REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cine e în spatele afacerii Satul Pescăresc de pe Plaja Corbu!

Cine e în spatele afacerii Satul Pescăresc de pe Plaja Corbu!

Replica API 12 martie 2022 | 00:12 15040

Firma care a demarat construcția celor 24 imobile pe plaja Corbu, ilegal, are în spate o istorie de 15 ani. Societatea Logis Project SRL a fost fondată de tatăl unei foste șefe din Consiliul Județean Constanța, în mandatul lui Nicușor Constantinescu, unde asociat și administrator a fost și soțul acesteia, Bogdan Banu, angajat al Primăriei Mangalia, cu o avere considerabilă. Mai mult, Banu este și un împătimit al contractelor cu statul, ”bifând”, în ultimii ani, prin firma sa, peste 40 de contracte cu primăriile din județul Constanța. Inclusiv cu ce din Mangalia.

Cartierul rezidențial sau Satul Pescăresc, așa cum este intitult proiectul ce se dorește a fi construit pe plaja Corbu, într-o zonă protejată, a ajuns în atenția opiniei publice în urmă cu puțin timp. Autorizațiile și avizele societății SC Logis Project SRL au fost grav puse sub semnul întrebării, astfel că mai multe instituții ale statului, dar și polițiștii, s-au autosesizat și au demarat controale. Ocazie cu care au constatat mai multe nereguli, motiv pentru care au oprit construcția celor 24 blocuri și s-a dispus demolarea lucărilor.

Dar haideți să vedem cine se află, mai exact în spatele investitorului!

De la activități de arhitectură, la dezvoltare imobiliară

Societatea are, în prezent, unic acționar pe Ionuț Cristian Rusu. Numele nu ne spune prea multe, așa că am făcut câteva săpături, în urma cărora am aflat lucruri destul de interesante. Societatea a fost fondată de Paul Gheorghe Stamate, în 2008, având cu domeniul de activitatea arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică, iar administrator era Bogdan Banu. Un an mai târziu, firmei i-au fost adăugate alte coduri CAEN, printre care hoteluri, intermedieri in comerțul cu combustibili; intermedieri în comerțul cu mobilă, articole de menaj si de fierărie, etc.

Următorul an, în 2010, Stamate iese din urmă și cesionează toate părțile sociale lui Banu. Tot atunci, a intrat în schemă și Victor Becheru (care apare și în declarația de vere a lui Banu), căruia i-a reevenit 5 % din capitalul societății. Nu au stat prea mult pe funcții, așa că, în doar câteva luni, ambii au decis să se retragă, dar nu înainte de a-l coopta în firmă pe Ionuț Cristian Rusu, care a rămas unic asociat. Același Rusu și-a luat și o mână dreaptă, în persoana lui Cristian Stanciu. În 2011, Stanciu și Rusu au mai adăugat câteva coduri CAEN societății, printre care și dezvoltarea imobiliară, care a devenit principalul obiect de activitate.

Fondatorul firmei, tatăl unei foste șefe din Consiliul Județean; ginerele, și el în firmă

Partea interesant abia acum urmează. Așa cum anunțat mai sus, fondatorul firmei este Paul Gheorghe Stamate, tatăl Carlei Stamate. Pe vremea lui Nicușor Constantinescu, Carla Stamate a fost șefa Serviciului de Coordonare Programe din cadrul Direcţiei Generale de Afaceri Europene din CJ. În 2014 a fost retrogradată, însă a rămas în instituție, pe funcția de consilier superior.

Carla Stamate a făcut parte în mai multe comisii de evaluare ce vizau licitațiile pentru anumite obiective din județul Constanța, cum ar fi procedura de achiziție publică a serviciilor de elaborare studiu de fezabilitate pentru obiectivul Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani.

Carla Stamate, actual Banu, în comisia din 2008

Procedura a fost atribuită în urma unei cereri de oferte venită din partea Logic System Com SRL Constanţa. Fiind unicul ofertant, procedura s-a încheiat rapid, neavând loc contestații. La acea dată, Bogdan Banu era asociat şi administrator în Logic System Com SRL, alături de Bogdan Marian Nicolaie.

Bogdan Banu era în firma care a câștigat licitație, grație comisiei din care făcea partea viitoarea lui soție, pe atunci

Însă, pe Carla Stamate și Bogdan Banu nu îi lega, la acea dată, doar o relație comercială, ci și de iubire. Era viitoarea soție a lui Bogdan Daniel Banu, asociatul Logic System Com.

Bogdan Banu, angajat în Primăria Mangalia și beneficiarul a peste 40 de contracte cu primăriile din județ

Dar haideți să ne îndreptăm atenția mai mult asupra lui Bogdan Gabriel Banu. Acesta este angajat al Primăriei Mangalia, în funcția de manager coordonator de proiecte, post obținut în urma unui concurs pe care l-a câștigat în 2019. Banu deține o firmă de consultanță, Top Management Ing SRL, înființată în 2009 și este specialistă în drenarea banilor publici cheltuiți de primăriile din județ pentru accesarea diverselor proiecte locale.

contractele încheiate de firma lui Banu, cu UAT-urile din Constanța

Din 2016 până în prezent, a încheiat peste 40 de contracte cu UAT-urile de pe raza județului Constanța, inclusiv cu Primăria Mangalia care i-a atribuit, de exemplu, un contract pentru Servicii de consultanţă în domeniul managementului de proiect şi Servicii de consultanţă în domeniul.

Contractul de 197.000 lei a fost încheiat în urma unei proceduri simplificate de achiziție inițiate de municipalitatea din Mangalia încă din 28 mai 2020, în care au fost depuse cinci oferte, din parte a zece firme.

Familia Banu stă bine la capitolul avere

Contracte a obținut și de la Primăria Negru Vodă. Ca o paranteză, soția lui Bogdan Banu, Carla Iolanda Banu, figura, potrivit declarației de avere din 2020, ca manager în Primăria Negru Vodă, asta după ce, așa cum am punctat și mai sus, a fost șefa în CJ, condus de Nicușor Constantinescu.

contract a încheiat și cu Primăria Negru Vodă, unde soția a fost manager

Soții Banu au 11 conturi și depozite bancare, în care țin peste 360.000 de lei și 29.000 de euro. Au 6 terenuri în Năvodari, Lipnița, Costinești, și 5 clădiri.

O bună parte din banii astfel câștigați se duc pe proiecte turistice. Astfel, Banu construiește un centru recreativ în Năvodari, potrivit unui aviz acordat în august 2020 de Agenția pentru Protecția Mediului, la care se adaugă un bloc cu 4 etaje și 35 de apartamente pentru închiriat, pe care îl va construi în Mamaia Nord cu fonduri europene în valoare de 4.480.395,78 lei, fără TVA, după cum se arată într-un anunț de participare pentru achiziția lucrărilor de construcție publicat pe 15.02.2019.

Cum a ajuns terenul de la Corbu în proprietatea firmei

Potrivit informațiilor noastre, terenul a fost achiziționat de firma lui Rusu de la un privat, pe vremea când primar era Marian Gălbinașu, imediat după ce Stamate și Banu au ieșit din societate.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine ,fiata si ficiorul
4
2
miroase a puscarie pentru unii...
6
0
se sesiza cine? exista autoritati ale statului? la noi numai pe baza de plangere se merge?
10
0
Ban la banu si paduche la .....
10
0
Doamna respectiva!
13
1
Ati sapat voi ! Nu puteati sa trageti pamantul pe voi ?
5
15
Cat corutia e in floare se poate
28
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218