rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 15 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cine sunt întreprinzătorii români care au devenit milionari din producţia de borş

O nişă de afaceri este ca o nişă dintr-un ecosistem. De îndată ce a fost depistată de specia adaptată respectivelor condiţii de mediu, e luată în stăpânire cât ai clipi.

La fel, într-o piaţă tot mai concurenţială, în care afacerile devin tot mai rafinate, pentru a lua faţa concurenţei cu inovaţii care mai de care mai sofisticate, o mână de investitori în industria alimentară au ocupat o nişă de business arhaică, care la prima vedere te face să zâmbeşti: "producţia de borş", sau altfel spus, au făcut bani din apă amestecată cu tărâţe şi banala drojdie.

Dacă însă aţi afla că în România există câţiva "milionari din borş", aţi deveni brusc sobri, ba unii dintre dumneavoastră aţi bombăni uşor invidioşi. Într-un studiu al companiei Nielsen realizat în intervalul decembrie 2011-mai 2012, s-a observat că un număr de cinci companii îşi împărţeau 74,7% din piaţa borşului, din punct de vedere al volumului de vânzări şi 73,9% din valoarea vânzărilor. Lider era la acel moment "borşul Dănilă", urmat de "borşul Dalco". Pe locul trei se afla "borşul Acrişorul", pe patru "borşul ABC" şi pe cinci "borşul Pf Enache".

Însă în ultimul an clasamentul s-a schimbat, urmare a pătrunderii agresive pe piaţă a "borşului Olimpia" şi a "borşului Contec", cu variantele lor borş proaspăt/borş pasteurizat, produse de Contec Foods din Tecuci, companie care din 2012 până în prezent a reuşit să-şi securizeze o felie masivă din piaţa borşului din România, pătrunzând pe rafturile marilor retaileri, de la hypermarketuri, până la reţele de discounteri.

Zeama neaoş-românească e folosită în mod tradiţional pentru acritul ciorbelor, dar revistele de sănătate i-au dezvăluit în ultimii ani şi grozave calităţi nutriţionale dacă este servit pe post de băutură răcoritoare. În fotografie o puteţi vedea pe cântăreaţa Andreea Bănică, căreia papparazzi Cancan i-au descoperit secretul siluetei.

Cine sunt barosanii borşului din România?

Contec e doar ultimul venit (în forţă), pe o piaţă dominată de pionieri în branşă, care au în spate o activitate care datează în unele cazuri din 1995. Cine sunt ceilalţi grei care se luptă să-şi vadă prezente produsele în cât mai multe ciorbe ale românilor?

SF Invest 2000 SRL, producătorul "borşului Dănilă"

Firma SF Invest 2000 SRL, al cărei patron, Sorin Dănilă, a dat numele borşului, a reuşit performanţa de a realiza în intervalul 2005-2012 o cifră de afaceri cumulată de 18,345 milioane lei şi un profit de 900.000 lei. În ultimii 3 ani încheiaţi, producătorul borşului Dănilă a avut vânzări anuale în valoare de aproximativ 0,9-1 milion de dolari, cu 21 de angajaţi. Dacă iniţial producătorul lui "Dănilă", prezent pe rafturile hypermarketurilor Carrefour şi la discounterul Profi, îşi acrea borşul prin adaos de acid citric (E330), urmare a concurenţei acerbe (în care competitorii se lăudau că borşul lor este "E 330 free"), a renunţat la această practică şi acum în compoziţia "borşului Dănilă" nu mai regăsim decât componentele naturale. Am vrut să-l intervievăm pe Sorin Dănilă în mai multe rânduri în diverse momente din decursul ultimului an calendaristic, dar mereu persoanele care răspundeau la numerele de telefon afişate pe sticlele de borş ne ne-au spus că "domnul Sorin Dănilă nu este în ţară momentat. Este în străinătate. Probabil revine pe luna viitoare". În alte discuţii, am reuşit să afăm că domnul Dănilă ar fi în Germania. Ca o curiozitate, borşul, deşi l-a făcut milionar pe Sorin Dănilă, nu e afacerea cea mai bănoasă în care a fost implicat. Acesta a făcut parte şi din acţionariatul companiei Cumpăna 1993, alături de fratele său Florin Dănilă, până în 2009, când şi-a cedat celui din urmă acţiunile. Cumpăna 1993 este o firmă cu peste 350 de angajaţi, a cărei cifră de afaceri a fost de 40 milioane lei în 2012, lider în închirierea de dozatoare de apă filtrată către companii, pentru consumul de zi cu zi al angajaţilor şi clienţilor. Precizăm că în acest context, al afacerilor cu apă de băut filtrată, privită din exterior, lansarea pe piaţă a borşului Dănilă a venit ca un pas firesc de diversificare şi valorificare a expertizei anterioare de business, deoarece în obţinerea unui borş de calitate, o apă bună este unul din cele trei ingrediente esenţiale.

