REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cîțu: Bugetul apărării va crește la 2,5% din PIB, din 2023

Cîțu: Bugetul apărării va crește la 2,5% din PIB, din 2023

Replica API 3 martie 2022 | 23:11 673

Florin Cîțu a declarat, miercuri, că PNL susține majorarea bugetului Apărării de la 2% la 2,5% din PIB și că măsura ar urma să se aplice din 2023. Pe de altă parte, el a subliniat că se poate asigura independența energetică a României. Referitor la legea offshore, Cîțu a declarat că este o prioritate și că PNL susține varianta cu 60% cota statului și 40% cota celorlalte părți.

Florin Cîțu, Președintele Partidului Național Liberal

"Partidul Național Liberal susține această majorare a bugetului Apărării de la 2% la 2,5% din PIB. A fost o discuție cu președintele României, bineînțeles, cred că ar fi bine să spunem de la început cât, și un procent cât mai mare din această cifră să fie alocată pentru partea de investiții sau de achiziții de echipament militar, ca să fie clar pentru ce sunt alocați acești bani. Înțeleg că va fi, și cred că așa este normal, având în vedere că pentru anul acesta bugetul este făcut, începem cu 2023 această măsură.

Au fost două măsuri prezentate ieri de președintele României, cea pe care ați anunțat-o, cu creșterea bugetului pentru Apărare, cealaltă, foarte importantă, vine în completarea a ceea ce eu am tot cerut în coaliție, să fim securizați energetic până în 2026. Președintele României a și dat direcțiile de investiții. Știți foarte bine, energie nucleară, deja avem proiectele semnate cu Statele Unite și în același timp, trebuie urgentat proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

Cu cele două, eu sunt sigur că vom reuși să asigurăm independența energetică a României.

Cu siguranță vor fi accelerate procedurile. Pentru anul acesta avem gaze asigurate, nu este problemă pentru acest an. Avem timp acum, și ministrul Energiei sunt sigur că asta face, în acest moment, pregătește resursele pentru anul viitor", a spus Cîțu.

El a spus că legea offshore este o prioritate: "Am câștigat ceva timp prin faptul că tranzacția pe care o face ROMGAZ nu este finalizată și atunci mai avem ceva timp pentru a ne asigura că detaliile finale pentru Legea offshore sunt făcute. Acum trei săptămâni am spus că cinci, șase săptămâni, deci, mai avem puțin. Noi, Partidul Național Liberal, susținem varianta pe care deja a prezentat-o Ministerul Energiei, cu 60% din venituri către statul român, 40% către celelalte părți. De aici pornim, mai sunt și alte detalii la care se lucrează."

Întrebat dacă poate fi urgentat memorandumul cu Statele Unite pentru amplasarea de centrale nucleare civile, președintele PNL a răspuns: "Ca de fiecare dată și vedeți de ce este important să ai o economie puternică. Totul este despre finanțare, cu cât avem resurse alocate mai rapid, și de aceea eu susțin să avem alocate în fiecare an un procent din PIB, 2% din PIB pentru energie, cu atât proiectul poate să înceapă mai repede. Întotdeauna, toate aceste proiecte: legea offshore și acesta țin de finanțare. Cu cât ai o economie mai puternică, cu atât pot să ai aceste proiecte mai bine făcute."

În acest context, liderul PNL a atras atenția că cifrele pe primele două luni ale acestui an arată că gestionarea economiei este suboptimală.

"Ar trebui să facem mai bine. M-am uitat la execuția bugetară, am avut ceva venituri în plus și, totuși, avem un deficit în prima lună, mai puțini bani alocați la investiții, mai puțin TVA rambursabil pentru companii. Arată clar o administrare suboptimală și, repet, nu vreau să arăt cu degetul sau să critic pe cineva, dar se poate face mai bine, pentru că ai nevoie de o economie puternică în această perioadă pentru investiții", a afirmat el.

Întrebat dacă a fost o discuție în Coaliție despre necesitatea de a actualiza pachetul de legi referitor la securitatea națională, Florin Cîțu a răspuns că au fost discuții, că se așteaptă forma finală ca să fie trecută prin Parlament în regim de urgență.

"La CSAT cred că au fost discuții. Așteptăm de la Guvern să vină forma finală, dacă mai sunt detalii, dar noi suntem pregătiți în Parlamentul României să trecem prin procedură de urgență tot acest pachet pentru securitatea națională, care în acest moment sunt vitale", a spus el.

Întrebat dacă este posibilă majorarea procentului de 2,5% din PIB pentru apărare, Cîțu a răspuns afirmativ și a subliniat că avem resurse dacă ne ținem de reforme.

"Este posibil și, aici, depinde de noi cum ne facem și cum ne aranjăm prioritățile. Până la urmă, bugetul este vorba de a prioritiza și avem resurse. Avem resurse, dacă ne ținem de reforme, avem resurse din PNRR, 14 miliarde de euro, care vin pentru investiții. Deci avem bani pentru investiții din PNRR, avem bani de investiții din fonduri europene și, atunci, bineînțeles, resursele din buget putem să le realocăm către această parte din apărare. Nu este o problem a resurselor, problema este de curaj și de dorință politică să faci reformele din PNRR ca să iei acei bani. Altfel, o să fie complicat", a declarat el, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
banii partidelor sa se duca la armata,in Tehnica,Nu salarii
0
1
Hai zi sa moara ma-ta!
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367