rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Realitatea tristă a constănţenilor în vârstă, rămaşi fără ajutorul rudelor

Cine le mai deschide uşa bătrânilor singuri? Mulţi ajung să fie vizitaţi doar când sunt „cadavre în putrefacţie”!

Cine le deschide ușa bătrânilor rămași singuri pe lume? În teorie, pentru ei există serviciul de îngrijiri sociale la domiciliu. Există cadrul legal, există instituții care îl pot oferi. În realitate, acest serviciu este aproape inexistent, din lipsa fondurilor. O organizație non-guvernamentală din Constanța care îngrijește bătrânii singuri o face acum voluntar, dar pentru cât timp? Au oameni puțini, bani puțini, așa că și numărul celor pe care-i ajută este redus, comparativ cu numărul celor care au nevoie de îngrijiri sociale la domiciliu.

„Să cinstești pe cei bătrâni și de sfat să le mulțumești”, este o veche povață culeasă de vornicul Iordache Golescu, în culegerea lui de pilde, povățuiri și cuvinte românești, despre care se spune că l-a inspirat și pe Mihai Eminescu. Acum, bătrânii mai sunt cinstiți doar în cărți. În realitatea zilelor noastre, bătrânii ajung să trăiască singuri, uitați, fără cel mai minim ajutor. Iar blocurile din municipiul Constanța sunt pline de astfel de bătrâni, în ajutorul cărora mai sar doar câțiva vecini, cu o farfurie de mâncare.

Dacă există și acest ajutor! Pentru ei, în teorie, există serviciul de îngrijiri sociale la domiciliu. Altfel spus, guvernanții au creat cadrul legal pentru ca acești oameni, care au muncit o viață întreagă, odată ajunși la bătrânețe, când sunt bolnavi și nu se mai pot deplasa, să primească din partea autorităților sprijinul de care au nevoie. Dar numai în teorie! În practică, ajutorul vine mai greu sau deloc. Drept dovadă, în ultima perioadă sunt semnalate din ce în ce mai multe cazuri când pompierii găsesc în apartamente cadavre în putrefacție, ale unor bătrâni morți de săptămâni sau chiar luni; ale unor oameni cărora nu le-a mai deschis nimeni ușa de vreme bună!

De exemplu, luna aceasta a fost găsit trupul unei bătrâne de 79 de ani, într-un apartament din cartierul Tomis Nord, strada Cișmelei. Era moartă de mai bine de o lună, au concluzionat cadrele medicale, după starea avansată de putrefacție. Noi, presa, descriem aceste cazuri drept „șocante”. Pompierii spun însă că nu trece lună în care să nu intervină în cel puțin unul sau două astfel de situații, semn că devină o rutină...

Un ONG poate să aibă grijă de bătrânii singuri din Constanța

De ce nu le deschide nimeni ușa acestor oameni, rămași singuri pe lume?

Unde sunt îngrijirile sociale la domiciliu? Potrivit legislației, astfel de servicii ar trebui să fie asigurate de serviciile de asistență socială de la nivelul primăriilor. În municipiul nostru, de Serviciul Public de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local Constanța. Nu se întâmplă astfel, pentru că nu există personal pentru îngrijirile la domiciliu, spun reprezentanți ai SPAS. Nu pentru că asistenții sociali ar fi rău intenționați, ci pentru că, după cum ne-au precizat, la concursurile de angajare pe care le-au organizat în ultimii ani, nu s-au prezentat persoane care să aibă calificarea necesară, impusă de cerințele funcțiilor.

În consecință, singurii care pot oferi, la ora actuală, îngrijiri sociale la domiciliu rămân organizațiile non-guvernamentale. În municipiul nostru, astfel de îngrijiri sunt oferite de Fundația Crucea Alb Galbenă din România, filiala Constanța. Statul, prin Ministerul Muncii, a acreditat acest ONG pentru a oferi acest tip de îngrijiri. Adică pentru a merge acasă la persoanele singure, pentru a le face curățenie în casă, pentru a le ajuta să se spele, a le face de mâncare, a le face cumpărăturile și altele.

