rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Realitatea tristă a constănţenilor în vârstă, rămaşi fără ajutorul rudelor

Cine le mai deschide uşa bătrânilor singuri? Mulţi ajung să fie vizitaţi doar când sunt „cadavre în putrefacţie”!

Cine le deschide ușa bătrânilor rămași singuri pe lume? În teorie, pentru ei există serviciul de îngrijiri sociale la domiciliu. Există cadrul legal, există instituții care îl pot oferi. În realitate, acest serviciu este aproape inexistent, din lipsa fondurilor. O organizație non-guvernamentală din Constanța care îngrijește bătrânii singuri o face acum voluntar, dar pentru cât timp? Au oameni puțini, bani puțini, așa că și numărul celor pe care-i ajută este redus, comparativ cu numărul celor care au nevoie de îngrijiri sociale la domiciliu.

„Să cinstești pe cei bătrâni și de sfat să le mulțumești”, este o veche povață culeasă de vornicul Iordache Golescu, în culegerea lui de pilde, povățuiri și cuvinte românești, despre care se spune că l-a inspirat și pe Mihai Eminescu. Acum, bătrânii mai sunt cinstiți doar în cărți. În realitatea zilelor noastre, bătrânii ajung să trăiască singuri, uitați, fără cel mai minim ajutor. Iar blocurile din municipiul Constanța sunt pline de astfel de bătrâni, în ajutorul cărora mai sar doar câțiva vecini, cu o farfurie de mâncare.

Dacă există și acest ajutor! Pentru ei, în teorie, există serviciul de îngrijiri sociale la domiciliu. Altfel spus, guvernanții au creat cadrul legal pentru ca acești oameni, care au muncit o viață întreagă, odată ajunși la bătrânețe, când sunt bolnavi și nu se mai pot deplasa, să primească din partea autorităților sprijinul de care au nevoie. Dar numai în teorie! În practică, ajutorul vine mai greu sau deloc. Drept dovadă, în ultima perioadă sunt semnalate din ce în ce mai multe cazuri când pompierii găsesc în apartamente cadavre în putrefacție, ale unor bătrâni morți de săptămâni sau chiar luni; ale unor oameni cărora nu le-a mai deschis nimeni ușa de vreme bună!

De exemplu, luna aceasta a fost găsit trupul unei bătrâne de 79 de ani, într-un apartament din cartierul Tomis Nord, strada Cișmelei. Era moartă de mai bine de o lună, au concluzionat cadrele medicale, după starea avansată de putrefacție. Noi, presa, descriem aceste cazuri drept „șocante”. Pompierii spun însă că nu trece lună în care să nu intervină în cel puțin unul sau două astfel de situații, semn că devină o rutină...

Un ONG poate să aibă grijă de bătrânii singuri din Constanța

De ce nu le deschide nimeni ușa acestor oameni, rămași singuri pe lume?

Unde sunt îngrijirile sociale la domiciliu? Potrivit legislației, astfel de servicii ar trebui să fie asigurate de serviciile de asistență socială de la nivelul primăriilor. În municipiul nostru, de Serviciul Public de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local Constanța. Nu se întâmplă astfel, pentru că nu există personal pentru îngrijirile la domiciliu, spun reprezentanți ai SPAS. Nu pentru că asistenții sociali ar fi rău intenționați, ci pentru că, după cum ne-au precizat, la concursurile de angajare pe care le-au organizat în ultimii ani, nu s-au prezentat persoane care să aibă calificarea necesară, impusă de cerințele funcțiilor.

În consecință, singurii care pot oferi, la ora actuală, îngrijiri sociale la domiciliu rămân organizațiile non-guvernamentale. În municipiul nostru, astfel de îngrijiri sunt oferite de Fundația Crucea Alb Galbenă din România, filiala Constanța. Statul, prin Ministerul Muncii, a acreditat acest ONG pentru a oferi acest tip de îngrijiri. Adică pentru a merge acasă la persoanele singure, pentru a le face curățenie în casă, pentru a le ajuta să se spele, a le face de mâncare, a le face cumpărăturile și altele.

