REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ciupină a risipit 200 de mii de euro pe chiria unor spaţii de care nu avea nevoie

Ciupină a risipit 200 de mii de euro pe chiria unor spaţii de care nu avea nevoie

Replica API 7 martie 2013 | 00:00 111

Fostul rector al Universităţii Ovidius,

Fostul rector al Universităţii Ovidius,

Universitatea Ovidius strânge cureaua la cheltuieli! Dacă unele universităţi din România sunt nevoite să recurgă la credite bancare pentru a putea funcţiona, la Universitatea Ovidius rectorul Dănuţ Tiberius Epure a pus deja piciorul în prag. A moştenit o instituţie de învăţământ superior de stat cu numeroase "găuri negre", dar în decursul unui singur an de activitate a reuşit să facă minuni. Deşi Universitatea Ovidius dispune de numeroase spaţii pentru desfăşurarea activităţii didactice la standarde europene, fosta conducere, prin prof. univ. dr. Victor Ciupină, ar fi făcut risipă din banii publici. Mai exact, Universitatea Ovidius s-ar fi angajat, printr-o serie de contracte, să plătească anual, către diverşi privaţi, chirii în valoare totală de 200.000 de euro. Aşa-zisele contracte păguboase au fost reziliate.

Întrucât Ministerul Educaţiei a repartizat Constanţei cu 22% mai puţine fonduri, Universitatea Ovidius a fost nevoită să modifice indicatorii de cheltuieli. De altfel, în condiţii de criză economică şi de scădere a gradului de promovabilitate a examenului de bacalaureat, Universitatea Ovidius a reuşit performanţa de a înmatricula în anul 2012 un număr mult mai mare de studenţi faţă de anii anteriori. "Este o performanţă pe care nu am întâlnit-o la nici o altă universitate din România. La Universitatea Ovidius nu există probleme financiare, toată lumea a primit salariul, deşi de la Minister am primit cu 22% mai puţine fonduri. Am fost nevoiţi să modificăm indicatorul cheltuieli. S-au constatat găuri negre, risipă. Deşi avem spaţii, Universitatea Ovidius plătea anual chirii la privaţi în valoare de 200.000 de euro. Spre exemplu, la Facultatea de Arte s-a considerat că trebuie să fie ceva mai specific. Însă, am reuşit să ne facem propriile decoruri şi să păstrăm banii care îi dădeam pentru chirie. Facultatea de Farmacie avea o chirie destul de mare la Institutul de Cercetare. Activitatea unor facultăţi, care nu aveau foarte mulţi studenţi, a fost restrânsă. Practic s-a strâns şurubul la cheltuieli. Dacă ne mai organizăm vom mai economisi şi alţi bani. Avem spaţii excedentare", a declarat rectorul Epure. Tot acesta a precizat că una dintre investiţiile neprofitabile ar reprezenta-o cantina Universităţii Ovidius, existentă în incinta clădirii de pe Bulevardul Mamaia. "Cantina este pe minus, îmi provoacă o gaură destul de mare din cauză că nu a fost bine promovată. Multă lume nu ştia că ea există. Acum, agenţii economici s-au adaptat. Nu mai au hardughiile acelea de frigidere, care consumă o grămadă de curent. Utilităţile sunt destul de scumpe. Am descoperit că această cantină avea un deficit lunar de peste 10.000 de lei. Am propus să facem meniul zilei, oferta zilei, în ideea de a merge cantina pe rulaj", a declarat Epure. Spaţiul de servire a mesei pentru studenţi a fost inaugurat în urmă cu 53 de ani, utilajele sunt extrem de vechi, consumul este mare, iar an la rând investiţiile s-au lăsat aşteptate.

Studenţii de la Ovidius vor avea cantină de 250.000 de eruo

Din nefericire, nici amplasarea cantinei nu a fost una inspirată şi nici un meniu diversificat, la un preţ mai mic, nu ar mai putea schimba lucrurile. Acesta este şi motivul pentru care oficialii Universităţii Ovidius intenţionează să construiască o clădire nouă în zona Campus, acolo unde au de altfel şi cei mai mulţi studenţi la Medicină, Dreptul, Farmacia, Ştiinţe Economice, Litere, Teologie. Investiţia va costa aproximativ 250.000 de euro şi va avea aproximativ o sută de locuri la parter şi etaj, acolo unde va funcţiona şi o cafenea. "Este o prioritate în 2013. Voi face această cantină în zona Campus, pentru că acolo sunt 80% dintre studenţi. Am obţinut autorizaţiile de la Primăria Constanţa, suntem în forma finală de organizare a licitaţiei", a spus rectorul Epure. Cât despre vechea cantină a universităţii, rectorul Epure spune că ar prefera să fie reabilitată de către agenţii economici. "Noi suntem deschişi. Universitatea nu ar avea cum să investească mulţi bani, pentru că îmi este greu să am pe cineva pentru a număra ciorbele. Prefer ca un agent economic să investească în respectiva cantină. În felul acesta aş câştiga de două ori. Cantina va fi modernizată, încasez o chirie, iar investiţia va rămâne Universităţii Ovidius", a precizat Epure. Conform rectorului, la ora actuală instituţia de învăţământ superior are 1.072 de studenţi străini, majoritatea din Turcia (193), Grecia (177) şi Israel (135), iar pe viitor se doreşte atragerea unui număr mult mai mare de tineri. "Mi-aş dori ca această cifră a studenţilor străini să fie mai mare, pentru că ei au taxele în valută şi ne ajută din punct de vedere financiar. Avem locuri special amenajate pentru această zonă", a subliniat prof. univ. dr. Dănuţ Tiberius Epure.

