rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Realitatea tristă a constănţenilor în vârstă, rămaşi fără ajutorul rudelor

Cine le mai deschide uşa bătrânilor singuri? Mulţi ajung să fie vizitaţi doar când sunt „cadavre în putrefacţie”!

Cine le deschide ușa bătrânilor rămași singuri pe lume? În teorie, pentru ei există serviciul de îngrijiri sociale la domiciliu. Există cadrul legal, există instituții care îl pot oferi. În realitate, acest serviciu este aproape inexistent, din lipsa fondurilor. O organizație non-guvernamentală din Constanța care îngrijește bătrânii singuri o face acum voluntar, dar pentru cât timp? Au oameni puțini, bani puțini, așa că și numărul celor pe care-i ajută este redus, comparativ cu numărul celor care au nevoie de îngrijiri sociale la domiciliu.

„Să cinstești pe cei bătrâni și de sfat să le mulțumești”, este o veche povață culeasă de vornicul Iordache Golescu, în culegerea lui de pilde, povățuiri și cuvinte românești, despre care se spune că l-a inspirat și pe Mihai Eminescu. Acum, bătrânii mai sunt cinstiți doar în cărți. În realitatea zilelor noastre, bătrânii ajung să trăiască singuri, uitați, fără cel mai minim ajutor. Iar blocurile din municipiul Constanța sunt pline de astfel de bătrâni, în ajutorul cărora mai sar doar câțiva vecini, cu o farfurie de mâncare.

Dacă există și acest ajutor! Pentru ei, în teorie, există serviciul de îngrijiri sociale la domiciliu. Altfel spus, guvernanții au creat cadrul legal pentru ca acești oameni, care au muncit o viață întreagă, odată ajunși la bătrânețe, când sunt bolnavi și nu se mai pot deplasa, să primească din partea autorităților sprijinul de care au nevoie. Dar numai în teorie! În practică, ajutorul vine mai greu sau deloc. Drept dovadă, în ultima perioadă sunt semnalate din ce în ce mai multe cazuri când pompierii găsesc în apartamente cadavre în putrefacție, ale unor bătrâni morți de săptămâni sau chiar luni; ale unor oameni cărora nu le-a mai deschis nimeni ușa de vreme bună!

De exemplu, luna aceasta a fost găsit trupul unei bătrâne de 79 de ani, într-un apartament din cartierul Tomis Nord, strada Cișmelei. Era moartă de mai bine de o lună, au concluzionat cadrele medicale, după starea avansată de putrefacție. Noi, presa, descriem aceste cazuri drept „șocante”. Pompierii spun însă că nu trece lună în care să nu intervină în cel puțin unul sau două astfel de situații, semn că devină o rutină...

Un ONG poate să aibă grijă de bătrânii singuri din Constanța

De ce nu le deschide nimeni ușa acestor oameni, rămași singuri pe lume?

Unde sunt îngrijirile sociale la domiciliu? Potrivit legislației, astfel de servicii ar trebui să fie asigurate de serviciile de asistență socială de la nivelul primăriilor. În municipiul nostru, de Serviciul Public de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local Constanța. Nu se întâmplă astfel, pentru că nu există personal pentru îngrijirile la domiciliu, spun reprezentanți ai SPAS. Nu pentru că asistenții sociali ar fi rău intenționați, ci pentru că, după cum ne-au precizat, la concursurile de angajare pe care le-au organizat în ultimii ani, nu s-au prezentat persoane care să aibă calificarea necesară, impusă de cerințele funcțiilor.

În consecință, singurii care pot oferi, la ora actuală, îngrijiri sociale la domiciliu rămân organizațiile non-guvernamentale. În municipiul nostru, astfel de îngrijiri sunt oferite de Fundația Crucea Alb Galbenă din România, filiala Constanța. Statul, prin Ministerul Muncii, a acreditat acest ONG pentru a oferi acest tip de îngrijiri. Adică pentru a merge acasă la persoanele singure, pentru a le face curățenie în casă, pentru a le ajuta să se spele, a le face de mâncare, a le face cumpărăturile și altele.

