REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cine le mai deschide uşa bătrânilor singuri? Mulţi ajung să fie vizitaţi doar când sunt „cadavre în putrefacţie”!

Cine le mai deschide uşa bătrânilor singuri? Mulţi ajung să fie vizitaţi doar când sunt „cadavre în putrefacţie”!

Replica API 31 octombrie 2017 | 00:00 398

Realitatea tristă a constănţenilor în vârstă, rămaşi fără ajutorul rudelor

Realitatea tristă a constănţenilor în vârstă, rămaşi fără ajutorul rudelor

Cine le deschide ușa bătrânilor rămași singuri pe lume? În teorie, pentru ei există serviciul de îngrijiri sociale la domiciliu. Există cadrul legal, există instituții care îl pot oferi. În realitate, acest serviciu este aproape inexistent, din lipsa fondurilor. O organizație non-guvernamentală din Constanța care îngrijește bătrânii singuri o face acum voluntar, dar pentru cât timp? Au oameni puțini, bani puțini, așa că și numărul celor pe care-i ajută este redus, comparativ cu numărul celor care au nevoie de îngrijiri sociale la domiciliu.

„Să cinstești pe cei bătrâni și de sfat să le mulțumești”, este o veche povață culeasă de vornicul Iordache Golescu, în culegerea lui de pilde, povățuiri și cuvinte românești, despre care se spune că l-a inspirat și pe Mihai Eminescu. Acum, bătrânii mai sunt cinstiți doar în cărți. În realitatea zilelor noastre, bătrânii ajung să trăiască singuri, uitați, fără cel mai minim ajutor. Iar blocurile din municipiul Constanța este plină de astfel de bătrâni, în ajutorul cărora mai sar doar câțiva vecini, cu o farfurie de mâncare. Dacă există și acest ajutor! Pentru ei, în teorie, există serviciul de îngrijiri sociale la domiciliu. Altfel spus, guvernanții au creat cadrul legal pentru ca acești oameni, care au muncit o viață întreagă, odată ajunși la bătrânețe, când sunt bolnavi și nu se mai pot deplasa, să primească din partea autorităților sprijinul de care au nevoie. Dar numai în teorie! În practică, ajutorul vine mai greu sau deloc. Drept dovadă, în ultima perioadă sunt semnalate din ce în ce mai multe cazuri când pompierii găsesc în apartamente cadavre în putrefacție, ale unor bătrâni morți de săptămâni sau chiar luni; ale unor oameni cărora nu le-a mai deschis nimeni ușa de vreme bună! De exemplu, luna aceasta a fost găsit trupul unei bătrâne de 79 de ani, într-un apartament din cartierul Tomis Nord, strada Cișmelei. Era moartă de mai bine de o lună, au concluzionat cadrele medicale, după starea avansată de putrefacție. Noi, presa, descriem aceste cazuri drept „șocante”. Pompierii spun însă că nu trece lună în care să nu intervină în cel puțin unul sau două astfel de situații, semn că devină o rutină...

Un ONG poate să aibă grijă de bătrânii singuri din Constanța

De ce nu le deschide nimeni ușa acestor oameni, rămași singuri pe lume? Unde sunt îngrijirile sociale la domiciliu? Potrivit legislației, astfel de servicii ar trebui să fie asigurate de serviciile de asistență socială de la nivelul primăriilor. În municipiul nostru, de Serviciul Public de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local Constanța. Nu se întâmplă astfel, pentru că nu există personal pentru îngrijirile la domiciliu, spun reprezentanți ai SPAS. Nu pentru că asistenții sociali ar fi rău intenționați, ci pentru că, după cum ne-au precizat, la concursurile de angajare pe care le-au organizat în ultimii ani, nu s-au prezentat persoane care să aibă calificarea necesară, impusă de cerințele funcțiilor. În consecință, singurii care pot oferi, la ora actuală, îngrijiri sociale la domiciliu rămân organizațiile non-guvernamentale. În municipiul nostru, astfel de îngrijiri sunt oferite de Fundația Alb Galbenă din România, filiala Constanța. Statul, prin Ministerul Muncii, a acreditat acest ONG pentru a oferi acest tip de îngrijiri. Adică pentru a merge acasă la persoanele singure, pentru a le face curățenie în casă, pentru a le ajuta să se spele, a le face de mâncare, a le face cumpărăturile și altele. „Suntem acreditați de Ministerul Muncii, dar nu primim sprijinul financiar necesar”, ne-a precizat Maria Constandache, reprezentanta fundației. În aceste condiții, aceste servicii fie sunt oferite contra cost, fie ca voluntariat, pe lângă îngrijirile medicale la domiciliu, decontate prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. „Avem opt angajați, infirmiere și îngrijitori bătrâni. Dacă nu suntem subvenționați, le facem ca voluntariat, pe lângă serviciul de îngrijiri medicale la domiciliu. Dar este greu. Salariile sunt infime. Fetele primesc 1.060 lei în mână, la un salariu minim pe economie. Și intră în fel și fel de casă, unde fac curățenie și tot ce mai trebuie. Poartă măști, mănuși. Facem de la îngrijire personală, schimbat pamperși, lenjeria, lenjeria de pat, menaj ușor, cumpărături, plătit facturi. De multe ori, îi ducem și la medic, la analize sau la chimioterapie. În multe dintre cazurile pe care le avem, mergem la ei pentru îngrijirile medicale la domiciliu, dar nu putem să nu îi ajutăm și pentru celelalte nevoi. Iar când ne spun că au pensie de 500 de lei, ce poți să îi mai ceri?”, ne-a declarat Maria Constandache. O soluție pentru ajutorarea acestor bătrâni ar putea fi încheierea unui parteneriat între SPAS și ONG-urile de profil. SPAS are fondurile, dar nu are oamenii necesari, ONG-urile au oamenii, dar le lipsește sprijinul financiar. „Legea permite realizarea unor astfel de parteneriate”, ne-a precizat Maria Constandache. Deocamdată, această măsură nu a fost pusă în practică la Constanța.

