REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Circul de Stat Globus funcţionează pe litoral FĂRĂ AUTORIZAŢIE de la ISU!

Circul de Stat Globus funcţionează pe litoral FĂRĂ AUTORIZAŢIE de la ISU!

Replica API 6 iulie 2016 | 00:01 1561

În atenţia primarului general Gabriela Firea:

În atenţia primarului general Gabriela Firea:

Sursa foto: circulglobus.ro

Sub cupola circului din România evoluează parlamentari, primari şi funcţionari de la diverse instituţii ale statului care ridică din umeri atunci când ajungi la un ghişeu sau altul pentru a rezolva o problemă pentru care tu, ca cetăţean de rând, te aştepţi să găseşti înţelegere ori îndrumare. Cu tot respectul pentru artiştii de la circ şi pentru activitatea acestora, în rândurile care urmează ne vom referi la Circul de Stat Globus şi la cei care veghează la buna (sau mai puţin buna) desfăşurare a activităţilor ce ţin de această instituţie. Întrucât statul deţine acest circ, prin administrator Primăria Capitalei (din acest moment condusă de Gabriela Firea, cunoscută mai mult din postura de vedetă de televiziune), te aştepţi ca toate lucrurile să se deruleze în spiritul respectării până la ultimul paragraf din legile în vigoare ale acestei ţări. Realitatea este însă puţin pe lângă respectarea normelor în vigoare şi, repetăm, artiştii circului nu au nici o vină!

În urmă cu câteva zile, întreaga presă era anunţată, prin intermediul unui comunicat, că marele Circ Globus a ajuns în turneu pe litoral, iar reprezentaţiile au început încă de sâmbătă! Ele vor avea loc în fiecare zi, cu excepţia zilelor de luni, până la data de 1 septembrie. Toate bune şi frumoase, iar cine este interesat de spectacole, trebuie să ştie că circul şi-a amplasat cupola în imediata vecinătate a Pavilionului Expoziţional din Mamaia. Toate bune şi frumoase, numai că, de dată recentă, noua conducere a Consiliului Judeţean s-a gândit să verifice dacă circul de stat s-a întins cât îi permite „plapuma”. Înarmaţi cu rulete (la propriu!), inspectori ai CJC au măsurat suprafaţa pe care se întinde circul (cu tot ce înseamnă el: cupolă, rulotele artiştilor etc.) şi au constatat că sunt depăşiţi cei 2 mii de metri pătraţi pentru care circul a achitat, în avans, chiria! Contactat de „Replica” de Constanţa, managerul circului de stat, Victor Coman, a confirmat că a primit „vizita” reprezentanţilor CJC şi că s-a constatat o depăşire a perimetrului pentru care a fost plătită chirie, dar că... nu prea are ce face: nu va plăti în plus, pentru că nu mai are bani. Coman a adăugat că se bazează pe înţelegerea celor de la CJC şi că, dacă „gluma se îngroaşă”, ar putea fie să-şi strângă circul şi să plece, fie să... nu mai calce altă dată pe litoral!

Conducerea Circului Globus: Dacă CJC nu manifestă înţelegere, strângem şi plecăm!

„Mă aşteptam să beneficiez de bunăvoinţa celor de la CJC. Am plătit, în avans, 270 de mii de lei noi pentru 2 mii de metri. Când ai găina cu ouă de aur la tine, nu procedezi aşa”, a spus Coman, referindu-se la pretenţiile celor de la CJC de a plăti şi pentru suprafaţa în plus ocupată. „Plătim apă, curent, am depus dosar de autorizare ISU, DSV... Noi, fiind instituţie de stat, nu îmi permit să fac evaziune fiscală sau altceva”, a explicat Coman, adăugând că a preluat circul de 1 an şi jumătate şi că depune toate eforturile pentru ca instituţia să fie una de renume. „Nu mai avem bani în plus de chirie. I-am rugat pe cei de la CJC să manifeste încredere”, a continuat Coman. Managerul circului a relatat şi ce diligenţe au fost făcute pentru ca Globus să ajungă pe litoral: „Din februarie am făcut demersuri, am vorbit cu cel care îi ţinea locul primarului... Dar, la ultima şedinţă a Consiliului Local, în martie, terenul pe care urma să amplasăm noi circul a trecut în administrarea CJC. Aşa că, la sfârşitul lui aprilie am mers la CJC şi am convenit cu domnul Cristinel Dragomir (la acea dată vicepreşedinte al CJC – n.r.) termenii înţelegerii noastre”, a explicat acesta, adăugând că, până la urmă, dacă CJC nu manifestă înţelegere pe tema terenului pe care este amplasat circul... „strâng şi plec”, a spus Coman. Revenind însă la declaraţiile privind autorizaţiile „la linie” la care făcea referire Victor Coman, am fost curioşi să aflăm situaţia exactă a dosarului depus la pompieri. La această întrebare, Coman a părut să bată în retragere, explicând că... s-a ocupat o firmă autorizată în acest sens, condusă de soţia „unui fost angajat de la ISU”, deci... se presupune că ştie ce face! Discuţia s-a încheiat, cu promisiunea că vom primi un SMS cu numele firmei, pentru a afla de acolo mai multe date. N-a venit acel SMS, în schimb, şeful ISU Dobrogea, Daniel Petrov, ne-a declarat, ieri, că el nu îşi aminteşte să fi autorizat funcţionarea vreunui circ pe litoral! Dar, pentru siguranţă, a verificat la instituţie, iar răspunsul final a fost: „Cei de la Circul Globus au înaintat spre analiză un astfel de dosar, care trebuie să conţină un scenariu de siguranţă la foc, un proiect de amenajare temporară, suprafaţa amenajării, numărul de locuri scaune, materialele din care este realizată amenajarea etc. Nu am soluţionat această documentaţie”, a spus Petrov. În cazul amenajărilor temporare, a mai menţionat Petrov, autorizarea se obţine înainte de începerea activităţilor! Cu alte cuvinte, Circul Globus funcţionează cu încălcarea normelor şi este pasibil de o amendă de maxim 50 de mii de lei. Pe de altă parte, nu este exclus ca azi sau mâine ISU să îşi dea OK-ul pentru funcţionarea circului, adică să constate că documentaţia analizată este în perfectă ordine. Dar, rămâne aspectul zilelor în care circul şi-a permis, fiind de stat (!), să funcţioneze fără acordul pompierilor.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367