rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Fostul rector al Universităţii Ovidius,

Ciupină a risipit 200 de mii de euro pe chiria unor spaţii de care nu avea nevoie

Universitatea Ovidius strânge cureaua la cheltuieli! Dacă unele universităţi din România sunt nevoite să recurgă la credite bancare pentru a putea funcţiona, la Universitatea Ovidius rectorul Dănuţ Tiberius Epure a pus deja piciorul în prag. A moştenit o instituţie de învăţământ superior de stat cu numeroase "găuri negre", dar în decursul unui singur an de activitate a reuşit să facă minuni. Deşi Universitatea Ovidius dispune de numeroase spaţii pentru desfăşurarea activităţii didactice la standarde europene, fosta conducere, prin prof. univ. dr. Victor Ciupină, ar fi făcut risipă din banii publici. Mai exact, Universitatea Ovidius s-ar fi angajat, printr-o serie de contracte, să plătească anual, către diverşi privaţi, chirii în valoare totală de 200.000 de euro. Aşa-zisele contracte păguboase au fost reziliate.

Întrucât Ministerul Educaţiei a repartizat Constanţei cu 22% mai puţine fonduri, Universitatea Ovidius a fost nevoită să modifice indicatorii de cheltuieli. De altfel, în condiţii de criză economică şi de scădere a gradului de promovabilitate a examenului de bacalaureat, Universitatea Ovidius a reuşit performanţa de a înmatricula în anul 2012 un număr mult mai mare de studenţi faţă de anii anteriori. "Este o performanţă pe care nu am întâlnit-o la nici o altă universitate din România. La Universitatea Ovidius nu există probleme financiare, toată lumea a primit salariul, deşi de la Minister am primit cu 22% mai puţine fonduri. Am fost nevoiţi să modificăm indicatorul cheltuieli. S-au constatat găuri negre, risipă. Deşi avem spaţii, Universitatea Ovidius plătea anual chirii la privaţi în valoare de 200.000 de euro. Spre exemplu, la Facultatea de Arte s-a considerat că trebuie să fie ceva mai specific. Însă, am reuşit să ne facem propriile decoruri şi să păstrăm banii care îi dădeam pentru chirie. Facultatea de Farmacie avea o chirie destul de mare la Institutul de Cercetare. Activitatea unor facultăţi, care nu aveau foarte mulţi studenţi, a fost restrânsă. Practic s-a strâns şurubul la cheltuieli. Dacă ne mai organizăm vom mai economisi şi alţi bani. Avem spaţii excedentare", a declarat rectorul Epure. Tot acesta a precizat că una dintre investiţiile neprofitabile ar reprezenta-o cantina Universităţii Ovidius, existentă în incinta clădirii de pe Bulevardul Mamaia. "Cantina este pe minus, îmi provoacă o gaură destul de mare din cauză că nu a fost bine promovată. Multă lume nu ştia că ea există. Acum, agenţii economici s-au adaptat. Nu mai au hardughiile acelea de frigidere, care consumă o grămadă de curent. Utilităţile sunt destul de scumpe. Am descoperit că această cantină avea un deficit lunar de peste 10.000 de lei. Am propus să facem meniul zilei, oferta zilei, în ideea de a merge cantina pe rulaj", a declarat Epure. Spaţiul de servire a mesei pentru studenţi a fost inaugurat în urmă cu 53 de ani, utilajele sunt extrem de vechi, consumul este mare, iar an la rând investiţiile s-au lăsat aşteptate.