„Suntem acreditați de Ministerul Muncii, dar nu primim sprijinul financiar necesar”, ne-a precizat Maria Constandache, reprezentanta fundației. În aceste condiții, aceste servicii fie sunt oferite contra cost, fie ca voluntariat, pe lângă îngrijirile medicale la domiciliu, decontate prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. „Avem opt angajați, infirmiere și îngrijitori bătrâni. Dacă nu suntem subvenționați, le facem ca voluntariat, pe lângă serviciul de îngrijiri medicale la domiciliu. Dar este greu.

Salariile sunt infime. Fetele primesc 1.060 lei în mână, la un salariu minim pe economie. Și intră în fel și fel de casă, unde fac curățenie și tot ce mai trebuie. Poartă măști, mănuși. Facem de la îngrijire personală, schimbat pamperși, lenjeria, lenjeria de pat, menaj ușor, cumpărături, plătit facturi. De multe ori, îi ducem și la medic, la analize sau la chimioterapie. În multe dintre cazurile pe care le avem, mergem la ei pentru îngrijirile medicale la domiciliu, dar nu putem să nu îi ajutăm și pentru celelalte nevoi.

Iar când ne spun că au pensie de 500 de lei, ce poți să îi mai ceri?”, ne-a declarat Maria Constandache. O soluție pentru ajutorarea acestor bătrâni ar putea fi încheierea unui parteneriat între SPAS și ONG-urile de profil. SPAS are fondurile, dar nu are oamenii necesari, ONG-urile au oamenii, dar le lipsește sprijinul financiar. „Legea permite realizarea unor astfel de parteneriate”, ne-a precizat Maria Constandache. Deocamdată, această măsură nu a fost pusă în practică la Constanța.

Proiect pentru ajutorarea bătrânilor, pe cale să fie îngropat din lipsa banilor

Pentru a veni în sprijinul acestor oameni, rămași fără niciun ajutor, Fundația Crucea Alb-Galbenă au demarat, în urmă cu doi ani, proiectul Butonul Roșu. Un proiect pilot, derulat în Constanța, Buzău și București, cu fonduri de la o asociației din Elveția, în cadrul căruia 200 de bătrâni, imobilizați sau greu transportabili au primit telefoane și brățări cu un buton roșu, conectat la un dispecerat de la sediile fundației. Din Constanța, au fost incluși în proiect 50 de oameni, din Constanța, Năvodari și Mihail Kogălniceanu.

„Oamenii apasă pe butonul roșu când li se face rău. Semnalul este transmis în dispeceratul nostru, noi îi apelăm și dacă putem comunica cu ei, aflăm ce s-a întâmplat, dacă nu, sesizăm imediat Ambulanța. În toate situațiile, ne deplasăm la ei acasă, le luăm tensiunea, le dăm medicamentele de care au nevoie, chemăm salvarea, dacă este nevoie. Chiar în această dimineață am fost la un bătrân din Năvodari, rămas singur. Îi crescuse tensiunea foarte mult, a apăsat butonul, am fost, i-am acordat îngrijirile necesare, am stat vreo jumătate de oră de vorbă cu el, s-a liniștit”, a explicat reprezentanta fundației. În decembrie 2017, proiectul se încheie.

Există posibilitatea de a fi continuat, dacă Primăria Constanța și restul primăriilor, Consiliul Județean Constanța le oferă sprijin financiar. „Noi am creat structura, avem dispozitivele necesare, dar nu putem continua proiectul fără un sprijin financiar minim. Am adresat solicitări, așteptăm răspunsuri”, ne-a precizat Maria Constandache. Este un minim ajutor pe care îl primesc bătrânii – e drept, o mică parte dintre ei, numărul de dispozitive fiind limitat la 50, în contextul în care sunt sute poate mii de bătrâni rămași fără sprijin din partea rudelor. Dar este un început și, din păcate, într-o lună, există riscul să fie stopat, din cauza lipsei banilor.

Bătrânii nu sensibilizează, donațiile nu vin...

O altă modalitate pentru ajutarea acestor bătrâni o reprezintă donațiilor. Repetăm, fundația are oamenii pregătiți și disponibili pentru îngrijirea cazurilor sociale. Dar, așa cum au descoperit voluntarii organizației, bătrânii sensibilizează mai puțin, astfel că și donațiile se strâng mai greu. „Sunt oameni care au muncit o viață întreagă, cărora copiii le-au plecat departe sau le-au murit. Pentru cei care se pot deplasa, au fost realizate cluburile de pensionari, li se oferă fel de fel de facilități. Dar pentru cei care nu se pot deplasa? Noi putem să le oferim sprijinul necesar, dar avem nevoie de finanțare.

