REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cine nu-şi îngrijeşte locurile de veci riscă să le piardă!

Cine nu-şi îngrijeşte locurile de veci riscă să le piardă!

Replica API 27 ianuarie 2016 | 16:08 239

E lege

E lege

Noua lege funerară aduce schimbări majore. Două dintre modificările aduse se referă la faptul că înmormântările se pot face fără preot, iar priveghiul nu va mai fi ţinut acasă. Astfel, conform noilor reglementări, chiar dacă nu ai bani să îţi duci mortul la o casă mortuară, trebuie să te supui legii. Mare atenţie, constănţeni, şi în ceea ce priveşte locul de veci pe care îl deţineţi, deoarece cei care nu au grijă de morminte şi le lăsă în voia sorţii, îşi pot pierde titlul de proprietate. Totodată, românii pot avea parte de o înmormântare civilă sau laică şi, mai ales, pot anunţa din timpul vieţii dacă vor fi incineraţi sau înhumaţi.

Chestionat pe această temă, preotul Eugen Tănăsescu a specificat că preoţii vin la înmormântări dacă sunt chemaţi. „Nu este o obligaţie ca preotul să fie chemat la înmormântare. Preotul nu este băgat pe gât nimănui, el este chemat la slujbă. Cine nu vrea, nu cheamă. Legea prevede că înmormântările se fac după cum doreşte răposatul sau familia acestuia”, a declarat preotul.

„Înmormântarea poate fi religioasă sau laică, precedată sau nu de incinerare. Locul şi modalitatea înmormântării vor fi conforme voinţei exprimate în timpul vieţii de persoana decedată, fără nici o modificare a ultimei voinţe a acesteia”, se arată în art.16 al Legii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din România. Un alt aspect al legii este cel legat de morminte. Astfel, dacă un loc de veci este lăsat în paragină timp de doi ani, administrația are dreptul de a confisca locul, potrivit dreptul-omului.org.

Cât despre priveghiul acasă și locurile de veci lăsate în paragină preotul, Eugen Tănăsescu a afirmat că într-adevăr este o noutate care vine în urma unor reglementări ale Uniunii Europene. „Probabil este interzis priveghiul acasă deoarece România trebuie să se supună unor norme europene. Despre morminte s-a mai discutat la un moment dat, despre estetica mormântului și era o prevedere în lege care spunea că se poate confisca un mormânt dacă proprietarul nu se îngrijește de mormânt.” Noile reglementări ale Uniunii Europene mai precizează că familia trebuie să aștepte o oră înainte de a duce persoana decedată la casa mortuară.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102