Studenţii de la Ovidius vor avea cantină de 250.000 de eruo

Din nefericire, nici amplasarea cantinei nu a fost una inspirată şi nici un meniu diversificat, la un preţ mai mic, nu ar mai putea schimba lucrurile. Acesta este şi motivul pentru care oficialii Universităţii Ovidius intenţionează să construiască o clădire nouă în zona Campus, acolo unde au de altfel şi cei mai mulţi studenţi la Medicină, Dreptul, Farmacia, Ştiinţe Economice, Litere, Teologie. Investiţia va costa aproximativ 250.000 de euro şi va avea aproximativ o sută de locuri la parter şi etaj, acolo unde va funcţiona şi o cafenea. "Este o prioritate în 2013. Voi face această cantină în zona Campus, pentru că acolo sunt 80% dintre studenţi. Am obţinut autorizaţiile de la Primăria Constanţa, suntem în forma finală de organizare a licitaţiei", a spus rectorul Epure. Cât despre vechea cantină a universităţii, rectorul Epure spune că ar prefera să fie reabilitată de către agenţii economici. "Noi suntem deschişi. Universitatea nu ar avea cum să investească mulţi bani, pentru că îmi este greu să am pe cineva pentru a număra ciorbele. Prefer ca un agent economic să investească în respectiva cantină. În felul acesta aş câştiga de două ori. Cantina va fi modernizată, încasez o chirie, iar investiţia va rămâne Universităţii Ovidius", a precizat Epure. Conform rectorului, la ora actuală instituţia de învăţământ superior are 1.072 de studenţi străini, majoritatea din Turcia (193), Grecia (177) şi Israel (135), iar pe viitor se doreşte atragerea unui număr mult mai mare de tineri. "Mi-aş dori ca această cifră a studenţilor străini să fie mai mare, pentru că ei au taxele în valută şi ne ajută din punct de vedere financiar. Avem locuri special amenajate pentru această zonă", a subliniat prof. univ. dr. Dănuţ Tiberius Epure.

Facultăţi costisitoare, cu zero studenţi!

Rectorul a ţinut să amintească faptul că au o mulţime de facultăţi care au un număr impresionant de studenţi, cum ar fi Teologia, dar şi altele care înregistrează un deficit de studenţi şi au cheltuieli mari. Pe ultimele locuri se află Facultatea de Matematică, Facultatea de Arte, Facultatea de Construcţii, Facultatea de Sport, Facultatea de Istorie, Facultatea de Fizică-Chimie şi Facultatea de Ştiinţe ale Naturii. O bulină neagră a primit Facultatea de Inginerie şi Fizică, unde în anul I a fost înmatriculat un singur student. "La Fizică am descoperit un student în anul I, zero în anul II şi un student în anul III. Poate deranjez că spun lucrurile pe faţă. Noi nu mergem să lichidăm, să desfiinţăm. Când am preluat Universitatea Ovidius, patru facultăţi erau pe plus şi 12 pe minus. Acum sunt pe plus nouă facultăţi, respectiv Medicină, Farmacie, Dentară, Ştiinţe Economice, Drept, Psihologie, Litere, Inginerie Mecanică şi Teologie. Şapte facultăţi sunt pe minus. Facultatea de Arte, cu cei mai puţini studenţi, avea un minus de 15 miliarde de lei vechi, acum nu mai este o Cenuşăreasă. Facultatea de Matematică avea un minus de 14 miliarde, acum are 6,8 miliarde. Un minus uşor, de maxim 1 miliard, se înregistrează la Facultatea de Construcţii, Facultatea de Sport, Facultatea de Istorie, Facultatea de Fizică-Chimie, Facultate de Ştiinţe ale Naturii", a subliniat rectorul. O problemă cu care s-au confruntat pe parcursul acestui an a fost îngheţarea unor specializări. "Suntem una dintre universităţile care am avut curaj şi am îngheţat multe specializări, pentru că nu erau atractive şi erau puţini studenţi. La nivel de universitate s-au redus multe posturi, în vederea eliminării problemelor financiare", a mai spus rectorul. Bilanţul activităţii, după un an de rectorat, pare promiţător. "Am modernizat şi igienizat căminele universităţii, am creat spaţii de socializare pentru studenţi, am înfiinţat laboratoare, am dotat Sala Senatului la standarde europene, am deschis biblioteca virtuală, am achiziţionat o tipografie digitală, am actualizat site-urile universităţii, în număr de 53, am adaptat regulamentele la Legea Educaţiei", a spus rectorul Epure.

