REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cinci semne că ai un risc crescut de cancer, potrivit medicilor

Cinci semne că ai un risc crescut de cancer, potrivit medicilor

Replica API 9 august 2022 | 00:00 719

Cancerul este o cauză principală de deces în întreaga lume, dar între 30%-50% din cazuri pot fi prevenite, susțin experții.

„Prevenirea este foarte grea”, atenționează mai mulți specialiști. Timothy Rebbeck, profesor de Prevenire a Cancerului la Harvard T.H. Chan School of Public Health și Dana-Farber Cancer Institute spun că ideea de prevenție nu a intrat încă în mentalul colectiv.

„Oamenii vor să se gândească la vindecare. Ei spun că trebuie să vindecăm cancerul – iar dacă cineva are cancer, trebuie neapărat să-l vindeci. Dar ceea ce nu a intrat în mentalitatea publicului este că trebuie să prevenim cancerul, astfel încât nimeni să nu fie vindecat”.

Iată cinci semne că ai putea avea un risc crescut de cancer, potrivit medicilor. Citiți mai departe și pentru a vă asigura sănătatea dumneavoastră și a celor dragi.

1. Ești fumător

Potrivit CDC, aproape nouă din zece decese cauzate de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat sau de expunerea la fumatul pasiv.

„Majoritatea oamenilor știu că fumatul este cauza predominantă a cancerului pulmonar”, spune Anthony J. Alberg, PhD, MPH, epidemiolog cancer, profesor și președinte al Departamentului de Epidemiologie și Biostatistică de la Universitatea din Carolina de Sud Arnold School of Public. Sănătate, potrivit eatthis.com.

„Dar ceea ce este mai puțin cunoscut este că fumatul este cunoscut că cauzează multe alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul vezicii urinare, cancerul de col uterin, cancerul colorectal, cancerul esofagian, cancerul renal, cancerul laringian și hipofaringian, cancerul hepatic, cancerul bucal și orofaringian. și cancerul pancreatic”.

2. Esti obez

Excesul de greutate, în special în regiunea abdominală (cunoscută sub numele de grăsime abdominală sau grăsime viscerală), este strâns legată de cancer, avertizează experții.

„Problema cu grăsimea viscerală excesivă este că afectează anumite procese din corpul tău. Aceasta include modul în care corpul tău gestionează hormonii, cum ar fi insulina și estrogenul”, spune Karen Basen-Engquist, PhD, profesor în Științe Comportamentale la MD Anderson.

„Toate acestea pot duce la un risc crescut de cancer prin afectarea modului și când celulele se divid și mor.”

3. Consumi prea mult alcool

Nu există o cantitate „sigură” de alcool, potrivit Societății Americane de Cancer.

„Știm că alcoolul crește riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul oral, cancerul de faringe și laringe, cancerul colorectal și esofagian, precum și cancerul de ficat și de sân”, spune Therese Bevers, MD, director medical al Centrului de Prevenire a Cancerului MD Anderson, potrivit sursei citate anterior.

„Cercetările au arătat că atunci când renunți la consumul de alcool, riscul de cancer legat de alcool scade în timp. Poate dura mulți ani pentru a elimina pe deplin acest risc; cu toate acestea, renunțarea este un pas foarte important pentru îmbunătățirea sănătății și scăderea riscului de cancer. ”

4. Ești sedentar

Un stil de viață sedentar poate crește foarte mult riscul de cancer, avertizează medicii. Un studiu a arătat că mai mult de o oră de vizionare zilnică la televizor a fost legată de o creștere cu 12% a riscului de cancer colorectal.

„Stilul de viață sedentar este unul dintre factorii de risc care este adesea trecut cu vederea”, spune Yin Cao, autorul principal al studiului și epidemiolog de cancer la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis. „Acest studiu poate ajuta la identificarea celor cu risc crescut și care ar putea beneficia mai mult de screeningul precoce”.

5. Suferi de oboseală cronică, inexplicabilă

„Oboseala extremă care nu se îmbunătățește cu odihnă poate fi un semn precoce de cancer”, potrivit lui Johns Hopkins Medicine. „Cancerul folosește nutrienții corpului tău pentru a crește și a avansa, astfel încât acești nutrienți nu-ți mai reușesc corpul. Acest „furt de nutrienți” te poate face să te simți extrem de obosit”, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614