rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 16 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

CICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă, a fost prezent în studioul Replica, miercuri, 27 octombrie. În cadrul interviului, au fost abordate subiecte legate de activitatea și competența structurii pe care o conduce, despre cazurile cu care se confruntă, despre planuri de viitor, dar și despre multe alte aspecte foarte interesante, pe care le puteți urmări în rândurile de mai jos.

Ce e Garda de Coastă?

”Garda de Coastă înseamnă Poliție de Frontieră. Facem parte din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și ne subordonăm Inspectoratului General al Poliție de Frontieră, suntem 6 inspectorate teritoriale în toată țara, anterior, până în 2018, când a fost reorganizată Poliția de Frontieră, am fost 24 de inspectorate județene. Ne desfășurăm activitatea pe raza celor 2 județe, Constanța și Tulcea. Avem o zonă de competență destul de mare și o competență materiale foarte diversificată. Pe noi ne găsiți în punctele de trecere ale frontierei, unde, ne asigurăm că toate persoanele care intră și ies din țară îndeplinesc condițiile legale, ne puteți întâlni între punctele de trecere a frontierei la supravegherea frontierei terestre, fluviale și maritime, în marea teritorială și nu numai. Domeniul nostru este destul de vast, dar avem o particularitate aparte față de celelalte autorități de ordine publică, noi suntem la frontierele țării și de noi depinde ca toți cei care intră în România să îndeplinească condițiile legale. La supravegherea frontierei ne asigurăm că nimeni nu intră pe acolo și că sunt îndrumați către punctele de trecere a frontierei. Avem o zonă de competență mare pe raza celor 2 județe, Tulcea și Constanța, și gestionăm 3 tipuri de frontiere cu Republica Bulgaria, avem frontieră la fluviul Dunărea cu Ucraina, frontiera maritimă la Marea Neagră”, potrivit lui Cristian Cicu.

Deficitul de personal

”Ca și în alte instituții de ordine publică, ne confruntăm cu deficit de personal. Spre exemplu, anul acesta au ieșit 120 de persoane la pensionare, ca să nu mai spun de anul trecut sau de alți ani. Beneficiem acum de o gură de aer pentru că la nivelul MAI s-a declanșat o admitere din sursă externă, avem și la Garda de Coastă 30 de locuri plus admiterea din școlile de agenți, plus o serie de specialiști pe care nu îi pot forma școlile specializate în acest domeniu, specialiști în domeniul economic-financiar, specialiști IT, acest gen de oameni nu pot fi formați de școlile de agenți. Avem undeva la 15% deficit, dar o parte din el se va acoperi cu aceste măsuri bune pe care le așteptam de ceva timp, este o bulă de aer pentru noi”, a spus directorul Gărzii de Coastă.

Eficiență mai ales pe partea migrației ilegale

”Principala noastră activitate este prevenirea și combaterea migrației ilegale. În acest sens, aș putea exemplifica că anul acesta am înregistrat 47 de cazuri comparativ cu 46 de cazuri în anul trecut, de trecere ilegală a frontierei de stat atât pe intrare, cât și pe ieșirea din stat. Diferența de anul trecut este în cele 47 de cazuri au fost implicate 123 de persoane, comparativ cu 78 de persoane anul trecut. Este foarte important ca aceste cazuri să le tratăm cu o maximă seriozitate și importanță, la fel, este foarte important ca populația să conștientizeze că în momentul în care noi avem breșe de securitate, lucruri pe care nu le avem, dar în momentul în care am avea breșe de securitate ne-am putea trezi cu persoane despre care nu știm cine sunt sau ce activități fac. Vreau să vă asigur de un singur lucru, din toate aceste 47 de cazuri, undeva la 95% din cazuri au fost rezolvate, 99% din cei descoperiți au fost predați autorităților bulgare. Tot ce a venit dinspre Bulgaria am depistat și asta înseamnă performanța colegilor mei. Lucrăm foarte mult cu proceduri europene, avem colegi care fac misiuni sub egida Frontex în state din uniunea europeană și am adus cumva bunele practici și proceduri și la noi. Există o rută de migrație în Timișoara, dinspre Serbia spre România, există multe cazuri de migrați. Anul acesta am gestionat o grupare care era din București, dar acționa pe raza județului Constanța, în zona Băneasa. Au încercat de mai multe ori să ne bage grupuri de persoane, chiar au și reușit de 2 ori, dar prin modul de lucru cu parchetele și procedurile pe care le-am aplicat am reușit să prindem toată gruparea de 18 persoane”, a declarat, pentru Replica, Cristian Cicu.

Contrabanda cu țigări

”Am avut anul acesta undeva la 37 de cazuri în care au fost implicate 57 de persoane comparativ cu anul anterior stăm puțin mai slab. Cantitatea de țigări descoperită anul acesta este undeva la jumătate față de anul trecut, pentru că anul trecut am avut ocazia să descoperim containere pline cu țigări. Anul 2021 reprezintă un an istoric în ceea ce privește vânzarea de țigări la negru și anume, conform studiilor, vânzarea țigărilor pe piața neagră se situează undeva la cota anilor 2005. Cred că această situație se datorează muncii colegilor mei, țigările intrând pe la frontier”, potrivit lui Cicu.

Mașini ”de top”

”Se află undeva la 160 de mașini care au fost depistate ca fiind furate sau care au fost folosite la anumite infracțiuni și au fost ridicate până la finalizarea anchetelor. Doar în anul acesta au fost depistate 22 de autovehicule de lux, am avut Lamborghini Urus, Lamborghini Huracan, BMW i3, BMW i5, doar mașini foarte scumpe și asta se datorează muncii informativ operative desfășurată de colegii mei, cărora le mulțumesc. Sunt rezultatele instituției, dar sunt anumiți oameni cărora se datorează aceste rezultate și cărora le mulțumim”, a relatat directorul Gărzii de Coastă.

Locuri inedite în care au găsit migranții

”Au fost găsiți ascunși în mijloacele de transport, am găsit ascunși în tiruri printre marfă, în interiorul unor saci termoizolanți cu un fel de folie metalică, probabil să nu fie detectați de sistemele cu termoviziune. Avem sisteme evoluate care depistează bătăile inimii, orice persoană care se ascunde într-un mijloc de transport și am amplasați acei senzori până și un șoarece este găsit. Am găsit ascunși pe șasiu, am avut cazuri în care ne-am pus întrebări cum au reușit să ajungă acolo, toate sistemele pe care le operăm pot fi păcălite sau limitate în funcție de condițiile hidrometeo. Au fost ascunși și prin portbagaje, în haine, în plafoane, în spațiile de marfă, în zone împădurite”, potrivit directorului.

Tehnică performantă la nivelul Gărzii Coastă

”Noi nu avem, deocamdată, dronele noastre, dar beneficiem de suportul Agenției Europene Frontex și Agenției EMSA și pe perioade bine determinate folosim în completarea sistemelor de supraveghere folosim mijloace mai performațe precum avioane sau drone. Anul acesta am beneficiat de o dronă de dimensiuni medii, un minielicopter de 200 de kilograme, zboară cu undeva la 200 de km/h și acoperă o arie destul de mare, poate sta în aer până la 10 ore”, a spus Cristian Cicu.

Fenomenul certificatului verde

”Da, am avut și astfel de depistări. După cum am spus și la început, la punctele de frontieră împreună cu colegii de la DSP Constanța efectuăm triajul persoanelor care vin din străinătate, stabilim zona din care vin, avem tehnică să verificăm fluidizarea traficului. Am depistat la Isaccea 2 cetățeni care încercau să intre în țară cu certificate digitate falsificate, la Negru-Vodă a fost un cetățean român care a încercat să treacă cu un test PCR fals, în aceste cauze s-au întocmit dosare de cercetare penală pentru falsificare și uzul acestui certificat fals”

Situația din Portul Constanța: Cum ne dăm seama că e marfă contrafăcută

”Este o creștere față de anul trecut, pentru că anul trecut a fost un an special, a fost anul în care nu prea s-a lucrat, a fost anul în care pandemia și-a făcut de cap și a avut repercusiuni asupra economiei. Anul acesta se constată o creștere de cel puțin 10 ori mai mare a valorii bunurilor descoperite de noi bunuri neconforme transportate cu ajutorul containerelor. Am avut 28 de cazuri comparativ cu 12 cazuri anul trecut, dar se datorează și volumului de mărfuri mult mai mic transportat ca urmare a pandemiei aceasta. Valoarea bunurilor depistate depășește peste 30 de milioane de lei. Avem în gestiune 13 puncte de trecere a frontierei, 7 în regim portuar și 6 în regim rutier, în Portul Constanța avem 2 puncte - Portul Constanța și Portul Constanța Sud Agigea. Totodată, avem un compartiment special care lucrează cu colegi specializați de la birourile vamale Constanța în analiza de risc a mărfurilor care intră în țară în regim containerizat. Fiecare firmă de prestigiu are un reprezentant, iar acolo unde există suspiciuni că acea marfă ar putea fi contrafăcută și plecând de la ruta pe care a venit, firmele expeditoare, corelate și cu alte suspiciuni. Iar dacă descoperim că sunt false le distrugem. Așa ceva nu se poate comercializa”, potrivit lui Cicu.

Planuri de viitor

”Eu sunt pe funcție din anul 2019, până atunci am fost împuternicit un an de zile, fiind adjunct pe linia operativă la Garda de Coastă. În toată această perioadă, pe lângă activitatea operativă și îndeplinirea obiectivelor noastre, ne-a preocupat și condițiile de lucru în care își desfășoară activitatea colegii noștri. Ne mândrim cu faptul că am reușit reabilitarea punctului de lucru de frontieră de la Vama Veche, iar cei care cu circulat pe acolo cred că au observat diferențele. Sunt dezamăgit de incompetența unor reprezentanți ai autorităților care spun că încă avem școli fără wc și fără apă curentă, ori sunt lipsiți de viziune ori sunt din trecut, ori să stai la nivelul anului 2021 și să spui că nu ai posibilitatea să faci o toată, mi se pare hilar. Ca atare, ne preocupă implementarea bunelor practici preluate de la Uniunea Europeană, să aducem ceva nou. Am reabilitat Vama Veche, am atribuit contractul anul acesta pe fonduri europene, tot pe fonduri europene să reabilităm și Negru Vodă. În Vama Veche nu s-au mai făcut reparații majore de la construirea sediului, dar am găsit oportunitatea să reușim acest lucru. Ne interesează să asigurăm condiții de muncă decente oamenilor cu care ne desfășurăm activitatea. Totodată, suntem în plin proces de reabilitare punctul de frontieră Băneasa, cu finanțare de la bugetul statului. Urmează să atribuim pe fonduri europene lucrările de reabilitare al punctului de trecere al frontierei Ostrov. Ne interesează să avem tehnica funcțională, să achiziționăm tehnică nouă și modernă. Ca atare, la nivelul Inspectoratului general ne-au intrat în dotare autospeciale moderne, 5 ambarcațiuni ultrarapide, pe propulsie jet, undeva la 50 de noduri. Urmează să ne intre încă 2 ambarcațiuni de dimensiuni mai mari, tot pe fonduri europene. Suntem într-un plin proces de reabilitare, de modernizare, căutăm să inovăm metode de a ne face eficienți, suntem prezenți peste tot”, potrivit lui Cicu.