Epure: Faţă de Bucureşti, avem taxe cu 20-30% mai mici

Cât despre taxele de şcolarizare, studenţii sunt mulţumiţi. Acestea sunt modice faţă de cele practicate în Capitală. "Concurenţa noastră o reprezintă Bucureştiul. Noi nu ne batem cu alte universităţi din Constanţa. Faţă de Bucureşti, avem taxe cu 20-30% mai mici. Ca manager am două priorităţi: să creştem calitatea pe parte de cercetare şi atragerea studenţilor străini. Noi nu avem în plan să mărim taxele", a spus rectorul Universităţii Ovidius. Reamintim faptul că prof.univ.dr.ec. Dănuţ Epure, ales rector al Universităţii de stat Ovidius din Constanţa, a primit pe 12 martie 2012 validarea pe funcţie de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, semnat de fostul ministru Cătălin Baba. Alegerile pentru desemnarea rectorului Universităţii de stat Ovidius au avut loc vineri, 24 februarie 2012. În cursa pentru conducerea instituţiei de învăţământ superior de stat au intrat patru profesori: Mihai Gîrţu, Marian Cojoc, Dănuţ Epure, Eden Mamut. Câştigător a fost desemnat profesorul Epure, care a fost votat de 390 de cadre universitare din cele 680 prezente la scrutin.

Alexandra VASILE

joi, 7 martie 201310
Comentarii
mai mult...Replica
19 ian 12:18ReplicaBOSCHETARI evacuați dintr-o CLĂDIRE PĂRĂSITĂ din Constanța

City managerul municipiului, Felicia Ovanesian a anunțat că o familie ce locuia într-o clădire părăsită a fost...1534

19 ian 12:18ReplicaRestaurantul PIZZICO, sancționat de polițiștii constănțeni2011
19 ian 00:45ReplicaVergil CHIȚAC: Foarte mulți ȘMECHERI din orașul ăsta s-au ÎMBOGĂȚIT din afaceri cu statul. Video4100
19 ian 00:30ReplicaFERIȚI-VĂ de TAXIMETRIȘTI: umblă DEZLEGAȚI prin ORAȘ! VIDEO

Taximetriştii constănţeni reprezintă un adevărat pericol în trafic. Zilele trecute, un şofer a avut parte de un...2185

19 ian 23:52ReplicaBiserica FĂRĂ AUTORIZAȚIE vrea PICTURĂ ca la VORONEȚ2471
19 ian 00:26ReplicaUSR cere AUDIT financiar la societățile și regiile Consiliului Local Constanța!1174
19 ian 23:54ReplicaCURIOS! Transguard Security PIERDE CONTRACTE pe BANDĂ RULANTĂ

Firma de pază Transguard Security SRL, care a cunoscut, în ultimii ani, o explozie a afacerilor, pierde, încet dar...2433

19 ian 00:20ReplicaVeșnica POMENIRE, la Constanța, pentru un loc de PARCARE1825
19 ian 23:35ReplicaFAZA a II-a de VACCINARE, o INCOMPETENȚĂ cu DIPLOMĂ1908
19 ian 23:28ReplicaPe BABA NOVAC, TROTUARELE sunt INVIZIBILE

În Constanţa, problema totuarelor care lipsesc cu desăvârşire nu mai are rezolvare. Pe strada Baba Novac,...1125

19 ian 00:19ReplicaNAVIGATORII ar putea să se încadreze în etapa a II-a de VACCINARE2501
19 ian 00:17ReplicaVICEPREȘEDINTELE Consiliului Județean, Stelian GIMA, își continuă SERIA de MEMORII954
Vremea
-2.7°-2.7° - -1.4° marţi, 19 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 84%
Vânt: 3.5 m/s
Presiune: 1023 milibari

