REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cinci motive să-ți duci copilul la oftalmolog

Cinci motive să-ți duci copilul la oftalmolog

Replica API 20 ianuarie 2020 | 17:16 396

Controlul oftalmologic la copii, mai ales la cei până în 5 ani, este adesea amânat de părinți, deoarece copilul rar semnalează probleme de vedere până la această vârstă.

Cu toate acestea, primul consult oftalmologic al copilului trebuie realizat până la vârsta de un an, deoarece există numeroase probleme de vedere care pot fi tratate sau corectate dacă sunt descoperite în timp, printre care se numără miopia, hipermetropia sau chiar cataracta. Vederea copiilor este în continuă dezvoltare până în jurul vârstei de 8 ani, prin urmare se impun vizitele regulate la oftalmolog, pentru a preveni eventualele probleme de vedere sau pentru a le depista și trata pe cele deja existente.

De asemenea, chiar și până la împlinirea celor 12 luni, este important de verificat culoarea ochilor, dimensiunea pupilelor și starea generală a ochilor, deoarece problemele oftalmologice pot apărea în primele luni de viață ale bebelușului.

Există mai multe semnale de care părinții ar trebui să țină cont. Iată principalele 5 motive pentru a-ți duce copilul la oftalmolog!

Lipsa menținerii contactului vizual

O practică de rutină pentru verificarea vederii copilului este cea în care se ia o jucărie viu colorată și se plimbă încet, de la stânga la dreapta, în dreptul ochilor celui mic. Dacă acesta poate menține contactul vizual constant cu jucăria, nu există motive de îngrijorare. Capacitatea sistemului optic de a menține contact vizual se dezvoltă, la copii, până la vârsta de 3 luni. Dacă remarcați lipsa menținerii contactului vizual la copil după pragul de 3 luni, este important să mergeți cu cel mic la medicul oftalmolog.

Fotofobia

Fotofobia se traduce prin toleranța scăzută la lumină. Astfel, dacă remarcați închiderea frecventă a ochilor la copil, acesta poate fi un indicator al fotofobiei. Fotofobia, la rândul său, poate indica diverse afecțiuni ale ochilor, printre care se numără conjunctivita alergică, eroziunile corneene sau strabismul.

Durerile de cap

Durerile de cap sunt, adesea, corelate cu afecțiunile oftalmologice, deoarece ele pot marca prezența viciilor de refracție (efortul ocular pentru obținerea unei imagini clare). Acest simptom se remarcă, de obicei, la copii mai mari, de vârstă școlară, dar, având în vedere faptul că cei mici sunt din ce în ce mai familiarizați cu gadget-urile cu lumină albastră, problemele pot apărea și mai devreme. Astfel, durerile de cap pot indica hipermetropia sau astigmatismul, motiv pentru care este foarte important să mergeți la oftalmolog dacă cel mic se confruntă cu astfel de neplăceri.

Lăcrimatul excesiv

Epifora sau lăcrimatul excesiv este un simptom generat de diferiți factori și dispare odată ce cauza a fost tratată. Este normal ca cel mic să lăcrimeze la vânt puternic, lumină sau frig, dar dacă remarcați acest simptom manifestându-se foarte des și, mai ales, în casă, este important să identificați cauza, iar prima vizită în cazul epiforei este la medicul oftalmolog. Lăcrimatul excesiv poate indica o eroziune a corneei sau chiar instalarea glaucomului.

Susținerea capului într-o parte

Dacă remarcați faptul că cel mic are tendința de a-și ține capul ușor înclinat într-o parte, este important să mergeți la oftalmolog. Acest simptom poate indica un banal torticolis, adică o contractură musculară mai mult sau mai puţin dureroasă la nivelul gâtului, care limitează mişcările de rotaţie a capului sau poate fi un semn de tulburare a motilității oculare. Afectarea motilității oculare poate fi, uneori, generată de diferite forme de strabism sau de pareze ale anumitor nervi.

Pe lângă acești factori, este mereu important să acordați atenție semnalelor transmise prin comportamentul copilului, cum ar fi clipitul foarte des, distanța menținută față de ecrane (aveți grijă la distanța față de televizor, calculator, tabletă), dificultățile întâmpinate la citit, etc.

De asemenea, puteți lua o serie de măsuri pentru menținerea sănătății ochilor celui mic, cum ar fi impunerea unei limite de timp pentru accesul la televizor, calculator, smartphone, încurajarea sporturilor de exterior și a petrecerii timpului în aer liber.

Sursa: doc.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367