Ciupercile - secretul pentru o piele fără riduri?
Ciupercile - secretul pentru o piele fără riduri?
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCiupercile ar putea fi un aliat de nădejde în lupta împotriva semnelor îmbătrânirii. Acestea conțin cantități mari de ergotioneina și glutation, ambii antioxidanți de preț, care lupta împotriva efectelor radicalilor liberi, deci a stresului oxidativ, amânând astfel apariția ridurilor și a altor semne ale îmbătrânirii la nivelul pielii.
Radicalii liberi nu numai că accelerează procesul de apariție a ridurilor pe ten, însă totodată cresc și riscul de afecțiuni precum demență, afecțiunile cardiace ori cancerul, întrucât produc daune la nivelul ADN-ului celular. Poți proteja însă organismul de radicalii liberi, asigurându-i un aport optim de atioxidanti. Antioxidanții se regăsesc în concentrații mari în alimente precum fructele și legumele, scrie doc.ro.
Un studiu făcut de cercetătorii de peste Ocean a analizat 13 specii diferite de ciuperci, în vederea analizării aportului de ergotioneina și glutation. S-a constatat astfel că în hribi se regăsește cea mai mare concentrație de antioxidanți de acest tip. Însă și ciupercile comune conțin ergotioneina și glutation în cantități suficiente pentru a ne bucură de efectele anti-aging.
Avantajul este că, spre deosebire de alți antioxidanți, aceștia doi sunt foarte stabili din punct de vedere termic, ceea ce înseamnă că nu sunt afectați de procesul de gătire, chiar dacă acesta implică și prepararea termică.
Rezultatele acestui studiu sunt utile, însă e necesar să se facă cercetări suplimentare, astfel încât să se confirme faptul că în urmă consumului îndelungat de ciuperci se vor observă efectele anti-aging.
Așadar, ciupercile sunt cea mai generoasă sursă de ergotioneina și glutation la un loc, ceea ce înseamnă că sunt extrem de sănătoase și au o mulțime de beneficii pentru organism.
În afară de efectele anti-aging, ciupercile au o mulțime de efecte benefice asupra organismului – iată câteva dintre acestea:
Mențin sănătatea osoasă, conținând o cantitate mare de calciu, despre care știm că fortifică oasele. Consumul regulat de ciuperci poate să contribuie la reducerea riscului de osteoporoză, precum și riscului de dureri articulare.
Fortifică sistemul imunitar datorită cantității mari de antioxidanți și vitamine (vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina C)
Reglează nivelul de zahăr din sânge, fiind recomandate în mod deosebit pacienților diabetici.
Contribuie la scăderea în greutate, precum și la menținerea indicelui de masă corporală în limitele sănătoase. Ciupercile conțin fibre în cantități mari, îmbunătățind digestia. Acestea nu conțin grăsimi sau carbohidrați, fiind ideale pe post de alimente de dietă.
Reprezintă o sursă ideală de vitamina D, care reduce riscul de osteoporoză, diabet și afecțiuni cardiace.
Cum să mănânci ciuperci
Ți-ai propus să mănânci ciuperci mai des, dar singurele preparate care îți trec prin cap sunt supă -crema de ciuperci sau ciulamaua? Ei bine, există o mulțime de alte forme sub care poți consumă ciupercile – iată câteva idei gustoase și sănătoase:
Tocană de ciuperci
Ciuperci pe grătar
Ciuperci umplute, la cuptor
Ciuperci trase la tigaie în unt, cu usturoi și pătrunjel/ mărar
Supă de pui cu tăiței de casă și ciuperci
Salate crude cu ciuperci
Paște cu ciuperci
Tarta cu ciuperci
Plăcintă cu pui și ciuperci
Orez și ciuperci
Salată de linte cu ciuperci și lămâie.
Contraindicații consum de ciuperci
Ciupercile sunt sănătoase și benefice oricui. Însă mare atenție să fie ciuperci comestibile, nu ciuperci sălbatice otrăvitoare. Consumul de ciuperci otrăvitoare poate avea daune severe asupra sănătății organismului, de multe ori cauzând chiar și decesul.
Pe lângă dietă și stil de viață sănătos, pentru amânarea îmbătrânirii premature, este important să îți îngrijești pielea. Așadar, demachierea dimineață și seară sunt obligatorii, la fel și hidratarea fetei cu o crema de zi și una de noapte.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News