Loto
6/49536335322
5/4035226211323
joker326294582
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 ian 00:00SportCM Handbal (m): Rezultatele zilei în grupele preliminare E, F, G și H

Componența grupelor principale 3 și 4 din cadrul Campionatului Mondial de handbal masculin din Egipt a fost...415

19 ian 00:00SportMarius Șumudică și-a găsit echipă (presa turcă) - Va fi rival la retrogradare cu Dan Petrescu

Demis recent de la Gaziantep, Marius Șumudică și-a găsit echipă, tehnicianul român urmând să antreneze tot în...641

19 ian 00:00SportDoi jurnaliști s-au urcat pe acoperiș pentru a dialoga cu Simona Halep, aflată într-o carantină strictă la Adelaide

Simona Halep a dialogat de la balconul hotelului cu doi prezentatori australieni de emisiuni radio, care s-au urcat pe...444

19 ian 00:00SportAstra Giurgiu - Universitatea Craiova 1-1

Astra Giurgiu a terminat la egalitate cu Universitatea Craiova, 1-1 (1-1), luni seara, pe teren propriu, într-un meci...713

Local
19 ian 00:08LocalCOVID-19: 3 NOI DECESE, la Constanța

Până luni, 18 ianuarie a.c., 17.271 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...1193

19 ian 00:08LocalDecizie oficială: Românii vaccinați anti-COVID nu mai trebuie să intre în carantină

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de luni, 18 ianuarie 2021, Hotărârea...841

19 ian 12:17LocalPenitenciarul Spital Poarta Albă CAUTĂ echipamente de protecție împotriva COVID-19

715

19 ian 00:08LocalConstrucțiile cu risc seismic din Constanța, în atenția municipalității

Prima ședință a Comisiei pentru reducerea riscului seismic la imobilele existente și construcțiile vulnerabile care...523

19 ian 00:09LocalȘoferii constănțeni își dezgheață instalația: se urcă beți la volan!

La data de 18 ianuarie a.c., în jurul orei 02.10, polițiști din cadrul Secției 4 au identificat un bărbat, de 36 de...1226

19 ian 00:09LocalChelaru, discuții pentru ACHIZIȚIA de ECHIPAMENTE IT pentru unitățile de ÎNVĂȚĂMÂNT din Năvodari

720

Politică
19 ian 23:27PoliticăGheorghiţă: Peste 75% dintre persoanele programate pentru vaccinare au peste 65 de ani sau boli cronice

Coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni că peste 75%...343

19 ian 23:27PoliticăȘefa Senatului, Anca Dragu, se vaccinează anti-COVID-19

După exemplul dat de președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu, care s-au vaccinat și ei, vineri și...430

19 ian 23:28PoliticăLudovic Orban se va vaccina anti-COVID-19

405

Interviuri
19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

Sistemul de termoficare din Constanța a încetat să mai producă căldură și apă caldă în parametri normali,...4319

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...3630

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

3164

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

Este economist, antreprenor, voluntar civic și mamă. I-au plăcut provocările, iar candidatura la parlamentare este,...3120

3 dec 00:04InterviuriStelian ION vrea listarea pe BURSĂ a Portului Constanța

Stelian Ion, candidatul USR pentru încă un mandat în Camera Deputaților, are încredere că mesajele transmise în...4805

3 dec 00:04InterviuriGeorge Vișan, PSD: PNL vinde ILUZIA unui VACCIN anti COVID!

3783

Monden
19 ian 00:00MondenCe familia frumoasă are Sylvester Stallone! Actorul de 74 de ani și-a scos fetele la o croazieră

S-au săturat să stea în casă și să se ferească de pandemie! Sylvester Stallone, 74 de ani, și-a scos fetele la o...575

19 ian 00:00MondenGillian Anderson, trădată de prietena ei, care i-a furat iubitul!

Gillian Anderson şi producătoarea Jemima Goldsmith sunt prietene apropiate de mulţi ani, dar asta nu a împiedicat-o...427

19 ian 00:00MondenCe bine îi stă lui Gigi Hadid în rol de mămică!

320

19 ian 00:00MondenJustin Timberlake a devenit din nou tată. Soția sa, Jessica Biel, a născut un băiat

Justin Timberlake, 39 de ani, a anunțat, într-un interviu acordat lui Ellen DeGeneres, că el şi soţia sa, actriţa...359

19 ian 00:00MondenJennifer Lopez, acuzată că se injectează cu botox

Jennifer Lopez s-a enervat pentru că a fost acuzată că și-a injectat botox în față. ”Secretul frumuseții mele...356

19 ian 00:00MondenFilmul „The Marksman“, cu Liam Neeson, a debutat pe primul loc în box-office-ul nord-american

299

Mapamond
19 ian 00:00MapamondŞeful OMS avertizează că lumea este în pragul "eşecului moral" al vaccinurilor

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că...334

19 ian 00:00MapamondExperţii germani investighează o posibilă nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2

Virusologi germani investighează o posibilă nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2, detectată la o clinică din...284

19 ian 00:00MapamondCoronavirus - OMS: Tulpinile britanică şi sud-africană de SARS-CoV-2, prezente în zeci de ţări

273

19 ian 00:00MapamondCoronavirus: Austria a primit cu 20 % mai puţine vaccinuri din cauza unei probleme de producţie la Pfizer

Austria are în prezent cu 20 % mai puţine vaccinuri anti-COVID-19 decât preconiza pentru ianuarie, din cauza unei...280

19 ian 00:00MapamondCoronavirus: Japonia va studia cazurile persoanelor infectate după vaccinarea împotriva COVID-19

Japonia intenţionează să colecteze date de la persoanele care se infectează cu noul coronavirus chiar şi după ce...285

19 ian 00:00MapamondMinistru: Marea Britanie vaccinează în medie 140 de persoane pe minut

255

Sănătate
19 ian 18:35SănătateDe ce nu există încă vaccin împotriva hepatitei C

Hepatita C este singurul tip de hepatită care nu poate fi prevenit prin vaccinare. Cu toate că împotriva hepatitei A...677

19 ian 00:00SănătateParacetamolul, nerecomandat pacienților cu hepatită C

Hepatita C este o afecțiune infecțioasă a ficatului, cauzată de virusul hepatic C, care se transmite prin sânge....659

19 ian 00:00SănătateInfecțiile urinare la copii: cum se manifestă și cum se tratează

240

19 ian 00:00SănătatePofta de dulce, asociată cu stresul și lipsa de somn

Pofta de dulce poate avea mai multe cauze, precum stresul, lipsa de somn sau prea puține calorii luate din alte...335

19 ian 00:00SănătateDurerea de șold în timpul nopții: cauze, simptome și tratament

Durerea de șold care apare în timpul nopții te poate trezi din somn sau îți poate îngreuna situația, făcându-te...323

19 ian 00:00SănătateCe simptome trădează că ai gonartroza după ce ai trecut de 50 sau 60 de ani

Gonartroza (numită și osteoartrita genunchiului) este cea mai întâlnită formă de artrită la nivelul genunchilor....329

19 ian 00:00SănătateConjunctivita la copii: simptome, tratament și prevenție

Conjunctivita este inflamația conjunctivei, adică a țesutului care acoperă partea albă a ochiului la exterior,...241

19 ian 00:00SănătateDureri musculare la copil? Ar putea fi miozita, o complicație a gripei

Miozita este termenul medical care descrie inflamația musculară. Deși miozita poate provoca dureri musculare și...247

19 ian 00:00SănătateTotul despre vitamina D și eczemele la copii

253

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT