REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ciorditoarele care au "topit" banii Spitalului Cernavodă au fost condamnate

Ciorditoarele care au "topit" banii Spitalului Cernavodă au fost condamnate

Replica API 30 ianuarie 2012 | 00:00 593

Îşi alimentau conturile prin plăţi fictive

Îşi alimentau conturile prin plăţi fictive

"Afacerile" necurate derulate de fostele angajate ale Spitalului Orăşenesc Cernavodă, prin care s-a adus un grav prejudiciu, de 2.274.826,88 lei, au fost "subvenţionate" de judecătorii de la Medgidia cu un total de 27 de ani de închisoare, plus o amendă penală de 10.000 lei, pentru cei cărora le plăcea să stea cu picioarele pe birou şi le intrau banii în buzunar, în detrimentul instituţiei care, culmea, le mai dădea şi salarii consistente.

Este vorba despre un grup de persoane, caz dezvăluit în exclusivitate în 2010 de cotidianul "Replica", care s-au specializat, la un moment dat, în a comite infracţiuni în mod grosolan, cum ar fi: nu au înregistrat în evidenţele contabile toate plăţile efectuate, consemnau în acte alte persoane decât cele reale, falsificau extrasele de cont prin ştergerea anumitor plăţi şi încasări, modificau soldul final, ştergeau explicaţiile plăţilor, efectuau plăţi fără nici un suport legal către persoanele juridice şi ridicau din Trezorerie sume de bani în numerar pe care le depuneau parţial în casierie. După ce "afacerile" au fost depistate, şase persoane fizice şi o societate comercială, prin reprezentant legal, au fost puse să-şi mărturisească "păcatele" în faţa oamenilor legii şi a instanţelor de judecată. După finalizarea cercetării judecătoreşti, persoanele în cauză, respectiv Iulia Ionel, Adela Nicoleta Dode, Maria Isabela Haslovschi, Marian Dode şi Elvira Dinu, au primit câte 5 ani de închisoare cu executare, în timp ce Aurora Dinică a primit numai 2 ani cu suspendare. În ceea ce o priveşte pe SC Kataring SRL, aparţinând lui Dode, va trebui să achite o amendă penală de 10.000 lei. Totodată, Judecătoria Medgidia a admis acţiunea civilă formulată de reprezentanţii Spitalului Cernavodă, urmând ca toţi inculpaţii să achite suma de 2.274.826,88 lei cu titlul de despăgubiri materiale. Hotărârea nu este, însă, definitivă, putând fi atacată la Tribunalul Constanţa cu apel.

De la spital, la magazin, pe post de vânzătoare

Reamintim faptul că Adela Nicoleta Dode, Iulia Ionel, Dode Marian şi Maria Isabela Haslovschi au fost arestaţi preventiv pe 1 iunie 2010, iar pe 29 iulie 2010 cei patru au ajuns pe mâna gardienilor de la Penitenciarul Poarta Albă. Pe 21 decembrie 2010, în ajun de Crăciun, instanţa a dispus încetarea măsurii de arest preventiv, iar hoaţele de la Spitalul orăşenesc Cernavodă au fost puse în libertate sub supraveghere judiciară. Liberate din arestul Penitenciarului Poarta Albă, ciorditoarele Spitalului orăşenesc Cernavodă, care ani la rând şi-au înfundat buzunarele cu bani de la bugetul de stat, au fost nevoite să viziteze sediul poliţiei de două ori pe săptămână. Conform poliţiştilor, Isabela Haslovschi, Ionel Iulia, Adela Dode şi Marian Dode s-au ales cu interdicţia de a părăsi ţara. "Fetele îşi respectă programul de prezenţă. Sunt conştiincioase. Bisăptămânal vin la sediul nostru. Au interdicţia de a părăsi ţara şi nu trebuie să ne dea nouă raportul unde merg, noi le verificăm doar prezenţa", au declarat în februarie 2011, pentru Replica, poliţiştii din Cernavodă. În prezent, respectivele şi-au găsit de muncă. "Adela Dode este vânzătoare la un magazin din Cernavodă, soţul său, Marian Dode, activează ca electrician la o societate privată, Iulia Ionel se ocupe de contabilitatea magazinului şi a restaurantului Foişor din localitate, Isabela Haslovschi stă acasă, iar Aurora Dinică a devenit pensionară", susţin surse din cadrul Spitalului Cernavodă.

Care sunt capetele de acuzare - detalii

Ionel Iulia, cercetată pentru delapidare, fals intelectual şi abuz în serviciu contra intereselor publice, în calitate de contabil şef, în perioada 2006-2010, şi-a însuşit în mod repetat sume importante de bani din contul Spitalului Cernavodă, prin falsificarea de documente financiar contabile. Tot aceasta a înlesnit şi însuşirea în folosul altor persoane a unor alte sume de bani, stabilite conform raportului de expertiză, cauzând spitalului un prejudiciu de 1.756.587,36 lei. Adela Nicoleta Dode, cercetată pentru complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals material în înscrisuri oficiale, în perioada 2006-2010, în calitate de contabil, în colaborare cu Ionel Iulia, a prejudiciat unitatea cu 456.60,75 lei prin imitarea semnăturilor persoanelor responsabile din conducerea unităţii medicale. Totodată, Maria Isabela Haslovschi, cercetată pentru complicitate la delapidare, abuz în serviciu şi fals intelectual, în perioada 2008-2010, în calitate de referent reurse umane, ajutată de Iulia Ionel, a fabricat documente adăugând în mod nereal, în plus, sume de bani la salarii, cauzând spitalului un prejudiciu de 191.354 lei, la care se adaugă sumele în plus virate salariaţilor TESA, prin plăţi nereale în cuantum de 219.352 lei. Marian Dode, cercetat pentru complicitate la delapidare şi evaziune fiscală, în perioada 2006-2010, cu intenţie, a înlesnit virarea prin intermediul societăţii Kataring pe care o administra sume de bani necuvenite, pe care şi le-a însuşit, evidenţiind în acest scop acte şi activităţi comerciale fictive în evidenţele firmei, pentru ca astfel să permită ciorditoarelor să îşi îndeplinească scopul: un prejudiciu de 1.496.546,77 lei. Menţionăm că în acest caz, printre cei cercetaţi se numără şi: fostul casier Eugenia Iscru, soţia poliţistului din Cernavodă, Gigi Iscru, care a prejudiciat spitalul cu aproximativ 720 de milioane lei vechi; Aurora Dinică, fosta directoare economică, cercetată pentru abuz în serviciu, care potrivit anchetatorilor în perioada 2006-2010 şi-a îndeplinit defectuos sarcinile de serviciu, semnând acte contabile în alb, neefectuând controalele la care era obligată, vizând cu viza controlului financiar preventiv acte fără un fundament economic real, creând astfel posibilitatea prejudicierii unităţii publice în echivalentul reţinut în sarcina coinculpaţilor; Elvira Dinu, deţinătoarea Farmaciei Salix, cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la delapidare cauzând astfel un prejudiciu spitalului de 247.802,91 lei. În concluzie, foşti angajaţi ai Spitalului Cernavodă au reuşit să creeze unităţii un prejudiciu total, stabilit prin raportul de expertiză, de 2.274.826,88 lei, iar în acest caz unitatea sanitară s-a constituit parte civilă cu suma de 2.622.198,3 lei.

Dan ALBU, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218