„Suntem acreditați de Ministerul Muncii, dar nu primim sprijinul financiar necesar”, ne-a precizat Maria Constandache, reprezentanta fundației. În aceste condiții, aceste servicii fie sunt oferite contra cost, fie ca voluntariat, pe lângă îngrijirile medicale la domiciliu, decontate prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. „Avem opt angajați, infirmiere și îngrijitori bătrâni. Dacă nu suntem subvenționați, le facem ca voluntariat, pe lângă serviciul de îngrijiri medicale la domiciliu. Dar este greu.

Salariile sunt infime. Fetele primesc 1.060 lei în mână, la un salariu minim pe economie. Și intră în fel și fel de casă, unde fac curățenie și tot ce mai trebuie. Poartă măști, mănuși. Facem de la îngrijire personală, schimbat pamperși, lenjeria, lenjeria de pat, menaj ușor, cumpărături, plătit facturi. De multe ori, îi ducem și la medic, la analize sau la chimioterapie. În multe dintre cazurile pe care le avem, mergem la ei pentru îngrijirile medicale la domiciliu, dar nu putem să nu îi ajutăm și pentru celelalte nevoi.

Iar când ne spun că au pensie de 500 de lei, ce poți să îi mai ceri?”, ne-a declarat Maria Constandache. O soluție pentru ajutorarea acestor bătrâni ar putea fi încheierea unui parteneriat între SPAS și ONG-urile de profil. SPAS are fondurile, dar nu are oamenii necesari, ONG-urile au oamenii, dar le lipsește sprijinul financiar. „Legea permite realizarea unor astfel de parteneriate”, ne-a precizat Maria Constandache. Deocamdată, această măsură nu a fost pusă în practică la Constanța.

Proiect pentru ajutorarea bătrânilor, pe cale să fie îngropat din lipsa banilor

Pentru a veni în sprijinul acestor oameni, rămași fără niciun ajutor, Fundația Crucea Alb-Galbenă au demarat, în urmă cu doi ani, proiectul Butonul Roșu. Un proiect pilot, derulat în Constanța, Buzău și București, cu fonduri de la o asociației din Elveția, în cadrul căruia 200 de bătrâni, imobilizați sau greu transportabili au primit telefoane și brățări cu un buton roșu, conectat la un dispecerat de la sediile fundației. Din Constanța, au fost incluși în proiect 50 de oameni, din Constanța, Năvodari și Mihail Kogălniceanu.

„Oamenii apasă pe butonul roșu când li se face rău. Semnalul este transmis în dispeceratul nostru, noi îi apelăm și dacă putem comunica cu ei, aflăm ce s-a întâmplat, dacă nu, sesizăm imediat Ambulanța. În toate situațiile, ne deplasăm la ei acasă, le luăm tensiunea, le dăm medicamentele de care au nevoie, chemăm salvarea, dacă este nevoie. Chiar în această dimineață am fost la un bătrân din Năvodari, rămas singur. Îi crescuse tensiunea foarte mult, a apăsat butonul, am fost, i-am acordat îngrijirile necesare, am stat vreo jumătate de oră de vorbă cu el, s-a liniștit”, a explicat reprezentanta fundației. În decembrie 2017, proiectul se încheie.

Există posibilitatea de a fi continuat, dacă Primăria Constanța și restul primăriilor, Consiliul Județean Constanța le oferă sprijin financiar. „Noi am creat structura, avem dispozitivele necesare, dar nu putem continua proiectul fără un sprijin financiar minim. Am adresat solicitări, așteptăm răspunsuri”, ne-a precizat Maria Constandache. Este un minim ajutor pe care îl primesc bătrânii – e drept, o mică parte dintre ei, numărul de dispozitive fiind limitat la 50, în contextul în care sunt sute poate mii de bătrâni rămași fără sprijin din partea rudelor. Dar este un început și, din păcate, într-o lună, există riscul să fie stopat, din cauza lipsei banilor.

Bătrânii nu sensibilizează, donațiile nu vin...

O altă modalitate pentru ajutarea acestor bătrâni o reprezintă donațiilor. Repetăm, fundația are oamenii pregătiți și disponibili pentru îngrijirea cazurilor sociale. Dar, așa cum au descoperit voluntarii organizației, bătrânii sensibilizează mai puțin, astfel că și donațiile se strâng mai greu. „Sunt oameni care au muncit o viață întreagă, cărora copiii le-au plecat departe sau le-au murit. Pentru cei care se pot deplasa, au fost realizate cluburile de pensionari, li se oferă fel de fel de facilități. Dar pentru cei care nu se pot deplasa? Noi putem să le oferim sprijinul necesar, dar avem nevoie de finanțare.