Trebuie plătite salarii, trebuie plătită deplasarea, în plus avem nevoie de măști, de materiale sanitare, de materiale de îngrijire”, a precizat Maria Constandache. Dacă îngrijirile sociale la domiciliu sunt practic inexistente în Constanța, îngrijirile medicale la domiciliu sunt cuprinse pe lista de decontări de la stat, prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Despre acest serviciu, la fel de necesar, în special pentru persoanele imobilizate la pat, de cei cu dizabilități sau cu cancer, și mai ales despre problemele întâmpinate în acordarea lui, vă vom prezenta în ediția viitoare a „Replica” de Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

marţi, 31 octombrie 20175186
Comentarii

02ptr. dana...(26 dec 08:38)
esti un jeg de om...aprecierile tale,sunt direct proportionale cu capacitatea de gandire a cerebelelui tau...esti jegul de om care n-a facut nimic in viata lui...a mancat...DOAR..KAKAT...
10Dana(22 dec 19:58)
La sapun da cine foloseste sapunul Mai bine gazati.
11Gore(18 dec 10:34)
La sapun ca voteaza cu PSD ul
52Garcea(21 noi 14:24)
Fane are dreptate. La sapun
02daria(21 noi 07:51)
vai dar cum se poate asa ceva cum de nu si-a extins marele meneger Grasa si aici serviciile.casa soarelui am vazut cu toti ia suris.lehamite totala fata de acest specimen molusca nevertebrat zis om.
103Fane(9 noi 17:14)
La sapun cu ei au la gazare. Astia au votat cu Iliescu in 1990 si au distrus tara. De fapt si-au facut o cu mana lor.
02dan(9 noi 12:24)
Cum ar sensibiliza batrini cum sa vina bani.Nu se va rezolva nimic bine ca ii aducem in discutii decite ori avem nevoi.Da da nevoi alegeri voturi si diverse.Ii ceva asemanator cu bollnavi sida.Acestia sint vazuti doar si doar in campani vezi 1dec.In rest sint morti ambulanti muuulti dintre ei.Frumoasa ii Romania cu Romini ei.Posibil sa ne merita soarta.
010Un cernavodean(31 oct 09:59)
S.O.S in atentia celor care isi uita parintii in casa sau la camine de batrani! Inainte de a fi datoria autoritatilor este in primul rand datoria noastra morala de a nu uita de cei care ne-au cfescut cum au putut!! O am pe mama la caminul de batrani pentru ca am fost nevoit avand nevoie de ingrijire speciala care acasa nu o pot oferi. Sunt simgur la parinti si tata a murit . Dar merg la mama in decurs de cateva zile . Din pacate sunt parinti cu 6,7 copiii si unul nu vine sa ii vada. Incerc sa fiu copil pentru multi dintre ei, dar vor copii lor. Mergeti si nu uitati de ei!!!
110dana(31 oct 06:57)
SOS in atentia autoritatilor locale aonor PRIMARIA sunt sute de panesionari care nu au pe nimeni bolnavi tintuiti la pat apartinatorii care au serviciu nu gasesc personal sa-i ingrijeasca nu exista azile pentru acesti napastuiti ai soartei ...nu mai voebesc despre faptul ca in blocurile vechi cu patru etaje nu exista nici un mijloc de a transporta batranii de la etajele superioare...Primaria nu trebuie sa aloce bani in campaniile electorale ptr cluburi ale pensionarilor ci sa aloce bani pentru asistenta sociala la domiciliu care este decontata de si CASS
mai mult...Sănătate
19 iul 00:27SănătateAMENINŢARE de la Guvern: dacă nu dispar centrele „mamut” pentru bolnavii cu handicap până la sfârşitul lui 2018, se taie din finanţare!