Facultăţi costisitoare, cu zero studenţi!

Rectorul a ţinut să amintească faptul că au o mulţime de facultăţi care au un număr impresionant de studenţi, cum ar fi Teologia, dar şi altele care înregistrează un deficit de studenţi şi au cheltuieli mari. Pe ultimele locuri se află Facultatea de Matematică, Facultatea de Arte, Facultatea de Construcţii, Facultatea de Sport, Facultatea de Istorie, Facultatea de Fizică-Chimie şi Facultatea de Ştiinţe ale Naturii. O bulină neagră a primit Facultatea de Inginerie şi Fizică, unde în anul I a fost înmatriculat un singur student. "La Fizică am descoperit un student în anul I, zero în anul II şi un student în anul III. Poate deranjez că spun lucrurile pe faţă. Noi nu mergem să lichidăm, să desfiinţăm. Când am preluat Universitatea Ovidius, patru facultăţi erau pe plus şi 12 pe minus. Acum sunt pe plus nouă facultăţi, respectiv Medicină, Farmacie, Dentară, Ştiinţe Economice, Drept, Psihologie, Litere, Inginerie Mecanică şi Teologie. Şapte facultăţi sunt pe minus. Facultatea de Arte, cu cei mai puţini studenţi, avea un minus de 15 miliarde de lei vechi, acum nu mai este o Cenuşăreasă. Facultatea de Matematică avea un minus de 14 miliarde, acum are 6,8 miliarde. Un minus uşor, de maxim 1 miliard, se înregistrează la Facultatea de Construcţii, Facultatea de Sport, Facultatea de Istorie, Facultatea de Fizică-Chimie, Facultate de Ştiinţe ale Naturii", a subliniat rectorul. O problemă cu care s-au confruntat pe parcursul acestui an a fost îngheţarea unor specializări. "Suntem una dintre universităţile care am avut curaj şi am îngheţat multe specializări, pentru că nu erau atractive şi erau puţini studenţi. La nivel de universitate s-au redus multe posturi, în vederea eliminării problemelor financiare", a mai spus rectorul. Bilanţul activităţii, după un an de rectorat, pare promiţător. "Am modernizat şi igienizat căminele universităţii, am creat spaţii de socializare pentru studenţi, am înfiinţat laboratoare, am dotat Sala Senatului la standarde europene, am deschis biblioteca virtuală, am achiziţionat o tipografie digitală, am actualizat site-urile universităţii, în număr de 53, am adaptat regulamentele la Legea Educaţiei", a spus rectorul Epure.

Epure: Faţă de Bucureşti, avem taxe cu 20-30% mai mici

Cât despre taxele de şcolarizare, studenţii sunt mulţumiţi. Acestea sunt modice faţă de cele practicate în Capitală. "Concurenţa noastră o reprezintă Bucureştiul. Noi nu ne batem cu alte universităţi din Constanţa. Faţă de Bucureşti, avem taxe cu 20-30% mai mici. Ca manager am două priorităţi: să creştem calitatea pe parte de cercetare şi atragerea studenţilor străini. Noi nu avem în plan să mărim taxele", a spus rectorul Universităţii Ovidius. Reamintim faptul că prof.univ.dr.ec. Dănuţ Epure, ales rector al Universităţii de stat Ovidius din Constanţa, a primit pe 12 martie 2012 validarea pe funcţie de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, semnat de fostul ministru Cătălin Baba. Alegerile pentru desemnarea rectorului Universităţii de stat Ovidius au avut loc vineri, 24 februarie 2012. În cursa pentru conducerea instituţiei de învăţământ superior de stat au intrat patru profesori: Mihai Gîrţu, Marian Cojoc, Dănuţ Epure, Eden Mamut. Câştigător a fost desemnat profesorul Epure, care a fost votat de 390 de cadre universitare din cele 680 prezente la scrutin.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367