„Suntem acreditați de Ministerul Muncii, dar nu primim sprijinul financiar necesar”, ne-a precizat Maria Constandache, reprezentanta fundației. În aceste condiții, aceste servicii fie sunt oferite contra cost, fie ca voluntariat, pe lângă îngrijirile medicale la domiciliu, decontate prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. „Avem opt angajați, infirmiere și îngrijitori bătrâni. Dacă nu suntem subvenționați, le facem ca voluntariat, pe lângă serviciul de îngrijiri medicale la domiciliu. Dar este greu.

Salariile sunt infime. Fetele primesc 1.060 lei în mână, la un salariu minim pe economie. Și intră în fel și fel de casă, unde fac curățenie și tot ce mai trebuie. Poartă măști, mănuși. Facem de la îngrijire personală, schimbat pamperși, lenjeria, lenjeria de pat, menaj ușor, cumpărături, plătit facturi. De multe ori, îi ducem și la medic, la analize sau la chimioterapie. În multe dintre cazurile pe care le avem, mergem la ei pentru îngrijirile medicale la domiciliu, dar nu putem să nu îi ajutăm și pentru celelalte nevoi.

Iar când ne spun că au pensie de 500 de lei, ce poți să îi mai ceri?”, ne-a declarat Maria Constandache. O soluție pentru ajutorarea acestor bătrâni ar putea fi încheierea unui parteneriat între SPAS și ONG-urile de profil. SPAS are fondurile, dar nu are oamenii necesari, ONG-urile au oamenii, dar le lipsește sprijinul financiar. „Legea permite realizarea unor astfel de parteneriate”, ne-a precizat Maria Constandache. Deocamdată, această măsură nu a fost pusă în practică la Constanța.

Proiect pentru ajutorarea bătrânilor, pe cale să fie îngropat din lipsa banilor

Pentru a veni în sprijinul acestor oameni, rămași fără niciun ajutor, Fundația Crucea Alb-Galbenă au demarat, în urmă cu doi ani, proiectul Butonul Roșu. Un proiect pilot, derulat în Constanța, Buzău și București, cu fonduri de la o asociației din Elveția, în cadrul căruia 200 de bătrâni, imobilizați sau greu transportabili au primit telefoane și brățări cu un buton roșu, conectat la un dispecerat de la sediile fundației. Din Constanța, au fost incluși în proiect 50 de oameni, din Constanța, Năvodari și Mihail Kogălniceanu.

„Oamenii apasă pe butonul roșu când li se face rău. Semnalul este transmis în dispeceratul nostru, noi îi apelăm și dacă putem comunica cu ei, aflăm ce s-a întâmplat, dacă nu, sesizăm imediat Ambulanța. În toate situațiile, ne deplasăm la ei acasă, le luăm tensiunea, le dăm medicamentele de care au nevoie, chemăm salvarea, dacă este nevoie. Chiar în această dimineață am fost la un bătrân din Năvodari, rămas singur. Îi crescuse tensiunea foarte mult, a apăsat butonul, am fost, i-am acordat îngrijirile necesare, am stat vreo jumătate de oră de vorbă cu el, s-a liniștit”, a explicat reprezentanta fundației. În decembrie 2017, proiectul se încheie.

Există posibilitatea de a fi continuat, dacă Primăria Constanța și restul primăriilor, Consiliul Județean Constanța le oferă sprijin financiar. „Noi am creat structura, avem dispozitivele necesare, dar nu putem continua proiectul fără un sprijin financiar minim. Am adresat solicitări, așteptăm răspunsuri”, ne-a precizat Maria Constandache. Este un minim ajutor pe care îl primesc bătrânii – e drept, o mică parte dintre ei, numărul de dispozitive fiind limitat la 50, în contextul în care sunt sute poate mii de bătrâni rămași fără sprijin din partea rudelor. Dar este un început și, din păcate, într-o lună, există riscul să fie stopat, din cauza lipsei banilor.

Bătrânii nu sensibilizează, donațiile nu vin...

O altă modalitate pentru ajutarea acestor bătrâni o reprezintă donațiilor. Repetăm, fundația are oamenii pregătiți și disponibili pentru îngrijirea cazurilor sociale. Dar, așa cum au descoperit voluntarii organizației, bătrânii sensibilizează mai puțin, astfel că și donațiile se strâng mai greu. „Sunt oameni care au muncit o viață întreagă, cărora copiii le-au plecat departe sau le-au murit. Pentru cei care se pot deplasa, au fost realizate cluburile de pensionari, li se oferă fel de fel de facilități. Dar pentru cei care nu se pot deplasa? Noi putem să le oferim sprijinul necesar, dar avem nevoie de finanțare.