Centrele rezidențiale „mamut” pentru persoanele cu dizabilități fizice și psihice din subordinea direcțiilor de...90

19 iul 00:31SănătateBani mai mulți pentru asistenții adulților cu handicap435
17 iul 00:25SănătateModelul arhitectural al primului spital regional a fost prezentat la Iași442
17 iul 00:21SănătateUn reputat doctor oncolog turc vine în Constanța pentru a oferi gratuit a doua opinie medicală

Un reputat doctor, specializat în oncologie pentru adulţi din Turcia, prof. dr. Kerem Okutur, vine în Constanța,...740

13 iul 03:15SănătateHEKA Hospital din Constanța, finanțat cu 11 milioane lei pentru construcție și dotare medicală1005
13 iul 02:18SănătateSistemul sanitar din Constanța, ÎN FIERBERE: salariații vor trebui să dea bani înapoi la stat?6317
7 iul 02:23SănătatePeste două sute de noi cazuri de rujeolă. Numărul total al îmbolnăvirilor este record

Peste două sute de noi cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână, fără a fi înregistrate noi...579

4 iul 00:47SănătatePosturi de medici şefi în Spitalul Judeţean Constanţa, scoase la concurs1848
4 iul 01:33SănătatePacienta supusă primei proceduri de chemoembolizare a fost externată1248
4 iul 01:46SănătateSute de boli cauzate de consumul de ALCOOL

În luna iulie la nivel național se marcheză luna de informare privind efectele consumului de alcool.Conform...1025

4 iul 01:47SănătateRelația de încredere- utopie sau realitate? Ce spun psihologii692
3 iul 00:47SănătateDoar trei Centre de permanenţă la nivelul Judeţului Constanţa: ‘Este strigător la cer’1131
Vremea
19°19° - 19° miercuri, 18 iulie 2018
nori împrăștiațiUmiditate: 100%
Vânt: 3.67 m/s din VSV
Presiune: 1014.22 milibari

Loto
6/4932327293246
5/4014162129348
joker2318234118
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 iul 00:00SportGest superb al Soranei Cîrstea. Și-a donat premiul câștigat la Fed Cup: a oferit un incubator Maternității din Tărgoviște

Sorana Cîrstea (28 de ani/57 WTA) s-a alăturat cauzei Salvați Copiii de combatere a mortalității infantile, donând...61

19 iul 00:00SportCifrele turneului final din Rusia: recorduri și premiere incredibile la CM 2018

Croatul Ivan Perisic este jucătorul care a alergat cel mai mult la Cupa Mondială de fotbal din Rusia, cu 72,5 km, un...69

19 iul 00:00SportGest fantastic! Naţionala Croaţiei a donat toate cele 21 milioane de lire sterline câştigate la Campionatul Mondial copiilor defavorizaţi

Echipa condusă de Zlatko Dalic a avut un parcurs impresionant până în finala turneului, dar au fost înfrânţi de...75

19 iul 00:00SportCM 2018: Trei milioane de străini au vizitat Rusia în timpul Mondialului

Peste trei milioane de vizitatori străini, dintre care 800.000 au avut bilete la meciuri, au vizitat Rusia în timpul...70

Local
19 iul 02:31LocalReprezentanții unor societăți din Eforie au refuzat să prezinte documentele polițiștilor

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică au desfășurat, la data de 17 iulie, o activitate pe linia pazei...1747

19 iul 02:31LocalSPIT Constanţa. Impozit în trei rate!

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța vine în sprijinul contribuabililor, oferind posibilitatea achitării...401

19 iul 00:31LocalUn vârstnic prins băut la volan a refuzat să colaboreze cu polițiștii

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Ostrov, la data de 17 iulie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă de...353

19 iul 00:32LocalCondamnat pentru înșelăciune, prins la Constanța!

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al IPJ Constanța, la data de 17 iulie a.c., au depistat pe...235

19 iul 01:25LocalPeste 200 de sancţiuni aplicate de poliţiştii locali, în numai o zi!

Abateri la ordinea zilei, pe străzile din Constanţa! 272 de sancţiuni contravenționale, în valoare de 56.490 de lei...464

19 iul 00:28LocalIMAGINI ȘOCANTE DIN TIMPUL IMPACTULUI DE PE PODUL AGIGEA: SE FILMA DINTR-O MAȘINĂ!

Carambolul din data de 16 iulie, înregistrat pe podul Agigea, a fost filmat de călătorii aflați în unul dintre...7677

19 iul 00:29LocalACCIDENT în Constanța între un Audi și un BMW: trei femei au fost rănite VIDEO

Polițiștii rutieri constănțeni au demarat cercetări privind un accident rutier care a avut loc în noaptea de...3770

18 iul 00:00LocalDecizie în dosarul tânărului care a agresat doi polițiști, la Hârșova!

Leonard Sebastian Colibaș nu scapă din arest, magistrații menținându-i măsura până la o nouă verificare, cel...630

18 iul 02:47LocalCasieriile RADET Constanța sunt închise vineri, 20 iulie 2018

RADET Constanța aduce la cunoștința consumatorilor că vineri, 20 iulie a.c., casieriile și ghișeele de relații cu...437

18 iul 02:46LocalRomânia va participa la Jocurile Invictus de la Sydney!

România va participa la Jocurile Invictus ce se vor desfășura, între 20 și 27 octombrie, în Australia, la Sydney,...293

Politică
19 iul 00:38PoliticăBLAGA, ÎNTÂLNIRE CU FOŞTII PDL-IŞTI ÎN SEDIUL DIN MODROGAN

Liberalii din fostul PDL s-au întâlnit în cadrul unei şedinţe, la sediul central din Modrogan. Şedinţa a fost...484

18 iul 02:52PoliticăProiectele şi ordonanţele adoptate de Guvern în şedinţa de marţi

Biroul de presă al Guvernului a transmis un comunicat privind proiectele de acte normative adoptate sau de care...826

18 iul 02:51PoliticăCCR retrimite în Parlament legea statutului aleșilor locali

Curtea Constituțională a României a admis, marți, sesizarea formulată de 80 de parlamentari ai Partidului Mișcarea...359

18 iul 02:50PoliticăDăncilă: Plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate va fi majorat la 990 de lei

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat marţi că plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de...332

18 iul 02:50PoliticăCCR a respins sesizarea PNL-USR cu privire la modificările Legii CSM

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, marţi, ca inadmisibilă, sesizarea PNL şi USR în legătură cu...326

18 iul 02:49PoliticăDan Şova, condamnat la trei ani de închisoare, transferat de la Penitenciarul Rahova la Jilava

Fostul senator PSD Dan Şova, care în 20 iunie a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare...801

18 iul 22:22PoliticăLucrări ample de reabilitare, în Cernavodă!

În această săptămână, la Cernavodă se derulează mai multe lucrări de reabilitare printre care şi...1075

18 iul 02:49PoliticăJumătatea de Românie de peste graniţă. Ministrul Intotero, detalii despre diaspora

Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni subliniază că, în afara graniţelor ţării, se află nu...592

18 iul 02:48PoliticăBursa zvonurilor pentru postul de prefect al Constanţei: este vehiculat şi numele lui Lucian Lungoci

Este forfotă în PSD Constanţa! Se vehiculează atât de multe nume pentru postul de prefect, încât mulţi...1293

18 iul 02:40PoliticăOrdonanța grațierii. Tăriceanu: Vreau să spun foarte clar, m-am interesat

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a spulberat speculațiile apărute în mass media care susțineau că...644

Monden
19 iul 00:00MondenActorii din București au ieșit în Piața Universității pentru campania #FaraPenali. Oana Pellea și Victor Rebengiuc au făcut primele declarații

Actorii din București au ieșit în Piața Universității pentru campania #FaraPenali. Oana Pellea și Victor...63

19 iul 00:00MondenDelia Rus lansează piesa “Fericire / Chip de chin”

Delia Rus lansează piesa “Fericire / Chip de chin”. Una dintre cele mai autentice artiste din noua generație,...58

19 iul 00:00MondenTrupa Fly Project, vedeta celei mai tari aplicații din China

Trupa Fly Project, vedeta celei mai tari aplicații din China. Hitul băieților, de sute de milioane de vizualizări...56

19 iul 00:00MondenDetalii cutremurătoare despre bătaia încasată de Răzvan Ciobanu de la iubit. L-a lovit cu o bară metalică

Designerul Răzvan Ciobanu a trecut prin momente cumplite din cauza fostului său iubit. Acesta l-a lovit cu o bară...61