Proiect pentru ajutorarea bătrânilor, pe cale să fie îngropat din lipsa banilor

Pentru a veni în sprijinul acestor oameni, rămași fără niciun ajutor, Fundația Crucea Alb-Galbenă au demarat, în urmă cu doi ani, proiectul Butonul Roșu. Un proiect pilot, derulat în Constanța, Buzău și București, cu fonduri de la o asociației din Elveția, în cadrul căruia 200 de bătrâni, imobilizați sau greu transportabili au primit telefoane și brățări cu un buton roșu, conectat la un dispecerat de la sediile fundației. Din Constanța, au fost incluși în proiect 50 de oameni, din Constanța, Năvodari și Mihail Kogălniceanu. „Oamenii apasă pe butonul roșu când li se face rău. Semnalul este transmis în dispeceratul nostru, noi îi apelăm și dacă putem comunica cu ei, aflăm ce s-a întâmplat, dacă nu, sesizăm imediat Ambulanța. În toate situațiile, ne deplasăm la ei acasă, le luăm tensiunea, le dăm medicamentele de care au nevoie, chemăm salvarea, dacă este nevoie. Chiar în această dimineață am fost la un bătrân din Năvodari, rămas singur. Îi crescuse tensiunea foarte mult, a apăsat butonul, am fost, i-am acordat îngrijirile necesare, am stat vreo jumătate de oră de vorbă cu el, s-a liniștit”, a explicat reprezentanta fundației. În decembrie 2017, proiectul se încheie. Există posibilitatea de a fi continuat, dacă Primăria Constanța și restul primăriilor, Consiliul Județean Constanța le oferă sprijin financiar. „Noi am creat structura, avem dispozitivele necesare, dar nu putem continua proiectul fără un sprijin financiar minim. Am adresat solicitări, așteptăm răspunsuri”, ne-a precizat Maria Constandache. Este un minim ajutor pe care îl primesc bătrânii – e drept, o mică parte dintre ei, numărul de dispozitive fiind limitat la 50, în contextul în care sunt sute poate mii de bătrâni rămași fără sprijin din partea rudelor. Dar este un început și, din păcate, într-o lună, există riscul să fie stopat, din cauza lipsei banilor.

Bătrânii nu sensibilizează, donațiile nu vin...

O altă modalitate pentru ajutarea acestor bătrâni o reprezintă donațiilor. Repetăm, fundația are oamenii pregătiți și disponibili pentru îngrijirea cazurilor sociale. Dar, așa cum au descoperit voluntarii organizației, bătrânii sensibilizează mai puțin, astfel că și donațiile se strâng mai greu. „Sunt oameni care au muncit o viață întreagă, cărora copiii le-au plecat departe sau le-au murit. Pentru cei care se pot deplasa, au fost realizate cluburile de pensionari, li se oferă fel de fel de facilități. Dar pentru cei care nu se pot deplasa? Noi putem să le oferim sprijinul necesar, dar avem nevoie de finanțare. Trebuie plătite salarii, trebuie plătită deplasarea, în plus avem nevoie de măști, de materiale sanitare, de materiale de îngrijire”, a precizat Maria Constandache. Dacă îngrijirile sociale la domiciliu sunt practic inexistente în Constanța, îngrijirile medicale la domiciliu sunt cuprinse pe lista de decontări de la stat, prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Despre acest serviciu, la fel de necesar, în special pentru persoanele imobilizate la pat, de cei cu dizabilități sau cu cancer, și mai ales despre problemele întâmpinate în acordarea lui, vă vom prezenta în ediția viitoare a „Replica” de Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Grasa auzi dragule sint probleme poate poate preiei tu ca de vad koka te coafeaza.Casa Soarelui med munci ingrijiri la domiciliu poate devi un patron de srl ca de nu cred a fi departe nici acum numai ca slujesti" zisese o inst de stat publica.Sal sa iti fie atiit de mic oare s-au esti invatat sa fi catelus.PSD-st esti cu siguranta spune rec public dak ai testicole sub cur si nu doar sunci.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614