Trebuie plătite salarii, trebuie plătită deplasarea, în plus avem nevoie de măști, de materiale sanitare, de materiale de îngrijire”, a precizat Maria Constandache. Dacă îngrijirile sociale la domiciliu sunt practic inexistente în Constanța, îngrijirile medicale la domiciliu sunt cuprinse pe lista de decontări de la stat, prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Despre acest serviciu, la fel de necesar, în special pentru persoanele imobilizate la pat, de cei cu dizabilități sau cu cancer, și mai ales despre problemele întâmpinate în acordarea lui, vă vom prezenta în ediția viitoare a „Replica” de Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

marţi, 31 octombrie 20174878
Comentarii

02ptr. dana...(26 dec 08:38)
esti un jeg de om...aprecierile tale,sunt direct proportionale cu capacitatea de gandire a cerebelelui tau...esti jegul de om care n-a facut nimic in viata lui...a mancat...DOAR..KAKAT...
10Dana(22 dec 19:58)
La sapun da cine foloseste sapunul Mai bine gazati.
11Gore(18 dec 10:34)
La sapun ca voteaza cu PSD ul
52Garcea(21 noi 14:24)
Fane are dreptate. La sapun
02daria(21 noi 07:51)
vai dar cum se poate asa ceva cum de nu si-a extins marele meneger Grasa si aici serviciile.casa soarelui am vazut cu toti ia suris.lehamite totala fata de acest specimen molusca nevertebrat zis om.
103Fane(9 noi 17:14)
La sapun cu ei au la gazare. Astia au votat cu Iliescu in 1990 si au distrus tara. De fapt si-au facut o cu mana lor.
02dan(9 noi 12:24)
Cum ar sensibiliza batrini cum sa vina bani.Nu se va rezolva nimic bine ca ii aducem in discutii decite ori avem nevoi.Da da nevoi alegeri voturi si diverse.Ii ceva asemanator cu bollnavi sida.Acestia sint vazuti doar si doar in campani vezi 1dec.In rest sint morti ambulanti muuulti dintre ei.Frumoasa ii Romania cu Romini ei.Posibil sa ne merita soarta.
010Un cernavodean(31 oct 09:59)
S.O.S in atentia celor care isi uita parintii in casa sau la camine de batrani! Inainte de a fi datoria autoritatilor este in primul rand datoria noastra morala de a nu uita de cei care ne-au cfescut cum au putut!! O am pe mama la caminul de batrani pentru ca am fost nevoit avand nevoie de ingrijire speciala care acasa nu o pot oferi. Sunt simgur la parinti si tata a murit . Dar merg la mama in decurs de cateva zile . Din pacate sunt parinti cu 6,7 copiii si unul nu vine sa ii vada. Incerc sa fiu copil pentru multi dintre ei, dar vor copii lor. Mergeti si nu uitati de ei!!!
110dana(31 oct 06:57)
SOS in atentia autoritatilor locale aonor PRIMARIA sunt sute de panesionari care nu au pe nimeni bolnavi tintuiti la pat apartinatorii care au serviciu nu gasesc personal sa-i ingrijeasca nu exista azile pentru acesti napastuiti ai soartei ...nu mai voebesc despre faptul ca in blocurile vechi cu patru etaje nu exista nici un mijloc de a transporta batranii de la etajele superioare...Primaria nu trebuie sa aloce bani in campaniile electorale ptr cluburi ale pensionarilor ci sa aloce bani pentru asistenta sociala la domiciliu care este decontata de si CASS
mai mult...Sănătate
20 mar 00:19SănătateProstata – ce trebuie să știți despre simptome și diagnostic

Prostata este o boală specifică bărbatului, iar cel mai important factor de risc este vârsta. Se constată că...533

15 mar 21:31SănătateALARMANT: tot mai mulți constănțeni depistați cu HEPATITA B!912
7 mar 00:46SănătateAgenţia Europeană a Medicamentului recomandă retragerea imediată de pe piaţă a unui medicament1650
7 mar 00:00SănătateGravidele trebuie să acorde o atenție deosebită bolilor de rinichi. Medicii constănțeni explică de ce!