19 iul 00:00MondenLiviu Vârciu și-a reluat viața de burlac. Nopți în cluburi, pe litoral

După ce a anunțat că s-a despărțit de Anda Călin, mama fetiței sale, Liviu Vârciu și-a reluat viața de noapte....60

19 iul 00:00Monden„Frumușelul” care apare în videoclipului Thaliei e român. Cezar din Bârlad le-a rupt inimile americancelor

Necunoscut în țara unde s-a născut, frumușelul actor cu origini românești Cezar Constantine a dat o mare lovitură...57

19 iul 00:00MondenCătălin Măruță, realizator la radio timp de câteva zile. Prezintă matinalul de la Pro FM

Cătălin Măruță prezintă timp de câteva zile matinalul de la radio Pro FM, scrie Libertatea. Prezentatorul de...58

19 iul 00:00MondenUn model a urcat pe catwalk alăptându-și la sân copilul de cinci luni

Un model a urcat pe catwalk alăptându-și copilul de cinci luni provocând agitație în rândul celor adunați la...56

19 iul 00:00MondenAu fost anunţaţi cei 18 artişti şi ţările care concurează la Cerbul de Aur 2018

Juriul selecţiei Festivalului Cerbul de Aur 2018 a ales 18 candidaţi din 15 ţări pentru a concura pentru marele...64

19 iul 00:00MondenCher va lansa un album cu piese ale trupei ABBA

Cântăreaţa şi actriţa Cher a anunţat că va lansa un album cu coveruri ale unor hituri ale trupei ABBA, acesta...56

Mapamond
19 iul 00:00MapamondKremlinul a decis deschiderea oraşului închis Şihani, unde ar fi fost fabricat agentul neurotoxic Noviciok

Oraşul închis Şihani, unde cercetători ruşi au afirmat că au dezvoltat agentul neurotoxic Noviciok - cu care a...63

19 iul 00:00MapamondUngaria se retrage din procesul de adoptare a Pactului mondial al ONU cu privire la migraţie

Ungaria se retrage din procesul de adoptare a Pactului mondial al ONU cu privire la migraţie, a anunţat miercuri...60

19 iul 00:00MapamondBoeing a primit un contract de 3,9 miliarde de dolari pentru două noi aeronave Air Force One

Boeing Co a primit un contract de 3,9 miliarde de dolari pentru a construi două aeronave 747-8 care să fie folosite ca...61

19 iul 00:00MapamondDonald Trump: ''Supervedeta'' Angela Merkel, ''foarte rău afectată'' din cauza imigraţiei

Preşedintele american Donald Trump, care a avut un schimb de replici cu cancelarul german Angela Merkel la summitul...64

19 iul 00:00MapamondTurcia: Starea de urgenţă va fi ridicată în noaptea de miercuri spre joi, după doi ani de epurări

Turcia ridică, în noaptea de miercuri spre joi, starea de urgenţă instaurată în urmă cu doi ani după un puci...57

19 iul 00:00MapamondSud-africanii celebrează 100 de ani de la naşterea lui Nelson Mandela

Sud-africanii din toate categoriile sociale celebrează miercuri împlinirea a 100 de ani de la naşterea fostului...60

19 iul 00:00MapamondAfganistan: 11 jurnalişti afgani au fost ucişi în primul semestru al anului 2018

Unsprezece jurnalişti afgani şi angajaţi din domeniul media au fost ucişi în primul semestru al anului 2018, în...59

19 iul 00:00MapamondPrăbuşire a unui imobil de şase etaje în India; cel puţin doi morţi

Un imobil cu şase etaje s-a prăbuşit peste o clădire cu patru etaje din apropiere în oraşul Noida, de la periferia...61

19 iul 00:00MapamondBulgaria: Sute de fermieri protestează contra sacrificării animalelor din cauza izbucnirii pestei ovine

Sute de fermieri din întreaga Bulgarie s-au adunat miercuri în capitala Sofia pentru a protesta împotriva...59

19 iul 00:00MapamondCinci morţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar în Coreea de Sud

Cinci soldaţi sud-coreeni aflaţi la bordul unui elicopter militar au murit în urma prăbuşirii aparatului de zbor la...58