificarea sistemului imunitar

Are proprietăți antibacteriene și antifungice

Reduce ritmul cardiac prea rapid și combate tahicardia

Neutralizează paraziții intestinali.

Unele magazine de specialitate și magazine alimentare comercializează rădăcină de cicoare, care poate fi fiartă și consumată ca legumă. De asemenea, dacă se dorește reducerea aportului de cofeină, se poate folosi rădăcina de cicoare prăjită și măcinată ca înlocuitor de cafea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218