rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 5 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Fostul rector al Universităţii Ovidius,

Ciupină a risipit 200 de mii de euro pe chiria unor spaţii de care nu avea nevoie

Universitatea Ovidius strânge cureaua la cheltuieli! Dacă unele universităţi din România sunt nevoite să recurgă la credite bancare pentru a putea funcţiona, la Universitatea Ovidius rectorul Dănuţ Tiberius Epure a pus deja piciorul în prag. A moştenit o instituţie de învăţământ superior de stat cu numeroase "găuri negre", dar în decursul unui singur an de activitate a reuşit să facă minuni. Deşi Universitatea Ovidius dispune de numeroase spaţii pentru desfăşurarea activităţii didactice la standarde europene, fosta conducere, prin prof. univ. dr. Victor Ciupină, ar fi făcut risipă din banii publici. Mai exact, Universitatea Ovidius s-ar fi angajat, printr-o serie de contracte, să plătească anual, către diverşi privaţi, chirii în valoare totală de 200.000 de euro. Aşa-zisele contracte păguboase au fost reziliate.

Întrucât Ministerul Educaţiei a repartizat Constanţei cu 22% mai puţine fonduri, Universitatea Ovidius a fost nevoită să modifice indicatorii de cheltuieli. De altfel, în condiţii de criză economică şi de scădere a gradului de promovabilitate a examenului de bacalaureat, Universitatea Ovidius a reuşit performanţa de a înmatricula în anul 2012 un număr mult mai mare de studenţi faţă de anii anteriori. "Este o performanţă pe care nu am întâlnit-o la nici o altă universitate din România. La Universitatea Ovidius nu există probleme financiare, toată lumea a primit salariul, deşi de la Minister am primit cu 22% mai puţine fonduri. Am fost nevoiţi să modificăm indicatorul cheltuieli. S-au constatat găuri negre, risipă. Deşi avem spaţii, Universitatea Ovidius plătea anual chirii la privaţi în valoare de 200.000 de euro. Spre exemplu, la Facultatea de Arte s-a considerat că trebuie să fie ceva mai specific. Însă, am reuşit să ne facem propriile decoruri şi să păstrăm banii care îi dădeam pentru chirie. Facultatea de Farmacie avea o chirie destul de mare la Institutul de Cercetare. Activitatea unor facultăţi, care nu aveau foarte mulţi studenţi, a fost restrânsă. Practic s-a strâns şurubul la cheltuieli. Dacă ne mai organizăm vom mai economisi şi alţi bani. Avem spaţii excedentare", a declarat rectorul Epure. Tot acesta a precizat că una dintre investiţiile neprofitabile ar reprezenta-o cantina Universităţii Ovidius, existentă în incinta clădirii de pe Bulevardul Mamaia. "Cantina este pe minus, îmi provoacă o gaură destul de mare din cauză că nu a fost bine promovată. Multă lume nu ştia că ea există. Acum, agenţii economici s-au adaptat. Nu mai au hardughiile acelea de frigidere, care consumă o grămadă de curent. Utilităţile sunt destul de scumpe. Am descoperit că această cantină avea un deficit lunar de peste 10.000 de lei. Am propus să facem meniul zilei, oferta zilei, în ideea de a merge cantina pe rulaj", a declarat Epure. Spaţiul de servire a mesei pentru studenţi a fost inaugurat în urmă cu 53 de ani, utilajele sunt extrem de vechi, consumul este mare, iar an la rând investiţiile s-au lăsat aşteptate.

