REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cinci sfaturi pentru a nu crește în greutate atunci când iei anticoncepționale

Cinci sfaturi pentru a nu crește în greutate atunci când iei anticoncepționale

Replica API 27 februarie 2020 | 00:00 311

Multe femei spun că se îngrașă din cauza contraceptivelor orale. Medicii le contrazic și spun că de vină pentru kilogramele în plus sunt greșelile alimentare, nu anticoncepționalele.

Multe dintre femeile care iau pilule anticoncepționale spun că au luat în greutate după adoptarea acestei metode contraceptive. Creșterea în greutate este variabilă de la o femeie la alta, media fiind undeva pe la 3 kilograme în plus. Acest fenomen este cauzat în principal de hormoni.

Mai precis, excesul de estrogen cauzat de pilulă poate avea trei consecințe:

stimulează mecanismele de reținere a apei în corp (apa este reținută mai mult, în special în zona picioarelor)

perturbă metabolismul zahărului, ceea ce poate facilita depozitarea grăsimilor.

poate crește pofta de mâncare.

În cazul în care kilogramele acumulate sunt mai multe de 3-4, e necesar un consult medical.

Această creștere în greutate, însă, care coincide cu administrarea anticoncepționalelor poate fi determinată de stilul de viață general al persoanei. Femeile care încep să ia anticoncepționale sunt în general studente sau tinere la început de carieră, dintre care multe mănâncă dezorganizat, favorizând consumul de semipreparate, fast-food și alcool.

Pentru a împăca administrarea anticoncepționalelor cu o greutate corporală normală este nevoie să respecți câteva reguli.

1. Atenție la produsele de fast-food

Pizza, șaormele, burgerii și alte alimente pline de sare și grăsimi accentuează retenția de apă favorizată deja de administrarea contraceptivelor: o porție de pizza conține 1g de sare sau 20% din aportul zilnic recomandat. Apoi, aceste alimente pline de calorii cresc aportul energetic zilnic. Deși pe moment oferă satisfacție papilelor gustative, pe termen lung, dacă sunt consumate frecvent, duc la acumularea de kilograme, precum și la creșterea riscului de boli cardiovasculare.

2. Obișnuiește-te să iei micul dejun și o gustare

Dacă iei masa doar o dată sau de două ori de-a lungul zilei, tinzi să mănânci mai mult decât ai avea nevoie și să poftești la tot felul de alimente nesănătoase. Obișnuiește-te să iei zilnic un mic dejun bogat în proteine și carbohidrați cu un indice glicemic scăzut, care ajută la reglarea secreției de insulină și care te va ține sătulă multe ore. De asemenea, între masa de prânz și cină introdu o gustare. Altfel, vei avea tendința ca la masa de seară să mănânci foarte mult - și nu salată verde, ci mâncăruri grase, sărate și calorice.

3. Consumă amidonoasele la prânz

Dacă îți plac cartofii, orezul și pastele, nu le lăsa pentru masa de seară. De asemenea, nu le combina cu sosuri din brânze grase. Consumă-le la prânz, alături de o felie slabă de carne și o salată mare de legume pentru a le transforma în energie de-a lungul zilei. Dacă ești într-o situație în care nu ai multe opțiuni pentru meniul de prânz, alege un wrap cu ton, legume și sos de iaurt, o salată de crudități cu brânză sau, în cel mai rău caz, o pizza mică cu multe legume.

4. Citește etichetele produselor

Când cumperi produse ambalate, uită-te cu atenție pe etichete. Asigură-te că în produsul pe care îl pui în coșul de cumpărături cantitatea de lipide nu depășește 5%, că raportul proteine/lipide este mai mare de 1 și cantitatea de sare este mai mică de 1 g pe porție.

5. Bea sucuri și alcool cu moderație

Sucurile, alcoolul și alte băuturi pline de zaharuri provoacă hipersecreția insulinei și favorizează stocarea grăsimilor. Pentru a-ți ține greutatea sub control, trebuie să bei apă și băuturi neîndulcite (cafea, ceai de plante, suc de roșii, apă cu zeamă de lămâie). Restul băuturilor se vor consuma doar la ocazii. Nutriționiștii recomandă ca o femeie să nu bea mai mult de 4 pahare cu vin pe săptămână. Dacă preferă berea, cantitatea recomandată este de cel mult 3 beri de 330 ml pe săptămână, iar dacă este amatoare de cocktail-uri, e bine să se rezume la unul pe săptămână.

Exemplu de alimentație sănătoasă pentru o zi:

Mic dejun: o felie de pâine integrală + un ou fiert + spanac opărit, asezonat cu ulei de măsline și usturoi sau un castron de cereale fără zahăr + lapte de migdale + un fruct tăiat cuburi.

Prânz: Pui la grătar + cartof fiert + salată de crudități sau lipie + hummus + roșii + murături

Gustare: o mână de nuci sau de migdale, caju etc.

Cina: Pește sau pui la grătar + broccoli sau fasole verde la abur, asezonate cu zeamă de lămâie, ulei de măsline și usturoi sau, o altă variantă de cină, legume la grătar + sos de iaurt

Între mese se beau 6-8 pahare cu apă și, după preferințe, o ceașcă de cafea sau de ceai consumate până în prânz, conform doc.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920