REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cine se opune modificărilor Codului Penal şi de Procedură Penală, în ţară şi la Bruxelles

Cine se opune modificărilor Codului Penal şi de Procedură Penală, în ţară şi la Bruxelles

Replica API 27 ianuarie 2019 | 18:28 273

România are nevoie de un nou Cod Penal şi un nou Cod de Procedură Penală. Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, speră ca până în anul 2020 să existe o dezbatere pe noile coduri. Situaţia la ora actuală impune o astfel de măsură.

Prevederile actualelor coduri au fost contestate la Curtea Constituţioanlă a României (CCR), însă deciziile CCR nu au fost transformate de parlamentari în text de lege, deşi aşa era normal. Nu doar Parlamentul României bate pasul pe loc. Presiuni contra unor noi coduri se fac şi din partea Bruxelles-ului. “Parlamentul nu a fost în stare de vreo 3 ani să pună în acord prevederile deciziilor Curţii Constituţionale cu textul de lege, măsură care este obligatorie. În 45 de zile trebuia să treacă peste orice presiune făcută de o anume parte a mediei, de anumite oficine de propagandă, de băieţii din servicii şi trebuia să pună această legea în contextul deciziei”, a explicat Norica Nicolai, prezentă vineri, 25 ianuarie 2019, la Constanţa.

Actualul cod penal nu are o viziune de politică penală

Unele elemente de drept din actualele coduri au fost luate din codurile din străinătate şi răstălmăcite pentru a pune “în practică acest mecanism nenorocit pe care am funcţionat 10 ani”, este de părere Norica Nicolai. “Dar părerea mea este că un cod, şi am avut discuţii cu ministrul Toader (n.r. ministrul Justiţiei, Tudor Toaser), un cod care are peste 70 şi ceva de texte declarate neconstituţionale, nu este un cod care să aibă o viziune de politică penală. Codul acesta a fost făcut special şi merită o analiză pentru a crea aceste mecanisme de control. Are câteva elemente luate din diverse sisteme de drept, care sunt puse şi pentru că Parlamentul a acceptat cu foarte mare uşurinţă asumarea răspunderii. Nu a citit nimeni, nu a dezbăut nimeni. Ei şi-au făcut treaba aşa, au introdus nişte elemente în materie de probaţiune, care sunt absolut nedemocratice. Chestiunea aceea cu suspiciunea rezonabilă pe care ne-au vândut-o ca fiind din dreptul american, da este în dreptul american, dar suspiciunea rezonabilă acolo intervine în deliberarea cu privire la o pedeapsa pe care o dau juraţii, şi dacă ai o suspiciune rezonabilă că nu suficiente probe de vinovăţie, poţi să spui că este nevinovat. Dar la noi s-a întors lucrul acesta şi dacă am eu o suspiciune rezonabilă că cineva ar fi făcut ceva, ar fi furat, ar fi fluierat în biserică, atunci pot să-i dau drumul la un dosar penal. Deci toate lucrurile acestea au fost bine pregătite prin legi care să-i sprijine să pună în practică acest mecanism nenorocit pe care am funcţionat 10 ani”, a declarat Norica Nicolai.

“Apare Bruxelles, apare doamna Macovei, apar nu ştiu câte oficine de presă şi spun că nu ştiu ce vrei să faci”

Europarlamentarul ALDE a mai afirmat că la cum decurg lucrurile nu prea se doreşte modificarea codurilor, întrucât de fiecare dată apar presiuni din partea Bruxelles-ului, a europarlamentarului Monicăi Macovei şi o parte a mass-mediei. “Şi eu am avut o discuţie cu domnul Toader (n.r. ministrul Justiţiei, Tudorel Toader). Sper să pună în acord, pentru că vedeţi câtă dezbatere este în jurul codurilor şi cât de puţin se doreşte chestiunea aceasta. Cum vrei să pui în acord un text cu decizia Curţii Constituţionale, care este standardul meu clar de stat de drept, atunci apare Bruxelles, apare doamna Macovei, apar nu ştiu câte oficine de presă şi spun că nu ştiu ce vrei să faci. Să spânzuri pisica de bec? Doamne iarta-mă, că altceva nu înţeleg!”, a mai subliniat Norica Nicolai. Europarlamentarul ALDE afirmă însă că nu este de ajuns să fie legiferate deciziile CCR şi că soluţia o reprezintă emiterea de noi coduri penale şi de procedură penală. “Dacă Curtea spune, pune-le în acord şi fă-le cum le spune Curtea. Dar asta nu ajută foarte mult justiţia. Este nevoie de o operă de legiferare foarte clară. Este interesant, poate cineva va scrie vreodată o carte despre cum a început această operă de legiferare, cine sunt băieţii ăia care au luat banii pentru cât au scris, cât au copiat. Cărţile din cărţi se fac”, a mai subliniat Norica Nicolai. Europarlamentarul ALDE a precizat că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va crea un grup pe minister şi va începe o operă de legiferare, care speră ca până în anul 2020 să intre în dezbatere.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cat este PSD ul la guvernare nu vor fi in stare sa faca nimic Sa ke fie rusine.
0
0
Cand se da legea raspunderii magistratilor? Asteptam de atatia ani
1
0
Trebuia sa fie la parnaie de mult timp, pentru toate mizeriile facute acestei tari! Ati auzit vreun american, neamt, francez sau rus vorbind asemenea idiotenii cate a vorbit Macovei despre Romania? Cred ca Romania nu este mai corupta sau are mai multe probleme de sistem ca alte tari din lume, sa fim seriosi!
9
3
Felicitari pentru articol.
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218