REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Clădirile fostelor fabrici comuniste vor fi readuse la viaţă

Clădirile fostelor fabrici comuniste vor fi readuse la viaţă

Replica API 8 septembrie 2017 | 00:00 608

Strategie de dezvoltare

Strategie de dezvoltare

Veste îmbucurătoare de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat: se doreşte readucerea la viaţă a clădirilor fostelor fabrici şi se lucrează la strategii pentru atragerea de investitori care să înfiinţeze afaceri pe locurile fostelor întreprinderi aflate, astăzi, în paragină. Anunţul a fost făcut de Paula Marinela Pîrvănescu, secretar de stat în cadrul ministerului menţionat. „Vom încerca să promovăm în România, cu un pachet puţin mai altfel, mai structurat decât a fost până acum. Nu doar să vină investitorii şi să-şi relocheze afacerile. Am dori să le vindem noi diverse proiecte.

Acolo unde există, de exemplu, o întrerpindere care nu mai funcţionează, indiferent că nu mai funcţionează de 20 de ani, de trei ani, de cinci ani, şi este a statului român, să putem să o vindem, să solicităm o ofertă, să mergem către investitori şi poate reuşim să aducem la viaţă multe clădiri ale statului român şi multe zone care sunt dezafectate”, a afirmat secretarul de stat, potrivit Agerpres. Secretarul de stat a adăugat că strategia presupuse identificarea investitorilor, prezentarea clădirilor, urmând ca aceştia să contacteze ulterior autorităţile locale pentru a stabili modul în care vor derula investiţiilor.

La nivelul judeţului Constanţa sunt numeroase clădiri ale unor foste fabrici aflate astăzi într-o stare deplorabilă. Dar acestea nu sunt în proprietatea statului, ci sunt proprietăţi private, potrivit unor surse din rândul autorităţilor locale. Unele au fost transformate în depozite sau hale în care se desfăşoară activităţi (de exemplu, fosta Integrata). Altele au stârnit de curând interesul afaceriştilor şi sunt în plin proces de dezafectare, cum este şi cazul fostei fabrici de mase plastice Energia.

Aici, a fost ani de zile raiul hoţilor de fier vechi, iar autorităţile au purtat lungi discuţii cu fostul proprietar pentru a îl convinge să ia măsuri de asigurare a zonei. Terenul de aproximativ 10 hectare a fost însă vândut, iar noul proprietar, firma Sterk Plast, a început imediat demolarea şi dezafectarea zonei, obţinând şi certificatul de urbanism pentru „elaborare PUZ pentru reconfigurare şi reconversie funcţională platformă industrială”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si ce bagati in ele refugiati
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218