Dalco Prodcom SRL, producătorul "borşului Dalco"

Firmă din Urziceni cu 13 angajaţi, care-l are ca asociat unic şi administrator pe Damian Nicolae, a avut în domeniul de activitate şi "baruri", dar şi "alte transporturi terestre de călători pe bază de grafic", însă marea lovitură a dat-o prin buna exploatare a codului CAEN: "Fabricarea altor produse alimentare neclasificate în altă parte", adică din producţia de borş şi vânzarea lui prin intermediul supermarketurilor. De pe site-ul companiei Dalco, singurele informaţii pe care le putem afla sunt următoarele: "Suntem o companie cu capital privat în totalitate românesc şi existăm pe piaţă din 1994. Am început să producem borş din 2000". Pe domnul Damian Nicolae am încercat în mai multe rânduri să-l convingem să ne acorde un interviu despre cum i-a venit ideea şi cum a ajuns unul din liderii pieţei borşului din România, însă ne-a refuzat de fiecare dată, în una din convorbiri invocând argumente de bun simţ legate de mediul concurenţial în care activează, dar pe care nu le putem cita, neavând acordul domniei sale. Din rezultatele financiare ale companiei, constatăm că cifra de afaceri cumulată a Dalco este de 9,78 milioane lei, începând din 1999 până în 2012 (din care 65% a fost realizată în intervalul 2008-2012), în timp ce profitul cumulat în intervalul 2008-2012 a fost de 550.000 lei. Comparând cifrele, Dalco rulează o afacere cu 35-40% mai mică decât competitorul Dănilă.

ABC SRL, producătorul "borşului ABC"

Firmă din Tecuci, judeţul Galaţi, al cărei patron, Emil Dicu, a început producţia de borş la sugestia unui prieten, în urmă cu 18 ani. Povestea lui e una romantică, demnă de a unui pionier al borşului, acesta începând cu o oală de 50 de litri pusă pe aragazul din bucătărie, în 1995, dată la care era o iniţiativă îndrăzneaţă, ţinând cont că Emil Dicu nu ştia să mai existe altcineva care să producă industrial borş. Ulterior, după multe rateuri şi după ce şi-a transformat camera în care ţinea borşul în saună (trebuia să o menţină în permanenţă la 35-40 de grade), a izbutit, lansând la acea vreme un produs nemaiauzit: borşul de putină la pungă.

Din 1999 până în 2012, Emil Dicu a avut o cifră de afaceri cumulată de 21,2 milioane lei, din care 75% realizată din 2007 încoace şi în intervalul 2008-2012 a avut un profit cumulat de 3.868.672 lei (adică de peste 1,1 milioane dolari, sau aproximativ 850.000 euro).

Deşi vânzările de "borş ABC" suflă în ceafa vânzărilor competitorului "Dănilă", specificul ABC SRL este că spre deosebire de Dănilă, care beneficiază de o vastă distribuţie naţională, ABC s-a extins cu precădere pe piaţa din Moldova şi în Capitală, având distribuitori în Bucureşti, Bacău, Bârlad, Huşi, Buzău, Râmnicu Sărat, Galaţi, Brăila, Prahova şi Dâmboviţa. Cu toate acestea trebuie subliniat şi că bazinul cel mai mare de consumatori de borş este localizat în Moldova, deci focalizarea ABC SRL pe o distribuţie regională nu e deloc neinspirată.

Luptă inegală pe piaţa borşului. Contec Foods vine din altă ligă

Ceilalţi producători de borş nu au puterea financiară, logistică şi nici expertiza de business ca să concureze de la egal la egal cu firma Contec Foods, odată ce aceasta a decis să intre pe piaţa borşului. Asta datorită diferenţei de calibru între actorii de pe piaţă. În condiţiile în care cifra cumulată de afaceri a Contec, din clipa privatizării, în 2002, până în 2012 este de 442 milioane de lei (adică peste 100 milioane euro), din care fiecare din ultimii doi ani au fost încheiaţi cu vânzări de aproximativ 75 milioane lei, care are o rată medie de profit de 10% şi chiar peste, e greu de crezut că nişte firme de 25 de ori mai mici vor putea să-i ţină piept în cazul în care ar adopta o strategie agresivă de cucerire a pieţei. Singurul competitor pe termen lung ar putea fi SF INVEST 2000 SRL, deţinută de familia Dănilă, care are în spate un business puternic în domeniul distribuţiei de apă (business-ul Cumpăna a generat din 2000 încoace o cifră de afaceri cumulată de 50 milioane de euro cu o rată de profit de 3,5%).

citeste mai mult pe www.agrointel.ro

joi, 15 august 20132412
Comentarii

00laundry money borsulica(14 aug 21:19)
actiunea borsul vindem apa in canada si aducem bani pentru investitii legal in rominia
mai mult...Economic
15 dec 00:00EconomicBilanț la Administrația Porturilor Maritime. Tivilichi: 2018 a fost un an bun, din toate punctele de vedere

Nicolae Tivilichi, directorul general al Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a organizat...142

15 dec 00:00EconomicInvestiţiile străine directe, în creştere cu 9,74%, în primele 10 luni din 2018116
15 dec 00:00EconomicDeficitul de cont curent s-a majorat cu 51,72%, în primele 10 luni din 2018115
15 dec 00:00EconomicIsărescu: Ochiul şi interesul americanilor sunt acolo unde se găsesc petrol şi gaze

Americanii fac politică externă în funcţie de zonele unde se găsesc petrol şi gaze, după cum i-a spus consilierul...138

15 dec 00:00EconomicRomânia are una dintre cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din UE121
15 dec 00:00EconomicACEA: Lituania şi România au înregistrat cel mai semnificativ avans al vânzărilor auto din UE122
15 dec 00:00EconomicTinerele din Bulgaria şi România părăsesc mai devreme casa părintească decât tinerii

În fiecare stat membru al UE, fetele tind să plece mai devreme din casa părintească decât băieţii, iar cea mai...109

15 dec 00:00EconomicSocietăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au subscris în 9 luni prime brute în valoare de 7,47 miliarde lei99
14 dec 10:35EconomicFirmele din Sud-Vestul şi Sud-Estul ţării aşteptate la sediul CCINA - Invitate să-şi extindă afacerile la nivel internaţional288
14 dec 00:00EconomicROBOR-ul a devenit o nouă vedetă care domină dezbaterea publică, după ce a urcat cu 51% în 11 luni

ROBOR-ul la trei luni a devenit "o nouă vedetă care domină dezbaterea publică" şi "o obsesie", după ce s-a...216

14 dec 00:00EconomicMihăilescu (Romsilva): Am livrat populaţiei 1,5 milioane mc de lemn de foc; estimăm 1,7 milioane mc până la finele anului198
14 dec 00:00EconomicPetrescu (MCSI): Nu cred în programe dedicate Diasporei; românii se vor întoarce în România când va fi mai bine în România210
Vremea
1° - 7.6° sâmbătă, 15 decembrie 2018
ploaieUmiditate: 100%
Vânt: 8.51 m/s din E
Presiune: 1033.31 milibari

Loto
6/4911925324143
5/4041220273435
joker6242532426
Horoscop
mai mult...SPSportRT
15 dec 00:23SportPoli Iaşi a învins-o pe Concordia Chiajna cu 6-3!

Poli Iaşi a învins-o pe Concordia Chiajna cu neverosimilul scor de 6-3 (2-1), vineri seara, în deplasare, în primul...190

15 dec 02:29SportHandbal: cu cine va juca România pentru bronz

România a fost umilită de Rusia în drumul spre titlul continental și are un meci de coșmar și pentru medaliile de...553

15 dec 00:25SportRomânia a fost SPULBERATĂ de Rusia, în semifinalele Europeanului de Handbal

România nu a făcut față campioanei olimpice, Rusia, în semifinalele Campionatului European de Handbal, din Franța!...466

15 dec 00:00SportHagi e plătit să piardă! În loc să fie favorită la titlu, Viitorul se zbate să prindă podiumul

Gică are dreptate, statutul de furnizor de jucători i-a șubrezit șansele la câștigarea campionatului, după ce i-a...437

Local
15 dec 03:47LocalComerţ ilicit cu ţigări în zona Gării CFR. Poliţiştii locali au dat amenzi

Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța au depistat, vineri, 14 decembrie, în...380

15 dec 03:47LocalGata, a început BÂLCIUL la Constanța! VIDEO

Ca în fiecare an, apropierea sărbătorilor de iarnă scoate din casă diverse persoane, mai puțin sau mai mult...813

15 dec 03:26LocalATENȚIE, RISC DE POLEI la Constanța! Iată ce recomandă polițiștii

Polițiștii constănțeni se vor afla în teren, având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile! Aceștia vă...923

15 dec 02:04LocalUn parc din Constanța, dotat cu mobilier urban

Parcul Viitorului din Constanța (din zona străzii Caraiman) se înnoiește! Angajații Serviciului Amenajări Urbane...481

15 dec 03:41LocalPrimăria Valu lui Traian începe distribuirea pachetelor alimentare de Crăciun!

Începand de luni, 17.12.2018, orele 8.00 până joi, 20.12.2018, orele 16.00, se distribuie pachetele alimentare de...252

15 dec 03:42LocalȘoferul care a plecat de la locul accidentului, pus sub control judiciar!

Conducătorul auto care a plecat de la locul accidentului a fost prezentat, la data de 14 decembrie a.c., Parchetului de...340

15 dec 03:42LocalCondamnat pentru furt calificat

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale, la data de 13 decembrie a.c., au depistat un tânăr, în...231

15 dec 03:43LocalRAZII în Constanța: mai multe persoane conduse la Poliție!

Polițiștii din cadrul Secţiei 3 Poliţie, la data de 13 decembrie a.c., în intervalul orar 16.00 - 19.00, au...507

15 dec 03:46LocalUn pieton a fost lovit de mașină, în centrul Constanței!

Un accident rutier a avut loc vineri, 14 decembrie, la intersecția străzilor Cuza Vodă cu I.G. Duca. Potrivit...493

15 dec 03:44LocalA furat o sticlă cu băuturi alcoolice dintr-un supermarket din Constanța

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data 13 decembrie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă de 49 de...299

Politică
15 dec 00:00PoliticăDirecția de Pază va avea grijă de obiectivele CJC în 2019. Palaz: Fie se alinează cerințelor și solicitării noii conduceri, fie pleacă acasă

Consilierii județeni vor supune la vot, în ședința din 19 decembrie, mai multe proiecte aflate pe ordinea de zi....244

15 dec 02:51PoliticăOFLDE Constanța a popularizat Constituţia României în rândul populației

Organizaţia de Femei a Partidului Alianţa Liberarilor şi Democraţilor Constanţa (OFLDE ALDE) a fost implicată...319

15 dec 00:00PoliticăOrban: Anticipatele, cea mai bună soluție în cazul căderii Guvernului

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, a afirmat vineri, la Alba Iulia, că în opinia sa, în...130

15 dec 00:00PoliticăALDE Constanţa: 'Este un câştig pentru România ce s-a întâmplat în Parlamentul European'

Plenul Parlamentului European a votat marţi, 11 decembrie, o recomandare pentru primirea României şi Bulgariei în...300

15 dec 00:36PoliticăNumirea lui Ionuţ Done în funcţia de subprefect, publicată în Monitorul Oficial

Ordinul prin care Ionuţ Done este numit să exercite, temporar, prin detaşare în condiţiile legii, funcţia de...441

15 dec 00:38PoliticăConsilierii locali municipali, convocaţi în şedinţă!

Consiliul local al municipiului Constanţa a fost convocat în şedinţă ordinară, miercuri, 19 decembrie 2018, ora...344

15 dec 03:39PoliticăFost primar al Constanței, cetățean de onoare post-mortem

Adrian Rădulescu, fost profesor universitar doctor și om politic român, istoricul care considera Dobrogea o parte...614

15 dec 03:40PoliticăÎntâlnire publică pentru prezentarea PUZ-ului preliminar Zona Peninsulară

Primăria Municipiului Constanța organizează marți, 18 decembrie, de la ora 10:00, în sala de ședințe Remus...252

15 dec 00:39PoliticăCurtea de Apel Bucureşti respinge cererea Turciei de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la Zaman România

Un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, cererea autorităţilor turce de extrădare a...193

15 dec 03:45PoliticăMoţiunea de cenzură iniţiată de PNL, USR şi PMP a fost depusă la Parlament

Moţiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", iniţiată de PNL, USR...207

Monden
15 dec 16:18MondenTom Jones concertează în România pe 26 iunie 2019

Cântăreţul britanic Tom Jones va concerta în premieră la Cluj-Napoca, la Sala Polivalentă BTarena, pe 26 iunie...127

15 dec 15:51MondenLoredana Groza a afișat în mediul online un decolteu de vis

Cântăreața Loredana Groza arată impecabil într-o rochie din catifea de culoare roșie. Artista a impresionat pe...199

15 dec 00:00MondenEchipa emisiunii „România, te iubesc!” a refuzat premiul APTR. Jurnaliștii nici măcar nu au mers la gală

Echipa "România, te iubesc!" a invocat valorile şi principiile după care se ghidează cei şase jurnalişti care fac...161

15 dec 15:22MondenAlexandra Stan, comentată de Iulia Albu. „Se chiloțărește în bucătărie”

Cântăreața Alexandra Stan s-a fotografiat în chiloți, în bucătărie. Imaginea a fost comentată de...186

15 dec 00:00MondenDragoș Pătraru, enervat: „Dar e aiurea să vezi că muncești 12 ore pe zi, iar niște jeguri profită de chestia asta”

Dragoș Pătraru prezintă emisiunea Starea nației la postul de televiziune Prima TV. Jurnalistul se declară...213

15 dec 00:00MondenScandal între Mirela și Bogdan de la „Insula iubirii”. „Mi-aș fi dorit să aibă mireasa ta caracterul meu!”

Un nou scandal a izbucnit în mediul virtual, după încheierea emisiunii "Insula Iubirii". De data asta replicile dure...151

15 dec 00:00MondenCântărețul Bryan Adams, pasionat de fotografie, expune la Berlin. Chipuri celebre și veterani de război, temele lui preferate

Bryan Adams are o pasiune care rivalizează cu cea pentru muzică: fotografia. Cântărețul britanic expune din 2000,...122

15 dec 15:12MondenEllen Pompeo și Patrick Dempsey, din „Anatomia lui Grey”, nu și-au mai vorbit de la terminarea filmărilor. De 3 ani nu și-au mai adresat nici un cuvânt

145

15 dec 15:09MondenCasa din Londra a lui Paul McCartey a fost spartă de hoți

Poliția din Londra investighează o spargere care a avut loc la domiciliul fostului membru al trupei Beatles, Paul...123

15 dec 15:09MondenTopul celor mai bine plătite modele în 2018. Cine este pe primul loc

Kendall Jenner, fiica în vârstă de 23 de ani a lui Kris Jenner şi sora mai mică a lui Kim Kardashian, ocupă,...138

Mapamond
15 dec 00:00MapamondBrexit: Premierul Theresa May anunţă că vor avea loc noi discuţii în următoarele zile cu UE

Premierul britanic Theresa May a declarat vineri că vor avea loc noi discuţii cu Uniunea Europeană în următoarele...113

15 dec 00:00MapamondParlamentul din Kosovo a votat în favoarea creării unei armate

Parlamentul de la Pristina a votat vineri o lege privind crearea unei armate kosovare, decizie care stârneşte...140

15 dec 00:00MapamondUngaria: Gaze lacrimogene şi arestări la protestele de la Budapesta împotriva ''legii sclaviei''

Poliţia ungară a recurs la gaze lacrimogene şi a operat arestări în timpul manifestaţiei de joi seara de la...120

15 dec 00:00MapamondGinerele lui Trump, în cursa pentru postul de secretar general al Casei Albe

Nominalizarea lui Jared Kushner, ginere şi consilier apropiat al lui Donald Trump, la postul prestigios de secretar...132

15 dec 00:00MapamondUE îşi va intensifica pregătirile pentru scenariul unui Brexit fără acord, afirmă Jean-Claude Juncker

Comisia Europeană îşi va intensifica pregătirile pentru cazul în care nu va exista un acord cu Marea Britanie...127

15 dec 00:00MapamondLiderii europeni au prelungit cu şase luni sancţiunile împotriva Rusiei

Şefii de stat şi de guvern din ţările UE, reuniţi joi la Bruxelles la Consiliul European de iarnă, au aprobat...122

15 dec 00:00MapamondMaria Butina, rusoaica arestată în SUA pentru spionaj, a pledat vinovată în instanţă

Maria Butina, rusoaica arestată în SUA în luna iulie şi acuzată de spionaj în favoarea Moscovei, a pledat joi...139

15 dec 00:00MapamondAutorul atacului armat de la Strasbourg, Cherif Chekatt, a fost ucis de poliţie

Autorul atentatului de la Târgul de Crăciun din Strasbourg, Cherif Chekatt, urmărit de două zile de sute de...143

15 dec 00:00MapamondProtestele se intensifică în Ungaria

Mii de unguri au protestat joi la Budapesta, reluând demonstraţiile de miercuri împotriva unei noi legi care...128

15 dec 00:00MapamondSUA: Schimb de focuri într-un colegiu din Indiana, atacatorul s-a sinucis

Un tânăr înarmat şi-a pus capăt zilelor într-un colegiu din Indiana, în nordul SUA, după un schimb de focuri cu...133

Sănătate
13 dec 03:45SănătateTratament salvator pentru pacienții cu accident vascular cerebral, la Spitalul Județean Constanța

Medicii din cadrul Secției de Neurologie au participat zilele trecute la o simulare națională, desfășurată sub...1325

12 dec 03:27SănătateVor fi livrate ambulanţe în toată ţara. Vin şi la Constanţa

Primele 300 de ambulanţe, achiziţionate prin Programul POIM 2014 - 2020, vor fi livrate începând de marţi, anunţă...473

12 dec 01:20SănătateAJUTAŢI-L PE VLĂDUŢ! Apel umanitar: Un băieţel de 6 ani, diagnosticat cu neuroblastom POATE FI SALVAT

Un băieţel de 6 ani poate fi salvat cu ajutorul dumneavoastră. Vlăduţ Cîrciu, copilul colegului nostru Sorin, a...381

7 dec 00:16SănătateCardurile naţionale de sănătate expirate, valabile încă doi ani de la data expirării

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate anunță furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu...813

1 dec 10:57SănătateDupă cazul de la Giuleşti, este aşteptat un control şi la Maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait...1555

30 noi 00:36SănătatePoliclinicile 1 și 2 ale Spitalului Județean Constanța, ÎNCHISE în minivacanța de Ziua Marii Uniri

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța aduce la cunoștința...678

29 noi 00:31SănătateSpitalul din Medgidia caută medic nefrolog

Ne confruntăm cu un deficit de medici nefrologi la nivelul întregii ţări. Potrivit dr. Liliana Tuță, președintele...1037

27 noi 00:48SănătateChemoembolizări în Spitalul Județean Constanța

Patru ședințe de chemoembolizare au fost efectuate, cu succes, la sfârșitul săptămânii trecute. Doi dintre...1383

24 noi 04:34SănătateSăptămână Europeană a Testării. Constănțenii, chemați să se testeze pentru hepatită și HIV!

Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor şi liderilor de opinie din...890

21 noi 01:19SănătatePacienții constănțeni care suferă de HIV, fără tratament! Nu există contract de achiziție pentru medicamente

Pacienţii români care suferă de HIV au rămas fără tratament, probleme majore cu lipsa medicaţiei fiind...863