rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 8 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

CICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă, a fost prezent în studioul Replica, miercuri, 27 octombrie. În cadrul interviului, au fost abordate subiecte legate de activitatea și competența structurii pe care o conduce, despre cazurile cu care se confruntă, despre planuri de viitor, dar și despre multe alte aspecte foarte interesante, pe care le puteți urmări în rândurile de mai jos.

Ce e Garda de Coastă?

”Garda de Coastă înseamnă Poliție de Frontieră. Facem parte din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și ne subordonăm Inspectoratului General al Poliție de Frontieră, suntem 6 inspectorate teritoriale în toată țara, anterior, până în 2018, când a fost reorganizată Poliția de Frontieră, am fost 24 de inspectorate județene. Ne desfășurăm activitatea pe raza celor 2 județe, Constanța și Tulcea. Avem o zonă de competență destul de mare și o competență materiale foarte diversificată. Pe noi ne găsiți în punctele de trecere ale frontierei, unde, ne asigurăm că toate persoanele care intră și ies din țară îndeplinesc condițiile legale, ne puteți întâlni între punctele de trecere a frontierei la supravegherea frontierei terestre, fluviale și maritime, în marea teritorială și nu numai. Domeniul nostru este destul de vast, dar avem o particularitate aparte față de celelalte autorități de ordine publică, noi suntem la frontierele țării și de noi depinde ca toți cei care intră în România să îndeplinească condițiile legale. La supravegherea frontierei ne asigurăm că nimeni nu intră pe acolo și că sunt îndrumați către punctele de trecere a frontierei. Avem o zonă de competență mare pe raza celor 2 județe, Tulcea și Constanța, și gestionăm 3 tipuri de frontiere cu Republica Bulgaria, avem frontieră la fluviul Dunărea cu Ucraina, frontiera maritimă la Marea Neagră”, potrivit lui Cristian Cicu.

Deficitul de personal

”Ca și în alte instituții de ordine publică, ne confruntăm cu deficit de personal. Spre exemplu, anul acesta au ieșit 120 de persoane la pensionare, ca să nu mai spun de anul trecut sau de alți ani. Beneficiem acum de o gură de aer pentru că la nivelul MAI s-a declanșat o admitere din sursă externă, avem și la Garda de Coastă 30 de locuri plus admiterea din școlile de agenți, plus o serie de specialiști pe care nu îi pot forma școlile specializate în acest domeniu, specialiști în domeniul economic-financiar, specialiști IT, acest gen de oameni nu pot fi formați de școlile de agenți. Avem undeva la 15% deficit, dar o parte din el se va acoperi cu aceste măsuri bune pe care le așteptam de ceva timp, este o bulă de aer pentru noi”, a spus directorul Gărzii de Coastă.

Eficiență mai ales pe partea migrației ilegale

”Principala noastră activitate este prevenirea și combaterea migrației ilegale. În acest sens, aș putea exemplifica că anul acesta am înregistrat 47 de cazuri comparativ cu 46 de cazuri în anul trecut, de trecere ilegală a frontierei de stat atât pe intrare, cât și pe ieșirea din stat. Diferența de anul trecut este în cele 47 de cazuri au fost implicate 123 de persoane, comparativ cu 78 de persoane anul trecut. Este foarte important ca aceste cazuri să le tratăm cu o maximă seriozitate și importanță, la fel, este foarte important ca populația să conștientizeze că în momentul în care noi avem breșe de securitate, lucruri pe care nu le avem, dar în momentul în care am avea breșe de securitate ne-am putea trezi cu persoane despre care nu știm cine sunt sau ce activități fac. Vreau să vă asigur de un singur lucru, din toate aceste 47 de cazuri, undeva la 95% din cazuri au fost rezolvate, 99% din cei descoperiți au fost predați autorităților bulgare. Tot ce a venit dinspre Bulgaria am depistat și asta înseamnă performanța colegilor mei. Lucrăm foarte mult cu proceduri europene, avem colegi care fac misiuni sub egida Frontex în state din uniunea europeană și am adus cumva bunele practici și proceduri și la noi. Există o rută de migrație în Timișoara, dinspre Serbia spre România, există multe cazuri de migrați. Anul acesta am gestionat o grupare care era din București, dar acționa pe raza județului Constanța, în zona Băneasa. Au încercat de mai multe ori să ne bage grupuri de persoane, chiar au și reușit de 2 ori, dar prin modul de lucru cu parchetele și procedurile pe care le-am aplicat am reușit să prindem toată gruparea de 18 persoane”, a declarat, pentru Replica, Cristian Cicu.

