REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cine este evazionistul din Constanța prins în portbagajul unei mașini, când vroia să fugă din țară! Video

Cine este evazionistul din Constanța prins în portbagajul unei mașini, când vroia să fugă din țară! Video

Replica API 20 septembrie 2022 | 00:00 18246

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac au depistat, zilele trecute, şi predat autorităţilor competente un bărbat căutat de autorităţile din România pentru executarea unei pedepse privative de libertate, care intenționa să treacă fraudulos frontiera, ascuns în portbagajul unui autoturism. Replica a aflat cine este fugarul! Este vorba despre Marius Zainea, din localitatea Dunăreni care, împreună cu acoliții său, au prejudiciat statul cu 1,6 milioane de euro.

Pe 16 septembrie, a.c., în jurul orei 02.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac s-au prezentat pentru a efectua controlul de frontieră, pe sensul de ieșire din țară, doi cetățeni români, călătorind cu un autoturism înmatriculat în România. În urma controlului efectuat asupra mijlocului de transport, a fost descoperit, ascuns în portbagaj, un bărbat. Poliţiştii de frontieră au stabilit că bărbatul depistat ascuns este cetăţean român, în vârstă de 51 de ani, din București iar pe numele său era emis, de către autorităţile din România, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru o perioadă de 10 ani, pentru săvârşirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Bărbatul a fost predat unui echipaj operativ din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, iar cu privire la cei doi cetățeni români se fac cercetări, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.

Cine este fugarul!

Fugarule este Marius Zainea, din localitatea Dunăreni, fost administrator la firma Arm Consulting SRL, ce avea ca domeniu de activitate activități ale agențiilor turistice.

Acesta a fost trimis în judecată de DNA, alături de un alt afacerist, dar li de un consultant fiscal, în anul 2012.

Marius Zainea, fost administrator în cadrul S.C. „ARM Consulting” S.R.L. Constanţa, a fost acuzat de procurori de sustragerea în întregime sau în parte de la plata obligaţiilor fiscale, în scopul obţinerii de venituri, prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile ori prin diminuarea veniturilor ca urmare a unor operaţiuni fictive; de uz de fals, în formă continuată. Totodată, Zainea a mai fost acuzat de folosirea, cu rea-credinţă, de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, dar și de spălare de bani.

Zainea nu a acționat singur!

În dosarul DNA mai apăreau Chiţaru Iulian, asociat unic şi administrator al S.C. „Arm Consulting” S.R.L. Constanţa, acuzat de sustragerea în întregime sau în parte de la plata obligaţiilor fiscale, în scopul obţinerii de venituri, prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile ori prin diminuarea veniturilor ca urmare a unor operaţiuni fictive. Totodată, Chițaru a fost acuzat și de sustragerea de la efectuarea controlului financiar-fiscal prin declararea fictivă cu privire la sediul unei societăţi comerciale, la sediile subunităţilor sau la sediile punctelor de lucru, precum şi la schimbarea acestora fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, efectuată în acest scop.

Un dosar a mai fost anchetat și Ioan Butanche, consultant fiscal, în sarcina căruia s-au complicitate la infracţiunea de sustragerea în întregime sau în parte de la plata obligaţiilor fiscale, în scopul obţinerii de venituri, prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile ori prin diminuarea veniturilor ca urmare a unor operaţiuni fictive și uz de fals, în formă continuată.

Cum acționa gruparea!

În perioada decembrie 2004 – iulie 2005, inculpaţii Chiţaru Iulian şi Zainea Marius, asociat unic şi administrator, respectiv administrator al S.C. „ARM Consulting” S.R.L. Constanţa, cu ajutorul inculpatului Butanche Ioan, au achiziţionat importante cantităţi de motorină în regim de scutire de la plata accizelor şi a TVA cu motivaţia „export – bunkeraj”, marfă care în realitate a fost livrată pentru consum unor societăţi comerciale din România la un preţ incluzând acciza şi TVA, contribuţii care nu au fost achitate către bugetul de stat. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 5.771.116 RON (echivalent a 1.600.864 euro).

De asemenea, în cursul anului 2004, inculpaţii Zainea Marius şi Butanche Ioan au folosit, în vederea justificării exporturilor şi a retragerilor de numerar de la unităţile bancare, mai multe înscrisuri oficiale false (autorizaţii, declaraţii vamale de export, facturi comerciale, etc.) şi înscrisuri sub semnătură privată (contracte de export, borderouri de achiziţii cereale de la persoane fizice).

Potrivit procurorilor, Zainea Marius a folosit în interes personal suma de 6.750.626 lei aparţinând firmei pe care o administra, sumă reprezentând o parte din sumele încasate din valorificarea motorinei pe piaţa internă. De asemenea, în scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor de bani obţinute prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale, Zainea Marius a supus procesului de spălare suma de 979.500 USD, prin crearea unui circuit financiar fictiv. În scopul de a se sustrage de la controlul financiar – fiscal, în cursul lunii februarie 2004, Chiţaru Iulian a declarat în mod fictiv sediul S.C. „ARM Consulting” S.R.L. Constanţa. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.281.986,29 RON, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat care a nu a fost recuperat.

Totodată, S.C. „Petrotel Lukoil” S.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 3.551.103,71 lei, achitată bugetului general consolidat al statului, sumă rezultată din relaţia contractuală cu S.C. „ARM CONSULTING” S.R.L. Constanţa şi stabilită în sarcina sa de către D.G.F.P. Prahova.

Fugarul Zainea, condamnat la 10 ani, s-a sustras executării pedepsei

În 2014, inculpatul Marius Zainea a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani închisoare, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, Iulian Chițaru a fost condamnat la 5 ani închisoare, pentru evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, iar Ioan Butanche s-a ales 9 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 5 ani, pentru evaziune fiscală.

Toodată, aceștia au fost condamnați, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Arm Consulting SRL Constanța, la plata părții civile Statul Român prin ANAF București a sumei de 3.281.986, 29 lei, reprezentând despăgubiri materiale, precum și dobânda legală remuneratorie în materie civilă delictuală calculată la această sumă până la achitarea integrală a prejudiciului, dar și către SC Petrotel Lukoil SA la plata sumei de 3.551.103,71 lei reprezentând despăgubiri materiale.

Video:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ate caserie la piatra neamt ! Fiisu robert samata face bolt ! Numai probleme creeaza ! Pe astea cu taxiurile ii intarata sa protesteze , omu e fomist ! Tasu avea 1000 tauri ! Robert un fraierica care ii scorlaie matele de foame ! Sa casatorit cu o uratanie pe cale de disparitie ! Saracia ii bate cu 3 0 la usa si taicasu ia luat masina scumpa cu banii din proiecte de la damelu ! Neamul lu uda saracii si stropitori !
0
0
Ala ia invatat combinatia cu taurii ! Sunt multi de la stejaru , tistimelu , care Se dau smekeri cu bani furati de la tauri , oi , vaci !
2
0
Avea tauri multi ! Se batea cu maicasa si taicasu ! Nevastasa o saracie venita cu caruta de la ceamurlia !
2
0
Barhalescu Cristian e frati miu. El nu a furat doar statul,a tepuit vreo 30 de angajati. A facut o pt mine sa ma salveze. Asa ca sa ne pupati undeva!
1
0
Dennis aga , neatar , oaciu , ficiu , dinca paduraru , ceafura , toata familia liuta , toata familia bela , toata familia tudor , sterghiu , baronu , coci purni in gura , iancu animalu , luciu , teia cartali , cofetaru stefan separat taicasu , toiu , tarlic , calutu , teia darlaiani , mitica darlaiani , misu stere , papsi , etc !
1
0
Sa vezi oile behaitoare cum o sa fuga toate cand o sa si vada condamnarile de la tauri ! Deocamdata inca sunt tinute la dos dosarele , dar numai au mult !
2
0
Sigur nu era gunoiul de Cristian Barhalescu de la ICAR TOUR si Rect Turism? Si el a fraudat statul cu multe milioane de euro.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614