Studenţii de la Ovidius vor avea cantină de 250.000 de eruo

Din nefericire, nici amplasarea cantinei nu a fost una inspirată şi nici un meniu diversificat, la un preţ mai mic, nu ar mai putea schimba lucrurile. Acesta este şi motivul pentru care oficialii Universităţii Ovidius intenţionează să construiască o clădire nouă în zona Campus, acolo unde au de altfel şi cei mai mulţi studenţi la Medicină, Dreptul, Farmacia, Ştiinţe Economice, Litere, Teologie. Investiţia va costa aproximativ 250.000 de euro şi va avea aproximativ o sută de locuri la parter şi etaj, acolo unde va funcţiona şi o cafenea. "Este o prioritate în 2013. Voi face această cantină în zona Campus, pentru că acolo sunt 80% dintre studenţi. Am obţinut autorizaţiile de la Primăria Constanţa, suntem în forma finală de organizare a licitaţiei", a spus rectorul Epure. Cât despre vechea cantină a universităţii, rectorul Epure spune că ar prefera să fie reabilitată de către agenţii economici. "Noi suntem deschişi. Universitatea nu ar avea cum să investească mulţi bani, pentru că îmi este greu să am pe cineva pentru a număra ciorbele. Prefer ca un agent economic să investească în respectiva cantină. În felul acesta aş câştiga de două ori. Cantina va fi modernizată, încasez o chirie, iar investiţia va rămâne Universităţii Ovidius", a precizat Epure. Conform rectorului, la ora actuală instituţia de învăţământ superior are 1.072 de studenţi străini, majoritatea din Turcia (193), Grecia (177) şi Israel (135), iar pe viitor se doreşte atragerea unui număr mult mai mare de tineri. "Mi-aş dori ca această cifră a studenţilor străini să fie mai mare, pentru că ei au taxele în valută şi ne ajută din punct de vedere financiar. Avem locuri special amenajate pentru această zonă", a subliniat prof. univ. dr. Dănuţ Tiberius Epure.

Facultăţi costisitoare, cu zero studenţi!

Rectorul a ţinut să amintească faptul că au o mulţime de facultăţi care au un număr impresionant de studenţi, cum ar fi Teologia, dar şi altele care înregistrează un deficit de studenţi şi au cheltuieli mari. Pe ultimele locuri se află Facultatea de Matematică, Facultatea de Arte, Facultatea de Construcţii, Facultatea de Sport, Facultatea de Istorie, Facultatea de Fizică-Chimie şi Facultatea de Ştiinţe ale Naturii. O bulină neagră a primit Facultatea de Inginerie şi Fizică, unde în anul I a fost înmatriculat un singur student. "La Fizică am descoperit un student în anul I, zero în anul II şi un student în anul III. Poate deranjez că spun lucrurile pe faţă. Noi nu mergem să lichidăm, să desfiinţăm. Când am preluat Universitatea Ovidius, patru facultăţi erau pe plus şi 12 pe minus. Acum sunt pe plus nouă facultăţi, respectiv Medicină, Farmacie, Dentară, Ştiinţe Economice, Drept, Psihologie, Litere, Inginerie Mecanică şi Teologie. Şapte facultăţi sunt pe minus. Facultatea de Arte, cu cei mai puţini studenţi, avea un minus de 15 miliarde de lei vechi, acum nu mai este o Cenuşăreasă. Facultatea de Matematică avea un minus de 14 miliarde, acum are 6,8 miliarde. Un minus uşor, de maxim 1 miliard, se înregistrează la Facultatea de Construcţii, Facultatea de Sport, Facultatea de Istorie, Facultatea de Fizică-Chimie, Facultate de Ştiinţe ale Naturii", a subliniat rectorul. O problemă cu care s-au confruntat pe parcursul acestui an a fost îngheţarea unor specializări. "Suntem una dintre universităţile care am avut curaj şi am îngheţat multe specializări, pentru că nu erau atractive şi erau puţini studenţi. La nivel de universitate s-au redus multe posturi, în vederea eliminării problemelor financiare", a mai spus rectorul. Bilanţul activităţii, după un an de rectorat, pare promiţător. "Am modernizat şi igienizat căminele universităţii, am creat spaţii de socializare pentru studenţi, am înfiinţat laboratoare, am dotat Sala Senatului la standarde europene, am deschis biblioteca virtuală, am achiziţionat o tipografie digitală, am actualizat site-urile universităţii, în număr de 53, am adaptat regulamentele la Legea Educaţiei", a spus rectorul Epure.

Epure: Faţă de Bucureşti, avem taxe cu 20-30% mai mici

Cât despre taxele de şcolarizare, studenţii sunt mulţumiţi. Acestea sunt modice faţă de cele practicate în Capitală. "Concurenţa noastră o reprezintă Bucureştiul. Noi nu ne batem cu alte universităţi din Constanţa. Faţă de Bucureşti, avem taxe cu 20-30% mai mici. Ca manager am două priorităţi: să creştem calitatea pe parte de cercetare şi atragerea studenţilor străini. Noi nu avem în plan să mărim taxele", a spus rectorul Universităţii Ovidius. Reamintim faptul că prof.univ.dr.ec. Dănuţ Epure, ales rector al Universităţii de stat Ovidius din Constanţa, a primit pe 12 martie 2012 validarea pe funcţie de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, semnat de fostul ministru Cătălin Baba. Alegerile pentru desemnarea rectorului Universităţii de stat Ovidius au avut loc vineri, 24 februarie 2012. În cursa pentru conducerea instituţiei de învăţământ superior de stat au intrat patru profesori: Mihai Gîrţu, Marian Cojoc, Dănuţ Epure, Eden Mamut. Câştigător a fost desemnat profesorul Epure, care a fost votat de 390 de cadre universitare din cele 680 prezente la scrutin.

Alexandra VASILE

joi, 7 martie 2013147
Comentarii
mai mult...Replica
5 aug 16:59ReplicaCum arată și cine este Ciprian Napy, ucigașul lui Emi Pian

Șeful Clanului Duduienilor a fost ucis, zilele trecute, de fiul unui alt interlop cunoscut în România, Ciprian Napi,...1923

5 aug 15:11ReplicaATENȚIE! A început VÂNĂTOAREA pentru NEPLATA LOCURILOR de PARCARE2200
5 aug 13:12ReplicaDESCINDERI la Târgul de Legume-Fructe, de pe varianta OVIDIU! VIDEO2397
5 aug 13:44Replica40 de tineri au făcut TESTUL pentru Covid-19 și apoi au plecat la MARE: cel puțin 4 au CORONAVIRUS

Autorităţile sanitare sunt în alertă după ce două tinere au fost confirmate cu COVID-19 în urma unui majorat....2089

5 aug 10:25ReplicaCUM își BATE STATUL JOC de o JUDECĂTOARE BOLNAVĂ de CANCER2420
5 aug 00:00ReplicaCUM ACȚIONA o MEGA GRUPARE INFRACŢIONALĂ formată din 51 de INCULPAȚI!2727
5 aug 00:40ReplicaTânărul SALVAT de la ÎNEC, în Eforie, luat la BĂTAIE de TA-SU! VIDEO

În stațiunea Eforie Nord a avut loc un incident… bizar. Un tânăr salvat de la înec de doi bărbați a fost luat...10290

5 aug 00:00ReplicaBOMBĂ: Dosarul RETROCEDĂRILOR ar putea fi REJUDECAT, iar CONDAMNAȚII ELIBERAȚI3268
5 aug 00:29ReplicaEXCLUSIV! BĂTAIE ca-n VESTUL SĂLBATIC: un BĂRBAT a fost CĂLCAT în PICIOARE!2060
5 aug 00:00ReplicaPLAJA din EFORIE a lui GEORGE COPOS PLÂNGE după TURIŞTI

ANA Hotels, unul dintre cele mai mari companii hoteliere de pe plan local, controlată de omul de afaceri George Copos,...1871

5 aug 00:00ReplicaPREȘEDINȚI ai Consiliului Judeţean cu un PALMARES semnificativ de… DOSARE PENALE1162
5 aug 00:00ReplicaMuhscină ACUZAT că FACE JOCURILE PSD, înaintea ALEGERILOR963
Vremea
24.8°23.4° - 24.8° miercuri, 5 august 2020
ConstanțaUmiditate: 70%
Vânt: 5.85 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
5 aug 00:00SportCristiano Ronaldo se bucură de vacanţă pe noul său yacht de 6 milioane de euro

Starul portughez Cristiano Ronaldo, atacantul echipei Juventus Torino, a profitat de cele câteva zile de vacanţă pe...522