Trebuie plătite salarii, trebuie plătită deplasarea, în plus avem nevoie de măști, de materiale sanitare, de materiale de îngrijire”, a precizat Maria Constandache. Dacă îngrijirile sociale la domiciliu sunt practic inexistente în Constanța, îngrijirile medicale la domiciliu sunt cuprinse pe lista de decontări de la stat, prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Despre acest serviciu, la fel de necesar, în special pentru persoanele imobilizate la pat, de cei cu dizabilități sau cu cancer, și mai ales despre problemele întâmpinate în acordarea lui, vă vom prezenta în ediția viitoare a „Replica” de Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

marţi, 31 octombrie 20175406
Comentarii

02ptr. dana...(26 dec 08:38)
esti un jeg de om...aprecierile tale,sunt direct proportionale cu capacitatea de gandire a cerebelelui tau...esti jegul de om care n-a facut nimic in viata lui...a mancat...DOAR..KAKAT...
10Dana(22 dec 19:58)
La sapun da cine foloseste sapunul Mai bine gazati.
11Gore(18 dec 10:34)
La sapun ca voteaza cu PSD ul
52Garcea(21 noi 14:24)
Fane are dreptate. La sapun
02daria(21 noi 07:51)
vai dar cum se poate asa ceva cum de nu si-a extins marele meneger Grasa si aici serviciile.casa soarelui am vazut cu toti ia suris.lehamite totala fata de acest specimen molusca nevertebrat zis om.
103Fane(9 noi 17:14)
La sapun cu ei au la gazare. Astia au votat cu Iliescu in 1990 si au distrus tara. De fapt si-au facut o cu mana lor.
02dan(9 noi 12:24)
Cum ar sensibiliza batrini cum sa vina bani.Nu se va rezolva nimic bine ca ii aducem in discutii decite ori avem nevoi.Da da nevoi alegeri voturi si diverse.Ii ceva asemanator cu bollnavi sida.Acestia sint vazuti doar si doar in campani vezi 1dec.In rest sint morti ambulanti muuulti dintre ei.Frumoasa ii Romania cu Romini ei.Posibil sa ne merita soarta.
010Un cernavodean(31 oct 09:59)
S.O.S in atentia celor care isi uita parintii in casa sau la camine de batrani! Inainte de a fi datoria autoritatilor este in primul rand datoria noastra morala de a nu uita de cei care ne-au cfescut cum au putut!! O am pe mama la caminul de batrani pentru ca am fost nevoit avand nevoie de ingrijire speciala care acasa nu o pot oferi. Sunt simgur la parinti si tata a murit . Dar merg la mama in decurs de cateva zile . Din pacate sunt parinti cu 6,7 copiii si unul nu vine sa ii vada. Incerc sa fiu copil pentru multi dintre ei, dar vor copii lor. Mergeti si nu uitati de ei!!!
110dana(31 oct 06:57)
SOS in atentia autoritatilor locale aonor PRIMARIA sunt sute de panesionari care nu au pe nimeni bolnavi tintuiti la pat apartinatorii care au serviciu nu gasesc personal sa-i ingrijeasca nu exista azile pentru acesti napastuiti ai soartei ...nu mai voebesc despre faptul ca in blocurile vechi cu patru etaje nu exista nici un mijloc de a transporta batranii de la etajele superioare...Primaria nu trebuie sa aloce bani in campaniile electorale ptr cluburi ale pensionarilor ci sa aloce bani pentru asistenta sociala la domiciliu care este decontata de si CASS
mai mult...Sănătate
20 oct 01:18SănătateMurăturile în oțet din comerț pot cauza cancer gastric? Semnal de alarmă tras de Asociația Pro Consumatori

Castraveţi din India, muraţi în România, cu soluţie de dezgheţare a drumurilor şi metabisulfit de potasiu,...579

19 oct 00:35SănătateUn cabinet medical mobil va ajunge în zonele rurale din Constanţa! Iată ce servicii oferă copiilor!391
16 oct 00:08SănătateSe va extinde clădirea spitalului Municipal Mangalia885
4 oct 00:23SănătateŞase decese din cauza virusului West Nile, în ultima săptămână

Nouăsprezece noi cazuri de meningită şi meningo-encefalită cu virus West Nile, transmis prin înţepătura de...704

5 oct 19:09SănătateSecția de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Judeţean, în proces de renovare şi modernizare!1039
28 sep 23:56SănătatePrimul studiu de amploare pentru personalizarea depistării cancerului mamar va începe pe 1 decembrie806
26 sep 12:00SănătateBolnavii de cancer nu mai pot face radioterapie GRATUITĂ în Constanţa!

