REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cîțu: Sper la o păstrare a ratingului. Aş fi surprins să nu fie apreciată performanţa din primul trimestru

Cîțu: Sper la o păstrare a ratingului. Aş fi surprins să nu fie apreciată performanţa din primul trimestru

Replica API 6 iunie 2020 | 00:00 1057

să ignore, nu au cum să ignore succesul emisiunii de obligaţiuni şi nu au cum să ignore că am păstrat creştere economică în primul trimestru. Sper la o păstrare a ratingului. Aş fi surprins să nu fie apreciată performanţa din primul trimestru", a afirmat Florin Cîţu.

Florin Cîţu

Cât priveşte o eventuală reducere a ratingului de ţară, ministru Finanţelor a declarat că o asemenea decizie ar avea consecinţe pe termen lung.

"Nici nu vreau să mă gândesc. O reducere a ratingului mai ales că astăzi suntem în continuare la un rating recomandat pentru investiţii. O reducere a ratingului ar crea probleme nu pe termen scurt, pentru că pe termen scurt putem să administrăm situaţia şi avem resursele, dar pe termen lung pentru România. Şi aşa România a fost ocolită de investitori în ultimii ani din cauza guvernelor socialiste care au alungat tot şi au avut şi declaraţii dar şi măsuri clare de a alunga investitorii din România. Nu avem nevoie de aşa ceva. Acest guvern a arătat clar că a creat un mediu economic prietenos pentru investitorii atât locali cât şi internaţionali şi nu am vrea să schimbăm această imagine. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar însemna acest lucru, dar vom vedea", a mai spus Florin Cîţu, scrie Agerpres.

În luna decembrie a anului trecut, agenţia internaţională de rating Standard & Poor's (S&P) a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului, şi a confirmat calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

"Abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au forţat actuala conducere a României să revizuiască obiectivele fiscale pentru 2019 şi 2020, pe fondul încetinirii economiei. Planificatele majorări de pensii şi salarii vor contribui la adâncirea deficitului de cont curent deja substanţial inclusiv în 2020", a precizat agenţia la sfârşitul anului trecut.

În luna mai a acestui an, Standard & Poor's a avertizat că Guvernele din întreaga lume se vor confrunta probabil cu mai multe revizuiri în scădere ale ratingurilor, deoarece costul economic al pandemiei de coronavirus (COVID-19) continuă să facă ravagii, potrivit Reuters.

De la începutul lunii martie, S&P a revizuit ratingurile a 90 de ţări, peste două treimi din cele pe care le evaluează, şi fie a retrogradat, fie a înrăutăţit perspectiva în aproape jumătate din cazuri.

România beneficiază de un rating favorabil investiţiilor din partea S&P din luna mai a anului 2014 când agenţia a îmbunătăţit calificativul atribuit ţării, la 'BBB minus' de la 'BB plus', pe fondul creşterii economice şi al menţinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului.

'BBB minus' este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiţii.

Interviul cu ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, va fi difuzat sâmbătă pe fluxul Economic Intern.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Te ai cacat pe tine si miroase pana aici! TOATE PARTIDELE SUNT CUBURI TRAFIC DE INFULENTA LEGAL!Asta ne au aratat TOT EI si daca NOI suntem azi cum suntem este din CAUZA LOR,SUNETM PRODUSUL LOR AL SISTEMULUI CORPUT!VA PLACE?si inca n am scos nici 30% din informatie in public!Asta suntem pentru ca ne ati transformat si pe NOI in VOI!Voi ascultati si inregistrati SI NOI,VOI colectati informatii despre NOI?habar nu aveti ce avem despre VOI s.a.m.d! Catzu,ii cade parul de la cocaina DAR restul din ulimii 30 de ani sunt si mai corupti ca el!Traficanti de copii cam toti pt cine?WWG1WGA
0
0
Pai oerformanta din primul trimesteu i se datoreaza PSD, mai fonfaitule
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102