5 aug 00:00SportAdrian Mutu a condus primul antrenament ca selecţioner U21

Adrian Mutu a condus, marţi, primul antrenament din funcţia de selecţioner U21. Şedinţa de pregătire a durat...391

5 aug 00:00SportPreşedintele Federaţiei Române de Şah s-a suspendat din funcţie până la 1 octombrie. Care este motivul

Preşedintele Federaţiei Române de şah, Sorin Iacoban, a declarat, marţi, ca s-a suspendat din funcţie până la...358

5 aug 00:21SportTraseul către grupele UEFA Champions League ale campioanei CFR Cluj

CFR Cluj va fi cap de serie la tragerile la sorți care vor avea loc în 9 august, pentru turul 1 al UEFA Champions...516

Local
5 aug 19:51LocalControlorul care instiga la nepurtarea măștii, amendat de polițiștii constănțeni

Controlorul de bilete și unii dintre călători dintr-un tren CFR au fost filmați luni dimineață fără mască,...1005

5 aug 00:00LocalȘoferul SUV-ului care a PROVOCAT accidentul de pe Alexandru Lăpușneanu este fondatorul Dabo Doner, Dan PAȘTIU

Neatenția la volan sau graba în trafic continuă să producă accidente în Constanța. Marți, 4 august a.c., s-a...13460

5 aug 19:49LocalBărbat din Eforie, SĂLTAT de poliţişti în timp păcălea oamenii cu ALBA-NEAGRA

868

5 aug 00:05LocalVIDEO! Bărbat DISPĂRUT în MARE, la VAMA VECHE!

Militarii din cadrul ISU "Dobrogea" au fost solicitați să intervină după ce o persoană a fost dată dispărută în...1239

5 aug 19:50LocalCĂRUŢĂ percheziţionată de POLIŢIŞTI

Polițiștii Postului de Poliție Mihail Kogălniceanu împreună cu polițiștii din cadrul Postului de Poliție...1102

5 aug 19:49LocalRAZII pe ȘOSELE pentru prevenirea ACCIDENTELOR

În perioada 31.07- 02.08.2020, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au...645

5 aug 19:48LocalTÂNĂR BĂGAT în PUȘCĂRIE pentru FURT

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat la data de 3 august a.c., un bărbat, de 23...663

5 aug 19:47LocalLa volan, BEȚI și fără PERMIS

Șoferii continuă să sfideze legile rutiere! La data de 3 august a.c., în jurul orei 14.15, polițiști din cadrul...730

5 aug 19:47LocalATENȚIE! ISU Dobrogea: peste 700 de PERSOANE au AVUT NEVOIE de îngrijiri medicale PE PLAJĂ

647

Politică
5 aug 00:00PoliticăȘefa DIICOT redeschide dosarul 10 august, în care sunt vizați șefii din Jandarmerie

DIICOT a anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, că, prin ordonanţa din data de 04.08.2020, procurorul şef...336

5 aug 21:04PoliticăPremierului i s-a solicitat să amâne începerea anului școlar pentru 1 octombrie

Vicepreşedintele la nivel naţional al Pro România, deputatul de Suceava Ioan Cătălin Nechifor, i-a solicitat,...377

5 aug 00:00PoliticăAmbasadorul Israelului: Suntem dispuşi să împărtăşim toată experienţa şi tehnologiile noastre cu România

324

5 aug 00:00PoliticăLegi privind campaniile de informare în contextul COVID-19, promulgate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, două legi privind organizarea şi desfăşurarea unor campanii de...283

5 aug 00:00PoliticăBuzatu: Partidul traversează o perioadă extrem de complicată din punct de vedere al structurilor de conducere

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, marţi, că a decis să candideze pentru funcţia de preşedinte...339

5 aug 00:00PoliticăTăriceanu: Cîţu refuză să facă norme de aplicare legii privind amânarea plăţii chiriilor în perioada de urgenţă

300

Interviuri
23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, dar...3423

22 iul 00:06InterviuriPRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

Chiar dacă volumul este unul foarte mare, rezultatele reliefează o muncă eficientă și de calitate. Vorbim despre...3617

21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO

2091

10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...8826

8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

A îmbrăcat haina de procuror în anul 2012, atunci când a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța....4371

11 iun 00:17InterviuriBola, de la Apele Române: Malul lacului Tăbăcărie nu avea proprietar, dar s-a vândut din el! VIDEO

12283

Monden
5 aug 20:15MondenEi sunt actorii de la Hollywood care au iubite de vârsta fiicelor!