Mai multe detalii în videoclipul de mai jos:

L.I.

joi, 28 octombrie 20215754
GANDUL.RO
Gest rușinos într-o cabină de probă din Costinești! Imagini surprinse de camerele de supraveghere!
mai mult...Interviuri
10 aug 00:03InterviuriViceprimarul Ionuț Rusu: Vor fi agenți sub acoperire în taxiuri și licențele vor fi retrase! Video

Viceprimarul Constanţei, Ionuţ Rusu, a fost în studioul Replica, marţi, 9 august, pentru a discuta despre despre...3568

3 aug 00:23InterviuriCristina Dumitrache, deputat PSD: Terapia cu canabis este folosită în depresie, anxietăți, Parkinson! Video1757
28 iul 13:51InterviuriMircea Dobre, mesaj către Stroe: Dacă ești prea în vârstă și nu mai ai nervi de oțel, ieși la pensie și lasă-i pe alții. Video2828
23 iul 00:05InterviuriViceprimarul Constanței: Turiștii nu mai vin în Mamaia că, în afară de plajă, nu mai au ce să facă!

Viceprimarul Florin Cocargeanu (USR) a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri, 22 iulie, unde a vorbit...2955

20 iul 00:07InterviuriPrefectul Silviu Coșa: Pandemic vorbind, suntem în valul 6 de Covid! Video1400
1 iul 00:10InterviuriZoom Beach a dat startul distracției: sporturi nautice, filme în aer liber și mega petreceri. Video4448
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3607

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video2870
20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video5026
24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5393

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video4197
19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO8490
Vremea
27.5°26.9° - 27.5° marţi, 16 august 2022
ConstanțaUmiditate: 52%
Vânt: 7.03 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/4920425232634
5/4030354174032
joker91411332
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 aug 00:00SportTenis de masă: Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs, medaliaţi cu argint în proba de dublu mixt la Europene

Perechea română Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs a obţinut medaliile de argint în proba de dublu mixt a Campionatelor...186

16 aug 00:00SportTenis: Simona Halep a urcat pe locul 6 în clasamentul WTA

Românca Simona Halep a urcat nouă locuri faţă de săptămâna trecută şi se află pe poziţia a şasea a...228

16 aug 00:00SportFotbal: Real Madrid a smuls victoria cu nou promovata Almeria, în prima etapă din campionatul Spaniei

Real Madrid, campioana en titre a Spaniei, a smuls victoria cu 2-1 pe terenul nou promovatei Almeria, duminică în...190

16 aug 00:00SportÎnot: Ungurul Kristof Milak, aur la 100 m fluture la Europenele de la Roma

Ungurul Kristof Milak a câştigat duminică medalia de aur în proba de 100 m fluture la Campionatele Europene de...186

Local
16 aug 23:41LocalRazii în Mangalia! A plouat cu amenzi

La data de 14 august a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia, Biroului de Poliție Vama Veche - 2...398

16 aug 23:41LocalAccident între Negru Vodă și Darabani, a fost implicată și o căruță

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină luni, 15 august, între localitățile Negru Vodă...502

16 aug 23:41LocalVasile Dîncu, Ministrul Apărării, mesaj de Ziua Marinei

317

16 aug 23:40LocalFocurile de artificii de Ziua Marinei, reprogramate, din cauza condiţiilor meteo

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, focurile de artificii din cadrul evenimentelor de Ziua Marinei de la...756

16 aug 23:43LocalPompierii, intervenție pentru degajarea unui copac căzut pe strada Decebal

În cursul zilei de luni, 15 august a.c., din cauza ploilor torenţiale de la Constanţa, creanga unui copac a căzut pe...409

16 aug 23:40LocalAcțiuni ale polițiștilor pentru prevenirea furturilor din autoturisme

În perioada 12-14 august a.c., polițiști din cadrul Poliției stațiunii Mamaia, împreună cu jandarmi din cadrul...303

16 aug 23:41LocalAutoritatea Navală Română, mesaj cu ocazia Zilei Marinei Române

Autoritatea Navală Română (ANR) a transmis în cursul zilei de luni, 15 august a.c., un comunicat de presă cu ocazia...355

16 aug 23:42LocalJale pe litoral! Șoferi beți și drogați la volan circulau dezlegați

În perioada 12-15 august a.c., polițiștii din Constanța, sprijiniți de polițiști rutieri ai Direcției Rutiere...631

16 aug 23:43LocalIohannis, la braț cu Ciucă și Gorghiu, pe bricul Mircea! Video

505

Politică
16 aug 00:00PoliticăDeputat PSD: 'Astăzi, reușim să umilim Biserica Ortodoxă!'

