rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Realitatea tristă a constănţenilor în vârstă, rămaşi fără ajutorul rudelor

Cine le mai deschide uşa bătrânilor singuri? Mulţi ajung să fie vizitaţi doar când sunt „cadavre în putrefacţie”!

Cine le deschide ușa bătrânilor rămași singuri pe lume? În teorie, pentru ei există serviciul de îngrijiri sociale la domiciliu. Există cadrul legal, există instituții care îl pot oferi. În realitate, acest serviciu este aproape inexistent, din lipsa fondurilor. O organizație non-guvernamentală din Constanța care îngrijește bătrânii singuri o face acum voluntar, dar pentru cât timp? Au oameni puțini, bani puțini, așa că și numărul celor pe care-i ajută este redus, comparativ cu numărul celor care au nevoie de îngrijiri sociale la domiciliu.

„Să cinstești pe cei bătrâni și de sfat să le mulțumești”, este o veche povață culeasă de vornicul Iordache Golescu, în culegerea lui de pilde, povățuiri și cuvinte românești, despre care se spune că l-a inspirat și pe Mihai Eminescu. Acum, bătrânii mai sunt cinstiți doar în cărți. În realitatea zilelor noastre, bătrânii ajung să trăiască singuri, uitați, fără cel mai minim ajutor. Iar blocurile din municipiul Constanța sunt pline de astfel de bătrâni, în ajutorul cărora mai sar doar câțiva vecini, cu o farfurie de mâncare.

Dacă există și acest ajutor! Pentru ei, în teorie, există serviciul de îngrijiri sociale la domiciliu. Altfel spus, guvernanții au creat cadrul legal pentru ca acești oameni, care au muncit o viață întreagă, odată ajunși la bătrânețe, când sunt bolnavi și nu se mai pot deplasa, să primească din partea autorităților sprijinul de care au nevoie. Dar numai în teorie! În practică, ajutorul vine mai greu sau deloc. Drept dovadă, în ultima perioadă sunt semnalate din ce în ce mai multe cazuri când pompierii găsesc în apartamente cadavre în putrefacție, ale unor bătrâni morți de săptămâni sau chiar luni; ale unor oameni cărora nu le-a mai deschis nimeni ușa de vreme bună!

De exemplu, luna aceasta a fost găsit trupul unei bătrâne de 79 de ani, într-un apartament din cartierul Tomis Nord, strada Cișmelei. Era moartă de mai bine de o lună, au concluzionat cadrele medicale, după starea avansată de putrefacție. Noi, presa, descriem aceste cazuri drept „șocante”. Pompierii spun însă că nu trece lună în care să nu intervină în cel puțin unul sau două astfel de situații, semn că devină o rutină...

Un ONG poate să aibă grijă de bătrânii singuri din Constanța

De ce nu le deschide nimeni ușa acestor oameni, rămași singuri pe lume?

Unde sunt îngrijirile sociale la domiciliu? Potrivit legislației, astfel de servicii ar trebui să fie asigurate de serviciile de asistență socială de la nivelul primăriilor. În municipiul nostru, de Serviciul Public de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local Constanța. Nu se întâmplă astfel, pentru că nu există personal pentru îngrijirile la domiciliu, spun reprezentanți ai SPAS. Nu pentru că asistenții sociali ar fi rău intenționați, ci pentru că, după cum ne-au precizat, la concursurile de angajare pe care le-au organizat în ultimii ani, nu s-au prezentat persoane care să aibă calificarea necesară, impusă de cerințele funcțiilor.

În consecință, singurii care pot oferi, la ora actuală, îngrijiri sociale la domiciliu rămân organizațiile non-guvernamentale. În municipiul nostru, astfel de îngrijiri sunt oferite de Fundația Crucea Alb Galbenă din România, filiala Constanța. Statul, prin Ministerul Muncii, a acreditat acest ONG pentru a oferi acest tip de îngrijiri. Adică pentru a merge acasă la persoanele singure, pentru a le face curățenie în casă, pentru a le ajuta să se spele, a le face de mâncare, a le face cumpărăturile și altele.