Singurul centru de radioterapie din Constanța unde pot fi tratați bolnavii de cancer din toată Dobrogea nu mai oferă...1468

26 sep 12:05SănătateClinica de Neuropsihiatire de la Palazu va intra în renovare1075
26 sep 00:36SănătateToți angajații de la Spitalul Județean Constanța vor fi testați, până la sfârșitul anului, pentru hepatită și HIV1224
22 sep 01:02SănătateSemnal de ALARMĂ al medicilor: 'Ucigaşul silenţios' afectează zeci de mii de români

O substanţă din alimentaţie este numit și „ucigașul silențios”, pentru că produce pagube întregului...3681

18 sep 16:33SănătateUn reputat chirurg pediatru din Turcia vine la Constanţa. Şansă în plus pentru copiii nascuţi cu malformaţii grave1109
17 sep 01:03Sănătate„11 căi de luptă împotriva depresiei” – ghid practic, în biblioteca virtuală Baylor1310
Vremea
11°11° - 11° duminică, 21 octombrie 2018
nori împrăștiațiUmiditate: 100%
Vânt: 6.16 m/s din N
Presiune: 1031.13 milibari

Loto
6/4921018254547
5/406826313311
joker471926319
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 oct 00:00SportUltimul interviu cu Ilie Balaci. ”Minunea Blondă” vorbea despre pasiunile, viciile, triumfurile şi frustrările vieţii de fotbalist: "Fumam două pachete de ţigări pe zi"

Gazeta Sporturilor vă prezintă ultimul interviu amplu cu fostul mare fotbalist al Universității Craiova. Se...93

22 oct 00:00SportSoluţie "low-cost" pentru Real Madrid! Marca a dezvăluit cine îl va înlocui pe Lopetegui

Plecarea lui Julen Lopetegui pare că a devenit o chestiune de zile, după ce Real Madrid a pierdut cu Levante pe teren...83

22 oct 00:00SportGică Hagi: O pierdere enormă pentru fotbalul românesc, pentru toţi cei care l-am cunoscut. Gică Popescu: Zbor lin, înger al Universităţii!

Ilie Balaci, unul dintre cei mai mari fotbalişti români, a decedat ieri, la vârsta de 62 de ani. S-a născut la data...79

22 oct 00:00SportDezvăluiri sfâşietoare ale Lorenei Balaci: Îi era frică de moarte, îmi spunea că va muri tânăr

Lorena Balaci, fiica cea mare a "Minunii Blonde" a făcut eforturi foarte mari pentru a-şi găsi cuvintele în ziua în...104

Local
22 oct 01:25LocalSurpriză pe scena de la Vocea României. Un arhidiacon la Arhiepiscopia Tomisului se vrea cântăreț

Jurații de la Vocea României, show difuzat de postul de televiziune Pro TV, au avut parte de o surpriză în ultima...481

22 oct 01:21LocalI-a smuls poșeta de pe umăr și a ajuns în spatele gratiilor!

După faptă și răsplată! Un bărbat de 50 de ani din Constanța a tâlhărit, vineri, 18 octombrie, o femeie, în...385

22 oct 01:20LocalMandate puse în aplicare de polițiștii constănțeni

Prinși și încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă! Sâmbătă, 20 octombrie a.c., polițiștii din cadrul...281

22 oct 00:18LocalACCIDENT MORTAL. Un mort și trei răniți, după ce dubița s-a izbit de un copac!

Salvatorii Detașamentului de pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru descarcerarea și acordarea...1369

22 oct 01:20LocalTudorel Toader a revenit pe LISTA NEAGRĂ: situație extrem de tensionată în Guvern, după raportul Comisiei de la Veneția

În Guvern este mare agitație, după raportul devastator al Comisiei de la Veneția pe Codul Penal și Codul de...693

22 oct 01:18LocalCaptură a polițiștilor de frontieră: pește braconat și plase monofilament

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au depistat în zona de competență doi cetăţeni...457

22 oct 00:52LocalMOARTE TERIBILĂ LA ISTRIA! A fost solicitat elicopterul SMURD

Alertă în localitatea constănțeană Istria! Polițiștii și cadrele medicale au fost sesizate că un bărbat de 44...5859

22 oct 01:16LocalINCIDENT pe AUTOSTRADA SOARELUI: marfă împrăștiată pe șosea, pe câțiva kilometri!

