REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cine sunt chinezii care au preluat Rompetrol: au început cucerirea Europei prin Slavia Praga

Cine sunt chinezii care au preluat Rompetrol: au început cucerirea Europei prin Slavia Praga

Replica API 16 decembrie 2015 | 00:00 349

Un plan bine pus la punct

Un plan bine pus la punct

Ye Jianming şi Jean Claude Juncker (Sursa foto: english.cri.cn)

Chinezii sunt noii acţionari majoritari ai Rompetrol, printr-o investiţie care a luat prin surprindere piaţa, iar România devine, astfel, a doua poartă deschisă de una din cele mai mari companii de investiţii din lume în Europa, după achiziţiile făcute în luna septembrie în Cehia. CEFC China Energy a preluat 51% din KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, în cadrul unor acorduri cu o valoare totală de 40 de miliarde dolari semnate luni la Beijing. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, dar KMGI este evaluat la 500 de milioane- 1 miliard de dolari.

Chinezii devin astfel al patrulea proprietar al Rompetrol, fosta companie de stat românească privatizată în favoarea defunctului Dinu Patriciu şi intrată ulterior în proprietatea KazMunaiGas, compania petrolieră de stat a Kazahstanului. Prin Rompetrol, chinezii au intrat pe pieţele a şase state europene şi devin jucători de calibru în industria energetică regională. Iar impactul pentru Constanţa este semnificativ, din moment ce aici se află cel mai important activ al Rompetrol- rafinăria Petromidia de la Năvodari, care este şi unul din marii clienţi ai Oil Terminal.

CEFC este un conglomerat privat chinez, cu afaceri în special în petrol şi gaze, dar şi în servicii financiare, transport, imobiliare, turism şi logistică. Cu afaceri de 35 de miliarde de dolari în 2014 şi 20.000 de angajaţi, CEFC este al şaselea cel mai mare fond privat de investiţii din China şi între primele ale lumii. Cea mai importantă participaţie la CEFC este deţinută de Shanghai Energy Fund Investment Ltd (SEFI), controlată de Ye Jianming, care este şi preşedintele CEFC, una din figurile reprezentative ale noului val de tineri oameni de afaceri chinezi. Preluarea Rompetrol de către CEFC nu este întâmplătoare, ci face parte din strategia de expansiune globală a Chinei.

KazMunayGas avea nevoie disperată de noi fonduri pentru a-şi reduce datoriile, care la sfârşitul lui 2014 se situau la 18 miliarde de dolari, pe o piaţă globală pe care petrolul cunoaşte o cădere fără precedent, iar aceasta a fost oportunitatea perfectă pentru chinezi. Pentru Europa, „invazia” a primit denumirea de Drumul Mătăsii, plan anunţat de preşedintele Xi Jinping în 2013 şi menit conectării Chinei la economia bătrânului continent, cu investiţii anunţate de 40 de miliarde de dolari. În ultimii ani, au existat mai multe întâlniri la cel mai înalt nivel între oficiali chinezi şi ai ţărilor central şi est europene, iar favorite păreau pentru rolul de avangardă Polonia şi Ungaria.

Investiţii majore în Cehia. România, a doua pe lista chinezilor

Spre surprinderea multora, China a ales în cele din urmă Cehia, iar la foarte scurt timp, iată, România. În mai 2015, CEFC a preluat o parte din fondul de investiţii ceho-slovac J & T Finance group, pentru ca în septembrie chinezii să dea lovitură după lovitură: Pivovary Lobkowicz Group (unul din cei mai mari producători cehi de bere), compania aeriană Travel Service, Zivnobanka şi Martinic Palace (două din cele mai celebre şi mai frumoase clădiri din Praga), dar şi Slavia Praga, unul din cele mai mari cluburi de fotbal din Cehia. Acum, CEFC a schimbat radical registrul şi preia colosul KMGI, fostul Rompetrol, iar România devine brusc una din destinaţiile majore ale Chinei în Europa centrală şi de sud-est.

Pentru a ne face o idée asupra impactului pe care China îl are în acest moment în această regiune, amintim că Rompetrol are peste 1.000 de benzinării în România, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa, Spania şi Georgia, iar CEFC a anunţat deja că va investi miliarde de dolari pentru extinderea reţelei până la peste 3.000 de benzinării. În plus, Rompetrol operează două rafinării, Vega Ploieşti şi Petromidia Năvodari, cea din Constanţa fiind şi una din cele mai moderne din Europa. Preluarea Rompetrol este a doua lovitură majoră a Chinei în România, după anunţul din noiembrie, când asiaticii au anunţat că vor investi 6 miliarde de dolari pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367