„Suntem acreditați de Ministerul Muncii, dar nu primim sprijinul financiar necesar”, ne-a precizat Maria Constandache, reprezentanta fundației. În aceste condiții, aceste servicii fie sunt oferite contra cost, fie ca voluntariat, pe lângă îngrijirile medicale la domiciliu, decontate prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. „Avem opt angajați, infirmiere și îngrijitori bătrâni. Dacă nu suntem subvenționați, le facem ca voluntariat, pe lângă serviciul de îngrijiri medicale la domiciliu. Dar este greu.

Salariile sunt infime. Fetele primesc 1.060 lei în mână, la un salariu minim pe economie. Și intră în fel și fel de casă, unde fac curățenie și tot ce mai trebuie. Poartă măști, mănuși. Facem de la îngrijire personală, schimbat pamperși, lenjeria, lenjeria de pat, menaj ușor, cumpărături, plătit facturi. De multe ori, îi ducem și la medic, la analize sau la chimioterapie. În multe dintre cazurile pe care le avem, mergem la ei pentru îngrijirile medicale la domiciliu, dar nu putem să nu îi ajutăm și pentru celelalte nevoi.

Iar când ne spun că au pensie de 500 de lei, ce poți să îi mai ceri?”, ne-a declarat Maria Constandache. O soluție pentru ajutorarea acestor bătrâni ar putea fi încheierea unui parteneriat între SPAS și ONG-urile de profil. SPAS are fondurile, dar nu are oamenii necesari, ONG-urile au oamenii, dar le lipsește sprijinul financiar. „Legea permite realizarea unor astfel de parteneriate”, ne-a precizat Maria Constandache. Deocamdată, această măsură nu a fost pusă în practică la Constanța.

Proiect pentru ajutorarea bătrânilor, pe cale să fie îngropat din lipsa banilor

Pentru a veni în sprijinul acestor oameni, rămași fără niciun ajutor, Fundația Crucea Alb-Galbenă au demarat, în urmă cu doi ani, proiectul Butonul Roșu. Un proiect pilot, derulat în Constanța, Buzău și București, cu fonduri de la o asociației din Elveția, în cadrul căruia 200 de bătrâni, imobilizați sau greu transportabili au primit telefoane și brățări cu un buton roșu, conectat la un dispecerat de la sediile fundației. Din Constanța, au fost incluși în proiect 50 de oameni, din Constanța, Năvodari și Mihail Kogălniceanu.

„Oamenii apasă pe butonul roșu când li se face rău. Semnalul este transmis în dispeceratul nostru, noi îi apelăm și dacă putem comunica cu ei, aflăm ce s-a întâmplat, dacă nu, sesizăm imediat Ambulanța. În toate situațiile, ne deplasăm la ei acasă, le luăm tensiunea, le dăm medicamentele de care au nevoie, chemăm salvarea, dacă este nevoie. Chiar în această dimineață am fost la un bătrân din Năvodari, rămas singur. Îi crescuse tensiunea foarte mult, a apăsat butonul, am fost, i-am acordat îngrijirile necesare, am stat vreo jumătate de oră de vorbă cu el, s-a liniștit”, a explicat reprezentanta fundației. În decembrie 2017, proiectul se încheie.

Există posibilitatea de a fi continuat, dacă Primăria Constanța și restul primăriilor, Consiliul Județean Constanța le oferă sprijin financiar. „Noi am creat structura, avem dispozitivele necesare, dar nu putem continua proiectul fără un sprijin financiar minim. Am adresat solicitări, așteptăm răspunsuri”, ne-a precizat Maria Constandache. Este un minim ajutor pe care îl primesc bătrânii – e drept, o mică parte dintre ei, numărul de dispozitive fiind limitat la 50, în contextul în care sunt sute poate mii de bătrâni rămași fără sprijin din partea rudelor. Dar este un început și, din păcate, într-o lună, există riscul să fie stopat, din cauza lipsei banilor.

Bătrânii nu sensibilizează, donațiile nu vin...