Pe 8 martie a.c., cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, constănțenii sunt așteptați în VIVO!, zona food-court,...834

6 mar 00:00SănătateAlertă europeană pentru România! Ministrul Sănătății a declanșat mecanismul de protecție civilă852
5 mar 00:06SănătateUnde mergeți când aveți nevoie de un chirurg pediatru?1002
28 feb 00:51SănătateSFATURI de la DSP Constanța pentru a vă proteja de GRIPĂ. „Pentru unii gripa este doar o experiență neplăcută, pentru alții poate duce la deces!”

În fiecare an, gripa afectează între 5% si 15% din populație, au atras atenția medicii Direcției de Sănătate...1302

22 feb 00:06SănătateSe joacă cu proprii copii, în loc de păpuşi! Peste o sută de minore din Constanţa au devenit mame în 2017!1998
22 feb 17:42SănătateTot mai mulţi copii din Constanţa, încadraţi în grad de handicap. Cei mai mulţi - diagnosticaţi cu afecţiuni psihice!2019
18 feb 01:40SănătateNaştere naturală versus cezariană. Medic: „Nici una dintre cele două variante nu este perfectă. În obstetrică, nu există riscuri zero”

Momentul venirii pe lume a unui copil este extrem de important, iar modul în care acesta se produce este deopotrivă...1905

16 feb 21:46SănătateVeste pentru români: farmaciile nu vor mai vinde ... medicamente la bucată!3658
16 feb 22:19SănătateDUREROS! Sute de copii din Constanţa se luptă cu cancerul!1551
Vremea
-4°-4° - -4° marţi, 20 martie 2018
cer seninUmiditate: 100%
Vânt: 5.91 m/s din V
Presiune: 1023.19 milibari

Loto
6/4992533374147
5/4052325283736
joker6102324271
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mar 00:00SportHagi pleacă de la Viitorul și-l pune în locul lui pe Costel Gâlcă, un antrenor cu mai multe trofee decât el

Costel Gâlcă (46 ani) e favorit să-i ia locul pe bancă lui Hagi, în vară, potrivit gsp.ro. Ianis e convins că...107

21 mar 00:00SportNaomi Osaka, despre cum a trăit victoria în fața Simonei Halep: "Dacă aș fi sărbătorit așa, ar fi fost lipsă de respect"

Naomi Osaka (22 WTA, 20 de ani) a câștigat duminică primul său trofeu din carieră, impunându-se la Indian Wells...84

21 mar 00:00SportMonica Niculescu s-a calificat pe tabloul principal al turneului de la Miami

Jucătoarea Monica Niculescu, numărul 70 mondial şi principala favorită în calificări, şi-a asigurat, marţi,...59

21 mar 00:00SportVladimir Putin promite că va continua să apere ''onoarea sportivă a Rusiei''

Preşedintele Vladimir Putin, reales cu un scor covârşitor pentru un nou mandat de şase ani, a promis marţi că va...69

Local
21 mar 00:00LocalAccident rutier la Movilița din pricina vitezei și a poleiului!

Un accident rutier a avut loc la Movilița, marți, 20 martie, în urma căruia două persoane au fost rănite. Mai...92

21 mar 00:00LocalCe se mai vinde şi ce mai cumpără amatorii de chilipiruri din Constanţa

Răspunsul e: ORICE! Indiferent că vorbim despre licitaţii pentru bunuri scoase la vânzare de ANAF, de executorii...205

21 mar 00:00LocalCondamnată pentru că s-a branșat ilegal la Enel și pusă la plată!

Mariana Sasu a fost condamnată la 1 an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de furt de...212

21 mar 00:00LocalControale la Constanța: se fumează în baruri și câinii periculoși sunt plimbați fără botniță!

Politiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală, în perioada 12.03.2018- 18.03.2018, au acționat...340

21 mar 22:39LocalIMPACT TERIBIL: A intrat cu mașina în copac!

Polițiștii constănțeni, la data de 20 martie a.c., au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier...1070

21 mar 22:44LocalAu fost premiați cei mai buni profesori și studenți de la Universitatea „Ovidius”. Dr. Liliana Tuță, profesorul de la Medicină, cel mai apreciat de studenți!