Se spune că vârsta nu este decât un număr. Sean Penn, 59 de ani, s-a însurat recent cu iubita lui de 28 de ani...528

5 aug 00:00MondenRegina Elisabeta le-a transmis lui Harry şi lui Meghan că se pot întoarce oricând în familia regală

Ceea ce este considerat de mulţi un act de răzvrătire, de frondă, pentru Regină poate părea un moment de...388

5 aug 00:00MondenKatie Holmes, dezvăluiri în premieră despre fiica sa! Ce mare a crescut Suri!

355

5 aug 00:00MondenMarilyn Monroe, „unica“ blondă. „Filmul“ nopţii în care a murit

Se împlinesc 58 de ani de când Marilyn Monroe a fost găsită moartă în camera sa, decesul fiind oficial...386

5 aug 00:00MondenVal Kilmer joacă într-un film cu fiica sa. Actorul care se luptă de cinci ani cu cancerul abia mai poate vorbi

Din 2015, Val Kilmer duce o luptă grea cu cancerul de gât. A avut nevoie de tratamente susținute, printre care...437

5 aug 00:00Monden„The Human Voice“, un scurtmetraj de Pedro Almodóvar, va fi prezentat la Festivalul de Film de la Veneţia

280

Mapamond
5 aug 00:00MapamondCoronavirus: 159 de noi cazuri în Italia; 3 cazuri importate din România confirmate în regiunea Lazio

Italia a înregistrat în ultimele 24 de ore 12 noi decese provocate de COVID-19, ridicând astfel bilanţul victimelor...286

5 aug 00:00MapamondCei mai mulţi germani, în favoarea retragerii trupelor americane

Cei mai mulţi germani sunt în favoarea retragerii din ţara lor a aproape 12.000 de soldaţi americani, potrivit unui...341

5 aug 00:00MapamondMarea Britanie: Familia regală aduce un omagiu Crucii Roşii Britanice la împlinirea a 150 de ani de existenţă

276

Sănătate
5 aug 00:00SănătateStarea „online” pe rețelele de socializare: cum ne influențează comportamentul

După ce au studiat o serie de utilizatori de smartphone-uri, cercetătorii de la Universitatea din Washington au...294

5 aug 00:00SănătateCâte calorii are ananasul și cum îl poți integra în dieta ta

Ananasul este un fruct pe care ar trebui să îl integrezi în dietă ta nu numai pentru că este gustos, ci și pentru...301

5 aug 00:00SănătateCe să mănânci în post dacă ai probleme cu greutatea

343

5 aug 00:00SănătateCum grăbești vindecarea leziunilor vaginale după nașterea naturală

După nașterea naturală apar dureri la nivelul vaginului, scurgeri vaginale, probleme urinare, modificări la nivelul...316

5 aug 00:00SănătateCum interacționezi cu un perfecționist

Vestea bună este că un perfecționist are standarde înalte și o atenție deosebită pentru detalii. Partea proastă...294

5 aug 00:00SănătateStudiu: Care este legătura dintre depresie și furie?

Furia este o emoție pe care oricine o poate resimți din când în când. Dar dacă o persoană este furioasă tot...307

5 aug 00:00SănătateDe ce este uleiul din tărâțe de orez mai sănătos decât cel de măsline

Uleiul de măsline este renumit pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate, însă acum uleiul din tărâțe de...293

5 aug 00:00SănătateÎndesirea părului: soluții care funcționează

Deși nu există nicio modalitate sigură de a schimba textura foliculilor de păr, există multe lucruri pe care le...390

5 aug 00:00SănătatePiperul-călugărului, o plantă utilă în restabilirea echilibrului hormonal

316

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT