REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

"Cine vrea să se lupte cu preşedintele PDL Constanţa, îl invit să se ducă la PSD"

"Cine vrea să se lupte cu preşedintele PDL Constanţa, îl invit să se ducă la PSD"

Replica API 6 mai 2011 | 00:00 126

Christian Gigi Chiru îşi avertizează colegii:

Christian Gigi Chiru îşi avertizează colegii:

PDL Constanţa a pierdut alegerile parţiale din comuna Bărăganu, însă preşedintele organizaţiei, Christian Gigi Chiru, nu ia situaţia în tragic, afirmând că a avut o lecţie de învăţat din acest lucru şi că a fost vorba doar despre o "încălzire" înainte de adevăratele confruntări, care vor avea loc în 2012, la alegerile locale. Cine a greşit sau cât de adevărate sunt anumite zvonuri din partid, Chiru nu comentează foarte mult, transmiţând în schimb un avertisment către cei din organizaţie care încearcă să-l conteste: cine vrea să se bată cu el, poate să plece la PSD. Dincolo de partid, Chiru este şi directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii, calitate în care atrage atenţia că, de azi, 6 mai, intră în vigoare ordonanţa care permite demolarea construcţiilor ridicate în zona de siguranţă de 300 de metri de la ţărmul mării.

Reporter: Domnule Chiru, aţi câştigat preşedinţia PDL Constanţa, este o mare responsabilitate. Aţi debutat însă cu un eşec în comuna Bărăganu, unde au avut loc alegeri parţiale. Ce s-a întâmplat acolo?

Christian Gigi Chiru: Ei, este un debut... au fost doar alegeri parţiale într-o comună pesedistă, care a reuşit să-şi impună un nou primar tot din partea PSD-ului. Prea multe lucruri nu ar fi de spus despre Bărăganu. Singura concluzie pe care pot să o trag după o astfel de experienţă este că Bărăganu se încadrează în genul comunelor care preferă un primar bărbat, nu un primar femeie. Probabil că electoratul din mediul rural nu este pregătit să accepte în fruntea administraţiei publice locale o femeie. Este singura explicaţie pe care pot să o dau uitându-mă la rezultatul obţinut, un rezultat prost, dar experienţa pe care am trăit-o este de natură să ne ajute pentru deciziile viitoare.

Rep.: Dar cum anume s-a ajuns la stabilirea acestui candidat din partea PDL, pentru comuna Bărăganu?

C.G.C.: Ca în orice organizaţie de partid, există o echipă care face strategii şi o echipă care se ocupă de identificarea şi stabilirea candidatului. Se pare că echipa PDL nu a avut inspiraţia necesară să aleagă un alt candidat. Dar, v-am spus, nu este un capăt de ţară. Puteam foarte bine să pierdem sau să câştigăm şi cu un alt candidat.

Rep.: Aţi spus după alegerile de la Bărăganu că PDL îşi va lua revanşa câştigând Primăria Constanţa. Cu ce candidat?

C.G.C.: Este adevărat, nu am spus-o în glumă: vom câştiga Primăria Constanţa. De altfel, acesta este proiectul politic care m-a ajutat şi care a generat voturile necesare să câştig preşedinţia PDL Constanţa. Candidatul îl vom stabili, aşa cum am anunţat, după efectuarea unor sondaje. Cu siguranţă vom da un candidat atât de bun încât să ajungă primarul Constanţei.

Rep.: Unde sunt, atunci, acţiunile PDL din această perioadă, unde sunt criticele la adresa administraţiei publice locale?

C.G.C.: Da, cred că aveţi dreptate... în ultima vreme am foarte concentraţi şi agenda noastră a inclus mai multe acţiuni interne. Noi suntem în plinpă desfăşurare a unui proces de alegeri interne, au fost şi alegerile în teritoriu, alegerile organizaţiei judeţene, avem în data de 14 mai şi Convenţia la nivel naţional. Timpul nostru a fost consumat pe evenimente de organizare internă. După 15 mai, ziua în care se încheie Convenţia Naţională vom începe şi vom fi foarte prezenţi în tot ce înseamnă viaţă politică din Constanţa şi vom monitoriza tot ce înseamnă acţiunile administraţiei locale.

Rep.: PDL Constanţa nu a fost niciodată o organizaţie liniştită. Dumneavoastră sunteţi proaspăt preşedinte şi deja se aude că vă confruntaţi cu probleme cu primari care au ceva de reproşat, cu declaraţii pe la colţuri. Ce ne puteţi spune pe această temă?

C.G.C.: Este, aşa cum vă spuneam mai devreme, un proces de alegeri interne care se consumă, nu s-a finalizat. Pot să vă spun că, chiar dacă se mai aud sau dacă unii colegi de-ai mei au obiceiul să mai discute pe la colţuri, discuţiile vor rămâne la acel nivel, nu vor influenţa în nici un fel deciziile sau actul de conducere pe care eu îl exercit în fruntea organizaţiei. Am transmis şi mai transmit, şi cu siguranţă aşa se va întâmpla după data de 15 mai: cine înţelege să aibă o atitudine de contră şi distructivă, îi recomand să meargă în PSD. Cine vrea să se lupte cu preşedintele PDL Constanţa, îi recomand şi îl rog, îl invit să se ducă la PSD. Eu şi ceilalţi colegi care înţelegem să ne luptăm cu contracandidaţii noştri şi cu adversarii politici, ne vom concentra pe confruntări cu contracandidaţii şi adversarii noştri.

Rep.: Aţi avut Colegiul Director, unde au fost votate moţiunile. Cum se traduce votul organizaţiei PDL Constanţa?

C.G.C.: Întâmplător sau nu, două moţiuni au primit vot favorabil de susţinere. Acest vot presupune că cele două moţiuni pe care noi le-am susţinut vor putea fi prezentate în Convenţia Naţională, urmând ca votul final să se obţină acolo, iar moţiunea care va obţine cele mai multe voturi în 14 mai va fi moţiunea care câştigă alegerile şi va impune preşedintele. Ce s-a întâmplat la Constanţa... din păcate moţiunea domnului Paleologu nu a primit numărul de voturi necesare declarării ca moţiune susţinută de organizaţia Constanţa. Curajul domnului Paleologu de a candida eu îl apreciez şi cred că merita o încurajare suplimentară şi Constanţa ar fi fost mai inspirată dacă ar fi dat un vot pozitiv inclusiv moţiunii Paleologu. Celelalte moţiuni au primit vot favorabil şi eu zic că votul este democratic, este securizat, este secret şi fiecare a votat conform conştiinţei.

Rep.: Cine credeţi că va câştiga preşedinţia PDL?

C.G.C.: Eu sper ca preşedinţia să fie câştigată de cel mai bun, iar indiferent de cine va câştiga, să ţină partidul unit şi imediat după 15 mai să procedăm la un program de pregătire pentru alegerile locale din 2012. Ambii candidaţi - mă refer la "greii partidului" (n.r. - Emil Boc şi Vasile Blaga) - sunt indicaţi pentru şefia PDL la nivel naţional.

Rep.: Să trecem de la politică la instituţia pe care o conduceţi, Inspectoratul Judeţean în Construcţii. A început sezonul estival deja, care sunt noutăţile pe care ni le puteţi spune?

C.G.C.: Începând din data de 6 mai intră în vigoare Ordonanţa 38/2011, ordonanţă care vine să completeze Legea 597/2001, şi am să sintetizez: ca element de noutate, în perimetrul stabilit prin lege de 300 de metri de la limita ţărmului nu vor putea fi eliberate autorizaţii de construire sau, mai precis, de la apariţia şi intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, toate autorizaţiile emise în această zonă de siguranţă de 300 de metri de la ţărm vor fi nule de drept. Este ultimul act normativ menit să stopeze fenomenul de construire pe plajele şi în zonele limitrofe litoralului românesc. Un alt element de noutate, odată cu apariţia acestei ordonanţe, este că responsabilitatea constatării şi sancţionării acestor construcţii revine de această dată Inspectoratului în Construcţii. Până acum, cei care aveau până acum atribuţii în aplicarea legii 597 erau reprezentanţii MLPAT, actualul MDRT. Pe lângă faptul că se aplică nişte sancţiuni contravenţionale, acele imobile vor fi demolate.

Rep.: Existau discuţii privind modificarea ordonanţei aşa încât limita de 300 de metri să devină 50 faţă de ţărm. Ştiţi ceva despre acest lucru?

C.G.C.: Nu, nu ştiu. Am citit în presă că este posibil şi că se discută la nivelul guvernului. Oricum, nu toate proiectele devin acte normative valabile şi aplicate. Deocamdată, această ordonanţă ne obligă să inventariem şi să monitorizăm ca autorităţile, primăriile şi primarii să nu mai emită autorizaţii în acest perimetru. Fac precizarea că legea care stabileşte acest perimetru de 300 de metri este în vigoare din anul 2001 şi ar fi trebuit ca în intervalul acesta de 10 ani primăriile să nu emită autorizaţii în acest perimetru. Diferenţa o face această ordonanţă care permite desfiinţarea acestor construcţii, lucru care nu se putea face până acum... Puteai sancţiona contravenţional, urmând ca desfiinţarea să se facă pe cale administrativă, se transfera la nivelul instanţelor, era nevoie de o hotărâre judecătorească. Acum este mult mai simplu. Se consideră realizate fără autorizaţii de construire aceste construcţii, începând cu data de 6 mai.

Rep.: Din ce ştiţi dumneavoastră, sunt multe astfel de construcţii pe litoral?

C.G.C.: Trebuie să fac precizarea, pentru că se face frecvent o confuzie. Ce s-a construit până acum nu mai poate fi desfiinţat decât prin aplicarea prevederilor legii 255, legea care permite exproprierea în interes de utilitate publică. Ce s-a construit cu autorizaţie. Ce este construit fără autorizaţie, se desfiinţează. Este deja o acţiune începută de anul trecut, ştiţi foarte bine că până acum au fost desfiinţate o serie de construcţii situate pe plajele sau în imediata vecinătate a plajelor.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614