Deputatul PSD Laurenţiu-Viorel Gîdei, fost primar al orașului Târgu Bujor din județul Galați, a declarat, într-o...318

16 aug 00:00PoliticăCiolacu: Felicit toţi marinarii care au onorat până la capăt demnitatea uniformei şi a steagului tricolor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, îi felicită, de Ziua Marinei, pentru "profesionalism şi...165

16 aug 23:58PoliticăClotilde Armand, acuzații grave la adresa unui ministru: depun plângere penală împotriva lui

459

16 aug 00:00PoliticăOrban acuză partidele de la putere că 'au generat noi cheltuieli'

Dacă ne uităm pe execuția bugetară pe primele șase luni, cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 37%,...170

16 aug 00:00PoliticăGuvernul a majorat prognoza de creștere a inflației, salariul minim scade

Guvernul a îmbunătăţit prognoza de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5%, dar a majorat rata...212

16 aug 00:00PoliticăLider central PNL îl critică pe un ministru UDMR: 'Probabil va intra într-o discuție despre remaniere'

Vicepreședintele PNL Virgil Guran a declarat luni, la Antena 3, că nu este normală absența ministrului Sportului,...172

16 aug 23:59PoliticăKlaus Iohannis, în Portul Militar Constanța: ,,La mulți ani, dragi marinari!” Video

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent și în acest an la manifestările de la Constanța, cu ocazia...425

16 aug 23:59PoliticăPrima întâlnire dintre Klaus Iohannis și Kelemen Hunor, după declarațiile scandaloase ale lui Viktor Orban

Ziua Marinei va fi sărbătorită în acest an atât în portul militar, unde va avea loc ceremonia oficială, dar şi...393

16 aug 00:07PoliticăCîmpeanu: "Pentru orice cadru didactic, salariul trebuie să fie cel puţin egal cu salariul mediu"

642

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3607

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2870

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

5026

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5393

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4197

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8490

Monden
16 aug 00:00MondenActriţa Maia Morgenstern, la 20 de ani după 'The Passion of the Christ': 'Rămâne bucuria de a fi fost aleasă'

Actriţa Maia Morgenstern, cunoscută la nivel mondial ca fiind interpreta Fecioarei Maria în filmul "Patimile lui...175

16 aug 00:00MondenO actriţă din Beverly Hills 90210 s-a stins la numai 64 de ani

Actriţa americană Denise Dowse, cunoscută pentru rolurile sale din serialele „Beverly Hills 90210” şi mai recent...201

16 aug 00:00MondenPrinţul Harry şi soţia sa, Meghan, vor merge într-un turneu de caritate în Marea Britanie şi Germania

160

16 aug 00:00MondenVictor Slav, urmărit de ghinion. A fost dat în judecată de Robert Negoiță, primarul Sectorului 3

Victor Slav este urmărit de ghinion! Fostul soț al Biancăi Drăgușanu nu are deloc noroc în afaceri! Se pare că a...198

16 aug 00:00MondenActorul Paul Ipate, hărțuit și jignit online. Jojo, reacție de milioane!

Actorii nu se simt prea confortabil atunci când sunt luați în colimator de hărțuitori care nu fac altceva decât...417

16 aug 00:00MondenFostul soţ al lui Britney Spears, condamnat după ce a apărut neinvitat la nunta starului pop

Jason Alexander, 40 de ani, care a fost căsătorit pentru scurt timp cu Britney Spears, a fost condamnat pentru...177

16 aug 00:00MondenBernard-Henri Lévy: Salman Rushdie ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Literatură

Scriitorul Salman Rushdie, spitalizat în stare gravă după ce a fost înjunghiat în Statele Unite, ar trebui să...154

16 aug 00:00MondenNouăzeci şi şapte de filme bulgare, accesibile prin European Film Gateway

Arhiva Naţională Bulgară de Film (BNFA) şi-a extins prezenţa pe portalul online European Film Gateway cu încă 54...155

16 aug 00:08MondenVestea că Florin Salam trăieşte sărbătorită cu artificii în cluburile de fiţe

1579

Mapamond
16 aug 00:09MapamondRusia anunţă că va facilita accesul experţilor AIEA la centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Rusia va face ''tot ce este necesar'' pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică...223

16 aug 18:09MapamondElveția resimte puternic criza energetică: măsură prin care se aliniază Uniunii Europene

Elveţia ar putea preveni o penurie de energie prin alinierea la un plan al Uniunii Europene de reducere a consumului de...251

16 aug 18:10MapamondVal de alerte cu bombă la Chișinău - Aeroportul și alte 9 locații au fost evacuate

221

16 aug 00:00MapamondArmenia: Bilanţul exploziei de la Erevan a urcat la cinci morţi

Bilanţul exploziei de origine nedeterminată produsă duminică într-o zonă comercială din capitala Armeniei,...155

16 aug 00:00MapamondAtacul soldat cu 11 morţi în Muntenegru ar fi fost comis din cauza unei dispute legate de chirie

O dispută legată de chirie ar fi fost motivul pentru care un bărbat în vârstă de 34 de ani a ucis vineri după...194

16 aug 00:00MapamondPeste 20.000 migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii către Regatul Unit în acest an

Numărul migranţilor care au traversat ilegal Canalul Mânecii spre Anglia de la începutul anului a depăşit 20.000,...146

16 aug 18:10Mapamond42 de state, inclusiv România, cer Rusiei să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie

Patruzeci şi două de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă...347

16 aug 18:10MapamondIncendiu într-o biserică creștină din Egipt

Între 35 și 41 de persoane au murit și mai multe au fost rănite într-un incendiu care s-a produs într-o biserică...333

16 aug 18:11MapamondIncendiul care făcea ravagii pe insula Thasos, parţial adus sub control

340

Sănătate
16 aug 00:00SănătateBeneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării

Beneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării întrucât depresia nu este legată de un...162

16 aug 16:59SănătateAlarmant: Poliomielita se răspândește discret pe întreaga planetă

Virusul poliomielitei a fost găsit în apele reziduale din New York, un alt semn că boala, care nu a mai fost...170

16 aug 00:00SănătateProcedura necesară pentru hemodializă

135

16 aug 17:57SănătateCum poți dezvolta cancer pulmonar fără să fumezi. „Ucigașul tăcut” din casa ta

Printre cele mai comune cauze de cancer pulmonar se află, după fumat, încă un element prezent în casele multora...275

16 aug 00:00SănătateCum afli dacă ai polipi pe colon și în ce situații se pot transforma în cancer

Polipii pe colon duc la cancer? Polipii colonici reprezintă formaţiuni tumorale benigne sub forma unor excrescenţe de...246

16 aug 00:00SănătateEMA anunță că Pfizer BioNTech va produce un vaccin împotriva tulpinilor Omicron

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) ar putea să aprobe în această toamnă un vaccin împotriva covid-19 al...157

16 aug 00:00SănătateIodul lui Rafila, mai apreciat în Moldova decât în România

Șeful Directiei generale asistență medicală și socială din Primăria Chișinău, Boris Gîlca, a declarat pentru...151

16 aug 16:54SănătateMinisterul Sănătăţii: 281 de persoane cu COVID - internate la terapie intensivă

Un număr de 3.740 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, cu 122 mai multe faţă de...152

16 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: Peste 2.200 de cazuri noi de COVID-19

149

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT