REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ciucă: Programul de guvernare, implementarea PNRR şi accederea la OCDE sunt complementare

Ciucă: Programul de guvernare, implementarea PNRR şi accederea la OCDE sunt complementare

Replica API 24 mai 2022 | 00:00 573

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul şedinţei de guvern de luni că programul de guvernare nu poate fi îndeplinit fără a fi atinse obiectivele asumate în acest document şi nici fără îndeplinirea obligaţiilor care revin Guvernului privind implementarea PNRR şi accederea la OCDE.

Nicolae Ciucă

"Practic, tot ceea ce noi ne-am propus atât prin programul de guvernare, cât şi obligaţiile care ne revin prin implementarea PNRR şi demararea procedurilor de accedere la OCDE sunt complementare şi unele fără altele nu pot să asigure îndeplinirea programului de guvernare", a spus Nicolae Ciucă, scrie Agerpres.

El a menţionat în context şi importanţa implementării recomandărilor făcute într-un raport al OCDE, prezentat luni la Guvern, privind modul de simplificare a licenţierii mediului de afaceri.

"Am putut să avem un dialog cât se poate de concret, de aplicat, pe date şi prevederi legislative şi de reglementare existente în acest moment şi care trebuie să facă obiectul preocupărilor Guvernului, astfel încât să putem să asigurăm o procedură, un mecanism prin care să reuşim să fructificăm cu adevărat potenţialul de dezvoltare economică al ţării. Practic, avem la îndemână două elemente care sunt fundamentale. Este vorba despre statutul nostru de membru al Uniunii Europene şi oportunităţile de finanţare de care beneficiem în acest moment. Oportunităţi pe care trebuie să le aliniem cu tot ceea ce înseamnă parcursul nostru privind accesul, aderarea la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică. Şi, de asemenea, de-al doilea este tocmai această cale de urmat în interiorul OCDE, prin care ne aliniem statelor care cunosc un progres şi se bucură de dezvoltare economică", a adăugat Ciucă.

Şeful Executivului a subliniat că măsurile şi deciziile în ceea ce priveşte reformele care vizează aparatul guvernamental, cât şi cele care vin să sprijine mediul economic sunt deosebit de importante şi au un impact pe termen mediu şi lung.

"Făceam referire în această dimineaţă, la întâlnirea cu membrii OCDE, la faptul că odată implementate aceste măsuri de simplificare a licenţierii, aduc pe termen mediu şi lung o creştere a PIB pe cap de locuitor de 4%", a afirmat Ciucă.

Premierul a punctat că în şedinţa Executivului de luni, precum şi în cea care se va ţine miercuri vor fi luate decizii legate de PNRR.

"Trebuie să subliniem că şi această şedinţă de guvern pe care o desfăşurăm astăzi vine să completeze toate măsurile şi paşii pe care noi i-am asumat, să putem să asigurăm implementarea PNRR. Asigurăm, practic, prin hotărârile de guvern de astăzi şi cele care vor urma miercuri, transmiterea primei cereri de finanţare în cadrul PNRR. Este vorba de suma de 3 miliarde de euro, care alături de suma deja asigurată de 3,7 prin prefinanţare ne creează premisele ca până la finele anului să putem să beneficiem de suma totală de 10 miliarde de euro, asiguraţi prin PNRR. Sunt măsuri care, la nivelul Guvernului, vin, pe de o parte, să sprijine şi să asigure cadrul necesar continuării investiţiilor, cadrul necesar punerii în valoare a energiei şi creativităţii mediului antreprenorial şi, pe de altă parte, asigură această simplificare a procedurilor, astfel încât să nu se mai piardă atât de mult timp în ansamblul acesta de proceduri administrative. Ca atare, tot ceea ce facem în acest moment ne bazăm demersurile pe cei doi piloni: reformă şi investiţii. Sunt modalităţile prin care putem să ne asigurăm că vom trece cât mai uşor posibil prin această situaţie deosebit de complexă şi dificilă", a mai declarat Ciucă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218