REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

CIUCĂ al nostru, BĂIAT BUN! Ne PLĂTEȘTE GAZUL cu BANII NOȘTRI

CIUCĂ al nostru, BĂIAT BUN! Ne PLĂTEȘTE GAZUL cu BANII NOȘTRI

Replica API 19 ianuarie 2022 | 00:47 3506

În urmă cu câteva luni, românii erau asigurați că nu vor avea de achitat facturi exorbitante la energie electrică și gaze, în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, mai marii țării aruncându-le în ochi proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor. Erau liniștiți consumatorii casnici că nu vor avea niciun demers de făcut, beneficiile legii urmând a se vedea direct în facturi, sub formă de reduceri din prețul real facturat. Iată că târguiala... din Parlament nu s-a potrivit cu cea din târg, și nici cu a furnizorilor, iar anul 2022 a venit cu mega facturi la gaze și energie. Mai mult decât poate duce un om obișnuit, cu o pensie sau un salariu modic, mult și pentru cei care nu-și fac griji pentru ziua de mâine. Ce fac astăzi guvernanții: ne sfătuiesc să facem plângeri la ANPC. Unde sunt garanțiile făcute anul trecut? S-au pierdut printre minciuni și interese. Ciucă, însă, promite soluții!

Guvernanții au sărit în ajutorul populației, pozând în salvatorii țării, în scandalul prețurilor la energie și gaze. Asta după ce s-a descoperit, în urma unor anchete demarate de autoritățile române competente că facturile au fost emise greșit. Furnizorii trebuie să înapoieze banii în plus achitați de români, suma depășind un milion de lei. ”Au greșit”, spune ministrul Economiei, care se mai întreabă ”cât de greu o fi să emiți facturi corecte!” Dar cine plătește pentru aceste ”greșeli” ? Ce fac ANAF, Antifrauda, Autoritatea de Reglementare în Energie?!

factură de trei ori mai mare, la gaze

Cum vrea prim ministrul Nicolae Ciucă să plătească facturile românilor?

Între timp, Premierul Nicolae-Ionel Ciucă le-a dat deșteptarea furnizorilor din energie, și celor de la ANRE, și i-a chemat marți, 18 ianuarie, la o întâlnire de lucru. Anterior, mai exact luni seara, s-a ajuns la un consens în Coaliție, iar Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care va plafona din nou prețul la electricitate și gaze. Astfel, prețul pentru electricitate va fi de 68 bani/KW pe oră, la gaze - 0,31 lei/kwh iar plafonul de consum va crește. OUG va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie, iar impactul bugetar va fi de 3 miliarde de lei. De asemenea, facturile emise greșit de furnizori vor fi recalculate fără ca oamenii să fie debranșați.

Revenind la întâlnirea de marți a premierului Ciucă cu furnizorii, după discuții oficialul ne-a aruncat, din nou, praf în ochi, prezentând așa zisele soluții aflate în lucru la nivelul Guvernului: plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în paralel cu creșterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri.

Nicolae Ciucă

Furnizorii de energie electrică și gaze naturale ar fi agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor, angajându-se, totodată, să depună eforturi susținute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate. Totodată, furnizorii și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură.

Precizăm, totuși, că în plin scandal al facturilor la energie, PSD și PNL s-au contrat pe tema pachetului de măsuri. Social democrații propuneau scăderea TVA-ului și creșterea plafonului de consum care ducea implicit la compensarea facturilor la energie. PSD dorea suprataxarea companiilor din energie, de partea cealaltă, Florin Cîțu respingea ideea reducerii TVA-ului și pleda ca reducerile de taxe să se aplice unitar pentru toată economia.

Până când vom vedea mai multe fapte și mai puține promisiuni, nu ne rămâne decât să ne minunăm de facturile exorbitante la utilități și să așteptăm, plafonarea, cu adevărat, a prețurilor.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce MWEEEEE v a da pnl'u!!!!!!
1
0
ASTIA DIN ARMATA AU IESIT LA PENSIE AVIND PENSIA MAI MARE CA SI SALARIUL CARE L AU AVUT.ASTA NU E PENSIE SPECIALA?
5
1
Demisia porcule!
6
1
Asta are mintea lisa ca teava de la AG7. Nu pricepe cum e cu metrul cub si cu kwh la gaz..
11
1
ca are ditamai doctoratul.Scris cand era in Irak si se lupta cu teroristii lui peste.Poate e scrisa de irakieni lucrarea...
15
1
si salariile si dcotoratele li la vrajeala tot pe banii nostri sint! basca pensia super speciala de obosit la 45 de ani tot din banii nostri. plus pesedeua care arunca cu bani de la buget,de parca banii din buget cresc in pomi,nu sint tot de la putinii privati falimentati de preturile enorme din energie.
18
0
Swgi pwla si tu si jegul ala de ministru popescu care e cel mai mare hot si el striga hotii
11
3
Multa mwe cu kkt pnl si sustinatorilor sai
12
6
exagerate si pensiile nesimtite , plata facturilor e vax!
15
0
cand pui pretul facturii pune in plm si mc consumati penru adevar sau vreei sa-ti incalzesti viloiul la pret de apartament cu doua camere!!!
18
2
Are Felicia bani de la ea din parcarile orasului sa il imprumute pe Ciuca al nostru. Ca city managerita are parcarile oriunde a desenat ea pe asfalt niste dungi dar o parcare nu ar construi pe verticala ca banii se aduna la prieteni
13
2
Are Felicia bani de la ea din parcarile orasului sa il imprumute pe Ciuca al nostru. Ca city managerita are parcarile oriunde a desenat ea pe asfalt niste dungi dar o parcare nu ar construi pe verticala ca banii se aduna la prietenii ri
15
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102