Incident pe Autostrada Soarelui, sâmbătă, 20 octombrie a.c.: marfa transportată într-un camion cu numere de...1786

22 oct 00:52LocalUrmările TRAGEDIEI de la restaurantul Beirut, acoperite cu o PLASĂ!

Clădirea rămasă în paragină a restaurantului Beirut, unde în urmă cu patru ani a avut una dintre cele mai...1875

22 oct 00:54LocalACCIDENT RUTIER MORTAL, LA CONSTANŢA: O TÂNĂRĂ S-A RĂSTURNAT CU MAŞINA!

Tragedie pe drumurile din Constanţa! O tânără şi-a pierdut viaţa, în dimineaţa de sâmbătă, după ce s-a...22502

Politică
22 oct 01:24PoliticăSenatorii au cheltuit aproape 2 milioane de lei pe deplasări externe, epuizând bugetul pentru acest an

Senatorii au cheltuit în acest an aproape două milioane de lei pe deplasările externe, dublu faţă de anul trecut,...135

22 oct 01:24PoliticăSe coace o alianță politică: Dacian Cioloș și liderul USR, negocieri pentru viitoarele alegeri

Președintele USR, Dan Barna, și fostul premier Dacian Cioloș au confirmat, pentru MEDIAFAX, au vorbit, duminică,...157

22 oct 01:24PoliticăOrban: Comisia de la Veneţia i-a răspuns domnului Iordache că aşteaptă solicitarea Guvernului pentru asistenţă

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat duminică, la Băileşti, că oficialii Comisiei...156

22 oct 01:23PoliticăVictor Ponta, ales preşedinte al Pro România: Un lider adevărat este o protecţie pentru echipă

Fostul premier Victor Ponta a fost ales preşedinte al partidului Pro România în cadrul primului congres naţional al...211

22 oct 01:21PoliticăRobert Negoiță, primarul PSD al Sectorului 3, prezent la Congresul Pro România: atacuri la adresa lui Dragnea

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, consideră că tot ce înseamnă politică azi stârneşte antipatii, şi nu...415

22 oct 00:50PoliticăPropunere legislativă pentru ca un ORAȘ din județul Constanța să devină COMUNĂ!

Un nou pas pentru trecerea localității constănțene Băneasa de la rangul de oraș la cel de comună a fost făcut,...10886

22 oct 01:18PoliticăLia Olguța Vasilescu, replică la documentul privind înghețarea salariilor din 2019

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reacționat, pe Facebook, după ce senatorul Florin Cîțu a făcut public un...527

22 oct 01:17PoliticăEugen Teodorovici, despre documentul prezentat de Cîţu privind îngheţarea salariilor: E o variantă. Nu există criză în aplicarea Legii Salarizării

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, spune că este o variantă de lucru îngheţarea salariilor din 2019, aşa cum...268

22 oct 01:17PoliticăPNL: Într-un document trimis Comisiei Europene PSD-ALDE promit îngheţarea salariilor în 2019

Senatorul PNL Florin Cîţu a afirmat, sâmbătă, că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate şi nu...261

22 oct 01:16PoliticăCeartă suburbană între doi PSD-iști, în direct la TV

Războiul intern din PSD continuă. După ce Gabriela Firea și-a acuzat propriul partid de sabotaj, Codrin...319

Monden
22 oct 00:00MondenSurpriză pe scena de la Vocea României. Un arhidiacon la Arhiepiscopia Tomisului se vrea cântăreț

Jurații de la Vocea României, show difuzat de postul de televiziune Pro TV, au avut parte de o surpriză în ultima...70

22 oct 00:00MondenFiul lui Tom Hanks recunoaşte că s-a drogat. Şi alţi actori au aceleaşi probleme

Au bani şi sunt adoraţi de lumea întreagă, însă în viaţa lor ascund mari dureri! Este şi cazul lui Tom Hanks...74

