REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Cine sunt carderii ridicaţi de procurorii DIICOT, după zeci de percheziţii în Constanţa şi Valu

Cine sunt carderii ridicaţi de procurorii DIICOT, după zeci de percheziţii în Constanţa şi Valu

Replica API 13 ianuarie 2015 | 00:01 3263

Patroni de baruri şi scandalagii

Patroni de baruri şi scandalagii

Aproximativ 30.000 de lei, 200 de carduri blank, dispozitive artizanale, circuite şi componente electronice, precum şi o cultură indoor de canabis au fost descoprite în urma celor 34 de percheziţii efectuate în cursul zilei de joi, 8 ianuarie, la locuinţele membrilor unei grupări specializate în comiterea de infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronică. Percheziţiile au fost coordonate de DIICOT Ploieşti, iar printre suspecţi se află şi un interlop din clanul “Spaniolul”, dar şi Daniel Ghiaţă din Valul lui Traian. Magistraţii din Prahova au respins cererea procurorilor cu privire la luarea măsurii arestului preventiv, dar decizia nu este definitivă. Menţionăm că Papaiani este arestat de la mijlocul lunii decembrie 2014.

În urma percheziţiilor desfăşurate în dimineaţa de joi, 8 ianuarie, de poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Ploieşti, s-au ridicat 30.000 de lei, precum şi 200 de carduri bancare blank, o tastatură falsă de bancomat, un dispozitiv artizanal de înregistrare video, destinat a fi montat pe terminale A.T.M., un terminal P.O.S. şi mai multe circuite şi componente electronice ce pot fi utilizate ca parte integrantă în dispozitive de skimming. De asemenea, în locuinţele percheziţionate, poliţiştii au descoperit o cultură indoor de canabis, cuprinzând zece plante, aflate în diferite stadii de maturitate, împreună cu instalaţiile de iluminare şi încălzire aferente, precum şi trei punguţe, conţinând aproximativ 6 grame de droguri. Prejudicul estimat, cauzat prin activitatea infracţională a persoanelor bănuite, este de aproximativ 400.000 de U.S.D. Percheziţii au avut loc şi în municipiul Constanţa, dar şi în Valu lui Traian, la domiciliul lui Daniel Ghiaţă. Pe listă mai apare şi un interlop din clanul “Spaniolul”, respectiv Stere Sorin Papaiani.

Papaiani, căutat în Ungaria la finele anului 2014

Stere Sorin Papaiani, de 34 de ani este un cunoscut interlop constănţean, membru al clanului “Spaniolul”. La finele anului 2014, acesta era căutat de autorităţile din Ungaria pentru săvârşirea a 49 de fapte infracţionale. Astfel, pe 11 decembrie anul curent, Curtea de Apel Constanţa a fost sesizată cu privire la mandatul europen de arestare, emis de Tribunalul din Ungaria. „La data de 10.12.2014, poliţiştii Compartimentului Criminalitate Itinerantă din cadrul Serciciului Investigaţii Criminale l-au depistat pe Stere Sorin P. de 34 de ani, din Constanţa, pe numele căruia Tribunalul Central din Peste-Ungaria a emis mandat european de arestare pentru comiterea infracţiunii de fraudă bancară”, au precizat reprezentanţii IPJ Constanţa la mijlocul lunii decembrie. Potrivit procurorilor, Stere, alături de alte persoane rămase neidentificate, este acuzat de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi accesul ilegal la un sistem informatic. Mai exact, în perioada 6 şi 30 noiembrie 2008, Papaiani, alături de complicii săi, a retras de 49 de ori bani de la ATM-urile City Bank din Gyor, Ungaria, folosind carduri falisificate. Datele îi veneau din Norvegia, fiind sustrase din bazele de date ale benzinăriilor, iar ei produceau carduri, creând astfel un prejudiciu de 225.000 de forinţi. Totodată, menţionăm că inculpatul a participat la numeroase scandaluri în Constanţa, care s-a lăsat cu lovituri, cu maşini incendiate şi spitalizări, la mijloc, în principal, fiind vorba de răfuieli ale clanurilor interlope. Individul a fost arestat încă de atunci, pe numele lui existând mandat european de arestare.

Patron de bar şi scandalagiul care a spart geamurile unei case de amanet din zona CET

Tot din Constanţa sunt şi inculpaţii: Valică Ţârlea, Bogdan Valentin Atanasiu, Marius Gabriel Bercea, Florin Chiriţă, Mihai Iulian Motocu, Cosmin Andrei Ozun, Constantin Stăuceanu, Georgian Gorea şi Eugen Manea. Astfel, Bercea este patronul unui bar din zona liceului Pedagogic. Acesta, în anul 2012 a încercat să aplaneze un conflict izbucnit în faţa localului, dar a ajuns chiar el la spital, constituindu-se parte civilă în dosar. Un alt suspect, Cosmin Andrei Ozun, în anul 2009, a spart geamurile unei case de amanet din zona CET, situată pe Aleea Egretei, nervos fiind că a primit prea puţini bani pe telefonul mobil. Se afla în stare avansată de ebrietate şi tot el a fost cel care a chemaz o ambulanţă întrucât se tăiase la mâna când a spart geamul. A fost săltat de poliţişti din ambulanţă. Magistraţii Tribunalului Prahova au respind propunerea DIICOT de luare a măsurii arestului preventiv. Reamintim că oamenii legii au efectuat 34 de percheziţii domiciliare, dintre care 21 în Constanţa, 3 în municipiul Bucureşti, 4 în judeţul Prahova, 3 în judeţul Vâlcea şi câte una pe raza judeţelor Bistriţa –Năsăud, Brăila şi Hunedoara, la membrii unei grupări specializate în comiterea de infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronică. Din investigaţii a reieşit că, în perioada aprilie 2013 – decembrie 2014, membrii grupării ar fi confecţionat şi procurat dispozitive artizanale destinate copierii datelor de identificare ale instrumentelor de plată electronică utilizate la terminale P.O.S., A.T.M. sau în benzinării, pe care le-ar fi folosit pe teritoriile mai multor state (Germania, Suedia, Danemarca, Norvegia, Turcia, Franţa, Marea Britanie, Spania). Ulterior, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronică obţinute ar fi fost utilizate pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar, atât în ţări unde a fost derulată activitatea de skimming, cât şi pe teritoriul altor state precum Ecuador, Filipine, Panama şi Jamaica şi România. În documentarea activităţii infracţionale a membrilor grupării, s-a cooperat cu instituţii de aplicare a legii din Germania, Franţa, Suedia şi Turcia. În acelaşi doar mai sunt cercetaşi şi Mircea Lepădatu, din Bucureşti, şi Adrian Lepădatu, din Brăila, dar şi Oliver Eugen Bartha, Dumitru Sanghi, Dumitru Stratan, Ştefăniţă Cornel Şişnea, Iancu Bogdan Vlismas, Octavian Sulimovici, Marinaş Iordache.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218