Contrabanda cu țigări

”Am avut anul acesta undeva la 37 de cazuri în care au fost implicate 57 de persoane comparativ cu anul anterior stăm puțin mai slab. Cantitatea de țigări descoperită anul acesta este undeva la jumătate față de anul trecut, pentru că anul trecut am avut ocazia să descoperim containere pline cu țigări. Anul 2021 reprezintă un an istoric în ceea ce privește vânzarea de țigări la negru și anume, conform studiilor, vânzarea țigărilor pe piața neagră se situează undeva la cota anilor 2005. Cred că această situație se datorează muncii colegilor mei, țigările intrând pe la frontier”, potrivit lui Cicu.

Mașini ”de top”

”Se află undeva la 160 de mașini care au fost depistate ca fiind furate sau care au fost folosite la anumite infracțiuni și au fost ridicate până la finalizarea anchetelor. Doar în anul acesta au fost depistate 22 de autovehicule de lux, am avut Lamborghini Urus, Lamborghini Huracan, BMW i3, BMW i5, doar mașini foarte scumpe și asta se datorează muncii informativ operative desfășurată de colegii mei, cărora le mulțumesc. Sunt rezultatele instituției, dar sunt anumiți oameni cărora se datorează aceste rezultate și cărora le mulțumim”, a relatat directorul Gărzii de Coastă.

Locuri inedite în care au găsit migranții

”Au fost găsiți ascunși în mijloacele de transport, am găsit ascunși în tiruri printre marfă, în interiorul unor saci termoizolanți cu un fel de folie metalică, probabil să nu fie detectați de sistemele cu termoviziune. Avem sisteme evoluate care depistează bătăile inimii, orice persoană care se ascunde într-un mijloc de transport și am amplasați acei senzori până și un șoarece este găsit. Am găsit ascunși pe șasiu, am avut cazuri în care ne-am pus întrebări cum au reușit să ajungă acolo, toate sistemele pe care le operăm pot fi păcălite sau limitate în funcție de condițiile hidrometeo. Au fost ascunși și prin portbagaje, în haine, în plafoane, în spațiile de marfă, în zone împădurite”, potrivit directorului.

Tehnică performantă la nivelul Gărzii Coastă

”Noi nu avem, deocamdată, dronele noastre, dar beneficiem de suportul Agenției Europene Frontex și Agenției EMSA și pe perioade bine determinate folosim în completarea sistemelor de supraveghere folosim mijloace mai performațe precum avioane sau drone. Anul acesta am beneficiat de o dronă de dimensiuni medii, un minielicopter de 200 de kilograme, zboară cu undeva la 200 de km/h și acoperă o arie destul de mare, poate sta în aer până la 10 ore”, a spus Cristian Cicu.

Fenomenul certificatului verde

”Da, am avut și astfel de depistări. După cum am spus și la început, la punctele de frontieră împreună cu colegii de la DSP Constanța efectuăm triajul persoanelor care vin din străinătate, stabilim zona din care vin, avem tehnică să verificăm fluidizarea traficului. Am depistat la Isaccea 2 cetățeni care încercau să intre în țară cu certificate digitate falsificate, la Negru-Vodă a fost un cetățean român care a încercat să treacă cu un test PCR fals, în aceste cauze s-au întocmit dosare de cercetare penală pentru falsificare și uzul acestui certificat fals”

Situația din Portul Constanța: Cum ne dăm seama că e marfă contrafăcută

”Este o creștere față de anul trecut, pentru că anul trecut a fost un an special, a fost anul în care nu prea s-a lucrat, a fost anul în care pandemia și-a făcut de cap și a avut repercusiuni asupra economiei. Anul acesta se constată o creștere de cel puțin 10 ori mai mare a valorii bunurilor descoperite de noi bunuri neconforme transportate cu ajutorul containerelor. Am avut 28 de cazuri comparativ cu 12 cazuri anul trecut, dar se datorează și volumului de mărfuri mult mai mic transportat ca urmare a pandemiei aceasta. Valoarea bunurilor depistate depășește peste 30 de milioane de lei. Avem în gestiune 13 puncte de trecere a frontierei, 7 în regim portuar și 6 în regim rutier, în Portul Constanța avem 2 puncte - Portul Constanța și Portul Constanța Sud Agigea. Totodată, avem un compartiment special care lucrează cu colegi specializați de la birourile vamale Constanța în analiza de risc a mărfurilor care intră în țară în regim containerizat. Fiecare firmă de prestigiu are un reprezentant, iar acolo unde există suspiciuni că acea marfă ar putea fi contrafăcută și plecând de la ruta pe care a venit, firmele expeditoare, corelate și cu alte suspiciuni. Iar dacă descoperim că sunt false le distrugem. Așa ceva nu se poate comercializa”, potrivit lui Cicu.

Planuri de viitor

”Eu sunt pe funcție din anul 2019, până atunci am fost împuternicit un an de zile, fiind adjunct pe linia operativă la Garda de Coastă. În toată această perioadă, pe lângă activitatea operativă și îndeplinirea obiectivelor noastre, ne-a preocupat și condițiile de lucru în care își desfășoară activitatea colegii noștri. Ne mândrim cu faptul că am reușit reabilitarea punctului de lucru de frontieră de la Vama Veche, iar cei care cu circulat pe acolo cred că au observat diferențele. Sunt dezamăgit de incompetența unor reprezentanți ai autorităților care spun că încă avem școli fără wc și fără apă curentă, ori sunt lipsiți de viziune ori sunt din trecut, ori să stai la nivelul anului 2021 și să spui că nu ai posibilitatea să faci o toată, mi se pare hilar. Ca atare, ne preocupă implementarea bunelor practici preluate de la Uniunea Europeană, să aducem ceva nou. Am reabilitat Vama Veche, am atribuit contractul anul acesta pe fonduri europene, tot pe fonduri europene să reabilităm și Negru Vodă. În Vama Veche nu s-au mai făcut reparații majore de la construirea sediului, dar am găsit oportunitatea să reușim acest lucru. Ne interesează să asigurăm condiții de muncă decente oamenilor cu care ne desfășurăm activitatea. Totodată, suntem în plin proces de reabilitare punctul de frontieră Băneasa, cu finanțare de la bugetul statului. Urmează să atribuim pe fonduri europene lucrările de reabilitare al punctului de trecere al frontierei Ostrov. Ne interesează să avem tehnica funcțională, să achiziționăm tehnică nouă și modernă. Ca atare, la nivelul Inspectoratului general ne-au intrat în dotare autospeciale moderne, 5 ambarcațiuni ultrarapide, pe propulsie jet, undeva la 50 de noduri. Urmează să ne intre încă 2 ambarcațiuni de dimensiuni mai mari, tot pe fonduri europene. Suntem într-un plin proces de reabilitare, de modernizare, căutăm să inovăm metode de a ne face eficienți, suntem prezenți peste tot”, potrivit lui Cicu.

Mai multe detalii în videoclipul de mai jos:

L.I.

joi, 28 octombrie 20213716
Audiență ÎN DIRECT cu primarul VERGIL CHIȚAC!
GANDUL.RO
Ofertă ireală la Lidl! Clienții au crezut că nu văd bine, costă doar 7 lei!
mai mult...Interviuri
25 noi 00:10InterviuriLa REPLICA se dă REPLICA: CHIȚAC ar RENUNȚA la PROTOCOLUL de COLABORARE locală cu USR. VIDEO (I)

Între jocurile politice de culise, strategiile pentru preluarea noului Guvern și discuțiile pentru o eventuală...5454

26 noi 00:10InterviuriVergil CHIȚAC vrea PASAJ RUTIER la IEȘIRE din ORAȘ, spre CARREFOUR! VIDEO (II)6771
27 noi 00:11InterviuriVa CANDIDA Vergil CHIȚAC pentru un nou MANDAT, la Primăria CONSTANȚA? Vezi ce zice! (III)2705
10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...5081

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video2508
27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO2625
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3480

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO2049
3 dec 00:06InterviuriDEPUTATUL Lucian Lungoci: PSD susține ELIMINAREA taxei de pod de la Fetești! Video1649
26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

În ultima perioadă, USR este văzut ca ultima roată la căruță, atât la nivel național, cât și local, în...1634

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat1920
27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video3288
Vremea
2.4°2.4° - 6.2° miercuri, 8 decembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 87%
Vânt: 8.32 m/s
Presiune: 1003 milibari

Loto
6/4916101518404
5/40313937292122
joker8530361713
Horoscop
mai mult...SPSportRT
8 dec 00:00SportAtletico Madrid s-a calificat în optimi - AC Milan, învinsă de rezervele lui Liverpool (Rezultatele serii)

Clasată pe ultimul loc înaintea ultimei etape a grupei B, Atletico Madrid a reuşit să se califice în optimile...160

8 dec 00:00SportKylian Mbappe şi Lionel Messi au reuşit câte o "dublă" pentru PSG / RB Leipzig, victorie cu Manchester City

Kylian Mbappe și Lionel Messi au reușit câte o "dublă", marți, în meciul cu Club Brugge, scor 4-1, din Champions...114

8 dec 00:00SportRomânia, învinsă categoric de Norvegia - Tricolorele merg cu 2 puncte în Grupele Principale

Naționala României a rezistat doar 20 de minute în fața puternicei reprezentative a Norvegiei. Nordicele s-au impus...186

8 dec 23:41SportSuporterii echipei Glasgow Rangers au primit interdicție la Lyon

Clubul Glasgow Rangers s-a declarat "derutat şi frustrat" de decizia Ministerului francez de Interne de a interzice...198

Local
8 dec 23:44LocalBEŢI şi PĂRĂ PERMIS, pe străzile din Constanţa

La data de 7 decembrie a.c., în jurul orei 5.45, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au identificat un...283

8 dec 23:44LocalCovid-19 la Constanța: 49 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența, în scădere

Până marți, 7 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.788.260 de cazuri de infectare cu noul...667

8 dec 23:43LocalAutoturism de LUX căutat de autoritățile din Norvegia, descoperit de poliţiştii de frontieră constănţeni

495

8 dec 23:43LocalLUCRĂRI RAJA! TECHIRGHIOL, fără APĂ POTABILĂ, VINERI, 10 DECEMBRIE

Vineri – 10 decembrie 2021, în intervalul orar 09.30 – 18.00, RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei către toți...327

8 dec 23:43LocalACCIDENT RUTIER pe A2, sensul spre CONSTANȚA: VICTIMA, un PIETON

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe Autostrada A2...641

8 dec 00:02LocalINCENDIU la mansarda unui BLOC de pe strada Pictor Nicolae Grigorescu

458

Politică
8 dec 19:17PoliticăCristian Diaconescu, despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina: 'Orice fel de dialog este mai bun decât tăcerea'

În relațiile internaționale orice fel de dialog este mai bun decât tăcerea, deci faptul că președintele american...102

8 dec 00:00PoliticăCiucă, despre taxarea marilor companii: Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii...97

8 dec 00:00PoliticăVoluntari din echipele de acordare a primului ajutor în caz de situaţii de urgenţă, decoraţi de Iohannis

91

8 dec 22:59PoliticăCiucă: S-a luat în discuţie să se iniţieze un proiect nou cu privire la certificatul COVID

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, înainte de începerea şedinţei coaliţiei de guvernare, că se discută...249

8 dec 23:00PoliticăMinistrul Energiei dă asigurări că NU rămânem fără gaz

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări, marţi, că românii nu vor rămâne fără gaz în luna februarie...174

8 dec 23:03PoliticăParlamentul a votat obligativitatea montării repartitoarelor de căldură în apartamente

674

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3480

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...2049

3 dec 00:06InterviuriDEPUTATUL Lucian Lungoci: PSD susține ELIMINAREA taxei de pod de la Fetești! Video

1649

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...5081

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2508

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2625

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

În ultima perioadă, USR este văzut ca ultima roată la căruță, atât la nivel național, cât și local, în...1634

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1920

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

3717

Monden
8 dec 00:00MondenConcurent la „America’s Got Talent”, mort din cauza COVID-19

Fanii emisiunii „America’s Got Talent”, varianta din State a emisiunii „Românii au talent”, au primit vestea...102

8 dec 00:00MondenMiss Universe 2021 - Frumuseţea bate pandemia

Cele mai frumoase femei din lume au fost primite în mod excepţional în Israel pentru a participa la finala Miss...100

8 dec 02:34MondenUltimele zile din viaţa lui Liz Taylor. Îşi redecorase dormitorul

109

8 dec 00:00MondenPrinţesa Charlene de Monaco va lipsi de la ziua gemenilor ei, pe 10 decembrie

Starea de sănătate a Prinţesei Charlene este departe de a fi una stabilă. Mai mult, surse de la palatul monegasc se...86

8 dec 00:00MondenArtistul stradal Banksy s-a angajat să ajute la salvarea clădirii unei foste închisori

Banksy s-a oferit să strângă câteva milioane de lire necesare achiziţionării închisorii din oraşul britanic...89

8 dec 00:00MondenPeste 1.000 de obiecte şi accesorii legendare ale designerului Karl Lagerfeld, scoase la licitaţie

83

Mapamond
8 dec 00:00MapamondSUA au anunţat un boicot diplomatic al JO de iarnă de la Beijing

SUA au anunţat luni un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, potrivit unui...84

8 dec 00:00MapamondPolemică în SUA, după ce un republican a postat o fotografie cu familia sa cu arme de foc în faţa bradului de Crăciun

Un ales republican a stârnit duminică o polemică în SUA din cauza unei fotografii pe care a postat-o pe o reţea de...91

8 dec 00:00MapamondCoronavirus: Primarul din New York impune vaccinarea obligatorie pentru tot sectorul privat

82

Sănătate
8 dec 00:00SănătateVaccinul antigripal și alergiile - ce trebuie să știi?

Copiii mai mici de 5 ani - în special cei mai mici de 2 ani - prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații...77

8 dec 00:00SănătateCercetătorul care a descoperit varianta Omicro: 'Atât de multe mutații într-un interval scurt de timp'

Viteza cu care varianta Omicron pare să fi acumulat modelul său neobișnuit de mutații este un motiv de îngrijorare,...97

8 dec 00:00SănătateCreatoarea AstraZeneca: 'Următoarea pandemie ar putea fi mai gravă și mai contagioasă'

83

8 dec 01:59SănătateStresul la locul de muncă crește riscul cardiovascular mai ales pentru femei

Stresul la locul de muncă, tulburările de somn și oboseala, considerate factori de risc netradiționali pentru...87

8 dec 00:00SănătateCum poți să îți albești dinții natural, acasă

Un zâmbet alb și strălucitor îți oferă încredere în tine. Află cum îți poți albi singură dinții acasă,...98

8 dec 00:00SănătateAnalize care vizează nivelul de vitamine și minerale din organism

Vitaminele și mineralele joacă roluri importante în menținerea stării de sănătate. De ce analize e nevoie pentru...70

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT