REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Cine vine şi cine îşi face bagajele în instituţiile din Constanţa, pe posturi de conducere

Cine vine şi cine îşi face bagajele în instituţiile din Constanţa, pe posturi de conducere

Replica API 19 martie 2013 | 00:00 513

"Prospături": Lupu la ITM, Onciu - la Medicina Legală

"Prospături": Lupu la ITM, Onciu - la Medicina Legală

Nu era suficient faptul că rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii decembrie 2012, la nivelul judeţului Constanta, a fost de 4,67%, mai mare cu 0,11 puncte procentuale decât cea din luna noiembrie, iar Comisia Naţională de Prognoză estimează că dobrogenii vor îngroşa rândurile săracilor din România, că Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a venit cu o măsură care să dea şi mai mult peste cap funcţionarea instituţiei locale. A recurs la detaşări de directori sub pretextul de a "revigora" o instituţie manageriată de un om susţinut în funcţie de PDL. În aceste condiţii, oricât de mult ne-ar plăcea să credem că Ministerul Muncii a recurs la aceste detaşări de directori din motive legate de eficientizarea administraţiei locale, ni se pare mai degrabă că, la conducerea AJOFM sau ITM, a bătut vânt de schimbări pe criterii strict politice.

Aşadar, la conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă a fost detaşată, de la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa, Carmen Răducu. Ea deţinea postul de conducere de la ITM interimar, întrucât şeful "plin" a fost detaşat prefect. Acum, la conducerea ITM a venit şef nou (interimar): Liviu Lupu, noul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă. Suţinut în funcţie de PNL, acesta a intrat în posesia ordinului nr. 467, semnat de ministrul liberal al Muncii, Mariana Câmpeanu, abia luni, 18 martie a.c. "Am fost numit inspector şef, cu caracter temporar", a declarat, pentru "Replica", Liviu Lupu. Postul său de inspector, deţinut până în prezent, va rămâne vacant. "Nu se va numi o altă persoană. Domnul Eugen Bola este interimar pe funcţia de prefect al judeţului Constanţa, iar eu sunt în aceeaşi situaţie. În cazul în care domnul Bola va reveni pe funcţia de şef al ITM, eu voi reveni pe funcţia de inspector", a spus Lupu. Acesta susţine că îşi propune să îndepliniească programul de activitate trasat de Ministerul Muncii prin intermendiul Inspecţiei Muncii, program care conţine 32 de acţiuni şi campanii naţionale de verificare, transpuse în planul de acţiuni pe anul 2013 al ITM Constanţa. Dintre acestea amintim: activitatea de supraveghere a pieţei de echipamente si subansamblele acestora importate; îndrumarea angajatorilor care în ultimul timp se confruntă cu probleme economice, dar şi sociale; spijinirea angajaţilor care au avut de suferit din cauza ignoranţei sau delăsării angajatorilor în ceea ce priveşte drepturile acestora şi combaterea muncii fără forme legale.

"Uitat" pe funcţie din timpul guvernărilor Boc: Jaca de la Loto spune că nu are treabă cu politica

După ce scaunul conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa găzduieşte un nou nume, va veni, oare, rândul şi Agenţiei Zonale de Loto Constanţa? Acest lucru este foarte posibil dat fiind faptul că s-a schimbat directorul general al Loteriei Române, acesta fiind Mişu Manolache, fost angajat al Băncii Comerciale Române până în momentul numirii. Însă, potrivit lui Dumitru Jaca, actualul şef al Agenţiei Zonale Constanţa, lucrurile sunt liniştite, nu se aude nimic de vreo schimbare. "Nu am auzit nimic de aşa ceva, de vreo schimbare. Momentan, aşteptăm să ne cheme şi pe noi, să se organizeze o şedinţă, prin intermediul căreia să-l cunoaştem pe noul director al Loteriei Române", a declarat, pentru "Replica", Dumitru Jaca. Cât despre susţinerea vreunui partid politic, se pare că nu există, ne spune Jaca, chiar dacă gura târgului ar vehicula că a fost adus în fruntea Agenţiei Zonale de către Lilliana Mincă, pe atunci director al Loteriei Române, şi care s-a perindat pe la mai multe partide. În timpul guvernării PDL, democrat-liberalii s-au tot străduit să-l schimbe din funcţie cun un om "de-al lor", dar fără succes! "Nu fac parte din nici un partid politic şi nici nu sunt susţinut de nici unul", a mai spus Jaca. Aşa să fie oare?

Mihai Onciu a revenit şef al Serviciului de Medicină Legală din Constanţa

Schimbările au continuat şi în sistemul sanitar. Şeful Serviciului de Medicină Legală din Constanţa nu a mai corespuns din punct de vedere politic. Ca atare, în locul lui Marius Popa a fost numit Mihai Onciu, susţinut în funcţie din câte se pare de PSD, pe filiera UNPR. Acesta a mai deţinut funcţia de şef al Medicinii Legale din Constanţa. Precizăm faptul că Marius Popa va rămâne în cadrul Serviciului de Medicină Legală ca subaltern al medicului Onciu. Totodată, adăugăm că Ministerul Sănătăţii intenţionează să reorganizeze Sistemul naţional de medicină legală. Potrivit unui proiect de ordonanţă, publicat pe site-ul MS, instituţia ar urma să aibă în subordine Sistemul naţional de medicină legală care va cuprinde Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici - coordonatorul metodologic al sistemului care va îndeplini şi atribuţiile institutului regional de sănătate publică pentru regiunea Bucureşti - Ilfov, precum şi cinci institute regionale de medicină legală, în coordonarea de specialitate a Institutului Mina Minovici. Centrele regionale ar urma să funcţioneze în reşedinţele de judeţ în care se află şi universităţile de medicină şi farmacie, se arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă.

Ţopai se mai gândeşte dacă va merge la concursul pentru şefia Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială

Pe data de 21 martie a.c. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Constanţa îşi va alege conducerea. Joi, va avea loc examenul pentru ocuparea postului, iar printre candidaţi, se pare, este şi Marin Ţopai, actualmente director executiv al Departamentului de Resurse Umane din cadrul Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa. "Probabil o să candidez, nu ştiu. O să văd", a spus Ţopai, susţinut de PSD. Candidaţii pentru postul de şef al instituţiei trebuie să aibă studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă şi vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice: minimum 3 ani. Această funcţie a fost ocupată, timp de doi ani, de PDL-ista Laura Constandin.

Culeţu de la OPC urmează să iasă la pensie. Postul rămâne liber, liberalii caută om

Dionisie Culeţu, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului din Constanţa, urmează să iasă la pensie. Deşi a fost pus în funcţie de PDL, acesta s-a bucurat şi de susţinerea PNL, fiind lăudat pentru rezultatele profesionale. Cazul lui este ca aproximativ identic cu cel al directorului de la Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa, dr. Constantin Dina, care a scăpat de schimbarea din funcţie "programată" la un moment dat de ministrul Sănătăţii. Liberalii constănţeni spun că nu au om în loc şi că nu sunt deranjaţi de Dina, aşa că, mai nou, se vehiculează că... Dina s-ar cam fi "vopsit" în galben! Revenind la Culeţu, el mai are doar câteva luni până când va ieşi la pensie şi spune că nu vrea să ştie cine îi va prelua activitatea. Deputatul Gheorghe Dragomir, preşedintele PNL Constanţa, susţine că în interiorul instituţiei pentru Protecţia Consumatorului nu mai există nici un liberal "disponibil". "Gheorghe Trandafir s-a pensionat", susţine Dragomir. Astfel, persoana care ar urma să preia frâiele instituţiei ar urma să fie din "sursă externă". Dragomir nu a putut avansa la acest moment un nume pentru şefia instituţiei constănţene.

Liliana CHIRU, Mirela PASCAL, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218