Săptămâna aceasta, se desfășoară Zilele Universității „Ovidius” 2018, marcate printr-o serie de evenimente....966

21 mar 00:10LocalFlorin Munteanu, Radio Sky: 'Andrei Gheorghe a fost un defect frumos; a inovat emisiunile de radio'

Andrei Gheorghe nu mai este; cunoscutul prezentator şi realizator de radio şi tv a murit la doar 56 de ani. Omul de...1213

21 mar 22:08LocalAccident rutier în Lazu: o femeie a ajuns la spital!

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier. Conform primelor cercetări, un bărbat, de 60 se ani, a...1512

21 mar 22:37LocalO delegație a Centrului Cultural Teodor Burada a fost la Chișinău

O delegație a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” a participat luni, 19 martie 2018, la...202

21 mar 00:18LocalPersoană DECEDATĂ după ce a căzut în puț în localitatea Corbu

Ghinion curat pentru un agent de pază care lucra în zona carierei Luminița, din localitatea Corbu, județul...3484

Politică
21 mar 00:00PoliticăForțele Navale se modernizează! Ce condiții pune Ministerul Apărării pentru construirea celor patru corvete multifuncționale

Ministerul Apărării Naționale are planuri mari pentru Forțele Navale, ministrul Mihai Fifor anunțând, încă din...75

21 mar 00:23PoliticăCSM, intervenție de URGENȚĂ: solicită LISTA NEAGRĂ și desecretizarea protocoalelor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are o intervenție în forță, pe două dintre scandalurile care țin capul...192

21 mar 00:19PoliticăDECIZII în CSAT: A fost admisă cererea Comisiei de anchetă pentru SIPA

Marți, 20 martie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă...238

21 mar 00:21PoliticăCele trei legi ale Justiţiei intră luni la votul final în plenul Senatului

Cele trei legi ale Justiţiei adoptate marţi de plenul Camerei Deputaţilor - legea 303/2004 privind statutul...177

21 mar 00:19PoliticăSurpriza zilei: Liviu Dragnea nu a votat legile justiţiei

În timp ce reprezentanţii Coaliţiei PSD-ALDE acuză opoziţia că doreşte doar tergiversarea modificării legilor...254

21 mar 21:34PoliticăBrăiloiu: 'România, pe primul loc în NATO la alocări bugetare pentru apărare'

Senatorul Tit-Liviu Brăiloiu a prezentat în plenul Senatului din 20.03 o declarație politică cu titlul “România,...210

21 mar 00:20PoliticăPalaz: „Unirea este un act al românilor și așa trebuie să rămână”

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean Constanța, de pe data de 27 martie a.c., primul punct face referire...561

21 mar 00:20PoliticăConsiliul Județean Constanța stabilește prețul unei tone de iarbă

Nu este o glumă! În ședința Consiliului Județean Constanța de pe data de 27 martie a.c., există un proiect de...492

21 mar 22:38PoliticăCine îl va înlocui pe George Muhscină în Consiliul Județean Constanța

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean Constanța, care va avea loc pe 27 martie, se află două proiecte...402

21 mar 00:20PoliticăKelemen Hunor, atac dur la adresa CCR. "România nu este un stat model"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţional...247

Monden
21 mar 00:00MondenA MURIT ANDREI GHEORGHE!

Andrei Gheorghe, cunoscutul prezentator și realizator de emisiuni radio și televiziune, a fost găsit mort luni...53

21 mar 00:00MondenDe ce și-a botezat Liviu Vârciu fetița în Postul Paștelui

De ce și-a botezat Liviu Vârciu fetița în Postul Paștelui. Artistul a explicat în cadrul emisiunii de la Antena 1,...61

21 mar 00:00MondenFeli, pentru prima dată în postură de jurat. „E foarte greu, într-o zi o să mor aici”

Feli, pentru prima dată în postură de jurat, în cadrul emisiunii ”The Four – Cei 4”, care va avea premiera pe...52

21 mar 00:00MondenCristian Țânțăreanu, internat în spital. Care este starea lui acum. ”Am luat morfină”

Cristian Țânțăreanu, internat în spital. Starea de sănătate acestuia nu este deloc bună, după ce în anul 2011,...73

21 mar 00:00MondenSoția lui Mihai Petre, însărcinată pentru a doua oară

Soția lui Mihai Petre, însărcinată pentru a doua oară. Elvira a postat pe contul de socializare, o imagine în care...55

21 mar 17:22MondenValsul lui Smiley se afla pe locul 1 în topul difuzărilor. „Este o piesă diferită”

Valsul lui Smiley se afla pe locul 1 în topul difuzărilor. Deși este o piesă diferită de trendurile din muzica...55

21 mar 00:00MondenBen Affleck și-a arătat tatuajul uriaș de pe spate în Hawaii

Cunoscutul actor Ben Affleck și-a arătat tatuajul uriaș de pe spate, la doi ani după ce a spus despre el că este...67

21 mar 00:00MondenLin-Manuel Miranda şi Ben Platt cântă împreună pentru a susţine marşul tinerilor împotriva armelor

Două dintre marile vedete de pe Broadway, Lin-Manuel Miranda şi Ben Platt, şi-au unit forţele într-un nou cântec...52

21 mar 00:00MondenCântăreaţa Mireille Mathieu, numită ambasadoare a limbii ruse de către Institutul Puşkin

Cântăreaţa Mireille Mathieu a anunţat luni că Institutul Puşkin din Moscova a numit-o ''ambasadoare a limbii ruse...55

21 mar 00:00MondenSteven Spielberg consideră mişcarea Time's Up „un moment decisiv“ pentru industria cinematografică

Regizorul american Steven Spielberg şi-a exprimat duminică sprijinul faţă de mişcarea împotriva hărţuirii...53

Mapamond
21 mar 00:00MapamondSarkozy, fostul preşedinte al Franţei, REŢINUT de Poliţie

Nicolas Sarkozy, fostul președinte francez, a fost reținut de poliție în cadrul unei anchete referitoare la...64

21 mar 00:00MapamondGrav accident rutier în Olanda: Cinci români morţi şi trei răniţi

Cinci cetăţeni români şi-au pierdut viaţa şi alte patru persoane, dintre care 3 români, au fost grav rănite...62

21 mar 00:00MapamondExplozie la un magazin din Chişinău, soldată cu doi morţi

O explozie a avut loc marţi dimineaţa în centrul Chişinăului într-un magazin alimentar, provocând moartea a două...58

21 mar 00:00MapamondIgor Dodon: „Prin susţinerea unionismului, există riscul ca duşmanul numărul unu al moldovenilor să fie românii“

Curentul unionist reprezintă un pericol pentru statalitatea Republicii Moldova, a declarat preşedintele Republicii...58

21 mar 00:00MapamondCEDO condamnă Ankara pentru menţinerea în detenţie a doi jurnalişti turci

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Turcia pentru reţinerea a doi jurnalişti, Mehmet...56

21 mar 00:00MapamondCazul Skripal: Diplomaţi ruşi expulzaţi părăsesc ambasada de la Londra

Diplomaţi ruşi au părăsit marţi ambasada ţării lor la Londra, înainte de expirarea, la miezul nopţii, a...60

21 mar 00:00MapamondUE: 650.000 de persoane au cerut azil în 2017, jumătate din recordul înregistrat în 2015

Un număr de 649.855 de persoane au cerut azil în Uniunea Europeană în anul 2017, număr cu aproape jumătate mai mic...54

21 mar 00:00MapamondO persoană a fost rănită în urma exploziei unui colet-capcană în statul american Texas

Un angajat al companiei americane de curierat rapid FedEx a fost rănit marţi în explozia unui colet-capcană produsă...56

21 mar 00:00Mapamond„Fără să-şi asume riscuri, un tânăr îmbătrâneşte“, le-a spus tinerilor Papa Francisc

Papa Francisc le-a cerut luni tinerilor să-şi asume riscuri şi să ajute Biserica să se reînnoiască, cu prilejul...55

21 mar 00:00MapamondPână în 2050, circa 5 miliarde de oameni ar putea trăi în zone cu acces redus la apă

Lumea ar trebui să se îndrepte către natură pentru a identifica modalităţi mai eficiente în vederea asigurării...56