22 oct 00:00MondenBoney M sărbătoreşte 40 de ani de muzică

Când spui Boney M, nu vorbești doar de muzica anilor ‘70 ori ‘80. Piesele de atunci se propaga peste generații...74

22 oct 00:00MondenDe ce a refuzat Rihanna să cânte la Super Bowl 2019

Super Bowl a devenit de-a lungul anilor cea mai urmărită competiţie sportivă a anului în SUA, iar vedetele care...70

22 oct 00:00MondenReacția Mariei Dragomiroiu după ce ANAF a anunțat că impozitează nunțile. „Alții fură și nici nu plătesc”

Interpreta de muzică populară Maria Dragomiroiu a reacționat după ce ANAF a anunțat că va impozita nunțile, scrie...73

22 oct 00:00MondenGiulia Anghelescu, criticată dur de Iulia Albu. „Și scutec, și perdea, și lanțuri și franjuri”

Cântăreața Giulia Anghelescu a fost vehement criticată pentru aparițiile pe care le-a avut de curând la două gale...72

22 oct 00:00MondenZina Dumitrescu, abandonată în azil și de finii ei. Doar 2 din 25 au vizitat-o!

Zina Dumitrescu a fost compătimită la început că a ajuns la azil, dar s-ar putea ca acesta să fie cel mai bun lucru...65

22 oct 00:00MondenPaula Chirilă, eliminată din ”Ultimul Trib”. ”Au existat niște trădări foarte urâte”

Paula Chirilă a fost eliminată, aseară, din ”Ultimul Trib”, în urma duelului împotriva cameleonului Cosmin...73

22 oct 00:00MondenBrigitte Năstase a citit Biblia de 32 de ori. “Astăzi este o zi binecuvântată”

Brigitte Năstase s-a schimbat total după divorțul de Ilie Năstase. Bruneta a luat calea bisericii, iar acum este...71

22 oct 00:00MondenBritney Spears, plătită regește în Las Vegas. Ia 507.000 de dolari pentru un concert

Potrivit Infobae, Britney Spears va încasa 507.000 de dolari pentru fiecare concert pe care îl va susține în Las...67

Mapamond
22 oct 00:00MapamondTeleviziunea rusă a difuzat o înregistrare video a masacrului de la liceul din Crimeea

Televiziunea rusă a difuzat duminică o înregistrare video în care apare autorul masacrului de la liceul tehnic din...66

22 oct 00:00MapamondPlanul lui Trump de a retrage unilateral SUA din INF, o greşeală, consideră Mihail Gorbaciov

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage unilateral SUA din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare...73

22 oct 00:00MapamondMatteo Salvini, pe jumătate absolvit de justiţia italiană în cazul "sechestrării de migranţi"

Justiţia italiană l-a absolvit pe jumătate pe ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini, în prima parte a unui...74

22 oct 00:00MapamondCazul Khashoggi: UE şi SUA nu sunt satisfăcute de explicaţiile Arabiei Saudite

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat sâmbătă că nu este satisfăcut de explicaţiile Arabiei...76

22 oct 00:00MapamondPreşedintele Trump anunţă retragerea SUA din tratatul INF cu Rusia

Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare (INF), a anunţat...70

22 oct 00:00MapamondChina - 22 de mineri, captivi în subteran după o explozie într-o mină

Echipajele de salvatori intervin duminică în estul Chinei pentru a aduce la suprafaţă 22 de muncitori rămaşi...69

22 oct 00:00MapamondAtac cu bombă soldat cu 11 morţi, printre care şase copii, în estul Afganistanului

Unsprezece civili, inclusiv o femeie şi şase copii, au fost ucişi într-un atac cu bombă pe un drum din provincia...73

22 oct 00:00Mapamond200 de cazuri de Ebola, confirmate în Republica Democrată Congo începând din august

Două sute de cazuri de febră hemoragică Ebola au fost confirmate în estul Republicii Democrate Congo începând din...73

22 oct 00:00MapamondPeste 500.000 de britanici anti-Brexit au manifestat la Londra pentru a cere un nou referendum

Peste 500.000 de britanici anti-Brexit, potrivit organizatorilor, s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a...75

22 oct 00:00MapamondProteste ale croaţilor faţă de planul guvernului de a creşte vârsta de pensionare

Câteva mii de oameni au protestat sâmbătă în centrul capitalei Croaţiei, Zagreb, faţă de planurile guvernului de...76