rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cine sunt întreprinzătorii români care au devenit milionari din producţia de borş

O nişă de afaceri este ca o nişă dintr-un ecosistem. De îndată ce a fost depistată de specia adaptată respectivelor condiţii de mediu, e luată în stăpânire cât ai clipi.

La fel, într-o piaţă tot mai concurenţială, în care afacerile devin tot mai rafinate, pentru a lua faţa concurenţei cu inovaţii care mai de care mai sofisticate, o mână de investitori în industria alimentară au ocupat o nişă de business arhaică, care la prima vedere te face să zâmbeşti: "producţia de borş", sau altfel spus, au făcut bani din apă amestecată cu tărâţe şi banala drojdie.

Dacă însă aţi afla că în România există câţiva "milionari din borş", aţi deveni brusc sobri, ba unii dintre dumneavoastră aţi bombăni uşor invidioşi. Într-un studiu al companiei Nielsen realizat în intervalul decembrie 2011-mai 2012, s-a observat că un număr de cinci companii îşi împărţeau 74,7% din piaţa borşului, din punct de vedere al volumului de vânzări şi 73,9% din valoarea vânzărilor. Lider era la acel moment "borşul Dănilă", urmat de "borşul Dalco". Pe locul trei se afla "borşul Acrişorul", pe patru "borşul ABC" şi pe cinci "borşul Pf Enache".

Însă în ultimul an clasamentul s-a schimbat, urmare a pătrunderii agresive pe piaţă a "borşului Olimpia" şi a "borşului Contec", cu variantele lor borş proaspăt/borş pasteurizat, produse de Contec Foods din Tecuci, companie care din 2012 până în prezent a reuşit să-şi securizeze o felie masivă din piaţa borşului din România, pătrunzând pe rafturile marilor retaileri, de la hypermarketuri, până la reţele de discounteri.

Zeama neaoş-românească e folosită în mod tradiţional pentru acritul ciorbelor, dar revistele de sănătate i-au dezvăluit în ultimii ani şi grozave calităţi nutriţionale dacă este servit pe post de băutură răcoritoare. În fotografie o puteţi vedea pe cântăreaţa Andreea Bănică, căreia papparazzi Cancan i-au descoperit secretul siluetei.

Cine sunt barosanii borşului din România?

Contec e doar ultimul venit (în forţă), pe o piaţă dominată de pionieri în branşă, care au în spate o activitate care datează în unele cazuri din 1995. Cine sunt ceilalţi grei care se luptă să-şi vadă prezente produsele în cât mai multe ciorbe ale românilor?

SF Invest 2000 SRL, producătorul "borşului Dănilă"

Firma SF Invest 2000 SRL, al cărei patron, Sorin Dănilă, a dat numele borşului, a reuşit performanţa de a realiza în intervalul 2005-2012 o cifră de afaceri cumulată de 18,345 milioane lei şi un profit de 900.000 lei. În ultimii 3 ani încheiaţi, producătorul borşului Dănilă a avut vânzări anuale în valoare de aproximativ 0,9-1 milion de dolari, cu 21 de angajaţi. Dacă iniţial producătorul lui "Dănilă", prezent pe rafturile hypermarketurilor Carrefour şi la discounterul Profi, îşi acrea borşul prin adaos de acid citric (E330), urmare a concurenţei acerbe (în care competitorii se lăudau că borşul lor este "E 330 free"), a renunţat la această practică şi acum în compoziţia "borşului Dănilă" nu mai regăsim decât componentele naturale. Am vrut să-l intervievăm pe Sorin Dănilă în mai multe rânduri în diverse momente din decursul ultimului an calendaristic, dar mereu persoanele care răspundeau la numerele de telefon afişate pe sticlele de borş ne ne-au spus că "domnul Sorin Dănilă nu este în ţară momentat. Este în străinătate. Probabil revine pe luna viitoare". În alte discuţii, am reuşit să afăm că domnul Dănilă ar fi în Germania. Ca o curiozitate, borşul, deşi l-a făcut milionar pe Sorin Dănilă, nu e afacerea cea mai bănoasă în care a fost implicat. Acesta a făcut parte şi din acţionariatul companiei Cumpăna 1993, alături de fratele său Florin Dănilă, până în 2009, când şi-a cedat celui din urmă acţiunile. Cumpăna 1993 este o firmă cu peste 350 de angajaţi, a cărei cifră de afaceri a fost de 40 milioane lei în 2012, lider în închirierea de dozatoare de apă filtrată către companii, pentru consumul de zi cu zi al angajaţilor şi clienţilor. Precizăm că în acest context, al afacerilor cu apă de băut filtrată, privită din exterior, lansarea pe piaţă a borşului Dănilă a venit ca un pas firesc de diversificare şi valorificare a expertizei anterioare de business, deoarece în obţinerea unui borş de calitate, o apă bună este unul din cele trei ingrediente esenţiale.

Dalco Prodcom SRL, producătorul "borşului Dalco"

Firmă din Urziceni cu 13 angajaţi, care-l are ca asociat unic şi administrator pe Damian Nicolae, a avut în domeniul de activitate şi "baruri", dar şi "alte transporturi terestre de călători pe bază de grafic", însă marea lovitură a dat-o prin buna exploatare a codului CAEN: "Fabricarea altor produse alimentare neclasificate în altă parte", adică din producţia de borş şi vânzarea lui prin intermediul supermarketurilor. De pe site-ul companiei Dalco, singurele informaţii pe care le putem afla sunt următoarele: "Suntem o companie cu capital privat în totalitate românesc şi existăm pe piaţă din 1994. Am început să producem borş din 2000". Pe domnul Damian Nicolae am încercat în mai multe rânduri să-l convingem să ne acorde un interviu despre cum i-a venit ideea şi cum a ajuns unul din liderii pieţei borşului din România, însă ne-a refuzat de fiecare dată, în una din convorbiri invocând argumente de bun simţ legate de mediul concurenţial în care activează, dar pe care nu le putem cita, neavând acordul domniei sale. Din rezultatele financiare ale companiei, constatăm că cifra de afaceri cumulată a Dalco este de 9,78 milioane lei, începând din 1999 până în 2012 (din care 65% a fost realizată în intervalul 2008-2012), în timp ce profitul cumulat în intervalul 2008-2012 a fost de 550.000 lei. Comparând cifrele, Dalco rulează o afacere cu 35-40% mai mică decât competitorul Dănilă.

ABC SRL, producătorul "borşului ABC"

Firmă din Tecuci, judeţul Galaţi, al cărei patron, Emil Dicu, a început producţia de borş la sugestia unui prieten, în urmă cu 18 ani. Povestea lui e una romantică, demnă de a unui pionier al borşului, acesta începând cu o oală de 50 de litri pusă pe aragazul din bucătărie, în 1995, dată la care era o iniţiativă îndrăzneaţă, ţinând cont că Emil Dicu nu ştia să mai existe altcineva care să producă industrial borş. Ulterior, după multe rateuri şi după ce şi-a transformat camera în care ţinea borşul în saună (trebuia să o menţină în permanenţă la 35-40 de grade), a izbutit, lansând la acea vreme un produs nemaiauzit: borşul de putină la pungă.

Din 1999 până în 2012, Emil Dicu a avut o cifră de afaceri cumulată de 21,2 milioane lei, din care 75% realizată din 2007 încoace şi în intervalul 2008-2012 a avut un profit cumulat de 3.868.672 lei (adică de peste 1,1 milioane dolari, sau aproximativ 850.000 euro).

Deşi vânzările de "borş ABC" suflă în ceafa vânzărilor competitorului "Dănilă", specificul ABC SRL este că spre deosebire de Dănilă, care beneficiază de o vastă distribuţie naţională, ABC s-a extins cu precădere pe piaţa din Moldova şi în Capitală, având distribuitori în Bucureşti, Bacău, Bârlad, Huşi, Buzău, Râmnicu Sărat, Galaţi, Brăila, Prahova şi Dâmboviţa. Cu toate acestea trebuie subliniat şi că bazinul cel mai mare de consumatori de borş este localizat în Moldova, deci focalizarea ABC SRL pe o distribuţie regională nu e deloc neinspirată.

Luptă inegală pe piaţa borşului. Contec Foods vine din altă ligă

Ceilalţi producători de borş nu au puterea financiară, logistică şi nici expertiza de business ca să concureze de la egal la egal cu firma Contec Foods, odată ce aceasta a decis să intre pe piaţa borşului. Asta datorită diferenţei de calibru între actorii de pe piaţă. În condiţiile în care cifra cumulată de afaceri a Contec, din clipa privatizării, în 2002, până în 2012 este de 442 milioane de lei (adică peste 100 milioane euro), din care fiecare din ultimii doi ani au fost încheiaţi cu vânzări de aproximativ 75 milioane lei, care are o rată medie de profit de 10% şi chiar peste, e greu de crezut că nişte firme de 25 de ori mai mici vor putea să-i ţină piept în cazul în care ar adopta o strategie agresivă de cucerire a pieţei. Singurul competitor pe termen lung ar putea fi SF INVEST 2000 SRL, deţinută de familia Dănilă, care are în spate un business puternic în domeniul distribuţiei de apă (business-ul Cumpăna a generat din 2000 încoace o cifră de afaceri cumulată de 50 milioane de euro cu o rată de profit de 3,5%).

citeste mai mult pe www.agrointel.ro

joi, 15 august 20132750
Comentarii

00laundry money borsulica(14 aug 21:19)
actiunea borsul vindem apa in canada si aducem bani pentru investitii legal in rominia
mai mult...Economic
20 mai 00:00Economic7 din 10 companii româneşti amână plata facturilor; 53% nu au resurse financiare

Şapte din zece companii din România întârzie să-şi plătească facturile, în timp ce durata medie de încasare a...88

20 mai 14:15EconomicVânzările de autoturisme Dacia în Europa au crescut cu aproape 15%, în primele patru luni din 201993
20 mai 00:00EconomicIsărescu: Băncile vor fi obligate să crească dobânzile la depozite spre sfârşitul verii91
20 mai 00:00EconomicCardul Micro SD cu memorie de 1TB a fost lansat oficial. Costă mai mult decât telefonul Pixel al celor de la Google

Prezentat în cadrul Congresului Mondial de Mobile care a avut loc la Barcelona în luna februarie, cardul de memorie SD...95

20 mai 00:00EconomicPreţurile la electricitate au crescut pe toate pieţele din România în primul trimestru. Care sunt explicaţiile93
20 mai 00:00EconomicMinistrul Transporturilor a rupt contractul pentru centura ocolitoare a orașului Tecuci94
20 mai 00:00EconomicSuper camionul viitorului, prezentat de americanii de la Ford: F-Vision Future Truck

Ford a realizat un prototip de camion electric autonom, care arată viziunea companiei asupra vehiculelor viitorului,...72

20 mai 00:00EconomicPrima amânare la licitaţia pentru 80 de trenuri noi în România. Au fost admise contestaţiile cehilor de la Skoda şi spaniolilor de la Talgo78
18 mai 15:44EconomicAFM a aprobat 127 de dosare în cadrul Programelor ''Rabla'' şi ''Rabla Plus'' pentru persoane juridice289
18 mai 00:00EconomicSesiunea de depunere a cererilor de sprijin pentru dezvoltarea zonelor împădurite şi conservarea pădurilor, prelungită până pe 14 iunie

Sesiunile de depunere a cererilor de sprijin sau plată pentru accesarea schemelor de ajutor de stat aferente...259

18 mai 00:00EconomicGuvernatorul BNR: Nu văd motive de depreciere a leului; nu mă întrebaţi cât va fi cursul, pentru că nu ştiu271
18 mai 00:00EconomicBilanţ Ministerul Trasporturilor: 115 kilometri de autostradă construiţi în 2017 - 2019; alţi 180 de km urmează în 2019298
Vremea
17.1°17.1° - 17.1° duminică, 19 mai 2019
nori împrăștiațiUmiditate: 74%
Vânt: 2.36 m/s din SSV
Presiune: 1009.95 milibari

Loto
6/49111524252643
5/402522253112
joker31419284413
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 mai 23:53SportFlorian Walter, fostul acționar al lui Dinamo, a murit

Florian Walter a murit duminică, 19 mai, în jurul orei 22:00. Avea 56 de ani. Fostul investitor de la Dinamo, Petrolul...695

20 mai 23:52SportFCSB - CFR Cluj 1-0. Victorie de palmares a roș-albaștrilor. Teixeira a înscris golul campionatului

FCSB - CFR Cluj 1-0. Roș-albaștrii au obținut o victorie de palmares în fața campioanei. Filipe Teixeira a marcat...164

20 mai 23:52SportMarius Șumudică și-a reziliat contractul cu Al Shabab! Anunțul făcut de arabi

Marius Șumudică și-a reziliat contractul cu Al Shabab. Anunțul a fost făcut pe contul de Twitter al clubului...249

20 mai 00:00SportReacția lui Ianis Hagi când a fost pupat fără avertisment de o olteancă, după meciul de la Craiova

Ianis Hagi, la fel ca tatăl său, atrage mulți fani în jurul lui, iar acest lucru s-a întâmplat și după meciul...183

Local
20 mai 01:41LocalGladiatori și artefacte, în Noaptea Muzeelor, la Mangalia

Direcția Cultură și Sport Mangalia a organizat sâmbătă, 18 mai, între orele 18.00 – 24:00, cea de-a XV-a...359

20 mai 01:40LocalSeară cu istorie, culoare și muzică, la Muzeul „Carsium” Hârșova

În fiecare an, începând din 1977, pe 18 mai, muzeele din întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muzeelor....412

20 mai 23:46LocalCursuri de conducător de ambarcațiune de agrement, la Hârșova

Persoanele din orașul Hârșova și din împrejurimi interesate de obținerea unui certificat internațional de...425

20 mai 01:32LocalBRACONIERII DE STURIONI ucid și DELFINII! Administrația Rezervației Biosefera Delta Dunăre vrea să fie luate măsuri!

Sub pretextul că pescuiesc scrumbie, unii pescari braconează sturioni, atrag atenția reprezentanții Administrației...589

20 mai 01:33LocalRecuperarea Biancăi, un înger cu aripile frânte!

Bianca Maria s-a născut prin cezariană la 39 de săptămâni, după o sarcină fără probleme și cu nota 10 la...193

20 mai 01:36LocalDosare penale pentru șoferi băuți la volan

Poliţişti din cadrul Secției 2 Poliție au identificat sâmbătă, 18 mai a.c., în jurul orei 01.00, un bărbat, în...319

20 mai 01:36LocalDouă femei din Constanța au fost amenințate cu BĂTAIA: a intervenit poliția

Polițiști din cadrul Secției 3 Poliție au fost sesizați de către o femeie, de 63 de ani, din municipiul...460

20 mai 01:37LocalMandat pus în executare de oamenii legii

Polițiști din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac au identificat vineri 17 mai a.c., un bărbat, în vârstă de 27 de...465

20 mai 01:38LocalComercianţii ambulanţi, în vizorul Poliţiei Locale!

Direcția Generală Poliția Locală Constanța din cadrul Primăriei Municipiului Constanța își desfășoară...402

20 mai 01:30LocalAccident TERIBIL: maşină FĂCUTĂ PRAF!

În data de 18.05.2019, ora 00.15, un bărbat de 20 ani din Cernavodă, a condus un autoturism pe str. Industrială din...3666

Politică
20 mai 00:00PoliticăHoria Ţuţuianu: 'Românii trebuie să trimită pe data de 26 mai 2019, în Parlamentul European, patrioți'

"Jurnal de campanie PSD - Mihail Kogălniceanu. Împreună cu echipele PSD și TSD Constanța, am transmis locuitorilor...83

20 mai 00:00PoliticăSiegfried Mureşan a revenit la Constanţa: a stat de vorbă cu electoratul din Năvodari

Siegfried Mureşan, candidatul PNL pentru Parlamentul European a ales să revină în judeţul Constanţa, de data...104

20 mai 00:05PoliticăCorina Crețu: Cazinoul din Constanța se află pe locul șapte pe lista celor mai deteriorate edificii

Comisarul european Corina Crețu a fost prezentă alături de Victor Ponta și fostul premier, Mihai Tudose, duminică,...190

20 mai 00:06PoliticăVictor Ponta: Sunt convins că la alegerile din 26 mai vom lua peste 10%

Victor Ponta, președintele partidul PRO România a fost prezent duminică, 19 mai a.c., la Constanța pentru a susține...156

20 mai 01:42PoliticăEmil Boc uneşte PNL şi PMP: Băsescu anunţă susţinere comună pentru primarul Clujului

Preşedintele de onoare al PMP, Traian Băsescu, candidat la alegerile europarlamentare din 26 mai, a declarat...215

20 mai 00:07PoliticăDeputatul George Vişan: România trebuie să joace un rol major în regiunea Mării Negre

Săptămâna aceasta, plenul Camerei Deputaților a aprobat PLX 506/2018, respectiv Legea privind măsurile necesare...188

20 mai 01:31PoliticăConsiliul Local Tuzla sprijină acțiunile de cultură cu fonduri nerambursabile!

Consiliul Local Tuzla anunță acordarea de finanțare nerambursabilă de la bugetul local pentru proiecte și acțiuni...282

20 mai 00:03PoliticăPonta: Nicușor Constantinescu mi-a spus că va vota cu Dragnea pentru că i-a promis că îl scapă de pușcărie

"Nu am fost foarte bun prieten cu Radu Mazăre și nu mă bucur de răul lui", a spus Victor Ponta într-o conferință...2977

20 mai 01:40PoliticăConstanța, la ceas aniversar!

Marți, 21 mai a.c., sărbătorim Constanța! De-a lungul celor peste 2500 de ani de viață, generații întregi s-au...389

20 mai 01:35PoliticăGuvernul, lovitură pentru Kovesi: Ministerul condus de Carmen Dan vrea să recupereze peste 200.000 de lei de la fosta şefă a DNA

Pe data de 3 aprilie 2019, judecătoarea Francisca Vasile de la ÎCCJ a contestaţia formulată de Laura Codruţa Kovesi...542

Monden
20 mai 00:00MondenOlanda a câştigat Eurovision 2019

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, a câştigat Eurovision 2019, cu piesa "Arcade" , în urma finalei ce a avut...92

20 mai 00:00MondenCâți bani câștigă vedetele din afacerile cu haine! Adelina Pestrițu e cea mai scumpă

Adelina Pestriţu, Shelly şi 5 Gang, Ioana Petric, Smiley, Carla’s Dreams sau Diana Dumitrescu sunt doar câteva...100

20 mai 00:00MondenElena Gheorghe sărbătoreşte Ziua Naţională a Aromânilor

Joi, 23 mai, la Sala Palatului din Bucureşti, Elena Gheorghe pune în scenă cel mai mare şi mai ambiţios eveniment...97

20 mai 00:00MondenReacția sfâșietoare a Anastasiei Lazariuc. Ce gest a făcut pentru Mihai Constantinescu

Problemele cardiace care îl ţin pe Mihai Constantinescu la pat au ajuns şi la urechile Anastasiei Lazariuc. Artista,...102

20 mai 17:25MondenControverse după recitalul Madonnei de la Eurovision 2019. Gestul care i-a înfuriat pe organizatori

Madonna i-a făcut pe organizatorii Eurovision 2019 să le pară rău că au acceptat onorariul uriaş de un milion de...93

20 mai 00:00MondenCea mai îndrăzneață ținută de la Cannes. Supermodelul Anja Rubik a venit fără sutien pe covorul roșu

Festivalul Internațional de Film de la Cannes a început marți (14 mai) și durează până pe 25 mai. Cea de-a 72-a...92

20 mai 00:00MondenActorul de comedie Chris Rock mizează pe genul horror cu o nouă versiune din seria 'Saw'

Actorul de comedie Chris Rock şi-a unit forţele cu studiourile Lionsgate şi Twisted Pictures pentru a reinventa şi a...88

20 mai 00:00MondenCannes 2019: Filmul biografic ''Rocketman'', dedicat lui Elton John, întâmpinat cu reacţii mixte de critici

Filmul biografic ''Rocketman'', dedicat cântăreţului britanic Elton John, a primit atât aprecieri pozitive, cât şi...90

20 mai 00:00MondenRammstein lansează primul album de studio după o pauză de zece ani

Trupa germană de Tanz-Metal Rammstein a lansat vineri primul său album de studio după o pauză zece ani, fără titlu...89

18 mai 00:00MondenEurovision 2019. Ester Peony, reprezentanta României, nu s-a calificat în finală

După cea de-a doua semifinală Eurovision 2019, s-au calificat artiştii reprezentând: Macedonia de Nord- Tamara...344

Mapamond
20 mai 00:00MapamondCannes 2019: ''La Gomera'', de Corneliu Porumboiu, primit cu aplauze îndelungi la premiera mondială

Filmul ''La Gomera/The Whistlers'', în regia lui Corneliu Porumboiu, a avut sâmbătă seară premiera mondială în...92

20 mai 00:00MapamondAustria: Preşedintele şi cancelarul au discutat despre organizarea alegerilor anticipate

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi preşedintele Alexander Van der Bellen s-au întâlnit, duminică, pentru a...87

20 mai 00:00MapamondElveţienii se pronunţă asupra introducerii unor reguli mai stricte privind armele de foc

Alegătorii elveţieni se pronunţă duminică, prin referendum, asupra oportunităţii introducerii unor reguli mai...89

20 mai 00:00MapamondPartidul Brexit, pe prima poziţie în intenţiile de vot ale electoratului britanic

Partidul Brexit, condus de Nigel Farage, îşi menţine avansul faţă de cele două formaţiuni politice tradiţionale...90

20 mai 00:00MapamondErdogan anunţă că Turcia va produce împreună cu Rusia sistemul antirachetă S-500, după achiziţionarea sistemului S-400

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă că achiziţionarea sistemului de apărare rusesc S-400...91

20 mai 00:00MapamondTensiuni în Golf: Arabia Saudită cere reuniuni extraordinare ale Ligii Arabe şi Consiliului de Cooperare al Golfului

Arabia Saudită a cerut sâmbătă convocarea de reuniuni ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) şi Ligii...91

20 mai 00:00MapamondAngela Merkel le cere europenilor să se împotrivească ''populiştilor''

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat sâmbătă la un vot împotriva partidelor de extremă-dreapta la alegerile...91

20 mai 00:00MapamondVicecancelarul austriac şi-a anunţat demisia după apariţia unei înregistrări video compromiţătoare

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe),...95

20 mai 00:00MapamondSUA - Un fost medic de la Universitatea din Ohio, acuzat de agresiuni sexuale împotriva a peste 170 de studenţi

Un fost medic care a lucrat la Universitatea de stat din Ohio a agresat sexual cel puţin 177 de studenţi de sex...91

20 mai 00:00MapamondIncendiu al unui ecran publicitar digital în Times Square din New York

Unul din cele mai mari ecrane publicitare digitale în Times Square din New York a luat foc sâmbătă, transmite...91

Sănătate
18 mai 01:39SănătateRujeola face ravagii în 13 județe din țară și în București

Alte 83 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate, în ultima săptămână, în 13 judeţe şi în...306

18 mai 00:10SănătateHoria Ţuţuianu despre Spitalul Regional: Singura cerinţă pe care am avut-o şi o am este ca acesta să fie în Constanţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu a susţinut vineri, 17 mai a.c., o conferinţă...670

18 mai 00:10SănătateSpitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei „Salvează vieți: igiena mâinilor”

Micuții pacienți din secțiile Pediatrie și Chirurgie Pediatrică dar și însoțitorii lor au participat, vineri, 17...366

18 mai 00:11SănătateLecții despre infecția cu HIV/SIDA și stand-up comedy în școlile din Constanța

Aproximativ 1.500 de elevi din județul Constanța vor participa luna aceasta la sesiuni educative pentru prevenirea...373

17 mai 00:00SănătateCongresul Național de Anatomie aduce medici de renume la Constanța!

Constanța găzduiește, în perioada 16 – 18 mai a.c., a XX-a ediție a Congresului Național de Anatomie, eveniment...426

11 mai 17:50SănătateIntervenție chirurgicală dificilă, realizată la Spitalul Județean Constanța

Un bărbat de 30 de ani, adus în stare critică la UPU Constanța, în urma unui accident rutier petrecut în Tulcea, a...3630

10 mai 17:50SănătateCentrul medical Pozimed a fost preluat de Rețeaua Regina Maria

Reprezentanții Rețelei de sănătate Regina Maria au anunțat, joi, 9 mai a.c., preluarea Centrului medical Pozimed,...1759

8 mai 17:51SănătateLinie laparoscopică videoghidată, la Spitalul Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia are o nouă linie laparoscopică videoghidată de ultimă generație, achiziționată cu...820

4 mai 18:05SănătateEchipamente moderne pentru Spitalul Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia va beneficia de o nouă unitate de laparoscopie. Aceasta a fost achiziționată și donată...1004

3 mai 01:13SănătateMii de pacienţi, prezenţi la Spitalul Judeţean Constanţa în minivacanţă

Mii de pacienți, investigați și tratați la SCJU Constanța, în timpul minivacanței de Paște și 1 Mai. 868...907