O altă modalitate pentru ajutarea acestor bătrâni o reprezintă donațiilor. Repetăm, fundația are oamenii pregătiți și disponibili pentru îngrijirea cazurilor sociale. Dar, așa cum au descoperit voluntarii organizației, bătrânii sensibilizează mai puțin, astfel că și donațiile se strâng mai greu. „Sunt oameni care au muncit o viață întreagă, cărora copiii le-au plecat departe sau le-au murit. Pentru cei care se pot deplasa, au fost realizate cluburile de pensionari, li se oferă fel de fel de facilități. Dar pentru cei care nu se pot deplasa? Noi putem să le oferim sprijinul necesar, dar avem nevoie de finanțare.

Trebuie plătite salarii, trebuie plătită deplasarea, în plus avem nevoie de măști, de materiale sanitare, de materiale de îngrijire”, a precizat Maria Constandache. Dacă îngrijirile sociale la domiciliu sunt practic inexistente în Constanța, îngrijirile medicale la domiciliu sunt cuprinse pe lista de decontări de la stat, prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Despre acest serviciu, la fel de necesar, în special pentru persoanele imobilizate la pat, de cei cu dizabilități sau cu cancer, și mai ales despre problemele întâmpinate în acordarea lui, vă vom prezenta în ediția viitoare a „Replica” de Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

marţi, 31 octombrie 20174200
Comentarii

40Garcea(21 noi 14:24)
Fane are dreptate. La sapun
01daria(21 noi 07:51)
vai dar cum se poate asa ceva cum de nu si-a extins marele meneger Grasa si aici serviciile.casa soarelui am vazut cu toti ia suris.lehamite totala fata de acest specimen molusca nevertebrat zis om.
91Fane(9 noi 17:14)
La sapun cu ei au la gazare. Astia au votat cu Iliescu in 1990 si au distrus tara. De fapt si-au facut o cu mana lor.
02dan(9 noi 12:24)
Cum ar sensibiliza batrini cum sa vina bani.Nu se va rezolva nimic bine ca ii aducem in discutii decite ori avem nevoi.Da da nevoi alegeri voturi si diverse.Ii ceva asemanator cu bollnavi sida.Acestia sint vazuti doar si doar in campani vezi 1dec.In rest sint morti ambulanti muuulti dintre ei.Frumoasa ii Romania cu Romini ei.Posibil sa ne merita soarta.
09Un cernavodean(31 oct 09:59)
S.O.S in atentia celor care isi uita parintii in casa sau la camine de batrani! Inainte de a fi datoria autoritatilor este in primul rand datoria noastra morala de a nu uita de cei care ne-au cfescut cum au putut!! O am pe mama la caminul de batrani pentru ca am fost nevoit avand nevoie de ingrijire speciala care acasa nu o pot oferi. Sunt simgur la parinti si tata a murit . Dar merg la mama in decurs de cateva zile . Din pacate sunt parinti cu 6,7 copiii si unul nu vine sa ii vada. Incerc sa fiu copil pentru multi dintre ei, dar vor copii lor. Mergeti si nu uitati de ei!!!
18dana(31 oct 06:57)
SOS in atentia autoritatilor locale aonor PRIMARIA sunt sute de panesionari care nu au pe nimeni bolnavi tintuiti la pat apartinatorii care au serviciu nu gasesc personal sa-i ingrijeasca nu exista azile pentru acesti napastuiti ai soartei ...nu mai voebesc despre faptul ca in blocurile vechi cu patru etaje nu exista nici un mijloc de a transporta batranii de la etajele superioare...Primaria nu trebuie sa aloce bani in campaniile electorale ptr cluburi ale pensionarilor ci sa aloce bani pentru asistenta sociala la domiciliu care este decontata de si CASS
mai mult...Sănătate
8 dec 00:46SănătateCriza medicamentelor, din ce în ce mai gravă! De ce au dispărut din farmacii Distonocalmul şi Moldaminul

Criza de medicamente din țara noastră se adâncește. De pe piața farmaceutică dispar medicamente necesare pentru...1741

30 noi 00:00SănătateDozele de vaccin antigripal urmează să ajungă la Constanţa809
29 noi 00:07SănătateDiabetul, diagnostic care trebuie luat în serios! Numărul bolnavilor din Constanţa, în creştere906
28 noi 00:02SănătateSemnal de alarmă tras de chirurgul constănţean Octavian Unc privind cancerul mamar

Sfârșitul săptămânii trecute a adus în fața constănțenilor medici consacrați în județul nostru, dar și la...888

25 noi 16:10SănătateSISTEM BOLNAV: rudele unui pacient ÎN COMĂ, nevoite să cheme ambulanţa PRIVATĂ6233
23 noi 21:37SănătatePeste 5.000 de constănțeni, depistați cu hepatită sau HIV, în ultimii zece ani1336
22 noi 23:50SănătateUn nou tip de DIABET a fost descoperit. De ce apare și cum trebuie tratat

Cercetătorii avertizează că există un nou tip de diabet, care de cele mai multe ori este greșit diagnosticat drept...2641

14 noi 00:59SănătateAvertizare pentru părinţi: nu mai îndopaţi copiii cu PARACETAMOL!7917
25 oct 13:01SănătateAvertizările privind excesul de antibiotice, ignorate de medici de familie din Constanţa?2485
20 oct 00:00SănătateNumărul deceselor cauzate de rujeolă a ajuns la 35

Numărul deceselor cauzate de rujeolă raportate până vineri a ajuns la 35, potrivit site-ului Institutului Național...1510

17 oct 00:00SănătateStudiu ÎNGRIJORĂTOR realizat în 2017: Mai bine de jumătate dintre români sunt supraponderali și OBEZI1408
28 sep 11:33SănătateȘtim ce cumpărăm din magazine? Șuncă Praga cu până la 10 E-uri și multă sare!2462
Vremea
2.6° - 3° duminică, 17 decembrie 2017
ploaieUmiditate: 100%
Vânt: 11.06 m/s din N
Presiune: 1019.49 milibari

Loto
6/49263034454647
5/406202631374
joker381321436
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 dec 00:00SportSimona Halep a câştigat premiul WTA de Favorită a Fanilor

Liderul mondial Simona Halep a câştigat, vineri, premiul WTA de Favorită a Fanilor în 2017, într-o anchetă...513

16 dec 00:00SportMircea Lucescu: Nu văd de ce FCSB nu ar reuşi să se califice mai departe după dubla cu Lazio

Selecţionerul primei reprezentative a Turciei, Mircea Lucescu, a declarat, vineri, la Casa Fotbalului, că nu vede de...367

16 dec 00:00SportEdward Iordănescu cere transferuri la Astra după 2-1 cu FC Botoșani: "Dacă voi mai avea asemenea meciuri voi ajunge la nebuni"

Edward Iordănescu răsuflă ușurat după victoria de pe teren propriu cu FC Botoșani, scor 2-1, și cere conducerii...393

16 dec 00:00SportPlatforma "Follow the Money" îl acuză de corupţie pe preşedintele FIFA

Platforma de jurnalism de investigaţie "Follow the Money" îl acuză de corupţie pe Gianni Infantino, preşedintele...339

Local
16 dec 00:00LocalAmenzi de zeci de mii de lei pentru deficiențe la instruirea în protecția muncii, pentru firmele din Constanța

Sute de firme din Constanța nu au respectat, în 2017, legislația privind instruirea angajaților în securitatea și...349

16 dec 01:06LocalConduceţi prudent! Viaţa are prioritate!

Pentru reducerea riscului de victimizare din accidente de circulaţie poliţiştii recomandă conducătorilor de...502

16 dec 01:02LocalSpectacol de suflet la Muzeul de Artă Constanța

Constănțenii sunt invitați să ia parte la un eveniment grandios la malul mării. Mai precis, Universitatea Ovidius...705

16 dec 23:26LocalȚEPE în MAGAZINE! Polițiștii au descoperit până și proiectoare de lumini pentru Crăciun contrafăcute!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit într-un...789

16 dec 23:21LocalPolițiștii constănțeni pun accent pe campaniile de prevenire!

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, la data de 15 decembrie a.c., au desfășurat...410

16 dec 23:28LocalCe se mai fură din Vivo: cosmetice și mâncare!

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Constanța, la data de 14 decembrie a.c., au depistat un minor, de 15 ani,...602

16 dec 00:57LocalPiticii de la grădinițe, în vizită la „familia” Școlii „Dimitrie Cantemir”

Micuții preșcolari de la Grădinițele Amicii, Flipper, Colibri, Căsuța de turtă dulce, Steluțele Mării,...367

16 dec 00:56LocalProgramul spectacolelor din Tărâmul Magic. Toți prichindeii sunt invitați!

În zilele de duminică, 17 decembrie a.c., joi, 21 decembrie a.c. și vineri, 22 decembrie a.c., Teatrul pentru copii...742

16 dec 00:56LocalMoment solemn la Colegiul „Mihai Eminescu” din Constanța, în memorie Regelui Mihai I

Profesorii și elevii Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” din Constanța, îndurerați de trecerea în neființă a...419

16 dec 23:27LocalTârg de Crăciun la VIVO! al copiilor din centrele de plasament

Copiii și adulții ocrotiți în centrele din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția...393

Politică
15 dec 01:54PoliticăBugetul pe 2018 a fost adoptat în comisiile reunite de buget-finanţe

Proiectul bugetului pe anul 2018 a fost adoptat, vineri, în Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament cu 17...324

16 dec 00:59PoliticăConsilierii judeţeni, convocaţi în şedinţă

Consilierii judeţeni sunt convocaţi în şedinţă ordinară, pe data de 22.12.2017, ora 13,00, în Sala “Remus...599

16 dec 01:06PoliticăFotografie cu Forin Iordache şi Daniel Morar, împreună la masă, publicată pe Facebook

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat pe Facebook o fotografie despre care spune că este făcută astăzi şi în...774

16 dec 00:53PoliticăConsiliul Județean Constanța întâmpina oamenii cu... Moși Crăciuni

Scările din interiorul Consiliului Județean Constanța au fost decorate în spiritul sărbătorilor de iarnă. Astfel,...449

16 dec 01:06PoliticăFonduri suplimentare pentru finanțarea proiectelor din prima etapă a PNDL

Executivul a aprobat alocarea suplimentară a sumei de 40 de milioane lei pentru finanțarea lucrărilor de investiții...461

16 dec 00:59PoliticăBani de la Guvern pentru salariile profesorilor și achitarea cheltuielilor cu hotărârile judecătorești

Unitățile din învățământul preuniversitar de stat vor primi fonduri în valoare totală de 144,502 milioane lei...510

16 dec 00:55PoliticăCâţi bani se vor strânge din noua taxă auto

Vin primele cifre despre viitoarea taxă de poluare aplicabilă mașinilor. Se va merge de la circa 40 de euro pe an la...896

15 dec 11:40PoliticăAmendamente la proiectul taxelor şi impozitelor. Palaz ameninţă că dacă nu sunt acceptate, consilierii PMP nu votează

Într-o conferinţă de presă susţinută de Claudiu Palaz în cursul zilei de joi, 14 decembrie, liderul PMP s-a...832

15 dec 11:40PoliticăGravity Park Constanța intră în reparaţii

Pe site-ul oficial al Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța a fost publicat un...593

15 dec 02:37PoliticăPrimăria Constanţa a republicat proiectul de hotărâre privind impozitele şi taxele pe 2018

În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică,...507

Monden
16 dec 00:00MondenCosmina Păsărin face bani frumoși la sfârșit de an. Are agenda full

Bruneta recunoaște că a avut și luni liniștite, în care mai mult a șomat. Acum însă, Cosmina Păsărin face bani...376

16 dec 00:00MondenArtistele de la Amadeus au cântat la o nuntă de milioane de dolari în Qatar

Anul 2017 a fost cel mai de succes și mai prosper an din carieră pentru cele patru artiste din trupa Amadeus, care...355

16 dec 20:33MondenCântăreața Shaimaa Ahmed, condamnată la închisoare din cauza unui videoclip indecent

O cântăreață egipteană, Shaiaa Ahmed, a fost pedepsită cu închisoarea din cauza unui videoclip considerat mult...311

16 dec 00:00MondenRobbie Williams, diagnosticat cu tulburări cerebrale, spune că a trecut printr-o experienţă teribilă

Cântăreţul britanic Robbie Williams spune că a trecut printr-o experienţă teribilă în urmă cu câteva luni,...297

16 dec 00:00MondenDe ce a fost folosită o copie şi nu orginalul COROANEI de oţel pentru funeraliile REGELUI Mihai

Copia Coroanei de Oţel folosită în timpul funeraliilor Regelui Mihai I face parte din colecţia Muzeului Peleş, a...442

16 dec 00:00MondenPrinţul Harry şi actriţa americană Meghan Markle au fixat data nunţii

Nunta prinţului Harry cu actriţa americană Meghan Markle va avea loc pe data de 19 mai 2018, anunţă Palatul...282

16 dec 00:00MondenCinci noi femei îl acuză pe Dustin Hoffman de hărţuire sexuală

Cinci noi femei îl acuză de hărţuire sexuală pe Dustin Hoffman, numărul celor care au afirmat în ultimele luni...287

16 dec 00:00Monden„Star Wars: The Last Jedi“ monopolizează premierele în SUA

Mult aşteptata lansare a 'Star Wars: The Last Jedi' monopolizează premierele în cinematografele din SUA pentru acest...284

16 dec 00:00MondenNouă lungmetraje, eligibile spre nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin

Nouă lungmetraje au rămas pe lista scurtă a peliculelor eligibile spre nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai...250

16 dec 00:00MondenMark Hamill revine în rolul Luke Skywalker după 34 de ani, cu o schimbare neaşteptată

Actorul american Mark Hamill se întoarce, după nu mai puţin de 34 de ani, în rolul Luke Skywalker în episodul al...305

Mapamond
16 dec 00:00MapamondIgor Dodon nu declară doliu naţional la 16 decembrie, întrucât "Regele Mihai este monarhul altui stat"

Preşedintele moldovean Igor Dodon a respins cererea preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu,...292

16 dec 00:00MapamondArme folosite de organizaţia Stat Islamic, fabricate în UE, inclusiv în România

Aproape o treime dintre armele folosite de către organizaţia teroristă Stat Islamic au fost fabricate în Uniunea...300

16 dec 20:53MapamondRusia îşi va dubla testele cu rachete balistice în 2018

Rusia va efectua în 2018 de două ori mai multe teste cu rachete balistice decât au fost planificate pentru acest an,...264

16 dec 00:00MapamondLiderii UE s-au contrazis pe cotele obligatorii pentru relocarea refugiaţilor, la doi ani după ce au agreat un plan comun de măsuri

Liiderii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, reuniţi joi şi vineri pentru summitul Consiliului European,...261

16 dec 00:00MapamondJaponia va adopta sancţiuni adiţionale împotriva Coreei de Nord

Japonia va impune sancţiune adiţionale împotriva Coreei de Nord, ca urmare a repetatelor teste balistice şi nucleare...274

16 dec 00:00MapamondBoris Johnson, ministrul britanic de Externe: Brexit-ul este de neoprit

Boris Johnson, ministrul de Externe al Marii Britanii, a afirmat, joi, că Brexit-ul este de neoprit, adăugând o...273

16 dec 00:00MapamondPreşedintele Statelor Unite i-a mulţumit liderului de la Kremlin pentru recunoaşterea realizărilor sale economice la conducerea SUA

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a purtat, vineri, o conversaţie telefonică cu Vladimir Putin, omologul...272

16 dec 00:00MapamondDouă persoane au murit şi alte câteva au fost rănite după ce au fost înjunghiate, în Maastricht

Două persoane au murit şi alte câteva a fost rănite după ce au fost înjunghiate de către un individ în oraşul...274

16 dec 00:00MapamondUniunea Europeană va extinde termenul de aplicare a sancţiunilor economice impuse Rusiei

Liderii Uniunii Europene au convenit, joi, să prelungească cu încă şase luni termenul de aplicare a sancţiunilor...255

16 dec 00:00MapamondJens Stoltenberg salută o cooperare mai strânsă între NATO şi UE

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat, joi, o cooperare mai strânsă între alianţa militară a...253